[ Kresoje @ 21.11.2006. 07:29 ] @
Tema nije bas fotografska, ali moze biti zanimljiva.
Da li se (koristeni, ocuvani) DSLR i objektivi moraju prijavljivati na carini? Do sada sam nosio samo kompaktni, koji nisam prijavljivao.

[Ovu poruku je menjao Kresoje dana 21.11.2006. u 14:44 GMT+1]
[ Sasa_NS @ 21.11.2006. 08:36 ] @
Poželjno je da prijaviš - svaku iole skuplju "tehničku" stvar (skuplji fotoaparat, laptop, kameru..) - da te ne maltretiraju pri povratku... Javiš se da iznosiš to i to, dobiješ samo jedan papir na koji to sve popišeš, carinik pogleda, potpiše se i udari pečat. Po povratku, ako bude ikakvih pitanja oko opreme, samo pokažeš taj papir i nema problema...

Ovo se odnosi na avion, a ako ideš autom - tu je već dosta komfornije i nije neophodno, mada nije ni tada to loše uraditi. Čisto da te ne boli glava kasnije...
[ calexx @ 21.11.2006. 11:15 ] @
Nema razloga da ne prijaviš, može da se desi da na povratku natrčiš na nervoznog carinika. Meni je to svojevremeno bio način da olakšam prelaz, kad god sam letovao u Istri i tu negde, uvek sam nosio Minoltu i odmah je prijavim. Onda moram da idem da popune papire, usput i ne pogledaju koliko para nosim i slično, uglavnom žure da me što pre otkače i pređu na sledeće. Na povratku ga kao krijem ali tako da ga uoče i prvi carinik se zaleti za aparat i kad vidi da imam papire, razočarano me pošalje po one iste papire pa i ne pogleda šta sam kupovao. ;)
[ Kresoje @ 21.11.2006. 12:12 ] @
Najcesce sam isao busom u bratske republike i trulo mi bilo da ceo bus ceka dok ja sredim papirologiju. Ali sa skupljim aparamom se necu saliti. Zato me zanimalo kakva je procedura.