[ dr_voja @ 20.05.2003. 19:40 ] @
Pre koji dan sam instalirao Slackware 9.0 (nije mi prvi put), i kada sam hteo da iskljucim neke kernel module koji mi ne trebaju ustanovio sam da se ne startuju u rc.modules. Pretrazivao sam ceo rc.d (cat * | grep ...) i nisam nista nasao. Pretpostavljam da se ti moduli ucitavaju automatski kad ih nesto zahteva. Ali nemam pojma kako da to nesto nadjem, odnosno iskljucim?
Inace, radi se o nekim modulima za usb i zvucnu karticu (to hocu da iskljucim posto koristim alsu)
[ filmil @ 20.05.2003. 19:50 ] @

Osim ako se od verzije 8.1 (koju koristim) do 9.0 nešto drastično nije promenilo, ako modul nije naveden u rc.modules onda je verovatno uključen u kernel. Slek ne koristi automatsko učitavanje modula, ili bar nije do 8.1

f
[ tOwk @ 20.05.2003. 20:28 ] @
Mada to ni u mom Slekveru 8.0 nije automatski podešeno, možda ipak 9-tka radi nešto za „lakša“ podešavanja.

Ako nije ugrađeno u kernel, onda pogledaj i /etc/modules.conf ili /etc/conf.modules, pošto se tu definiše „automatsko“ učitavanje modula.
[ Iksen @ 20.05.2003. 20:36 ] @
Citat:
dr_voja:
Pretrazivao sam ceo rc.d (cat * | grep ...) i nisam nista nasao. Pretpostavljam da se ti moduli ucitavaju automatski kad ih nesto zahteva. Ali nemam pojma kako da to nesto nadjem, odnosno iskljucim?

moduli se uchitavaju atomatski jer je tako podesheno pri kompajliranju krenela (make xconfig > Loadable modules support > Kernel module loader).

Te module mozesh da sprechish da se uchitavaju:

1. sklanjanjem modula iz /lib/modules/...
2a. kompajliranjem kernela bez opcije da automatski uchitava module
2b. kompajliranjem kernela bez tih modula
3. dodavanjem "alias ime_modula off" u /etc/modules.conf
[ dr_voja @ 20.05.2003. 23:47 ] @
E shvatio sam na kraju u cemu je stvar. U 9-ci postoji skripta rc.hotplug koja automatski ucitava drajvere za sve plug&play uredjaje (u koje spadaju pci kartice i usb kontroleri). Ta skripta poziva druge skripte koje se nalaze u /etc/hotplug/ i zato nista nisam nasao u rc.d -u. Za sada sam skroz iskljucio ovu skriptu, ali pretpostavljam da postoji neko elegantnije resenje, tj. da se naznaci koji se uredjaji ignorisu ali me mrzi da se sada gnjavim sa time.
[ flylord @ 21.05.2003. 01:16 ] @
Iksen ti je dao elegantna resenja. Mozes samo da biras, ukloni ih iz te skripte, ili ih jednostavno izbrise iz /lib/modules/...