[ rikelme @ 17.11.2006. 11:39 ] @
Pozdrav svima.

Pokušao sam da potražim odgovor na netu i ostalim forumima, ali mi nije pošlo za rukom (verovatno zato što sam početnik u svetu Linuxa).

Radi se o sledećem:

Kupljen je specifičan hardware (IO board) za koju je proizvođač obezbedio drajvere za Windows OS, i prekompajlirane drajvere za Fedora Core 5 (kernel 2.6.15-1.2054_FC5). IO ploča se kači na USB port glavne ploče.

Ceo projekat baziramo na VIA Mini-ITX pločama.
Pošto nam je zbog specifičnosti VIA C7 procesora koji zahteva Kernel 2.6.16 i noviji da bi uopšte mogli da koristimo njegov PadLock engine (zbog koga smo se i odlučili na VIA ploče), želimo da nam proizvođač pomenute IO ploče obezbedi drajvere koji bi nam bili od koristi (pošto ne želi da nam da source code od istog).

Najverovatnije ćemo koristiti Gentoo Linux distribuciju (a ne Fedora Core 5), da li bi mi neko pomogao u mom lutanju i rekao šta je sve potrebno (pored verzije kernela) reći proizvođaču kako bi nam iskompajlirali drajvere?


Hvala unapred na ikakvom odgovoru, uputu na tekst koji bi me prosvetlio, ili čak na odgovoru da malo bolje prelistam dokumentaciju...
[Ovu poruku je menjao rikelme dana 17.11.2006. u 13:09 GMT+1]
[ Turin Turambar @ 18.11.2006. 13:26 ] @
Ne znam sta radi IO board, ali za pravljenje drajvera za "obicni" hardver potrebna je samo odgovarajuca verzija kernela (koju koristis) - headers ili ceo source. To je najvaznije, jer kernel mora da prepozna i usvoji te drajvere. Nije lose ni da kazete koji cete distro koristiti!

Ipak, sve ovo ce biti malo "od danas do sutra", jer u momentu kada stavis novu verziju kernela, ti drajveri nece raditi. E sad, uvek je tu varijanta da dozivotno ostanes na tom kernelu, kao sto je Slackware sa svojim 2.4 kernelom. ;)
[ rikelme @ 20.11.2006. 08:42 ] @
Hvala na odgovoru.

Hardware omogućava nadzor i kontrolu nekih spoljnih elektromehaničkih komponenti (sijalice, mikroprekidači i sl). Evo šta piše u readme-u:


1. File contents

umio_gpio.h a header file for gpio access
umio.ko UMIO linux driver for Fedora Core 5 (kernel 2.6.15-1.2054_FC5)

2. Installation

a. untar the driver package by
tar xfz umio-0.39.tgz

b. change directory to umio-0.39 by
cd umio-0.39

c. build sample program umiotool and install kernel module by
make

3. After driver is installed. Plug USB cable into the UMIO board.
4 UART ports and one gpio device would be found by the OS.

The device file name of these UART ports would be /dev/ttyUSB0 (HI2),
/dev/ttyUSB1 (RS-232), /dev/ttyUSB2 (cc-talk) and /dev/ttyUSB3 (PCOM).
You could access these ports as regular UART ports.

The device file name of gpio would be /dev/umio0.

4. Programming Interface

a. The 4 UART port is same as regular UART port on Linux.
You can use standard serial programming functions on them.

b. You can use ioctl system call to access gpio function.
Možda će neko na osnovu readme fajla moći da mi odgovori da li im onda pošaljem samo verziju kernela za kojeg da mi iskompajliraju driver, ili je ipak potrebno još nešto pored toga?


Hvala na odgovoru.
[ bojan_bozovic @ 20.11.2006. 09:19 ] @
Da ali moras proveriti da li distro koji ces koristiti koristi vanilla kernel ili ne, to moze biti problem. Gentoo sta koristi ne znam, ali zamena kernela drugim obicno nece da bude problem, kernel ne zavisi od userlanda, samo major verzije kernela trebaju da se poklapaju (FC5 ce raditi i sa vanilla kernelom 2.6.16 npr. bez "svoga" FC5 kernela). Dakle, zatrazi kompilaciju za vanilla kernel koji ces koristiti. Mozes i LFS da napravis oko njega, s obzirom da je to embedded sistem.
[ rikelme @ 23.11.2006. 08:24 ] @
Momci hvala na odgovoru.

Dobro, ja ću im poslati verziju vanilla sources za koju da mi pripreme drajvere.
Žutaći se baš i nisu proslavili sa pružanjem podrške...

Javljam utiske kad mi ih budu poslali.

Pozdrav.
[ bogibogi @ 09.03.2007. 10:51 ] @
Citat:
rikelme:


Ceo projekat baziramo na VIA Mini-ITX pločama.
Pošto nam je zbog specifičnosti VIA C7 procesora koji zahteva Kernel 2.6.16 i noviji da bi uopšte mogli da koristimo njegov PadLock engine (zbog koga smo se i odlučili na VIA ploče)

[Ovu poruku je menjao rikelme dana 17.11.2006. u 13:09 GMT+1]Posto pominjes upotrebu VIA Mini-ITX ploca, veoma me zanima gde bi se one mogle nabaviti/poruciti kod nas?
Ima jedna firma u BG koja ih prodaje, ali nikako ne mogu sa njima ljudski da se dogovorim vec neko vreme... pa me zanima kakvih jos solucija ima?

p.s. izvinjavam se za bezanje od teme
[ bogibogi @ 12.03.2007. 09:28 ] @
rikelme, zahvaljujem ti se na odgovoru koji si mi poslao na PP, a ovo je jedini nacin da ti se obratim jer sam novi korisnik pa mi jos nije dozvoljeno da saljem poruke na PP.

Da, upravo to me je zanimalo! Jeste, ta firma je u pitanju. Nisam hteo javno da ih pominjem, jer ljudi deluju ok, ali su u mom slucaju mnogo spori...

Video sam da je Jetway jeftinija zamena i rado bih njega uzeo. Jedino, ne znam kako ce se pokazati po pitanju kvarenja u nekom duzem vremenskom periodu.