[ zujac @ 20.11.2006. 23:36 ] @
Zanima me kako da kao administrator mogu useru umanjiti prava, tipa da ne moze da koristi my computer ili da na start menu moze da vidi samo odredjene stvari( pojedine programe), da se pritiskom desnim tasterom misa na desktop-u nista ne desava i kako na particiji zabraniti brisanje fajlova i upis na isti?
[ Shadowed @ 21.11.2006. 00:41 ] @
Da li je u pitanju pojedinacan kompjuter ili umrezen i na domenu?
[ Admin33 @ 21.11.2006. 10:48 ] @
Vjerovatno je umrezen jer je u pitanju administrator i neki tip :).

Malo posire opisi situaciju, ali uglavnom iskljuci opciju Simple file sharing u Tools/Folder Options/View pa sherovani folder/fajl setuj do mile volje a ako si na serveru knjigu u ruke i uci. To sto trazis da ti se objasni mnogo je jer ce bitit a kako jos i ovo. Prelistaj i forum, ima jako korisnih stvari.
[ plavigor @ 21.11.2006. 12:08 ] @
@zujac

Kao prvo, dobrodošao na forum!

Kolega Admin33 je prestrog prema nekome ko se prvi put javio... :)

Odgovor na prvi deo pitanja ćeš naći u Grupnim Polisama, bez obzira da li se radi o usamljenom računaru ili o računaru na mreži (u radnoj grupi ili domenu). U jednom slučaju su to lokalne grupne polise, a u drugom domenske. Zato te kolega Shadowed pitao za ulogu tog računara.
Odgovor na poslednji deo pitanja se nalazi tamo gde te Admin33 uputio, s jednom malom napomenom da se ne moraš ograničiti samo na šerovane resurse (ako je računar na mreži), već željene dozvole možeš postavljati i za bilo koji fajl, folder ili particiju na tom računaru.

Sada bih upotrebio Adminove reči da ako su ti ovi pojmovi nepoznati - moraš da kupiš neku knjigu.

Pozdrav
[ Shadowed @ 21.11.2006. 16:31 ] @
Pitao sam za domen jer se inace polisa odnosi na sve user-e, tako da ukoliko je stand-alone ili workgroup moze to raditi rucnim editovanjem Registry-a sto nije problem ako zna ali je smaranje :)


BTW, kolega? Pa, nisi moderator (za sad) :). Ili si mislio kolega po interesovanjima?
[ zujac @ 21.11.2006. 16:47 ] @
Te zabrane sam okusio na ispitu iz programiranja, kada je bukvalno sve bilo iskljuceno i jedina opcija je bila na start menu gde smo mogli da pokrenemo c. Pa sam se ja pitao kako oni to mogu da urade...
[ Shadowed @ 21.11.2006. 16:51 ] @
Evo kako: Na Domain Controler-u, u okviru Domain users and computers, napravi se group policy u okvijru kojeg se definisu sva ta ogranicenja i dodeli odredjenoj organizacionoj jedinici u kojoj se nalaze user-i na koje je potrebno primeniti ogranicenja.
Kada se takvi domenski user-i uloguju, polisa se primenjuje.

To je najverovatnija i najpametnija varijanta.
[ plavigor @ 21.11.2006. 22:06 ] @
@Shadowed

Po interesovanjima i valjda profesiji. A za ono prvo, nikad se ne zna... :)
[ zujac @ 21.11.2006. 22:17 ] @
gde to mogu da nadjem...?
[ Nenad Vranjanac @ 21.11.2006. 22:27 ] @
imam ja jedno pitanje. u win xp pro, control panel, user accounts moguci su samo admin i limited account. a u computer managementu sam video da se pominje i power user, ali nikad nisam uspeo da ga namestim da radi. treba mi da podesim na kompu dva naloga koji mogu da rade sve SEM da jedan drugog brisu, menjaju sifru itd (sto daje admin account).
da li postoji neki relativno kratak nacin za ovo?
[ Shadowed @ 21.11.2006. 23:02 ] @
zujac, potrazi po forumu i googlaj sta su ti termini koje sam pominjao, vec ima pisao a namerno sam pisao u originalnom obliku da bi lakse nasao sta te interesuje. Kada malo bolje shvatis sta je sta znaces i sta znaci moj post.

Nenade, u Computer Menagement-u, desni taster na user-a, Properties, tab member of, selektujes users, delete, add..., odaberes power users, potvrdis sve.

@plavigor, videcemo ;).