[ elfuego @ 20.11.2006. 02:03 ] @
Na jednom racunaru je Mandriva 2007, na drugom Windows XP. Podesavanje Linuxa da vidi i cita windowsov share je bio maciji kasalj. Ali obratno - uzas, teror i muka

Kako god podesio u mandrakovom kontrolnom panelu Sambu, windowsu uporno biva odbijen pristup Localhostu. Isao sam do te mere da sam ukinuo firewall i folder koji hocu da sharerujem u linuxu sam bukvalno "na izvolte" ostavio time sto sam dao administratorska prava svakom guestu. Ali opet nista.

Greska koja se javlja prilikom citanja lokalne mreze iz M$-a je standardne prirode: "cannot access the network, you might not have permission... blabla... network path was not found". Cak iako uspem "iz prve" da procitam \\localhost iz MDKGROUP grupe (kojoj oba racunara pripadaju) i vidim sharovane direktorije, ne mogu da im pridjem nikako. Stavise, ako slucajno zatvorim prozor u kome sam pristupio localhostu, ne mogu vise da se vratim u njega jer prijavljuje da je na mrezi "duplicate name, change the name of computer". E sad, nije me mrzelo pa sam jedno 10 puta promenio ime windows kompa ali ne vredi... Uvek ista stvar.

Sta da radim? IP adrese jednog i drugog kompa su 10.0.0.1 i 10.0.0.2, a maske su iste 255.255.255.0. Pomozite pocetniku (noob-u), hvala unapred
[ skijash @ 21.11.2006. 20:04 ] @
Pogledaj malo dokumentaciju sambe, imas i primer konfiguracionog fajla u /etc/samba/smb.conf.example, a verovatno nemas napisano nesto kao:
[ime_direktorijuma]
comment = shared
path = /mnt/hd/public
guest ok = yes
browseable = yes
writable = yes
u svom smb.conf-u. Naravno umesto navedenog path-a treba da stavis svoj.