[ palenta @ 16.11.2006. 09:57 ] @
|
Imam dva HD na compu (80 Gb i 6 Gb) i ne znam ni sam kako sam zabrljao za vrijeme instalacije tako da HD na kojemu su windowsi (80 Gb) ima oznaku D: a onaj manji oznaku C:. To mi smeta te me zanima kako da zamijenim njihove nazive.
Da li se to može programom "Partition magic 8" .
Kako to izvesti
|
[ Karlo Gavric @ 16.11.2006. 11:48 ] @
Nisam probavao ovo, pa mozes ako zelis, iskopcaj taj od 6GB (C:) i ostane ti samo 80GB, i onda probaj sa Partition MAgic-om da uzmes ono change drive letter, jer bi mozda trebalo da bude C: jer ga nema (tj. ovaj disk iskopcan koji je bio C:), i ako uspije onda skopcaj ovaj disk i trebalo bi da dobije drugi drive letter!
Ali nisam siguran da li moze ovako, jer mozes mjenjati s onim koji su slobodni, pa sada ne znam da li ce da uspije...
[ rmilosh @ 16.11.2006. 13:15 ] @
desni klik na my computer, manage, disk management, desni klik na hard i change drive letter
c postavis kao e, d na c i na kraju vratis e na d
nadam se da si me razumeo... :)
[ Karlo Gavric @ 16.11.2006. 13:32 ] @
A to bi trebalo da moze i s Partition Magic-om!!!
Ista procedura...
[ Nenad Vranjanac @ 16.11.2006. 13:41 ] @
nemoj sa partition magicom.
ja sam koristio pm8, isti problem, zadao sam mu change drive letter c i d; i riknuo mi je windows, jer je izgleda ostao boot podesen na d: na kome vise nije bilo operativnog sistema. ;-)
mozda to moze da se izbegne ako koristis windowsov computer management (my comp desni klik, manage)
[ rmilosh @ 16.11.2006. 13:46 ] @
trebalo bi da moze sa PM8 ali meni to nije uspelo, tako da te stvari kad mi se dese radim kao sto sam ti rekao.
PM je dobar, po meni, za neke druge stvari, e sad...
Moja preporuka je da se to odradi sa computer management
[ plavigor @ 16.11.2006. 13:59 ] @
Ne može nikako. Sistemskoj particiji ne možeš promeniti slovo. Ako je Windows instaliran na D:, stotine, da ne kažem hiljade putanja unutar samog Windowsa upućuju na D:. Onaj ko je to uradio iz PartitionMagic-a (bez podizanja Windowsa, iskusio je posledicu toga). Neki će reći da ipak može, ali verujem da je to dugotrajna i mukotrpna varijanta koja možda na kraju ipak neće funkcionisati 100%. Ako baš želiš sistem na C: moraćeš ga ponovo instalirati.
Pozdrav
[ zoran_dojkic @ 16.11.2006. 14:57 ] @
Pogledaj u BIOS-u kako su ti priključeni ti diskovi.
[ Starac Focho @ 17.11.2006. 15:36 ] @
Da. Ja sam jedan od onih koji su to pokušali preko PM da menjaju slovo na sistemskoj particiji i prošao loše.Znači, slovo na sistemskoj ostaje isto sve do nove instalacije ali i tada zavisi koje particije i uređaji ostaju na disku.
[ plavigor @ 17.11.2006. 16:30 ] @
@Starac Focho
Da li si mogao da vratiš na staro sa PM ili je sve otišlo dođavola?
[ loonies @ 17.11.2006. 22:14 ] @
Ne moze. (Ili ja jos nisam nasao nacina :))
Probavao sam i ja svasta. Sada kad god ide install, samo je jedan disk prikacen u kompu, pa drugi naknadno prikacim.
Nikakva promena Drive Lettera u Disk Managementu, PM ili slicni alati ne pomazu.
Clean install, ponovo. I ne zaboravi da istekas hard.
[ Iksi @ 17.11.2006. 23:16 ] @
hm ja sam to isto probao i windows vise nemozes da podignes
[ TGCVugi @ 17.11.2006. 23:23 ] @
Citat: Ne može nikako. Sistemskoj particiji ne možeš promeniti slovo. Ako je Windows instaliran na D:, stotine, da ne kažem hiljade putanja unutar samog Windowsa upućuju na D:. Onaj ko je to uradio iz PartitionMagic-a (bez podizanja Windowsa, iskusio je posledicu toga). Neki će reći da ipak može, ali verujem da je to dugotrajna i mukotrpna varijanta koja možda na kraju ipak neće funkcionisati 100%. Ako baš želiš sistem na C: moraćeš ga ponovo instalirati.
Pozdrav
Može se zamjenit, ali naravno na sistemskoj particiji je to mnogo tesko, a ne vredi truda, ima dve verzije koristenje DOS-a i nesta slicno ghost windowsa, jednostavnije i lakse je ispocetka instalirat windows.
[ jagger @ 18.11.2006. 21:36 ] @
Fora kako mozes da podesis koji HD da ti bude C: a koji D: je pri instalaciji Win XP prikacis na maticnu "zeljeni C:" dok onaj koji zelis da ti bude D: prikacis tek posle instalacije
[ Nenad Vranjanac @ 18.11.2006. 22:16 ] @
a zasto bi to radio, kad mozes da im dodelis slova tokom instalacije na blue screenu?!
[ xAntex @ 20.11.2006. 02:46 ] @
Zdravo! Ja sam to uradio sa 'Partition Magic 7.0' bez problema ali tako sto sam prvo 'D' particiji (koja je pre bila 'C') dodelio slovo'G' ,'C'particiji dodelio slovo 'D',pa tek onda (sada)'G' particiji slovo 'C'.Partition Magic je onda odradio 3 procesa jedan za drugim i nije bilo problema.Problem kod nekih se verovatno javio zato sto su (pretpostavljam) odmah 'D'particiji dodelili slovo 'C' pa posto program radi procese jedan za drugim ,posto 'D' pretvori u 'C' onda izadje da ima dve'C' particije i javlja se konflikt.
[ TGCVugi @ 20.11.2006. 08:48 ] @
Nemozes da samo tako menjas sistemsku particiju..
[ Iksi @ 20.11.2006. 13:15 ] @
da, ali sta se desilo sa programima? da li je sve radilo kako treba?
[ xAntex @ 20.11.2006. 13:43 ] @
Sve je radilo (i sad radi) kako treba.Nikakvih promena u smislu funkcionisanja OS ili programa nema osim promene slova na particijama.
[ Iksi @ 20.11.2006. 16:30 ] @
HMMM A STA CEMO SA BOOT. INI I OSTALIM BOOT FILE-OVIMA TAKODJE UZMIMO ZA
PRIMER INTERNET EXPLORER. Na desktopu se nalazi precica do njega sa upisano
lokacijom: d:program filesinternet explorer... znaci stoji da se pokrece
sa d a ne sa c. I cim promenis slovo particiji nastaju problemi sa precicama
[ xAntex @ 20.11.2006. 17:03 ] @
Pa upravo to i jeste (valjda) posao Partition Magic-a,da odradi posao sa precicama.Ponavljam,PM je odradio tri procesa,jedan po jedan(za sta mu je bilo potrebno,doduse,malo vremena) i nije bilo,a i sad nema,nikakvih problema.
[ Milan Gligorijevic @ 20.11.2006. 17:14 ] @
Hoćeš da kažeš da PM može da menja sadržaj boot.ini fajla?
:)
[ calexx @ 20.11.2006. 18:10 ] @
Partition Magic ima tools koji se zove Drive Mapper i on radi nešto što liči na ovu temu, ako se neki programi prebace na drugi drajv ili tako nešto, on bi trebalo da sredi da se to izmeni tamo gde je potrebno. Ne znam kako radi, nisam probao pošto ja uvek radim po nekim svojim pravilima ali nije nemoguće da može da odradi i ovo što se traži. Ipak, pre bih se odlučio za komplet reinstalaciju no što bih ušao u ovu avanturu. :)
[ TGCVugi @ 20.11.2006. 18:57 ] @
xAntex ova prica bas ne drzi, ne verujem u nju mada nikad nisam probao taj program...
[ xAntex @ 20.11.2006. 21:23 ] @
Citat: mmwc: Hoćeš da kažeš da PM može da menja sadržaj boot.ini fajla?
:) A sto ne bi mogo da menja? Citat: TGCVugi: xAntex ova prica bas ne drzi, ne verujem u nju mada nikad nisam probao taj program... Prvo:nije prica,nego iskustvo.Drugo:Mozes da ne verujes,al ne mozes da tvrdis da nesto ne funkcionise,kad sam kazes da nisi probo.
[ Milan Gligorijevic @ 20.11.2006. 21:26 ] @
Zato što PM radi sa particijama, a ne sa fajlovima.
[ Shon3i @ 20.11.2006. 21:33 ] @
Citat: mmwc: Hoćeš da kažeš da PM može da menja sadržaj boot.ini fajla?
:) Pa i ne treba da menja jer boot.ini opet ostaje onaj stari a evo i zasto
Citat: multi(0)disk(0)rdisk((1)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect
multi(0)disk(0)rdisk((0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows 2000 Professional" /fastdetect
Cak i da zamenis Drive Letter windows ce da zna odakle treba da butuje, jer on trazi taj disk (rdisk) i tu particiju (partition) bilo ona c: ili z:, problem moze biti jedino kasnije kod nekih programa koji su bas striktno vezani sa C:\, inace postoji opcija u biosu, Boot from HDD-0, moze da se zameni na HDD-1 i obrnuto.
Pozdrav
[ xAntex @ 20.11.2006. 21:38 ] @
A zasto onda uopste i postoji opcija menjanja slova na particiji,i to(zamisli)u svim verzijama Partition Magic-a?!Pa jos,ljudi i zaboravili da stave upozorenje"PAZITE AKO POKUSATE DA MENJATE SLOVA NA PARTICIJAMA ZA********SE"
[ TGCVugi @ 20.11.2006. 23:06 ] @
Da ali osim boot.ini pola wina je povezano sa particijom i "slovom".. promenio sam jedanput slovo na tezi naci i tad je lose funkcioniralo, pa tak da bas ne verujem previse u to.. ali necu se ovde pravdat jer kao sta kazem nisam probao program,, sad cu da ga skinem pa da proverim vasu "pricu"...
[ xAntex @ 20.11.2006. 23:39 ] @
Sa srecom,ali nemoj odmah direktno da im menjas slova,nego prvo jednoj particiji daj neko drugo slovo pa tek posle ga promeni u C ili D!Primer:Prvo D pretvori u G,C pretvori u D,i na kraju G pretvori u C.Tako ce C i D promeniti mesta bez izazivanja konflikta!
[ TGCVugi @ 21.11.2006. 08:01 ] @
Hvala na savetu ali ne menjam prvi put slova, imam 4 particije, i mislim da svatko zna da ako ima c: da ne moze jos jedan c:...
[ zoran_dojkic @ 21.11.2006. 15:38 ] @
Citat: mmwc: Zato što PM radi sa particijama, a ne sa fajlovima.
Radi i sa fajlovima. Može čak i da upisuje na Linux ext3 iz Windowsa.
[ Milan Gligorijevic @ 21.11.2006. 15:52 ] @
Još kad bi se javio autor teme...
Ovako možemo na još pet strana.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|