[ pile_naucnik @ 20.11.2006. 21:39 ] @
Imam problem, tj. nejasnocu. Za seminarski rad radi aplikaciju, za koju pre izrade iste treba da napravim i UML model. Tek sam na pocetku, a prvi put radim na objektno orjentisani nacin. Program treba da napravim u C# ili VB.Net-u. Zapelo mi je na samom pocetku. Napravio sam Use-case dijagram, a sada sam poceo da radim Class diagram. U UC dijagamu sam postavio Aktere, odnosno jednog uopstenog i dva koji nasleđjuju prvog. Da pojasnim imam uopstenog aktera korisnik, i istog nasledjuju ObicniKorisnik i VisiKorisnik. Izmedju ObicnogKorisnika i VisegKorisnika nema razlika, odnosno imaju iste atribute i iste metode. Razlika je recimo sto VisiKorisnik moze da stampa dokumenta, a ObicniKorisnik ne. Isto tako u okviru klase Osoblje (ta klasa bi trebala da se kaci na bazu i uzima podatke o osoblju) imam metodu Pregled i metodu Upis, odnosno metdu Brisi. ObicniKorisnik treba da ima pristup samo metodi Unos, a VisiKorisnik svim metodama. Da li dobro razmisljam? Da li da pravim dve kalse korisnika koje nasledjuju generalnu klasu? Razmisljao sam da korisnicima dodelim atrubut NivoPristupa, koji bi imao vrednosti 0 ili 1 (ObicniKorisnik i VisiKorisnik). Tada bi npr. kod pozivanja metode Upis u klasi osoblje proverio da li je vrednost NivoPristupa 1 i dozvolio izvrsavanje akcije, a u slucaju vrednosti 0 dugme Upis stavio na Visible=false ili mozda prikazao poruku da akcija nije dozvoljena. Na ovaj nacin aplikacija bi sigurno radila, ali to nije to, jer mozda nekad pozelim da dodam novu vrstu korisnika sa drugacijim privilegijama. Drugar mi je rekao da on u Oraklu koristi role za slicne stravi. U MSDN sam nasao klasu Role-based security, ali nisam bas ukapirao kako radi, odnosno ne zanm da li pomocu nje mogu resiti problem. Svaka pomoc i savet su dobro dosli. Hvala unapred! |