[ paac @ 15.11.2006. 19:17 ] @
Pozdrav svima.Da li neko moze da mi pomogne da dodjem do knjige "Elektronske konstrukcije" sa shemama za samogradnju.Trazio sam po knjizarama u Beogradu,medjutim nije se nigde pojavila.Bilo bi mi jako drago ako bi se neko javio na poruku.Kazu da je knjiga jako korisna za pocetnike kao i iskusnije elektronicare i da sadrzi obilje informacija u vezi elektronike.Znam samo da je autor iz Beograda.Hvala unapred ako se bilo ko javi na poruku.Pozdrav.
[ akel @ 15.11.2006. 21:48 ] @
Knjigu "Elektronske konstrukcije" sa velikim brojem shema za samogradnju, mozes nabaviti kod: "AKUSTIKAelectronic", Bgd, [email protected], 011 265-81-81
[ paac @ 16.11.2006. 19:52 ] @
Odlicno.Puno hvala za informaciju.Kada budem dosao do knjige,objavicu na forumu utiske.Nego,posto je na nasem trzistu sve manje literature iz oblasti primenjene elektronike i konstrukcija namenjenim amaterima,kako je moguce doci do slicnih izdanja?
[ Zoran Milovanovic @ 17.11.2006. 10:14 ] @
paac, to sam se i ja mnogo cesto pitao. A onda sam se setio starih casopisa elektronia, radio klub, bla bla.. I pokusao da nadjem sto vise brojeva. Onda sam kopao po caletovim starim arhivima i na srecu pronasao ogroman broj casopisa, cale mi je bio pretplacen na takve stvari u svojoj mladosti. Tako da sam na taj nacin dosao do literature.

Jedini nacin je da upregnes sve svoje prijatelje pa u arhivu :)

[ paac @ 23.11.2006. 15:17 ] @
Postovani forume.Upravo sam stigao iz kupovine u gradu i kao sto sam rekao, javicu Vam o utiscima o knjizi Elektronske konstrukcije.Malo je rano da na samom pocetku listanja knjige pisem o utiscima ali ono sto na samom pocetku pleni paznju je jezik na kome se pristupa svim poglavljima o kojima govori.Knjiga obuhvata razne teme iz elektronike kroz veoma prakticne i dostupne seme,a na jako jednostavan nacin prihvatljiv svima-narocito amaterima na pocetku bavljenja elektronikom.Tu se kriju seme iz :ispravljaca,punjaca,optoelektronike,autoelektronike,termoregulatora,sema sa dijacima trijacima za svakog po nesto.Knjiga koju jednom recju mozete poneti sa sobom gde god da krenete,a bavite se elektronikom.Kao sto,verujem svako od Vas ko se bavi ovom divnom zanimacijom-elektronikom ima uz sebe lemilicu,vakuum pumpicu i ostali alat,moze imati uz sebe i ovu korisnu iznad svega knjigu.Jedna druga stvar koja se krije iza saznanja o ovoj knjizi je ta sto sam upoznao i njenog autora gospodina Kresu Horvatica.To je jedan entuzijast iz Beograda koji u jednoj maloj Baltazarovoj radionici u gradu kod bolnice Sveti Sava zraci ljubavlju prema elektronici.Nije ni cudo sto se ova knjiga pojavila bas kod njega.Covek je spreman da pomogne u svakom problemu sa elektronikom.Sta god sam ga pitao da li ima,covek ima.Prosao je istoriju elektronike od elektronskih lampi preko tranzistora jednom recju hronicar elektronike.Spreman je da da i savet posebno kada vidi da je neko na pocetku bavljenja elektronikom.Izdao je knjige sa zamenama i karakteristikama tranzistora dioda elektronskih cevi itd.Jedna malena radnjica u Beogradu i jedan veliki entuzijast i kolega Kresa.Preporucujem svakom ko ima problem u nabavci elektronskih komponenti alata,literature ovog coveka.Ja sam vec nasao svog buduceg saradnika.Pozdrav svima,a posebno Kresi jer jednostavno nisam mogao,a da ne postavim ovo.Mislim da ce znaciti svakome koga ova oblast interesuje.
[ ~stojko~ @ 23.11.2006. 19:53 ] @
Mislim da je super sto si ovako odusevljen, ali tek te ceka prava elektronika, a to je sve ono sto se bude dogadjalo kada pocnes izradjivati pojedine sklopove ...
[ paac @ 29.11.2006. 15:29 ] @
Posto se kolega sa foruma javio u vezi knjige E mail adresa je [email protected] je vrlo predusretljiv i za saradnju je uvek raspolozen.Puno uspeha u kontaktu.Knjiga kosta 520 dinara+postanski troskovi.
[ ajdeBre @ 29.11.2006. 16:08 ] @
Stare brojeve casopisa Elektro mozes naci na: http://www.elektro.co.yu/. Casopis vise ne izlazi, prodaju samo stare zalihe.
[ dzekil @ 30.11.2006. 21:00 ] @
u mom dugom iskustvu sa elektronikom ,toplo bih preporuchio knjigu,kako pochetnicima tako i onim iskusnim graditeljima pored toga obiluje projektima koji su za siroku upotrebu. pozdrav OLD SCHOOL AUDIO
[ paac @ 04.12.2006. 12:01 ] @
Upravo sam radio scan naslovne strane knjige.Koga interesuje,a mozda naidje u prodaji znace o kakvoj se temi radi.Ne kaze nas narod dzabe:"Sta u izlogu to i u radnji."Pozdrav svima.
[ LPFM @ 04.12.2006. 17:20 ] @
skeniraj sadrzaj
[ paac @ 04.12.2006. 19:58 ] @
Za one koje interesuje i sadrzaj knjige:
[ Stojan Trifunovic @ 05.12.2006. 14:01 ] @
Ukoliko nekog interesuje po meni najbolja literatura za osnovno učenje elektronike (nažalost samo na engleskom) nalazi se na http://www.ibiblio.org/obp/electricCircuits/index.htm . Nema primera sa šemama, ali zato ima svega ostalog. Svih 6 delova mogu se skinuti u pdf formatu.
[ akel @ 05.12.2006. 15:14 ] @
Ti si, Stojane, malo pobrkao loncice jer taj sajt je cista teorija, a knjiga "Elektronske konstrukcije" je prakticna elektronika namenjena samograditeljima elektronskih uredjaja, a ne povrsnim kibicerima koji samo razgledaju i nikad ne naprave neki koristan uredjaj. Bez lemilice u rukama, u elektronici je bilo koja prica "prazna".
[ paac @ 05.12.2006. 21:42 ] @
Slazem se sa akel jer,na zalost u poslednje vreme se jako malo literature pojavilo na nasim prostorima vezano za elektroniku i uopste izradu elektronskih sklopova.Razvojem internet-a danas se do saznanja o nekim stvarima koje su bile nekada dostupne samo pojedinim grupama ljudi koje su se bavile elektronikom dolazi mnogo lakse i brze ali sto je jos vaznije ta saznanja su veoma diskutabilna po pitanju svoje verodostojnosti i upotrebljivosti.Retko ko od tih nazovi autora stoji iza svojih tekstova,a nekmoli shema i konstrukcija.Nekada je i cuveni "SAM " imao problema sa ispravljanjem svojih gresaka u izdavanju shema.Moralo se cekati na ispravke u narednim brojevima.Svugde u normalnom svetu postoje ovakve knjige i one su jedine"zive" one jedine ostaju vecito dostupne onima koji ih citaju i koriste.Trebamo dopustiti ljudima da se bave izdavastvom i to pisanim izdavastvom i boriti se da ono bude dostupno ljudima bar onako kao sto je to internet.Treba ohrabriti takve ljude jer je to u mnogome danas entuzijazam i ljubav prema onome sto rade.O nekoj zaradi nema nekog narocitog govora.Pored autora knjige Elektronske konstrukcije,jedini autor jos na ovim prostorima je dipl.ing Miomir Filipovic.To su prakticno jedini autori u poslednjih nekoliko godina koji su dotakli oblast elektronike koja je jos uvek dostupna mnogima,a to je amaterska elektronika.Verujte,iz njihovih izdanja jos uvek mnogo moze da se nauci.Ni sami nismo svesni koliko toga ne znamo.Knjiga je tu da nam to kaze.
[ Stojan Trifunovic @ 07.12.2006. 13:06 ] @
U redu u redu. Nisam imao zadovoljstvo da vidim navedenu knjigu. Najnovije sto sam kupio bile su knjige Svetislava Šilera, sa dosta grešaka u šemama. A onda se pojavio internet.
Od stranih izdanja najviše mi se dopao časopis "Popular Electronics", a od domaćih raniji brojevi časopisa "Radioamater". SAM sam svojevremeno gutao. Pogotovu unutrašnje stranice sa pitanjima čitalaca. Tamo je deo sa elektronskom tematikom uvek bio odlično zastupljen.
Od novijih domaćih izdanja se nije pojavilo ništa što bi mi privuklo pažnju. Lakše je okačiti nešto na net, nego plaćati izdavače. O zaradi kao što reče paac nema ni govora.
[ Bančilo @ 09.12.2006. 21:18 ] @
Nekad beše tehnička knjiga,pa smo mogli tamo svasta naći od elektronike do dradjevinarstva.
Sad je ostao samo Radio Klub sa svojom malom školom elektronike i g.Krešo
[ paac @ 16.12.2006. 12:35 ] @
Za one koji razmisljaju o nabavci knjige:Montazna sema pretvaraca 12v-220v-200w
[ akel @ 22.12.2006. 10:02 ] @
paac, bolje da si "prikacio" elektricnu shemu pretvaraca 12/220, jer se po postavljenim temama vidi da za izradu takvog uredjaja vlada interes.
[ akel @ 01.01.2007. 13:09 ] @
paac, sta je bilo sa semom pretvaraca?
[ paac @ 01.01.2007. 14:16 ] @
Drustvo, da Vas castim shemom pretvaraca 12v-100w u Novoj Godini.Provereno radi.Zahvalnost gosp.Kresi.Knjiga je puna ovakvih i slicnih shema.Puno zdravlja,srece i istrazivackog duha i u ovoj godini.
[ dzekil @ 08.01.2007. 10:52 ] @
poceo sam sa izradom pretvaraca,zanima me samo koje bih tranzistore mogao da iskoristim..imam neke mj,da li onda trebam da menjam predotpore..znam da mi se nesto slicno desavalo.ako mozes napisi mi koji tranzistori prema shemi idu za pretvarac.pozdrav
[ paac @ 13.01.2007. 15:56 ] @
Izvini sto ti odmah nisam odgovorio.U prilogu imas oznake komponenata.Pozdravljam te i zelim uspeha u gradnji.
[ paac @ 01.02.2007. 12:20 ] @
Dzekil,kako napreduje gradnja?
[ elbik @ 10.02.2007. 16:15 ] @
Paac, ne znam sta je Dzekil uradio, ali mogu da Ti se zahvalim na preporuci knjige ELEKTRONSKE KONSTRUKCIJE posto sam prema njoj napravio pretvarac sa 12VDC na 220VAC (varijanta 200W) koji radi vise nego fenomenalno. Originalnu stampanu plocicu (profy) nabavio sam u AKUSTIKAelectronic, 011 265 81 81.
Iz ove knjige uradio sam i jednostavan sklop za ukljucenje-iskljucenje uredjaja jednim tasterom koji sam ugradio u radnu halogen lampu.
[ paac @ 11.02.2007. 18:12 ] @
Nema potrebe da mi se zahvaljujes jer je to sve u sluzbi unapredjenja i edukacije.Takvih knjiga je na ovim prostorima sve manje i jednostavno to treba da bude duznost svih nas koji se elektronikom bavimo i uzivamo u rezultatima svog eksperimentisanja i rada.Bilo bi lepo da se mladi ljudi (ja to nisam vise)interesuju vise za ovu oblast ljudskog zivota jer je jako napredovala i mi jednostavno moramo da je pratimo da bi bar u necemu isli u korak sa svetom.Ovakvih knjiga je na internetu sve vise i one se prodaju u bogatijim zemljama nego sto je nasa,pa zasto to ne bi bilo i kod nas.I jos nesto.Forum kao sto je to ovaj nas nesagledivo daju potporu ovim nasim nastojanjima da unapredimo elektroniku.Na tome hvala svima onima koji na tome rade.Razmena informacija i misljenja je jedini put ka pravim resenjima.Pozdrav...
[ elbik @ 14.02.2007. 19:30 ] @
Potpuno se slazemo u tom pogledu, posto i ja smatram da je elektronika takva disciplina u kojoj se razvijaju sve sposobnosti covekovog umeca u intelektualnom, umetnickom i prakticnom pogledu, a kao rezultat takvog angazovanja je i sagradjen uredjaj koji mozemo koristiti u svakodnevnom zivotu.
[ paac @ 24.02.2007. 21:59 ] @
elbik,hvala ti na ovoj shemici koju si postavio,a u vezi je sa kolom za ukljucenje i iskljucenje jednim tasterom.Shemica je kao i mnoga malena kola jako prakticna.Ja sam je probao i radi jako lepo,a vec sam joj i nasao primenu u mnogim uredjajima koje nameravam da pravim.Mala zadovoljstva cine zivot interesantnijim.Veliko je zadovoljstvo u rezultatima onoga sto je uradjeno.Samo tako nastavite ljudi.
[ elbik @ 28.02.2007. 16:07 ] @
Knjiga "Elektronske konstrukcije" sadrzi zaista veliki broj interesantnih sema.
Kako je ovih dana duvala jaka kosava, to me je podsetilo na ponovno pokretanje starog projekta vetrenjace. Tako sam zapoceo da radim elektronski deo tog projekta, ciju sam semu nasao u knjizi: Regler za alternator. I ovaj uredjajcic savrseno radi i sada razmisljam gde bih jos mogao da ga primenim u praksi.
Sledecih dana upusticu se u neki komplikovaniji projekat iz knjige, na primer stabilisani ispravljac sa reg. struje i napona.
[ akel @ 10.03.2007. 09:25 ] @
Projekat stab. ispravljaca sa CA723 i darlingtonima iz knjige fenomenalno radi, a posebno strujna zastita protiv prekoracenja zadate struje i kratkog spoja.
[ paac @ 13.03.2007. 21:47 ] @
Odlicno.Meni je uvek bio problem napraviti kutiju za neki uredjaj i smestiti elektronski modul u nju.Jos uz to i ugraditi neki digitalni ili analogni instrument...Nego setih se.Da nema neko shemu digitalnog AC ampermetra?Bio bih mu veoma zahvalan.Pozdrav forumovci.
[ vaske71 @ 13.03.2007. 22:30 ] @
@Stojan Trifunovic@
Najnovije sto sam kupio bile su knjige Svetislava Šilera, sa dosta grešaka u šemama. A onda se pojavio internet.

A u kojoj to knjizi je Svetislav Siler pogresio ???
Ja sam licno napravio oko 90% konstrukcija iz jedne od njegovih knjiga " Radio tehnika i elektronika" i nigde nisam nasao nijednu gresku
Imam skoro sve knjige od RK pa cak i najverovatnije jedno od 1 izdanja nisam gledao skoro ali mislim da je datum iz 70 godina proslog veka , pa ako nesto zatreba tu sam !!!
[ delta9 @ 17.03.2007. 16:08 ] @
U knjizi Elektronske konstrukcije nasao sam projekat o izradi stabil. ispravljaca, a kod Akustika electronic stampanu plocu i komplet delova. Sastavio sam ovaj uredjaj i uspeo da "nadogradim" svoj "slabasni" 1-amperski kineski ispravljac. Naravno da sam ugradio i jaci trafo od 5 ampera. Sada je u kineskoj kutiji mocan ispravljac sa regulacijom napona do 30V i struje od 0 do 5 ampera. U prilogu saljem sliku sadasnjeg izgleda.
[ elbik @ 22.03.2007. 20:04 ] @
i ja sam zavrsio sa svojim projektom iz knjige Elektronske konstrukcije.
trajalo je nesto duze jer sam radio ne kao nadogradnju nego kompletan i to varijantu sa regulacijom napona do 30V i struje do 3A.
nasta je to izaslo vidi se na sliki
[ delta9 @ 28.03.2007. 18:22 ] @
I moj frend se odlucio da sagradi stab. ispravljac, a mene je zaduzio da mu nabavim stampanu plocicu kod 'akustike' electronic. Sad sam snimio plocicu pa saljem foto zainteresovanim forumasima na uvid.
[ manijac @ 28.03.2007. 19:38 ] @
http://www.epemag.wimborne.co.uk/

Everyday Practical Electronics je mesecno izdanje izlazi od 1995 a ima vrlo zanimljive projekte za praviti.
Knjige u pdf formatu ima da se skinu posvuda na netu.

SPISAK PROJEKTA IMATE NA:
http://homepages.nildram.co.uk/~starbug/epepic.htm
http://homepages.nildram.co.uk/~starbug/epepic2.htm
[ delta9 @ 06.04.2007. 15:44 ] @
evo kako ta shema 5-amperskog stab. ispr. izgleda
[ Marcony @ 06.04.2007. 23:09 ] @
Evo i ja da se javim i da kazem nesto o coveku koji drzu tu malu radnjicu...

Svojevremeno sam cuo za njega (pre jedno 12 godina) otisao do radnje i nastavio stalno da dolazim, jer je uvek bio predusretljiv i srdacan i uvek sa po nekim savetom. Znaci nikakva reklama, samo prenosim moje iskustvo sa njim.

Sve pohvale na racun g. Krese!!!
[ akel @ 10.04.2007. 15:04 ] @
"Plaser"<[email protected]>:

A, gde se tacno nalazi "AKUSTIKAelectronic" i g. Kreso tj. u kojoj ulici?

--
http://www.elitesecurity.org/poruka/1539690

Prijave/odjave: http://www.elitesecurity.org/pracenje#228135

Ne menjajte sledece dve linije ukoliko odgovarate putem emaila!
esauth:228135:05f8754fca50ba67100c34aab12b50fb
Odgovor pisite *iskljucivo* ispod ove linije:

* * * Nalazi se u blizini bolnice Sv. Sava kod Gl. zel.
stanice. Ulica je: Dr Aleksandra Kostica 1.
U prilogu je mapa tog dela grada sa preciznom pozicijom.

[Ovu poruku je menjao akel dana 10.04.2007. u 18:34 GMT+1]
[ elbik @ 14.04.2007. 18:17 ] @
Jos jedan projekat iz knjige "Elektronske konstrukcije" fenomenalno radi u mojoj "prastaroj" bubi.
Radi se o elektronskom paljenju. Uredjaj nije bio preterano tezak za izradu, a buba je "podivljala".
Glavni tranzistor za paljenje Bosch 1012 jeste nesto skuplji, ali jedino sa njim je prava stvar. Ranije sam pravio neke varijante el. paljenja, ali tek sada sam zadovoljan.
[ Abarth @ 14.04.2007. 19:09 ] @
Pa zna li tko gdje se moze skinuti ova knjiga
[ ProElektro1 @ 14.04.2007. 19:54 ] @
Aj posalji semu elektronskog paljenja da ga uporedim sa onim sto vec koristim u mom stojadinu
[ elbik @ 19.04.2007. 16:56 ] @
Nisam bio dugo, a ovde ima novih pitanja.

Abarth-e, vidi za skidanje: [email protected]

ProElektro1, skeniracu semu i postaviti je cim stignem (brzo).
[ elbik @ 25.04.2007. 12:02 ] @
ProElektro1, evo elektronskog paljenja iz knjige "Elektronske konstrukcije".
Najvaznija stvar je darlington Bosch1012. Ukoliko ga u tvom paljenju nema, onda poredjenje sa ovim nema nikakve svrhe.
[ ProElektro1 @ 30.04.2007. 20:37 ] @
To je to ja sam sa njim presao 40 000 i prezadovoljan sam, a za to vreme nisam menjao platinsko dugme samo sam podesio zazor zbog pohabanosti bakelita. Merio sam struju preko kontakta platinskog dugmeta i ona je umesto 4A sada 300mA
[ paac @ 05.05.2007. 11:18 ] @
Nije mala stvar u mnostvu razno-raznih shema izabrati pravu. Sto se tice elektronskog paljenja kao dogradnje na stare klasicne sisteme paljenja ovo se paljenje pokazalo robusnim i veoma,podvlacim,veoma pouzdanim.Ja sam takodje isto ugradio na auto mog dobrog prijatelja i ono radi bezprekorno.S tim u vezi,ranije sam pokusavao sa nekim drugim resenjima paljenja ali nisu opstajala.OVO TRAJE.Pozdrav.
[ vojkanrandja @ 10.05.2007. 14:26 ] @
evo i ja da se javim i da pozdravim sve antuzijaste sa ovog foruma.Forum pratim od skora i mislim da je pravo mesto za pomoc pocetnicima i razmenu misljenja i ideja.Inace elektronikom se bavim odavno(skoro 28 godina i neznate kako je u to vreme (vreme mog pocetka)bilo tesko sa elementima i semama za koje (i one najjednostavnije) si morao da moljakas "majstore"i ostale e onda sam otkrio SAM,Tehnicke novine koje na zalost vise ne izlaze a bile su kao stvorene za pocetnike,pa Mala skola alektronike i onda je negde oko 85-6 poceo pravi bum tih knjiga:Silerove ,Krsticeve,zidanove i jos nekih autora koje su bile strava za prakticno ucenje(+malo teorija iz skole) tako da ako ukapiras kako radi ono sto si napravio onda za tebe nema zime.Sada postoji internet,brdo prodavnica sa elementima(ako nema moze da se naruci) i onda samo lemilicu u sake i "vozi misko".Da ne zamaram vise dostupan sam za svaku semu i svaki savet bilo ovde bilo na pm.Veliki pozdrav svima
[ delta9 @ 14.05.2007. 18:14 ] @
Elektronsko paljenje sa darlingtonom Bosch 1012 iz knjige Eletronske konstrukcije odlicno radi i na Yugu 45.
Cuo sam od nekih starijih kolega da im ovo paljenje u autu radi i preko deceniju.

[Ovu poruku je menjao delta9 dana 18.05.2007. u 19:54 GMT+1]
[ paac @ 20.05.2007. 22:01 ] @
Pozdrav forumovci.Bas sa ovom temom u vezi,zamoljen sam da napravim jedno paljenje starijeg tipa,a ovo koje sam pravio ranije u sebi sadrzi darlington Bosch 1012.Njega nisam nasao nigde pa Vas pitam da li neko zna gde se jos moze naci.Nemam nista ni protiv da to bude u kompletu.Pozdrav.
[ Zeljko Markovic @ 25.05.2007. 13:31 ] @
Pozdrav Paac,
Sve u vezi electronskog paljenja(komponente,plocicu, znaci sve komplet) mozes nabaviti kod:

Akustika electronic
Dr.Aleksandra Kostica 1
Tel:011/26 58 181

[ elbik @ 06.06.2007. 15:53 ] @
Abarth-e, da li si uspeo da dodjes do knjige? Nismo primetili Tvoje impresije.
[ Abarth23 @ 06.06.2007. 23:23 ] @
knjigu nisam uspio download-dati, a niti je nabaviti ( ubiti kad mi prijetelj bude dolazio iz novog sada donijet ce mi je)

Kad dode dati cu dojmove,mada mislim da premo onome do sada što je napisano da je ova knjiga stvarno Ok
pogotovo za praktični dio..
[ paac @ 20.07.2007. 11:47 ] @
Zdravo drustvo.Bio sam na odmoru pa nisam stigao da se bavim forumom.Nisam ni stigao da se pohvalim da sam uspeo da napravim regler po semi iz knjige "Elektronske konstrukcije".Zapravo pohvalio sam se majstoru Kresi koji je ovu knjigu i napisao.Samo je skromno odmahnuo rukom u stilu:"koliko sam ih ja napravio".Regler sam inace napravio sa delovima koje sam kod njega u radnji i nabavio.Inace sema je vrlo jednostavna ali robusna i pouzdana.Naime na mom YUGO 55 automobilu je moj regler posustao,a meni je to vec ne znam ni koji vec koji sam zamenio.Samo sam nasao adapter koji na sebi ima cetkice i ugradio ga u ISKRIN alternator.Instalaciju koja ide na regler sam povezao preko buksni na adapteru.Odlicno radi.Koga interesuje,sema se nalazi u knjizi na strani J-1.Pozdrav.
[ 726673 @ 21.02.2013. 04:18 ] @
dali neko ima semu ispravljaca radio akustika 5ampa sa regulacijom
[ perutina @ 21.04.2014. 22:15 ] @
Pošto je knjiga Elektronske konstrukcije? Zainteresovan sam, pogotovo za jednu temu iz sadržaja. Je li ovo i dalje isti kontakt:
Akustika electronic
Dr.Aleksandra Kostica 1
Tel:011/26 58 181