[ frane22 @ 21.11.2006. 19:03 ] @
Kod skriptnog programiranja sa npr. PHP-om i MySQL-om logika korištenja baza podataka je očita. Skripte, odnosno serverske aplikacije najveći dio podataka spremaju u SQL server. Mene zanima koja je logika kod običnih aplikacija. Nisam nikada programirao u Visual Studiu. Sada izrađujem jednu aplikaciju sa manjom arhivom. Zanima me što je bolje - izraditi aplikaciju koja podatke čuva u MSSQL serveru (ili nekom drugom?) ili aplikaciju koja će informacije čuvati u nekakvim svojim datotekama.

Bio bih zahvalan ako netko ko se bolje razumije dade i par općenitih informacija o ovoj problematici. Na drugi naćin postižemo da je aplikacija neovisna i da sa može izvoditi na svakom računalu sa windowsom, a na prvi naćin koristimo sve pogodnosti baze podataka.

Hvala!
[ Shadowed @ 21.11.2006. 20:20 ] @
Pa, to svakako zavisi od slucaja do slucaja.
Ako imas u aplikaciji par stotina unosa u fajlu i svaki je u jednom redu, nemas potrebe za bazom. Tekstualni fajl je dovoljan. Kod slozenijih stvari kalkulises, sta ti je koliko potrebno i sta zrtvujes da bi to dobio pa procenis sta je najbolje u tom konkretnom slucaju.
[ sstanko78 @ 22.11.2006. 05:59 ] @
PHP + MySQL
.NET + MSSQL Server 2000/2005 (Express)
to je najbolja kombinacija
[ vladdy @ 23.11.2006. 15:50 ] @
Zavisi od tipa projekta, tesko je izvuci neko generalno pravilo.

Glupo je za manje aplikacije koristiti MSSQL, tu imas overhead na procesor i memoriju, pa service dal je startovan ili ne i par dodatnih komplikacija za end-usera.

Ukoliko nemas potrebe za relacionu databazu koristi XML, text i slicna rjesenja.

Zavisis i od broja podataka itd., jednostavno mnogo je promenjivih da bi se izvukao tacan odgovor.
[ CallMeSaMaster @ 23.11.2006. 18:21 ] @
Iako si upravu da aplikacija na drugi nacin je neovisna ipak mislim da je DB bolji izbor.

1) Ako podatke cuvas u takvim datotekama, koako upravljas greskama?
2) kod DB nema ponavljanja podataka, mislim na normalizaciju (ne znam tacno kako je sa dat) pod uslovom da je baza dobro napravljena.

[ bojan_bozovic @ 23.11.2006. 19:16 ] @
Citat:
PHP + MySQL
.NET + MSSQL Server 2000/2005 (Express)
to je najbolja kombinacija

PHP+Oracle
NET+Oracle

Nije li to malo bolje?

Mozes koristiti connectionless baze, SQLite ili Oracle Sleepycat DB2.

[Ovu poruku je menjao Shadowed dana 23.11.2006. u 20:51 GMT+1]
[ DarkMan @ 23.11.2006. 20:20 ] @
Ako se vec pominju embedded RDBMS-ovi onda da se zna da postoje i oni koji su u potpunosti napisani u C#

http://forge.novell.com/modules/xfmod/project/?minosse
http://www.c-sharpcorner.com/database/SharpHSQL.asp (ovo je konverzija verzije sa jave u C#)

[ sstanko78 @ 24.11.2006. 06:16 ] @
Sve je to lepo .... ali ipak
MSSQL Server 2005 Express ili eventualno Oracle jedino predstavljaju kompletna
resenja.Koristeci njih imaces najmanje problema.....
[ logic_rabbit @ 24.11.2006. 07:03 ] @
Zanimljiivo je da sam nedavno imao priliku da vidim bazu podataka koju su kreirali Microsoft inzinjeri i koja se koristi u Microsoftu,naravno MSSQL bazu.U njoj uopste nema relacija izmedju tabela niti jedne jedine relacije, sve se kontrolise aplikativnim putem.
[ bojan_bozovic @ 24.11.2006. 07:31 ] @
Citat:
Sve je to lepo .... ali ipak
MSSQL Server 2005 Express ili eventualno Oracle jedino predstavljaju kompletna
resenja.Koristeci njih imaces najmanje problema.....

Ako pravi desktop program i treba mu ACID storage za neke podatke, velika baza moze biti overkill ili nepogodna sto se performansi tice. Recimo da Valve 3D engine upravo koristi DB2 od Oracle/Sleepycat, za to ne moze SQL express ili MSDE. A uvek je bolje imati pravu bazu nego se akati sa XML ili tekst fajlovima.