[ machiavelli @ 20.11.2006. 19:53 ] @
Da li iko zna kako ce se kvalifikovati diplome Visih skola (za dvogodisnje i trogodisnje skolovanje) ? |
[ machiavelli @ 20.11.2006. 19:53 ] @
[ nicr @ 20.11.2006. 21:32 ] @
oy Bolonjska deklaracijo
[ maric1 @ 20.11.2006. 22:03 ] @
da dobro pitanje ima nas dosta sa ovim diplomama ;)
ako ima nekih nformacija bilo bi ok koli ja znam posle zavrsene 3 god bice mogucnos sa jos jednu godinu na specijalisticke e sada sta ce to zapravo znaciti [ Niche @ 21.11.2006. 10:04 ] @
Po novom zakonu posle tri godine vise skole postajes Bachelor STRUKOVNIH studija i koliko ja znam postojace i master STRUKOVNIH studija a to ti je jos dve godine. Dok sa druge strane oni koji su na fakultetima posle mastera AKADEMSKIH studija moci ce na doktorske studije, koji samo mogu biti akademske.
Prelasci sa visih skola na fakultete vise nece biti moguci. Specijalisticke studije po novom zakonu su posebna prica, i znam da u slucaju AKADEMSKIH studija one ce biti posle mastera jos godinu dana. [ mizob @ 21.11.2006. 10:06 ] @
Citat: Zasto ne bi bilo moguce preci posle vise na neki fax, i poloziti razliku ispita ? [ nicr @ 21.11.2006. 10:20 ] @
Citat: i ja sam cuo za tu verziju, mada neverujem preterano u to. [ Niche @ 21.11.2006. 12:34 ] @
Iz same razlike izmedju STRUKOVNIH i AKADEMSKIH studija. Strukovne studije ce vise biti okrenute ka primenjenom znanju, dok su akademske, je li samo ime kaze akademske.
Mislim da je informacija prilicno pouzdana. Ali najbolje ti je da skines zakon sa sajta ministarstva ili skupstine. [ mizob @ 21.11.2006. 12:37 ] @
Pa ako ti polozis razliku ispita, sta moze biti problem, imas polozene sve ispite kao i na fakultetu koji si upisao prilikom prelaska sa vise skole.
[ Niche @ 21.11.2006. 15:35 ] @
Pa upravo zbog toga sto ce se ispiti razlikovati izmedju ova dva modela studiranja. Sada se ne razlikuju. Dobro sigurno ima razlike ogromne u obimnosti gradiva i zahtevnosti, ali osnovne crte programa za predmete se ne razlikuju.
Mislim, da se razumemo, jos ne postoji nijedna strukovna akademija u Srbiji, posto akreditacija jos nije ni pocela, tako da studenti koji sada studiraju vise skole, studiraju u ISTOM STUDIJSKOM OKVIRU kao i oni koji studiraju fakultete, jedni su VI-1, a drugi VII-1. A u buducnosti ce jedni biti bachelor/master strukovnih studija, a drugi bachelor/master akademskih studija, dok ce Ph.D. postojati samo za akademske studije. [ maric1 @ 21.11.2006. 20:38 ] @
ahah ovoje ok informacija da ce i posle strukovnih od tri godine da bude mogucnost da se nastavi master strukovnih jos dve ........
[ Niche @ 21.11.2006. 21:01 ] @
Master strukovnih studija bi u sustini trebalo da bude nesto najblize zapadnom MBA (Master of business administration), sto je ubedljivo najskuplja i najcenjenija titula u zapadnim poslovnim krugovima. MBA postoji i FTN-u ali kako su oni dosli do toga da jedan svoj program nazovu tako, pojma nemam.
[ vaderru @ 26.11.2006. 23:36 ] @
Visa skola ?!?!?
Bilo bi najbolje svi na fakultet??!?! Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|