[ kamerman @ 16.11.2006. 16:18 ] @
| Procitao sam testove za oba ova aparata i ne mogu da se odlucim.Do pre neki dan sam hteo Canon S3 IS,ali sam procitao
ovaj test u vezi FUJI S6500 fd i sad sam skroz u nedoumici.Po testovima bih rekao da je FUJI bolji skoro u svakom pogledu
pa bi bio zahvalan na svakom predlogu u vezi kupovine.Koliko sam provalio to su aparati u istoj klasi sa istom cenom.Pre ovoga sam bio zainteresovan za Canon A 700,710 ili 640,medjutim oni kostaju otprilike tu negde,ali sa losijim performansama.Znam da oni nisu ista klasa,ali ista cena.Molio bih ako moze bez odgovora tipa "Zavisi zasta ti treba aparat i Zavisi sta hoces da slikas " jer se znaju mogucnosti ovih aparata. Ajde pisite ! Hvala na pomoci unapred !
[Ovu poruku je menjao kamerman dana 16.11.2006. u 17:32 GMT+1] |
[ crnibombarder @ 16.11.2006. 18:00 ] @
Da bih ti odgovorio najpreciznije na to pitanje,ti stvarno moras da kazes za sta ti treba aparat.
Fuji S6500fd i S3is jesu najbolji modeli od ponudjenih,ali dzaba ti aparat ako ces se posle nekog vremena smoriti da ga nosis svuda sa sobom,zbog njegove velicine (pogotovo Fuji).E sad,ako ti sad to sve nije bitno,toplo preporucujem FujI S6500fd i S3is.Neces pogresiti koji god da uzmes.
[ kamerman @ 17.11.2006. 15:11 ] @
Znam da su oba aparata u principu dobra,ali po testu bih reko da je Fuji ipak dosta bolji.Da li je tako ili ne i da li je Fuji dosta veci od Canon-a ?
[ Nebojsa Milanovic @ 17.11.2006. 15:45 ] @
Fuji je dosta veći aparat, zbog mehaničkog zuma i velikog rukohvata.
Upravo zbog toga će njime onaj ko zna - bolje, brže i preciznije da radi. A da li to TEBI vredi moraš sam da odlučiš.
Ako si pogledao oba testa, posebno Fujijev, dobar deo onih slika iz pozorišta sa Canonom ne bi mogao da se napravi.
[ kamerman @ 18.11.2006. 15:17 ] @
Pa u principu me interesuje koji je bojli u nocnim uslovima.Sto se tice slikanja u dobrim svetlosnim uslovima,znam da oba zadovoljavaju kvalitetom.Zum mi se svidja sto je rucni jer mi resenje na ostalim aparatima ne odgovara.Znaci sem velicine koliko sam shvatio svi su za FUJI.
[ Nebojsa Milanovic @ 18.11.2006. 17:04 ] @
Ta dva aparata su prilično različita između sebe.
Predlažem ti da dobro prostudiraš razlike, pa da sam odlučiš čije su ti mane prihvatljivije
[ kamerman @ 20.11.2006. 09:27 ] @
A da li znas neki sajt na kome moze da se vidi uporedni test ova dva aparata ? I jos jedno pitanje,po tvom misljenju ko od ova dva aparata ima bolji procesor.Vidim da na Canonu ima Digic II i citao sam da je on dosta usavrsen dok je na Fujiju valjda Super CCD HR ?
[ Nebojsa Milanovic @ 20.11.2006. 14:40 ] @
Nije moguće reći koji je procesor bolji, ali to i nije bitno, jer veliku ulogu ima kavlitet obrade i sofisticiranost i softvera zaduženog za to. Što se tiče toga, Canon je u tome neprevaziđen.
[ Abdee @ 20.11.2006. 15:45 ] @
Canon definitivno zna bolje da obradi fotku ali ga koriscenje Sonijevih malih CCD senzora stavlja iza Fudzija i njihovih SCCD-a. Na zalost mislim da ce razvoj malih aparata da krene malo drugacijim putem tj. uskoro ce isti da prepoznaju i kucne ljubimce i da peglaju bore dok ce kvalitet fotografija da ostave po strani jer smatraju da je nivo "zadovoljna mama" dostignut.
[ vassqes @ 20.11.2006. 15:58 ] @
Može li mi neko reći ima li Fuji Image Stabiliser?
Bilo bi lepo i korisno da oni koji imaju mogućnosti pokažu slike slikane sa oba aparata u istim uslovima pa neka zainteresovani sami ocene sta im odgovara a sta ne.
[ Abdee @ 20.11.2006. 16:05 ] @
Najbolje bi bilo da odes u radnju i probas i jedan i drugi aparat a onda lepo na osnovu tog iskustva i ukusa odlucis sta ti odgovara.
[ vlada01us @ 20.11.2006. 18:19 ] @
@vassqes Ma jock. Nema.
[ kamerman @ 24.11.2006. 10:10 ] @
Sinoc sam svratio do jedne prodavnice da se raspitam u vezi XD kartica za Fujijeve aparate.Covek koji radi mi je reko da one XD kartice i to bas FUJI nece da se ocitaju u FUJI-jevim aparatima.Prodavao je ljudima sa Olympus i nekim drugim aparatima i kaze da tamo rade sasvim normalni.Da li neko zna nesto u vezi ovoga ?
[ crnibombarder @ 24.11.2006. 12:25 ] @
To nema veze sa istinom.
Originalne Fuji-eve XD kartice,kao i Olympusove su odlicnog kvaliteta,i jedne i druge rade perfektno u fotoaparatima.S'tim da,pri koriscenju Fuji-eve XD kartice u Olympusovim fotoaparatima se automatski u MENU-iu iskljucuje opcija PANORAMA.
[ iZoo @ 27.11.2006. 18:09 ] @
Nisam fotograf, ali ipak me je privukao izgled Fujija u odnosu na Canon, no tu je i Sony H5. jel velika mana Fuji s6500 fd sto nema Image stabilizar, ako bih radio fotografije na nekim sportskim takmicenjima i koristio zum.
[ guru @ 27.11.2006. 20:58 ] @
Mozda ti izgled aparata moze pomoci, jer u konkretnom sluchaju on pokazuje koliko je koji ozbiljno konstruisan, za fotografe, ne za one koji hoce all-in-one...
[ Sasa_NS @ 28.11.2006. 19:39 ] @
Namučićeš se sa oba snimajući sportska takmičenja... To je jedna od težih kategorija fotografije i postavlja visoke zahteve i pred fotografa i pred opremu kojom radi.
Zato, ako hoćeš da iole ljudski i komforno radiš (i uradiš) taj posao, treba ti ipak neka brža sprava (DSLR), makar i najjeftiniji (polovan)...
Prioritet kod ovakog rada je brzo rafalno "okidanje" i još brže fokusiranje, a ćeš teško dobiti i u ultrazoom ili prosumer klasi...
[ kamerman @ 07.12.2006. 16:22 ] @
A zasto na svim stranim sajtovima koji se bave fotoaparatima uopste nema Fuji f6500 fd ni u testovima ,a ni u ponudi.Sajtovi mislim da nisu samo americki na koje sam bio,posto za njihovo trziste valjda prave F6000 ? U svim tim testovima kao najbolji model u ultrazum klasi svi preporucuju Canon S3.
[ gosha @ 07.12.2006. 18:15 ] @
Da si trazio S6500fd nasao bi, a ako trazis f6500fd neces naci sigurno :P
Evo za tebe sveze
http://www.dpreview.com/reviews/FujifilmS6000fd/
Poz. Gosha
[ kamerman @ 08.12.2006. 15:41 ] @
Moze biti da sam permutovao slova.Hvala za link.U cemu je razlika izmedju 6000 i 6500 ?
[ calexx @ 08.12.2006. 17:10 ] @
Piše na navedenom sajtu:
Note: the S6000fd and S6500fd are the same camera; Fujifilm uses different names in different areas of the world. In this review we will refer to the camera as the S6000fd.
[ cozmo_im @ 09.12.2006. 11:36 ] @
Moj izbor bi bio Fuji s6500fd... OK, nema stabilizaciju, ali mu ja to ne uzimam za bas toliko veliku manu. Visoki ISO mu je odlican, po dnevnoj svetlosti do ISO 800 mozes da se igras kako hoces, a isto tako, u losim svetlosnim uslovima, ja uvek biram visi ISO u odnosu na stabilizaciju kada je slikanje "zive" stvari u pitanju (IS je dobar ako slikas nesto staticno iz ruke, ali boz' pomozi na decjim rodjendanima, boz' pomozi kod kucnih ljubimaca, a o slikanju nekog sporta ili partija da i ne govorimo). Kod takvih stvari s6500fd ostavlja ostale u prasini jer ima odlican visoki ISO. Opet sa druge strane ti treba stativ za slikanje staticnih predmeta ili scena pri losim uslovima i duzim ekspozicijama, gde IS moze dosta da pomogne. Ja imam mirnu ruku pa sam odavno nacuio "handmade IS", pa mozda zbog toga i nemam preteranu potrebu za IS-om.
A mislim da ti na dnevnoj svetlosti IS nece ni trebati...

[ kamerman @ 09.12.2006. 12:19 ] @
Pa i ja isto radim u televiziji kao snimatelj vec 11 godina,tako da sam se i ja izucio da cak i ne disem kada snimam i mislim da pri slikanju nece biti problem cak i sa zoom-om.Da li moze malo pojasnjenje oko tih ISO vrednosti.Kada se koja ISO vrednost koristi otprilike (koja za sport,kada je suncano,kada je svetlost mala,u pozoristu) i nesto uopste u vezi toga ? Nije mi jasno kako to zamenjuje Image stabilization ?
[ guru @ 10.12.2006. 15:16 ] @
Pola onoga shto IS donosi cesh izgubiti velichinom i drzanjem aparata, jer S6500 je najveci aparat u klasi, pa je tako u startu stabilniji. Gledati IS kao glavnu prednost je velika glupost, jer cesh u realnosti videti da bez visokog ISO, nema fotkanja, a ISom mozesh da slikash samo mrtvake po loshem svetlu :)
Citat: kamermanDa li moze malo pojasnjenje oko tih ISO vrednosti.Kada se koja ISO vrednost koristi otprilike (koja za sport,kada je suncano,kada je svetlost mala,u pozoristu) i nesto uopste u vezi toga ? Nije mi jasno kako to zamenjuje Image stabilization ?
ISO se podize u svim prilikama kada nemash direktnu svetlost sunca. Znachi dovoljno je da si u zimskim uslovima (kao sada) u senci, ISO mora da ide na 200 vec na wide, vec pri 3.5 blendi. Ako tu ima josh manje svetla, i josh neki pokreti, ISO400 i ISO800 ne ginu.
Po sunchanom vremenu bilo kom aparatu nije problem, ali to je jedina situacija kada ti ISO nije bitan. U sportu je dovoljno da je oblachno vreme, IS automatski gubi smisao, i ISO dolazi do izrazaja. Nekada treba i ISO1600 ako mislish da uhvatish zamrznut pokret. Da ne pricham o indoor sportu, tu ne postoji digitalac koji moze da napravi poshtene fotke, i da ne bacish 95% u startu. Tu ti je potrebna i velika blenda (2.8 ili vece), i dobar ISO. Takodje za bilo koje low light uslove gde se neshto deshava, ISO je nezamenljiv. Moj neki prosechni ISO koji koristim je 800, mada najvishe fotkam sport/pokrete i lowlight, bez obzira shto koristim blic, ali ovaj svet je sachinjen od pokreta, male su situacije kada mozesh da se nameshtash pola sata i kada slikash mrtvu prirodu. Kada uzmesh u obzir da mali digitalci ne mogu eksterni blic (a smeshno je i kod onih koji mogu), a nemaju dobar visok iso, dolazi se do zakljuchka da su oni vrlo vrlo ogranichene upotrebe, i tu se S6500 izdvaja, i zato kazem je S6500 ubedljivo najupotrebljiviji ne-DSLR aparat ikada napravljen.
[ bituser @ 10.12.2006. 15:31 ] @
Da slozio bi se sa ovim u vezi IS i ISO
Evo jedan primjer, bio sam na vrhu tribina, tako da sam zoomiro maximalno. Osvjetljenje u dvorani i nije sjajno. Dobio sam ovaj rezulatat. Moram da napomenem da sa amater i tek ucim o fotografiji, ali mislim da je ovo slodian rezultat u odnosu na uslove. Jest da je foto aparat Fuji S9600 ali mislim da on i nije puno bolji od S6500fd
ISO 800
Shuter Speed 1/125
Naravno bez blica, maximalan zoom

[ guru @ 11.12.2006. 09:58 ] @
S9500 je loshiji od S6500 kada je u pitanju shum.
[ bituser @ 11.12.2006. 14:32 ] @
Jesil mislio na 9500 ili 9600 ? :)
Ja sam milsio na 9600.
[ guru @ 11.12.2006. 17:04 ] @
^ Pa nema razlike shto se tiche shuma, a nema razlike ni u skoro svemu ostalom :)
[ tantor @ 11.12.2006. 23:24 ] @
od pre mesec dana, mozda malo vise sam kupio s3is. amaterski receno, prezadovoljan sam, iako je moje najvece iskustvo bilo sa canon a75, koji mogu slobodno reci nije za poredjenje sa s3. Posto nisam u mogucnosti da poredim sa fuji-jem,ja evo stavljam svoje neke fotke sa i bez zuma...po mraku....zigic je sa max. zumom (opt+dig) slikan sa severne tribine, dok je on kod norveskog gola na juznoj strani terena....nadam se da ce ovo nekome pomoci da odluci
[att_img]
[att_img2]
p.s. pokusao sam da postavim fotke da se vide,ali ne znam kako vise od jedne da postavim,pa ako moze mala pomoc,hvala
[Ovu poruku je menjao tantor dana 12.12.2006. u 00:34 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao tantor dana 12.12.2006. u 00:35 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao tantor dana 12.12.2006. u 00:43 GMT+1]
[ crtanii @ 21.12.2006. 19:37 ] @
Pozdrav svima, zanimljiva je tema oko Canona i Fuji-ja. Ja bih htio, u nekoj bliskoj buducnosti da kupim neki ''napredniji'' digitalac, a dvoumim se izmedju: Canona S3, Fuji-ja 9500 (ili 9600, volio bih znati koja je tacno razlika izmedju ova dva modela), i Sony-ja H5. Vec sam u jednoj prodavnici gledao model 9500, a htio bih znati i razliku od 9600. Ako neko zna, ili ako postoji neki link, i ako moze da mi proslijedi, bio bih mu zahvalan. E, uvijek se postavlja pitanje, sto bi ti slikao? Posto imam neku kantu od Fuji-ja ( mislim na neki stari digitalni aparat na 2 mp), koji dosta slika nije mogao da slika, a sto sam zelio, zato cu navesti neke situacije koje bih volio da radim: volio bih da mogu ''komotno'' da slikam sumrak. zalazak sunca. a da mi se ne osvijetli nista sto ne bi trebalo, mislim, da to bude kao prava fotografija. samo zalazak sunca u narandzastim bojama. htio bih da mogu slikatu jutro. izlazak sunca. ili maglu ujutro. a da mi bude kako treba slika. a ovo sto cu sada navesti, to sam vec negdje procitao da canon ne uspijeva kako treba (nije da nisam ljubitelj canona, nego sam samo procitao u nekom uporednom testu), a to je slikati u dvorani, na onoj nazovi losoj rasvjeti. volio bih da mogu slikati taj pokret, pri toj osvijeteljenosti. ne mora to biti extra kvalitet fotografije, nego bar zadovoljavajuci. i na kraju makro. jesam li mnogo zahtjevan?
[ guru @ 22.12.2006. 18:33 ] @
S6500 je bolji od S9500 za to shto tebi treba, odnosno S6500 ima najbolje mogucnosti na jednom mestu...
[ saleksand @ 18.07.2007. 00:09 ] @
Evo i ja sam u istoj dilemi (s3is vs s6500fd) pa reko da ponovo pokrenem ovu temu. Ranije sam mislio da uzmem canon a640, al kad vidim sta dobijam za +50e apetiti su mi porasli
.
Evo do kojih sam zakljucaka dosao poredeci ova dva aparata:
mane canona (prednosti fujia):
*mali senzor 1/2.5" (ovo me vrlo zbunjuje jer canonovi aparati i u nizoj klasi a610/20/30/40 imaju veci senzor vrlo nelogicno)
** losiji iso (mali sum na velikim iso vrednostima je postao zastitni znak fudze)
mane fujia (prednosti canona) -ujedno se izvinjavam svim okrelim ljubiteljima s6500 (ima ih ovde mnoooogo) kojima je ovaj aparat postao fetis, dakle nista licno:
*nema is sto je vrlo neozbiljno za ultra zoom aparat (dvogled bez stativa sa uvecanjem preko 10X postaje neupotrebljiv a kamoli aparat)
**nema rotirajuci display (izuzetno korisna stvar, mozda neki misle da je u pitanju kozmetika ali se silno varaju...)
*** velicina (ogromantan je= nosis ga redje sa sobom = manja upotrbljivost kako za amatera tako i za profesionalca jer ce profesionalac radije poneti sa sobom svoj dslr iste velicine)
E sad napominjem da se ne razumem mnogo pa neka me neko ispravi ako gresim.
Volieo bih i da mi neko ko se vise razume kaze da li se losiji iso moze nekako kompenzovati sa is (pravis duze snimke sto nije problem ako imas is na manjim iso vrednotima= vise svetla ulazi u aparat= kvalitet snimka kao na apratu koji ima manje suma na vecim iso vrednostima)
Takodje voleo bih da mi neko ko ima s3 (jer ipak naginjem na tu stranu) kaze da li je ovaj apara u zatvorenom na sobnom osvetljenju ili jos losijem pravi bar zadovoljavajuce slike?
[ Abdee @ 18.07.2007. 00:11 ] @
Citat: *mali senzor 1/2.5" (ovo me vrlo zbunjuje jer canonovi aparati i u nizoj klasi a610/20/30/40 imaju veci senzor vrlo nelogicno)
Vrlo je logicno. Sto manj senzor, manji i objektiv a sto je manji objektiv to je lakse smestiti cudovisne raspone u malo pakovanje.
[ Zarko Silic @ 18.07.2007. 00:17 ] @
"Takodje voleo bih da mi neko ko ima s3 (jer ipak naginjem na tu stranu) kaze da li je ovaj apara u zatvorenom na sobnom osvetljenju ili jos losijem pravi bar zadovoljavajuce slike?"
Sa 10x15 formatom neces imati problem.
[ broker @ 18.07.2007. 08:22 ] @
Imas dosta toga receno u temi Vecita dilema Canon S3is ili Fuji s6500fd i Koji izbor? Fuji s6500fd ili Canon S3is
Sustina je da je s6500fd fotografski bolji a S3IS (i njemu srodni S9500, S9600, S5IS) ima vise dzidza. Za nekoga ko insitira na dobroj fotografiji bolji je s6500fd, a za nekoga kome fotoaparat treba za porodicno i neobavezno fotkanje, S3IS moze da bude prakticniji, jer razlika u kvalitetu fotografija izmedju ova dva fotoaparata, za takvu primenu, nije prioritet.
[ saleksand @ 18.07.2007. 18:14 ] @
Kvalitet fotografije je uvek prioritet, da li je on na strani fudzija i pri dobrim svetlosnim uslovima i da li je ta razlika toliko dramaticna koliko se insistira na njoj????????
Jos mi niko nije odgovorio na eventualnu mogucnost kompenzacije sumovitog iso (na visokim vrednostima) sa postojanjem is kod canona, znaci da li je duza ekspozicija na manjem iso sa is(canon)=kraca ekspozicija sa visim iso bez is(fudzi)?
[ Zarko Silic @ 18.07.2007. 18:48 ] @
Sve sto pitas je vec receno kao i prethodno dati saveti, samo malo prelistaj.
[ broker @ 18.07.2007. 23:39 ] @
Citat: saleksand: Kvalitet fotografije je uvek prioritet, da li je on na strani fudzija i pri dobrim svetlosnim uslovima i da li je ta razlika toliko dramaticna koliko se insistira na njoj????????
Sve je to relativno. Postoji nesto sto mozemo definisati kao zadovoljavajuci kvalitet. Ako dva fotoaparata ispunjavaju taj kriterijum nebitno je da li jedan ima kvalitetniju sliku od drugog - oba zadovoljavaju, i onda neki drugi kriterijumi dobijaju prednost prilikom odlucivanja o izboru.
Ako si ipsratio linkove koje sam sotavio onda si valjda procitao prilicno detaljnu analizu svih prednosti i mana oba aparata i to uzevsi u obzir namenu za koju se aparat koristi.
Citat:
Jos mi niko nije odgovorio na eventualnu mogucnost kompenzacije sumovitog iso (na visokim vrednostima) sa postojanjem is kod canona, znaci da li je duza ekspozicija na manjem iso sa is(canon)=kraca ekspozicija sa visim iso bez is(fudzi)?
IS ne moze da sluzi kao kompenzacija za losiji senzor. Ako ti je kriterijum kvalitet fotografije, onda prednost uvek ima onaj aparat koji ima bolji senzor i bolju optiku te sam po sebi pravi bolje fotke. Ako ima IS utoliko bolje, ako nema, nema. Ali ako fotoaprat sa losijim senzorom pravi fotke koje su za tebe zadovoljavajuce, a jos ima i IS, onda je on za tebe bolji izbor.
[ saleksand @ 19.07.2007. 08:33 ] @
Hvala na savetima i linkovima.Koliko vidim broker je imao oba aparata pa je njegovo misljenje narucito korisno (za razliku od mnogih koji ni jedan ni drugi nisu drzali u ruci ali im je s6500 najbolji a svi ostali nista ne vrede). Fudzi izgleda jeste bolji ali ja pre spadam u onu drugu kategoriju poput brokerovog kolege. Ipak cu sacekati jos, mozda fuji u nasledniku koriguje nedostatke (is, pokretni displej, blic...) to bi sigurno bio best buy, al sudeci po kursu kojim ide foto industrija to se verovatno nece desiti (nabudzice mu par megapixela vise i to je to slicno kao sa s3/s5).
[ Paramecijum @ 19.07.2007. 09:49 ] @
Neki moj poznanik, inače pravi fotograf (sa zvanjem i funkcijom u najvišim fotoudruženjima ovih prostora) nikondžija, koristi d2x i ladno nosi Fuji sa sobom i sve što inače slika regularnim aparatom kada je u prilici overi i sa Fudžijem, kaže da vrlo često bude neverovatno prijatnih iznenađenja, posebno ako su izvori svetlosti čudni i neravnomerni. Meni to deluje kao prilična preporuka za Fudži, a po onome što sam imao priliku da vidim, zaista se radi o vrlo dobrom balansu svega za bilo koje amaterske potrebe.
To je i blisko pameti, Fudži nema tradiciju u klasičnim aparatima (poput Nikona i Canona) i ne može da računa da će im ukrasti bilo koji deo profesionalnog tržišta, tim pre je motivisan da sve tehnološke inovacije ugrađuje u svoje najbolje modele (koji su zaista dostupni gotovo svakome) i da pokuša da ovlada srednjom klasom korisnika koja je možda manje interesantna velikim firmama.
A što se čekanja tiče, nije to dobro rešenje, treba ti aparat odmah. Ako ćeš da čekaš, ajde čekaj još 5 godina, kakve li će tek tada stvari moći da se nabave za 300€. Uzmeš 6500, zadovoljiće tvoje potrebe nekoliko godina, fotografija će te ili osvojiti ili ćeš je koristiti samo usputno i lako ćeš tada da se prebaciš na nešto što u tom trenutku bude najbolja kupovina za tvoje tadašnje potrebe.
[ mmilcic @ 19.07.2007. 21:27 ] @
Citat: Paramecijum: A što se čekanja tiče, nije to dobro rešenje, treba ti aparat odmah. Ako ćeš da čekaš, ajde čekaj još 5 godina, kakve li će tek tada stvari moći da se nabave za 300€. Uzmeš 6500, zadovoljiće tvoje potrebe nekoliko godina, fotografija će te ili osvojiti ili ćeš je koristiti samo usputno i lako ćeš tada da se prebaciš na nešto što u tom trenutku bude najbolja kupovina za tvoje tadašnje potrebe.
Odličan savet, mislim da bi trebalo da ga poslušaš. Sem ako te finansije trenutno ne koče...
[ bojan-kobra @ 22.07.2007. 09:52 ] @
Interesuje me koliko je Canonu S3IS potrebno vremena da napuni blic izmedju dva slikanja, posto koristi alkalne baterije.
[ NShappy @ 22.07.2007. 10:35 ] @
Canon S3 može da koristi alkalne baterije ali to nije preporučivo. Ne zbog aparata već zbog samih baterija. Digitalni aparati su veliki potrošači i u pojedinim momentima mogu da povuku struju reda par ampera što posisia alkalnu bateriju već posle par desetina slika. Aparat javlja da su prazne i gasi se iako bi te iste baterije u malim potrošačima mogle da rade još veoma dugo. Alkalne baterije proizvođači daju tek da se proba aparat. Postoje i alkalne baterije koje se bolje nose sa ovakvim potrošačima, u imenu obično imaju nešto foto ovo foto ono, ali su značajno skuplje od normalnih alkalnih baterije.
Umesto njih, obavezno je za fotoaparat kupiti punjive NiMh baterije (naravno, sa punjačem). Iako su načelno manjih kapaciteta, mnogo bolje podnose trenutne velike potrošače i mogu višestruko duže da rade u fotoaparatima. A sada i nisu skupe.
[ saleksand @ 22.07.2007. 16:38 ] @
Citat: mmilcic: Odličan savet, mislim da bi trebalo da ga poslušaš. Sem ako te finansije trenutno ne koče...
Ma nemate vi pojma najbolje je da sacekam sledecih 50 godina pa da nabavim canon s399999...9999fis.
Za tehnicki nepismene fis (full image stabilization) predstavlja tehnolosku novinu (prvobitno koriscenu u vojne svrhe, dobijenu uz pomoc raketne i nuklearne nauke) koja ne samo da ponistava drhtanje ruku vec potpuno zamrzava sve sto se krece sa druge strane objektiva.Sad jes da cu malko pricekati al za ovako nesto vredi cekati.
Nego imam ja vremena al nemam para pa se bojim da se ne za..bem. U svakom slucaju slazem se sa vama. Uvek ce biti dilema
jer ce tada fuji da izbaci s699999999....999999 bez fis ali sa ssmu senzorom (super sega mega ultra), a u najavi ce biti jos bolji aparati. Ko ceka taj ne doceka - ipak ja cekam do septembra, oktobra najkasnije.
[ mmilcic @ 22.07.2007. 22:24 ] @
Pa onda je sve jasno... Cim skupis kintu, kupis i to je to... Nema vise nikakvih dilema! 
[ Baluban_S @ 29.07.2007. 22:35 ] @
Ako imas vremena da cekas (malo) mozda da pogledas i novo najavljeni Fuji S8000FD sa IS, i 18x zumom 27-???. Evo ti link pa pogledaj
http://www.digitalcamerainfo.c...Optical-Zoom-S8000fd-14244.htm
[ abyss @ 30.07.2007. 08:07 ] @
Bas super sto su na ovom modelu izostavili manuelni zoom i focus...
[ saleksand @ 30.07.2007. 10:44 ] @
Kako je krenulo ako budem bio dovoljno strpljiv mozda sacekam naslednika s6500fd sa is. Sve sto treba fuji da uradi je da doda is. Nadam se da nece da zaj.bu stvar sa budzenjem neralnog broja mega piksela i slicnim marketinskim forama koje samo degradiraju aparat. Ovaj s8000 ima losiji ccd i nema raw. Testovi ce najbolje pokazati koliko je dobar taj 18x objektiv, meni deluje preterano.
Citat: Bas super sto su na ovom modelu izostavili manuelni zoom i focus...
Ako si sprman da vuces grdosiju sa sobom manuelni zoom je neuporedivo bolji. Ovaj model pre predstavlja direktnog konkurenta s3/s5 (koji polako ispadaju iz trke) nego s6500, zbog toga je "automatizovan" zoom.
[ abyss @ 30.07.2007. 13:09 ] @
Ja se baš oštrim da uzmem S6500fd ali sam se nadao da će naslednik imati manuelne kontrole i IS. To bi bila prava stvar, ali još jednom se pokazalo su proizvođači drolje i da nikad neće izbaciti kompletan proizvod po realnoj ceni...
[ mmilcic @ 30.07.2007. 13:30 ] @
s8000fd nije naslednik s6500fd. To je zacetak nove serije u UZ klasi.
Naslednik ce verovatno nositi oznaku s6x00fd IS! 
[ saleksand @ 30.07.2007. 13:46 ] @
s8000 je mozda naslednik s7000 iz davne 2003, naslednika s6500 cekamo, ako ga fuji izbaci. Vec rekoh da je dovoljno da stave IS i zavrse posao, ali ipak donekle se slazem sa ovim da Citat: su proizvođači drolje i da nikad neće izbaciti kompletan proizvod po realnoj ceni... , ostaje da vidimo da li je fuji "drolja".
[ Abdee @ 30.07.2007. 14:32 ] @
S8000 nije naslednik S7000 jer su S7000 nasledili S9500/9600/6500 kao "mocni" prosumer modeli. S8000 je, nadam se, prvi u nizu nove familije Fuji UZ aparata tj. zacetnik UZ serije koja u hijerarhiji stoji iznad S5xxx modela.
[ broker @ 30.07.2007. 14:41 ] @
Citat: abyss: Ja se baš oštrim da uzmem S6500fd ali sam se nadao da će naslednik imati manuelne kontrole i IS. To bi bila prava stvar, ali još jednom se pokazalo su proizvođači drolje i da nikad neće izbaciti kompletan proizvod po realnoj ceni...
Interesantno ej zaista da naslenik s6500fd uopset ne mroadaima nesto bolje osnovne karakteristike. Fale mu manje-vise neke dzide:
- IS
- bolje resen manuelno fokus
- dodatni tockic za podesavanje opcija kao sto je EV i slicno (sto moze da radi prsten za manuleni fokus)
- pokretni displej
- prikljucak za spoljni blic
- par rezima rada kao sto je, recimo, panorama, vise opcija za bracketing, bolje resen tajmer, i slicno...
Sve u svemu, nedostaju uglavnom samo kozmetika i komfor.
[ mmilcic @ 31.07.2007. 16:11 ] @
Sve te stvari imas u klasi s9x00, sem IS naravno.
Sumnjam da ce naslednik s6500fd dobiti ista vise sem IS i mozda senzor sa vise megapiksela (nazalost).
[ broker @ 31.07.2007. 16:26 ] @
Da, samo sto 9600 ima vise megapiksela i losiji kvalitet slike a i cena mu je nesrazmerno velika.
[ Baluban_S @ 31.07.2007. 17:35 ] @
Krajem aprila ja sam takodje birao novi digitalac. Situacija je bila skoro ista tj. bilo je gomila najava novih aparata raznih firmi. Mogao sam da cekam, cekam cekam .... Odlucio sam se da stanje na trzistu i moje potrebe analiziram tacno 15 dana, donesem odluku i kupim aparat koji zadovoljava moje trenutne potrebe. To je za mene bio Fuji 9100 (9600). Sobzirom da se tehnologija brzo menja nazalost svake dve do tri godiine ceka me ista prica.
Tebi preporucujem isto. Odredi rok za analizu i prikupljanje podataka i donesi tvoju odluku.
[ mmilcic @ 31.07.2007. 21:32 ] @
Citat: broker: Da, samo sto 9600 ima vise megapiksela i losiji kvalitet slike a i cena mu je nesrazmerno velika.
U tome i jeste stvar! Ne postoji dzabe ona izreka: "Plati pa se klati".
Zato ce buduci s6600fd (ako se uopste bude tako zvao) dobiti samo IS, novi senzor sa vecom rezolucijom (i losijom slikom) i mozda podrsku za SD kartice, a s9700 ce dobiti fd, IS, TTL hot shoe i bolji Super CCD senzor od jeftinijeg brata (zar ce Fuji ponovo dozvoliti da im TOP model u prosumer klasi daje losije fotke od mladje brace)! I razlika u ceni ce ponovo biti drasticna...
[ broker @ 31.07.2007. 22:11 ] @
Izgleda da si prevideo onu rec NESRAZMERNO sto sam napisao :)
[ mmilcic @ 01.08.2007. 11:53 ] @
Mislim da se ta rec moze upotrebiti samo na Canon-ovim proizvodima. 
[ guru @ 02.08.2007. 14:23 ] @
Citat: mmilcic Ne postoji dzabe ona izreka: "Plati pa se klati".
Ne razumem zashto 99% ljudi kaze tako, jer to nishta ne znachi. Izreka glasi "plati, pa klati", aludirajuci na "kraljice noci" :D
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|