Citat:
deximat: Imam kablovsku tako da sam citao one novine sto dobijaju svi pretplatnici....
Za oko mi je zapala rublika tape-drive,kao sto svi znate da se kasete za video rekordere i audio kasete skoro vise uopste nekoriste ali pise da je soni razvio tehnologiju i da na takve audio i video kasete moze stati cak do 400gb nekompresovanog sadrzaja i da su te kasete dugotrajnije od obicnih cd-a i dvd-a.
Citanje popularnih clanaka i nije neka metoda informisanja.... Ajde malo detaljnije:
Trake su dan danas jedino pouzdano resenje za Backup. Glavne prednosti su u niskoj ceni po megabajtu, velikoj gustini pakovanja (mnogo GB u cm3), i jako dugo zivotnom veku pravilno uskladistene trake. Ti drajvovi nemaju ama bas nikakve veze sa audio kasetama ili kucnim video rikorderima, cak je i nacin izrade medijuma dosta razlicit.
Sony i AIT su mozda popularni negde, ali ja za to ne znam :). Ono sto se uglavnom koristi su
LTO / Ultrium trake, kao novi otvoreni format, i stari
DLT u svojoj SDLT verziji. Na nizem kraju trzista neki jos uvek koriste
DAT, mada je njegov glavni problem nizak kapacitet trake. Na gornjem kraju, oni koje Ultrium i SDLT ne zadovoljavaju uglavnom koriste StorageTek resenja kao sto je
9940 , koji se povezuje direktno na FC-AL, i omogucava mnogo laksi bekap celog SAN-a. Velika ocekivanja ima nova generacija
T10000 drajvova, koja pored dobrih osobina 9940 ima i podrsku za ugradjenu enkpripciju, pored povecane brzine i kapaciteta normalne za noviji proizvod.
Ono sto treba da razumes je da se u vecini primena umesto jedne trake / drajva za bekap cele mreze, servera i storage-a koriste razni tape autoloader-i koji mogu sadrzati jedan ili vise drajvova, kao i robotiku koja menja trake, uz podrsku za od 6 pa navise traka u uredjaju istovremeno. Bekap softver moze te trake da menja automatski omogucavajuci kontinualan bekap na sve trake, ili rotaciju bekapa. Konacno, najvece biblioteke traka, kapaciteta od 1000 pa sve do 300 000 traka u jednoj ogromnoj biblioteci (od vise fizickih uredjaja, ali spojenih u jednu funkcionalnu celinu), koriste se za arhiviranje najrazlicitijih informacija. Ovakvi "storage" sistemi nude dugotrajno smestanje ogromnih kolicina podataka (reda velicine stotina petabajta), uz mogucnost pristupa pojedinacnom podatku za nekoliko minuta, i koriste se za dugotrajno cuvanje najrazlicitijih informacija cije arhiviranje je iz nekog razloga potrebno (ili obavezno), a kojima se retko pristupa. Pogledaj, recimo,
StorageTek SL8500 , ili
ADIC Scalar 10K .