[ absBeg @ 15.11.2006. 18:01 ] @
Koliko otprilike vremena treba da se sa C++ prebacim na C, odnosno da naucim C uz prethodno znanje C++. Druga sam godina faksa i znam cijelo strukturno C++ programiranje, sa osnovama OOP programiranja (cijele klase).

Namjeravam se orijentirati na unix administraciju, a mislim (kazu mi iskusniji) da to ne trebam ni pomisljati bez znanja C-a.

Naravno, podpitanje glasi, da li da se sada pocnem switchati na C ili da cekam do 3. god kad zaokruzimo C++ i predjemo na C#?

[ Buffy @ 15.11.2006. 18:16 ] @
obicno ljudi pitaju kako preci sa c-a na c++ :D
Vidi, ako znas C++, onda sigurno znas i C, jer C je podskup C++( mozda bas nije 100%).
Izbaci klase( u C-u samo postoje strukture i C nema metoda, samo ima varijable unutar strukture), izbaci template, i jos po nesto i koristi C ;)
Pozdrav!

p.s. Pokusaj googlati o razlikama izmedju C-a i C++-a.
[ #Ninja# @ 15.11.2006. 18:25 ] @
A za UNIX administraciju ti programiranje nije prijeko ni potrebno.
[ bzero @ 15.11.2006. 19:09 ] @
Citat:
#Ninja#: A za UNIX administraciju ti programiranje nije prijeko ni potrebno.

Ovo je samo donekle tacno, mozes naravno da se bavis administracijom i bez toga, znanje programiranja mozda nije kljucna stvar, ali moze biti itekako potrebno i korisno. Znanje C-a je veliki plus, ali za UNIX administraciju je mnogo vaznije da odlicno baratas nekim skript jezikom, npr Perl-om.

Ako dobro znas osnove programiranja i C++, uzmi neku knjigu o C-u i ne bi trebao da imas problema. Inace, C# nema nikakve veze sa C-om.
[ absBeg @ 16.11.2006. 15:11 ] @
>
hm, pa prijatelj mi radi za jednog mobilnog operatera i nedavno je
prasao na unix i samo sto radi je da pravi c skripte u csh-u. mislim da
se ovo kosi sa vasim izjavama.
s druge strane, nisam do sada ni od koga cuo da radi u perlu. :o
[ #Ninja# @ 16.11.2006. 15:47 ] @
Preko 90% svih postojećih UNIX (i Linux) shell skripti su napisane za bourne shell. A tu ne treba C uopšte.
[ bzero @ 16.11.2006. 17:03 ] @
csh je shell, mogu da se pisu shell skripte u csh-u, a c skripte u csh-u to ce tesko da moze. Ovde imas nesto osnovno o csh-u:

http://bh.knu.ac.kr/~mgp/computing/cshscript.html

a sve to naravno nema nikakve veze sa C-om, osim sto se csh (C Shell) zove tako jer ima sintaksu koja lici na C.
[ absBeg @ 18.11.2006. 15:25 ] @
>
>
OK. razumijem ja sve sto mi govorite. Ali iskreno me zanima kako niko
kod nas ne programira u Perlu, nego svi govore da rade u C-u. Ne bih
htio da ispadne glupo pitanje posto sam i sam 100 put pokrenuo neku perl
skriptu, ali zaista me zanima u cemu je caka. Mobilni operatire kod nas
(BiH) koriste Ericssonovu i Siemensovu opremu, pa da mozda nije do toga
sto koriste programiranje u C-u.

Ovo sve govorim jer mi se cini da bih puno lakse naucio C, kad vec znam
C++, a s druge strane, ne bih htio gubiti vrijeme na njemu, ukoliko mi
nece trebati (jako malo slobodnog vremena imam).
[ Buffy @ 20.11.2006. 20:40 ] @
ma niko ne radi web programiranje u c-u, jer je glupo( previse je na niskom nivou, a i nije predvidjen za to).
Za to postoje skriptni jezici perl, php, python i dr.
Takodje dobar izbor za web dev je java.
Poz.
[ DjoleReject @ 24.11.2006. 15:07 ] @
Opusti se, jer vec znas C, samo to ne znas :)))
Uzmi neku zbirku i resi po koji zadatak, pa ces videti o cemu pricam. Potrosi desetak dana na C i bices majstor (ukoliko ti je znanje C++a na dobrom nivou).