[ Marko_R @ 21.11.2006. 19:11 ] @
Citat:
Balmer tvrdi da Open Source zajednica neovlašćeno koristi Microsoft patente
Postavio 21.11.2006 u 00:03 Filip

Softver

Linux duguje Microsoftu, tvrdi potpredsednik redmondskog giganta Stiv Balmer. Prema njegovim tvrdnjama, Linux operativni sistemi koriste intelektualno vlasništvo kompanije Microsoft. Govoreći na Professional Association for SQL Server (PASS) konferenciji u Sijetlu Balmer je objavio da je potpisan ugovor sa kompanijom Novell, distributerom SUSE Linux operativnog sistema. Prema tom ugovoru, obe kompanije su dužne da poboljšaju interoperabilnost i kompatibilnost između konkurentskog softvera. Microsoft je pristao da preporučuje SUSE softver za Windows korisnike koji žele da pored Prozora koriste i Linux. Ipak, najinteresantnija stavka jeste isplata od 40 miliona dolara Microsoftu na koju je Novell pristao u zamenu za izbegavanje tužbe zbog korišćenja intelektualnog vlasništva kopanije Microsoft. Prema sporazumu, ova isplata oslobađa odgovornosti i one koji bi kreirali kodove korišćenjem SUSE distribucije. Advokati open source zajednice su oštro kritikovali ovaj sporazum, na šta je Balmer uzvratio da su i ostali Linux distributeri dobrodošli u ovaj program, kao i da će Microsoft tužiti sve koji se ne priključe programu, što bi moglo opasno ugroziti razvoj open source zajednice. Kompletan članak možete pronaći na ovoj adresi.

Izvor: Techamok

http://www.benchmark.co.yu/article.php?sid=11981

Uopšte me ne bi čudilo da ovaj tip sa psihopatskim osmehom sutra kaže i da Debian koji nema ni $ profita mora da plati Microsoft-u za FreeType Bytecode Interpreter i ko zna šta još.
[ tdjokic @ 21.11.2006. 19:41 ] @
Citat:
Marko_R: http://www.benchmark.co.yu/article.php?sid=11981

Uopšte me ne bi čudilo da ovaj tip sa psihopatskim osmehom sutra kaže i da Debian koji nema ni $ profita mora da plati Microsoft-u za FreeType Bytecode Interpreter i ko zna šta još.

Pa dobro, Debian ce im dati procenat od zarade - neki deo nule. To je sasvim u redu. Nego ovo me zbunjuje: "Microsoft je pristao da preporučuje SUSE softver za Windows korisnike koji žele da pored Prozora koriste i Linux." Kao prvo, ispada da u Linuxu ima nesto sto nije kupus, cim ce ga MS preporucivati. Drugo - koji je to SUSE softver - da li se misli na distribuciju u celini, pod imenom SUSE [uz neki dodatak - ime, verzija, sta god] ili strogo na neke programe, koje je SUSE sam napravio, na "klasicnom" principu, bez koriscenja otvorenog koda. Da li toga uopste ima u SUSE programima?
[ Zoran Rodic @ 21.11.2006. 20:22 ] @
Vuk dlaku menja, ćud nikako

PS
Jel istina da imaju vise advokata od programera?
[ Not now, John! @ 21.11.2006. 20:33 ] @
Citat:
alkion: Jel istina da imaju vise advokata od programera?

Kao i Advocacy podforum.

Što se mene tiče, neka ih tuže ako imaju osnova. Kao da uspjeh FOSS-a zavisi od MS. Haha.
[ dr ZiDoo @ 21.11.2006. 22:24 ] @
Nije SUSE jedini Linux.

Koji k**** ce se Debian izvinjavati MS? Ak sutra sastavim Linux distribuciju i podjelim je sa integrisanom krekovanom oracle bazom farma ljudi iz MSa ce reci: Vide Vide ovih bradonja sto su pocerali ilegalan software? ... Uzas

To sto SUSE dolazi sa 4Gb raznog open/neopen soruce softwera i krsi necija prava nema veze sa citavom Linux zajednicom.
[ Not now, John! @ 21.11.2006. 22:43 ] @
Možda je Balmer mislio na dvoklik kad je govorio o intelektualnom vlasništvu MS?
To bi se onda moglo odnositi na sve distribucije.
[ ventura @ 22.11.2006. 11:13 ] @
Sjebaće vas ćelavi:)
[ bojan_bozovic @ 22.11.2006. 11:28 ] @
Da sam moze navesti o kojim je patentima rec, Red Hat bi vec bio tuzen. Prazna prica. Nemamo nista za sud, ali nase i linux kupce moramo zastrasiti.
[ ventura @ 22.11.2006. 11:54 ] @
Ne bih se baš kladio na to...
[ cynique @ 22.11.2006. 12:18 ] @
Citat:
alkion: Jel istina da imaju vise advokata od programera?

Vjerojatno pingvinski trač. Od 71k zaposlenika prema trenutnim podacima, navodno čak 10 000 developera je zaposleno u posljednjih godinu dana. Sumnjam da se u tih 70k krije dovoljno advokata da ih čisto numerički nadomjesti.
[ _owl_ @ 22.11.2006. 14:45 ] @
Jel Novell ona firma koju je M$ kupio pre nekog vremena??
[ Marko_R @ 22.11.2006. 15:09 ] @
Nije jer bi onda MS sklapao ugovor sa samim sobom (Novell je vlasnik SUSE-a).
[ Zoran Rodic @ 22.11.2006. 17:22 ] @
Citat:
cynique: Vjerojatno pingvinski trač. Od 71k zaposlenika prema trenutnim podacima, navodno čak 10 000 developera je zaposleno u posljednjih godinu dana. Sumnjam da se u tih 70k krije dovoljno advokata da ih čisto numerički nadomjesti.

Siguran sam da advokati, ma koliko da ih ima, trose jednako para kao ceo razvojni tim MS-a
Uveren sam nigde nisu istaknuti podaci o "kolicini" advokata, advokatskih kancelarija i pratece kamarile kao i troskovima vezanim za njih i njihova primanja.
Svaki dan procitam da ih neko tuzi za nesto ili da oni nekog tuze.
Prosle nedelje McAfee, juce Adobe ...
Ako iskopas neki link, prosledi ga, bas me zanima
[ Ivan Dimkovic @ 22.11.2006. 18:04 ] @
Citat:

Siguran sam da advokati, ma koliko da ih ima, trose jednako para kao ceo razvojni tim MS-a

Trt...

Vidis, Microsoft je public-traded pa mozemo da vidimo kompletnu distribuciju love ;-)

http://yahoo.brand.edgar-onlin...193125-06-215912&Type=HTML

Q3 2006
======

Operating expenses:

Research and development: 1,786
General and administrative: 664

Citat:

Research and development expenses include payroll, employee benefits, stock-based compensation expense, and other headcount-related costs associated with product development. Research and development expenses also include third-party development and programming costs, localization costs incurred to translate software for international markets, and the amortization of purchased software code and services content. Research and development costs increased during the three months ended September 30, 2006, primarily as a result of increased headcount-related costs and development costs associated with new and upcoming offerings such as our Windows Live platform, Windows Vista, the 2007 Microsoft Office system, Unified Communications, and Zune. Headcount-related costs increased 15%, reflecting both a 19% increase in headcount and an increase in salaries and benefits for existing headcount.

General and administrative costs include payroll, employee benefits, stock-based compensation expense and other headcount-related costs associated with finance, legal, facilities, certain human resources, other administrative headcount, and legal and other administrative fees. General and administrative costs decreased during the three months ended September 30, 2006, primarily reflecting decreased costs for legal settlements and legal contingencies partially offset by an increase in headcount-related costs. We incurred $87 million in legal charges during the three months ended September 30, 2006, as compared to $449 million in legal charges during the three months ended September 30, 2005, which included a $361 million charge related to our settlement with RealNetworks, Inc. Headcount-related costs increased 23%, reflecting both an increase in salaries and benefits for existing headcount and a 16% increase in headcount.

--

Elem, kao sto se vidi - generalni i administrativni troskovi su skoro 3 puta manji od R&D troskova - i samo jedan deo administrativnih troskova zapravo predstavlja troskove legalnog tima.
[ markom @ 22.11.2006. 18:17 ] @
Da, ali šta ćemo sa onim patentima što su sakrili?
[ Zoran Rodic @ 22.11.2006. 18:35 ] @
Da li su to meni promakle placene kazne i penali ili je to poseban fond ?
I naravno, da li se u svim slucajevima angazuju MS advokati ili se angazuju neke kancelarije?
Ne vidim ni donacije.
Ako mi je promaklo, primite ispirku
[ Ivan Dimkovic @ 22.11.2006. 19:53 ] @
Promaklo ti je, lepo pise (a potrudio sam se i da boldujem ;-) da tu spadaju i "legal fees" - legal fees su legalni troskovi, interni i eksterni. U to spadaju i troskovi advokata a tako i placanje kazni.

Citat:

Ne vidim ni donacije.

Donacije ne spadaju u administrativne troskove, bar ne na SEC formularima :-)
[ mr_pingvin @ 22.11.2006. 20:53 ] @
Citat:

Vjerojatno pingvinski trač. Od 71k zaposlenika prema trenutnim podacima, navodno čak 10 000 developera je zaposleno u posljednjih godinu dana. Sumnjam da se u tih 70k krije dovoljno advokata da ih čisto numerički nadomjesti.

Toliko zaposlenih a ne mogu da skrpe neki normalan OS... ccc... Dobro većina su amerikanci, pa nek im bude oprošteno..
Da malo više programiraju a manje se tužakaju... gde bi im bio kraj... sad je verovatno veoma blizu...
[ Ivan Dimkovic @ 22.11.2006. 20:55 ] @
I vec po N-ti put pred lansiranje novog MS OS-a armija malih pingvina predvidja propast kompanije Microsoft ;-)

I svi znamo kako se to na kraju zavrsi :-)
[ Zoran Rodic @ 22.11.2006. 22:01 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: I vec po N-ti put pred lansiranje novog MS OS-a armija malih pingvina predvidja propast kompanije Microsoft ;-)

Laki je malo nervozan ?
Jel u taj N-ti put racunamo i sp?

Nego, skokni ti do mog bloga, pa se malo razveseli na tudju (moju) "muku"
A mogao bi i mr.Pingvin, cisto zbog price o normalnom OS

PS
Ako nije blizu kraj ms-a, zasto Bill pobeze i ulozi pare u hotelirejstvo?
Video covek da su corava posla

[Ovu poruku je menjao alkion dana 23.11.2006. u 08:15 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 22.11.2006. 22:06 ] @
To sto je Bill uradio se zove planirana sukcesija. Taj covek ne moze da postigne vise na biznis planu nego sto je postigao - pa je poceo da se bavi humanitarnim radom i filantropijom.

Sto se MSFT-a tice, ne znam sto bi oni bili nervozni, ako se pogleda kretanje njihovih akcija - u pitanju je tipicna blue-chip kompanija koja ima stabilan profit i rast saglasan sa NASDAQ indeksom.
[ Zoran Rodic @ 24.11.2006. 09:50 ] @
"Prema najnovijim izveštajima britanskih medija, Evropska komisija je
zapretila Microsoftu novčanom kaznom u iznosu od 3 miliona evra dnevno,
ukoliko do 23. novembra ne dostavi informacije o operativnom sistemu
Windows. Na indirektan način to je potvrdila i Nili Kros, komesar za
tržište Evropske komisije, koja je izjavila da Microsoft "testira
strpljenje Evropske komisije"."

"Evropska komisija je u martu 2004. godine naložila Microsoftu da dostavi
podatke o Windowsu koji bi omogućili drugim proizvođačima serverskih
programa da ih usklade na način kako su usklađeni Windows i Microsoftovi
serverski programi. Iako su odgovorni u Microsoftu u prvim reagovanjima
izjavljivali da "ne razumeju šta to Komisija traži od njih", potrebni
podaci su ipak dostavljeni sredinom ove godine. To ipak nije sprečilo
Evropsku komisiju da "zbog kašnjenja i odbijanja" kazni Microsoft kaznom
od 280 miliona evra, a predstavnici Komisije su ostavili mogućnost da od
Microsofta zatraže dodatne informacije."

Eto posla za advokate i sanse da se malo izjednace troskovi razvoja i ostalih troskova

Izvor: Mikro vesti

[ bojan_bozovic @ 24.11.2006. 09:55 ] @
Amin! To je lose za Microsoft, ali dobro zasve ostale, ukljucujuci i Microsoft korisnike! Bar ce biti mogucnosti izbora, sto nikako nije lose, nadam se, I sam Microsoft ce morati vise i bolje da radi, eto jos cekamo finalnu verziju Viste iz nekog razloga, a i Win9x eru mozemo pomenuti, kao sada knjigovodja zna vise no 1995. pa moze koristiti pravi multiuser sistem!
[ icobh @ 24.11.2006. 15:21 ] @
Moš mislit! EU komisija naloži Toyoti, Mitsubishiju, Nissanu itd... da dostave dokumentaciju kako su to oni napravili 4x4 pogon, da mogu i EU proizvođači auta da naprave isto tako dobar! Genijalno! Znaš šta bi im ja dao? K****
[ Zoran Rodic @ 24.11.2006. 15:44 ] @
Citat:
icobh: Moš mislit! EU komisija naloži Toyoti, Mitsubishiju, Nissanu itd... da dostave dokumentaciju kako su to oni napravili 4x4 pogon, da mogu i EU proizvođači auta da naprave isto tako dobar! Genijalno! Znaš šta bi im ja dao? K****

Zasto? Kad i Subaru ima auto sa pogonom na 4 tocka.
Malo mi je glupo da ti bas objasnjavam tako evidetnu pojavu kao sto je automobilska industrija, broj proizvodjaca kao i sarolikost modela.
Nakon sto bi im ponudio to sto nudis, morao bi pored duzine pomenutog da izvrsis i procenu dubine budjelara, jer nije malo 3 miliona ojra dnevno.

[ bojan_bozovic @ 24.11.2006. 15:50 ] @
Citat:
Moš mislit! EU komisija naloži Toyoti, Mitsubishiju, Nissanu itd... da dostave dokumentaciju kako su to oni napravili 4x4 pogon, da mogu i EU proizvođači auta da naprave isto tako dobar! Genijalno! Znaš šta bi im ja dao? K****

Monopol je nesto drugo. Ja ne vidim da Nissan npr. drzi 95% trzista terenaca, zar ne? Izuzimas cinjenicu da Opel npr. ne mora praviti menjac za isti Nissan i da mora da odgovara potpuno, a u IT je bas tako.
[ Stator @ 24.11.2006. 15:51 ] @
Citat:

Tvrdnje rukovodioca Microsofta Stiva Balmera da Linux operativni sistemi koriste Microsoftovo intelektualno vlasništvo i da se Novell priključio Microsoftovoj "novoj alijansi" da bi izbegao tužbu su naišle na oštru osudu od strane ovog distributera SUSE Linux operativnih sistema.
Ron Hovsepian, CEO kompanije Novell, tvrdi da se nimalo ne slaže sa interpretacijama koje su došle od strane Microsofta. Hovsepian tvrdi da njihov sporazum nema nikakve veze sa priznavanjem da koriste Microsoftovo intelektualno vlasništvo, već da je isključivo poslovne prirode i motivisan željom da se Linux i Windows korisnici i platforme približe jedni drugima i postignu viši stepen interoperabilnosti. On tvrdi da je upravo njima Microsoft prišao sa takvom idejom te da sada rukovodioci Microsofta pokušavaju da iz samo njima znanih razloga ovaj sporazum predstave kao "početak ukroćavanja" open source zajednice. U svakom slučaju, valja pozdraviti planove o približavanju Linux i Windows zajednice, a ostaje da se vidi da li će težnje Microsofta za pompeznim reklamiranjem uništiti ovaj pokušaj u samom startu.

C/P sa Benchmarka

El su ovi u MS-u jeli bunike ?
[ bojan_bozovic @ 24.11.2006. 16:04 ] @
E, ipak ce biti da sam bio u pravu, zar ne? Zastrasivanje kupaca...
[ icobh @ 24.11.2006. 17:19 ] @
Citat:
bojan_bozovic: Monopol je nesto drugo. Ja ne vidim da Nissan npr. drzi 95% trzista terenaca, zar ne? Izuzimas cinjenicu da Opel npr. ne mora praviti menjac za isti Nissan i da mora da odgovara potpuno, a u IT je bas tako.
Kada sam stavio one 3 tackice, mislio sam na sve proizvodjace terenaca otuda sa istoka, a mnogo ih je i prave kud i kamo kvalitetnije 4x4 pogone! Opel ne mora da napravi mjenjac za Nissan, naravno, ali kada bi se trazilo od njega da kaze sta je to potrebno da bi se mogao upariti sa Nissanovim motorom, ja mislim da bi bilo doboljno par sitnica kao sto je oblik mjenjaca koji nalijeze na motor, raspored rupa, debljina lamele, oblik lamele itd... E sad, glupo je traziti citav mjenjac na raspolaganje! Tako je i glupo traziti informacija i vise nego sto je potrebno od Microsoft-a, jer prevazilazi osnovnu namjenu i ono sto se u pocetku zeljelo postici!

Znate ono, das mu prst a on hoce cijelu ruku...
[ Ivan Dimkovic @ 24.11.2006. 17:21 ] @
Hehe, videcemo kad Airbus bude morao da "otvara svoje specifikacije" sa one strane Atlantika ;-)
[ unleaded @ 24.11.2006. 18:04 ] @
Steva dobio zuti karton :)

"We have never seen any need for patent protection for Linux,
and we don't see any need for it now. If legal claims exist, they
should be resolved between vendors and not involve end-user customers."
-- Scott Handy, IBM's VP of Worldwide Linux and Open Source
[ xtraya @ 25.11.2006. 02:42 ] @
e dajte da skupimo kesh za stevinu frizuru :)

ha ha, NISSAN a? pa dobro, evropska firma (mislim shef je evropski)...
[ icobh @ 25.11.2006. 14:29 ] @
Citat:
xtraya: ha ha, NISSAN a? pa dobro, evropska firma (mislim shef je evropski)...

Zaboravio sam da naglasim da sam mislio na malo starija vremena, onda kada je Nissan bio sam svoj tata. Danas je to čini mi se Reno...
[ MladenIsakovic @ 09.02.2007. 13:20 ] @
Jedna zanimljiva tvrdnja kaže:

Ako vlasnički software nastavi da dominira za 10 godina niko neće moći da napravi dokument ili da vidi njegov sadržaj bez prethodnog plaćanja i PC računari kakve poznajemo će nestati za 30 godina

Ovo su samo neka od predviđanja nemačkog konsultanta Klausa Knoppera, autora Knoppix distribucije Linuxa, koja je izneo na trodnevnoj konferenciji posvećenoj Open Source-u, LinuxAsia 2007, u New Delhi-ju.

U sklopu predavanja, pod nazivom "Sledećih 100 godina", Knopper je predvideo da za 20 godina ni jedna kompanija neće hteti da uloži sredstva u razvoj software-a i da za 30 godina neće postojati univerzalni računar kakav danas koristimo, nego da će postojati samo pojednostavljeni i usko specijalizovani uređaji i da za 50 godina ljudi neće uopšte znati kako se koristi računar.

Ova konferencija je najveća ovog tipa u regionu, i ovo je četvrta godina od kad se održava. Vlada Indije, zemlje za koju se veruje da će napraviti velik ekonomski napredak u skorije vreme, je prednost dala slobodnom software-u u odnosu na vlasnički software!
[ vladdy @ 09.02.2007. 15:13 ] @
Kakva notorna glupost, mene bi bila sramota da kazem nesto ovako.
[ icobh @ 09.02.2007. 16:14 ] @
Ne mogu sad tačno da nađem, neko je jednom rekao kako se ovi FSF-esovci trude iz petnih žila da dokažu kako sve kod drugih nevalja, ne gledajući kakvi su oni.

Mada, navikao sam se ja. Imamo mi u Bosni takvu situaciju, gdje ovi iz federacije samo govore kako RS ne valja, ne funkcioniše itd... A bogami kod nas sve ljepše i ljepše, prešišali smo ih i po budžetima, i po sprovođenju reformi, i po razvitku itd...

Potpuno identične situacije

[Ovu poruku je menjao icobh dana 09.02.2007. u 22:42 GMT+1]
[ japan @ 10.02.2007. 02:39 ] @
meni je jako žao što vam je situacija u zemlji takva, ali ne vidim nikakvu vezu sa temom.

videću da li će ti ta paralela biti na pameti kad se za nekih 20-tak godina jedno jutro probudiš i shvatiš da moraš da platiš $5 da bi otvorio .doc, ili da bi pročitao mail.

lepo bi bilo da to ne bude tako, ali tendencije vodećih OS proizvođača (ko je rekao M$?!?) mi govore da će upravo to biti princip.

to, ili FOS... ja biram FOS.
[ icobh @ 10.02.2007. 13:33 ] @
Ja tu paralelu vidim i stvarno je tako, nema potrebe da bilo šta obrazlažem.

Kad meni neko (relevantan) bude rekao da sam pametan, to je nešto. Ne možeš sam da govoriš kako si pametan. Kakva ti je to referenca, da kažeš sam za sebe da si pametan. Imam osjećaj da svi veći FSF-ovci (oni koji se služe FSF-esom za pokretanje bure u softverskom svijetu i stvaranje novog tipa klijentele) tako govore, a ne mogu da naprave da jedna biblioteka u verziji 2.6 bude kompaktibilna sa 2.5!

P.S. Htjeo sam još nešto da kažem ali bolje da nepominjem... Nisam danas baš nešto za svađanje
[ mulaz @ 10.02.2007. 14:49 ] @
Citat:
icobh:
a ne mogu da naprave da jedna biblioteka u verziji 2.6 bude kompaktibilna sa 2.5!

naravno je microsoft najpametniji ... i sav stari (xp) software radi bez problma na visti ... da ne pricam da i microsoftovom visual-studiu treba service pack da bi proradio na visti.

naravno mozes da pravis static buildove.. Zato su M$ programi u proseku dosta veci od linux programa koji vecinom koriste shared libraryje
[ icobh @ 10.02.2007. 15:31 ] @
Jesam li ja to negdje imenovao Microsoft? Uopšte ne mora da znači da ja volim Windows i da mrzim Linux, nedaj bože! Ali mrzim ljude koji prozivaju druge da bi sakrili svoje neke falinke itd...

Znaš kako se kaže: Gledaj svoja posla! Boli te ku*ac kako je kod mene, kod njega itd... Radi svoj posao i ćuti.
[ vladdy @ 10.02.2007. 15:38 ] @
hehe shared library
Kakav crni shared library, Linux u 21. veku nema standard nego izdaje ko sta stigne, pravi kupus :)
Ne mozes se snaci u tom moru raznih distribucija, verzija itd.

Trziste ce samo da odluci da li ce citanje email-a biti $5 ili $.01 ili dzaba a ne kojekakvi zakoni i limitacije.

Vlada Indije, pih. Pa takve ogranizacije su upravo poznate po svojoj tehnoloskoj zaostalosti, nefleksibilnosti, birokratiji, lenjosti i sl. a vi se uhvatili kojekakvih drzavnih ustanova.

Ako Linux scena ima da ponudi nesto bolje od XP/VIste tu smo da saslusamo do tada govori Klausa Knoppera o tome sta ce biti za 50 (?!?!???!) godina i njegov (los) pokusaj da glumi Nostradamusa ne znaci nista.

To sto su MS programi fizicki veci ne znaci nista u danasnje vrijeme.
[ MladenIsakovic @ 10.02.2007. 16:13 ] @
Citat:
icobh: Ja tu paralelu vidim i stvarno je tako, nema potrebe da bilo šta obrazlažem.

Citat:
icobh: Imamo mi u Bosni takvu situaciju, gdje ovi iz federacije samo govore kako RS ne valja, ne funkcioniše itd... A bogami kod nas sve ljepše i ljepše, prešišali smo ih i po budžetima, i po sprovođenju reformi, i po razvitku itd...

Potpuno identične situacije

Ovo ima veze s' FSF-om i ovom temom koliko i stegosaurus sa nacrtnom geometrijom.
Po meni, ova bojazan ima smisla. Već vidim sebe za 20-ak godina, onako sed, mamuran i umoran, ustajem ujutru, kuvam 3 dcl. kafe bez šećera, palim računar, Windows 2019 SP4 se diže 3 minuta, prvi logon screen, ja stavljam palac na čitač otiska (ili stavljam oko u optički skener) on diže Windows, i dočekuje me "pay me" ekran: plati 0.30$ za M$CAD u trajanju od 9-17h, daj 1.99$ za korišćenje Windowsa za danas do ponoći (a od ponoći do 7 ujutru je popust, od samo 0.99$), daj 0.49$ za M$Office, daj 0.50$ za M$ Photoshop (do tada će ih valjda M$ kupiti), daj 0.19$ za M$ Defender, daj 0.09$ za IE 19, gde ti kao homepage automatski otvara vesti, i čitaš "...M$ dao najpovoljniju ponudu za kupovinu Nebraske, ali protestanti štrajkuju glađu jer tvrde da po ustavu kompanija ne može da kupi državu. Potpredsednik M$a tvrdi da protestanti nisu narod, već obična hrpa komunista koja želi da spreči ekonomski napredak......" Ispijam kafu, uzimam motku, razlupam računar i odem u selo da čuvam stoku, pitajući se zašto sam se celog života borio sa vetrenjačama.
[ Goran Arandjelovic @ 10.02.2007. 18:15 ] @
Neko je malopre pomenuo nešto što je veoma tačno... Bolje je da FSF i cela OSS zajednica gledaju svoja posla i trude se da ostvaruju što bolje rezultate, a ne da u prvim redovima drže čoveka poput RMS-a, na koga se danas ugleda 80% Linux "potrošača" koja nije ni knjigu otvorila da nauči nešto nego misli da se političkim govorima unapređuje softver. Zaista, neka se ne nađe bilo ko uvređen, ali većina jeste takva.

Linux "zealoti" koji blate SUSE zbog saradnje sa Microsoftom ne treba ni reč da progovore jer se vrlo dobro zna da je ono zbog čega su oni uvređeni nešto na religijskoj osnovi. Poštovanje onima koji to ne čine, nego rade svoj posao.
[ Apatrid @ 12.02.2007. 19:44 ] @
Citat:
Goran Arandjelovic: Neko je malopre pomenuo nešto što je veoma tačno... Bolje je da FSF i cela OSS zajednica gledaju svoja posla i trude se da ostvaruju što bolje rezultate, a ne da u prvim redovima drže čoveka poput RMS-a, na koga se danas ugleda 80% Linux "potrošača" koja nije ni knjigu otvorila da nauči nešto nego misli da se političkim govorima unapređuje softver. Zaista, neka se ne nađe bilo ko uvređen, ali većina jeste takva..

To je, Gorane, poprilicno pausalna ocjena, covjek ne moze a da te ne zapita na osnovu cega to tvrdis? Na osnovu tvoje procjene sagovornika na ES:Advocacy?
[ ventura @ 13.02.2007. 08:44 ] @
Citat:
MladenIsakovic
Po meni, ova bojazan ima smisla. Već vidim sebe za 20-ak godina, onako sed, mamuran i umoran, ustajem ujutru, kuvam 3 dcl. kafe bez šećera, palim računar, Windows 2019 SP4 se diže 3 minuta, prvi logon screen, ja stavljam palac na čitač otiska (ili stavljam oko u optički skener) on diže Windows, i dočekuje me "pay me" ekran: plati 0.30$ za M$CAD u trajanju od 9-17h, daj 1.99$ za korišćenje Windowsa za danas do ponoći (a od ponoći do 7 ujutru je popust, od samo 0.99$), daj 0.49$ za M$Office, daj 0.50$ za M$ Photoshop (do tada će ih valjda M$ kupiti), daj 0.19$ za M$ Defender, daj 0.09$ za IE 19, gde ti kao homepage automatski otvara vesti, i čitaš "...

Malo preterano sa tvoje strane, ali šta ima loše u ovome?

Pa ja bi čak bio srećan da uvedu ovakav sistem naplate, znaš, softver se plaća. I danas mora softver da se plati, i ja bi radije da kroz 2 godine platim i 50-100% veći iznos na rate, nego da odjednom dajem pare... A o firmama da ne pričamo..

Koliko je meni muka od vas komunjara sa ispranim mozgovima, niste svesni...
[ Zoran Rodic @ 13.02.2007. 09:03 ] @
Citat:
ventura: Koliko je meni muka od vas komunjara sa ispranim mozgovima, niste svesni...

Uopste necu da ulazim u tematiku sukoba, ali cinjenica je da si izuzetno nevaspitana osoba bez i grama osecaja za kulturu. Niko ti ne daje za pravo da na ovaj nacin komuniciras sa ostalim ucesnicima foruma i da svojim postovima bukvalno svaku temu teras u flame ili da je jednostavno upropastis.
Kao prvo morao bi malo da poradis na kulturi komunikacije a kao drugo, bilo bi lepo da uputis izvinjenje za gore pomenute napisane reci.
Odavno sam prestao da obracam paznju na tvoje postove upravo zbog njihove bezvredne sadrzine, ali ovo mi je upalo u oci i koliko vidim samo imaju tendenciju sve konfliktnijeg obracanja drugim ucesnicima.
[ ventura @ 13.02.2007. 10:58 ] @
Citat:
alkion: Uopste necu da ulazim u tematiku sukoba, ali cinjenica je da si izuzetno nevaspitana osoba bez i grama osecaja za kulturu. Niko ti ne daje za pravo da na ovaj nacin komuniciras sa ostalim ucesnicima foruma i da svojim postovima bukvalno svaku temu teras u flame ili da je jednostavno upropastis.
Kao prvo morao bi malo da poradis na kulturi komunikacije a kao drugo, bilo bi lepo da uputis izvinjenje za gore pomenute napisane reci.
Odavno sam prestao da obracam paznju na tvoje postove upravo zbog njihove bezvredne sadrzine, ali ovo mi je upalo u oci i koliko vidim samo imaju tendenciju sve konfliktnijeg obracanja drugim ucesnicima.

Da uputim izvinjenje za šta?

Pa vidiš da je on srećan što je komunjara sa ispranim mozgom. Da je ne srećan zbog toga, ne bi javno zvonio na sva zvona...
[ MladenIsakovic @ 13.02.2007. 11:32 ] @
Citat:
ventura: Malo preterano sa tvoje strane, ali šta ima loše u ovome?

To znači da bi ti dnevni rad zavisio od broja zelembaća u džepu. Ako ti ne vidiš ništa loše u ovome, onda je to žalosno, pitam se gde su granice ljudskog idiotizma.

Citat:
ventura: Da uputim izvinjenje za šta?

Pa vidiš da je on srećan što je komunjara sa ispranim mozgom. Da je ne srećan zbog toga, ne bi javno zvonio na sva zvona...

Gde sam ja to pomenuo da sam komunista? Možda time što ne podržavam RMS-a iako koristim uglavnom Linux? A tipičan primer morončine ispranog, bolje reći ispražnjenog mozga si upravo ti, koji si se toliko nalupao na ovom forumu, da zaslužuješ medalju za glupaka godine. Neki ljudi ovde čak u svoj potpis stavljaju neke tvoje bisere da bi svakoga dana imali razlog za smeh. Shame on you
[ vladdy @ 13.02.2007. 14:56 ] @
Pa dnevni rad ti svakako zavisi od broja zelembaca u dzepu. Od broja zelembaca u dzepu ti zavisi i da li ces uopste i doci na posao, na kraju krajeva.
Sta sad, treba da ukinemo pare? Treba da je software potpuno besplatan? Treba svi programeri da rade dzaba i onda firme samo skinu open source, ma daj.

Ukoliko se bilo kada desi ovaj scenario koji si pomenuo iznad, a nece jer si em preterao em totalno pogresno procenio kao i mr. knoppix himself, ima sledeci dan da dobijemo 100 poziva od malih kompanija koje ce pitati kako da se to izbegne i moliti za alternativu.
Onda ce neko iole pametan reci, ok ajde da ja izmislim nesto jeftinije sa slicnom funkcionalnoscu i da dobijem dio marketa.

Ja nazovem kliente i kaze ok ima ali nije bas toliko dobro, oni ima da kazu, kao da gledam prosecnog small-business vlasnika, ma daj sta das samo da ne placam ovoliko.
To je malo realnije gledanje svega od ovog sednem da popijem kafu i platim za internet. Ja svakako sednem na balkon da popijem kafu i gledam pticice a ne internet :))

Eh, tu dodje Linux ilikakoceseveczvatios u igru.

Microsoft sve ovo zna bolje od mene i zato platis $100-$200 sada i imas Vistu zauvek. Osim naravno ukoliko promenis matinu plocu :))

NAravno, 100% sam siguran da ce za 10-tak godina biti dostupna alternativa windows-u jer je os trziste ogromno za samo jednu opciju ali sam 99% siguran da to nece biti Linux jer sam poslovni model ne valja.
[ Goran Arandjelovic @ 13.02.2007. 15:36 ] @
@Apatrid
Ne. Vidiš, mislim da ima dosta onih koji nemaju puno tehničkog znanja, a šire open source community na krajnje pogrešan način. Verujem da ćeš se složiti sa mnom da je mnogo manje onih koji zaista nešto znaju o Linuxu, a da je više "običnih" korisnika koji nemaju pojma šta je zapravo operativni sistem. E, ti obični korisnici uglavnom šire community, ali to rade u vidu propagandi protiv Microsoft-a. Microsoft je ogroman igrač u IT svetu i svaki pohod protiv jednog takvog igrača je svojevrstan "hype" kome ni jedan novopridošli korisnik Linux-a ne može da odoli i onda na sva vrata bljuje sve i svašta protiv MS-a, opet, ne ni zato što je dobro razmislio o tome, već zato što ga je ponela cela ta stvar "Hajde da probamo nešto novo, hajde da po svaku cenu to ne bude MS. MS je dosadan, nije cool...". Reci ako misliš da se prosečni korisnici koji koriste Linux (kojih, koliko god da ih brojčano ima, ima više od programera, administratora...etc.) ne ponašaju tako. Ruku na srce, ja sam imao priliku da vidim dve osobe koje su došavši u dodir sa računarom po prvi put koristile Linux.
[ MladenIsakovic @ 13.02.2007. 16:33 ] @
Evo i mene na Visti
Eh, beše u pravu degojs, Vista truly kick asses

A sad back on topic.
Mene zaista zanima zbog čega vi M$-ovci volite da podmećete ljudima reči koje uopšte nisu izgovorili? Ali, zaista me to zanima? Da li time pokušavate omalovažiti sagovornika, tako da njegovi stavovi u očima drugih ispadnu smešni? Ali vi to konstantno radite. Na primer:

vladdy: Sta sad, treba da ukinemo pare? Treba da je software potpuno besplatan? Treba svi programeri da rade dzaba i onda firme samo skinu open source, ma daj.

ja: A kada sam ja to rekao? Pazi, nisu svi oni koji koriste i nešto drugo osim Windowsa RMS-idolopoklonici, komunisti, itd. Istina je da većina korisnika Linuxa stoji na stanovištu da je RMS legenda slobode, ali ne svi, čak i da pitaš većinu tih koji vole RMS-a šta je to taj isti RMS uradio, neće znati skoro ništa da odgovore, nego se povode za ljudima koji vode takozvane "domaće zajednice" i forume, pa misle da je "in" biti RMS-fan. Ali ja jednostavno nisam njegov fan. Ne mislim da je sve što je uradio u životu loše, ali sve što radi u poslednje vreme (zadnjih par godina) uglavnom je više na štetu nego na korist slobodnog softvera, pogotovu ovaj idiotski GPLv3. Ja ne mislim da programeri treba da rade besplatno, naprotiv, dobar programer treba da bude adekvatno plaćen. Ali isto tako vidim tendenciju da svi mladi programeri žele da budu novi Bil Gejts, milijarderi, a ni to nije, i ne treba da bude realno. Zašto bi prosečan programer više vredeo od prosečnog lekara, ili pravnika, itd? Isto tako mislim da je korisno što postoji i slobodan softver. Ja sam na stanovištu što veća konkurencija, to bolje za krajnjeg korisnika . Da nema slobodnog softvera, siguran sam da bi današnja Vista padala 5 puta dnevno sama od sebe, a da nema proprietary softvera, siguran sam da bi slobodan softver bio na nivou upotrebljivosti digitrona. Jedni druge guraju, konkurencija postoji, vlasnički softver ima ogromnu finansijsku nadmoć, a ovi drugi trude se da ih dostignu. Ako će programer da piše program da bi se reklamirao, pa ga deli besplatno, da bi našao dobar posao, ili će da ga prodaje, ja nemam ništa protiv. Da je slobodan softver danas moćniji nego što jeste, budi siguran da bi Vista danas letela na 256 RAM-a, sa gomilom procesa i sa 3 Aera ako treba, jer ne bi mogli da je prodaju. Ako mi odgovara manja funkcionalnost Gimpa u odnosu na Photoshop, zašto bih morao da kupim Photoshop? Vlasnički softver jeste često bolji (bar ovi poznati programi), ali se zato i prodaje. A da nema slobodnog sw-a, bio bi mnogo lošiji, a isto bi koštao. Pa sad ti reci šta ti je, kao krajnjem korisniku, bolje.

Što se tiče ovog ostalog što si rekao, slažem se sa tobom. Ja ne tvrdim da će ona moja "prognoza" da se ostvari, i da će sutra biti tako, rekao sam da ne bih voleo da se tako dogodi. A takvih predloga od strane velikih sw-kompanija je bilo ranije, a i M$ je bio jedan od njih, prvo da se plaća na mesečnom nivou, što bi u perspektivi dovelo da dnevno plaćaš ono što koristiš, čitao sam te tekstove pre nekoliko godina u "PcPress-u". To bi bilo strašno, da svakog dana treba da si likvidan da te deru na sve strane. Ovo sada jeste bolje, kupim Vistu ako mi treba, i miran sam, ne da mi svakodnevno taj dug visi nad glavom. A autor Knoppixa kaže da za će, u dogledno vreme, za svaku sitnicu morati da se plaća nekome, i za mp3 i za gledanje slika, i za slušanje CD-a samo na pojedinim uređajima (čitaj-Apple-iPod), itd, što će možda dovesti do nestajanja računara kakvog danas poznajemo, kao mulitfunkcionalnog uređaja, gomilom manjih, uskospecijalizovanih uređaja, koji će imati limitiranu funkcionalnost, i svaki ponaosob svoju cenu. Meni to ne deluje nemoguće, i lično ne bih voleo da do toga dođe, a svakako kao pojedinac ne mogu promeniti svet. Međutim ne, vama M$-ovcima nije bitno šta čovek kaže, već ako koristi Linux, odmah je kreten i komunista! Sa vama stvarno više ne može da se razgovara.
[ vladdy @ 13.02.2007. 17:24 ] @
Ja tebe nisam nazvao ni kretenom ni komunistom jer bi to smatrao ispod nekog nivoa.

Isto tako, nisam generalizovao kao sto ti to radis "Međutim ne, vama M$-ovcima nije bitno šta čovek kaže, već ako koristi Linux, odmah je kreten i komunista! Sa vama stvarno više ne može da se razgovara."

Ovo ostalo sto si rekao nema mnogo veze sa mojim odgovorom, mene nije briga za bolida poput RMS, ne bi u zivotu komentarisao njegove izlive pameti ali za razliku od njega Klaus K. je neko koga sam cijenio.

A ovo si izvukao iz konteksta totalno.

Ovako je tacno bilo:

Citat:
To znači da bi ti dnevni rad zavisio od broja zelembaća u džepu. Ako ti ne vidiš ništa loše u ovome, onda je to žalosno, pitam se gde su granice ljudskog idiotizma.

Na sta sam ja rekao
Citat:
Pa dnevni rad ti svakako zavisi od broja zelembaca u dzepu. Od broja zelembaca u dzepu ti zavisi i da li ces uopste i doci na posao, na kraju krajeva.
Sta sad, treba da ukinemo pare? Treba da je software potpuno besplatan? Treba svi programeri da rade dzaba i onda firme samo skinu open source, ma daj.

SADA, ne u 20 godina itd. je slucaj ovo sto si ti nazvao "idiotizam".
Od broja "zelembaca" ti zavisi kako ces da radis, kako ces da zivis i dal' ces da jedes ili ne. Jebiga tako je a da li bi tako trebalo biti zalazi u neke druge sfere o kojima se ovde ne razgovara.

Iz istog razloga zasto Microsoft nije sada uveo godisnje licenciranje viste ce biti isti razlog zbog koga to nece biti moguce za 20 godina a to je Trzisna Ekonomija. Kapitalizam. Pojavio bi se neko sa boljim rjesenjem. Kratko i jasno.

Trziste uredjuje i konkurenciju a svi podaci (na zalost) govore da windows trenutno nema (ozbiljnu) konkurenciju.

Poslovni model "open-source" i "besplatnog" softvera se ne uklapa u realnost bas kao sto marksova utopija nikada nije zazivjela kako je on to osmislio.
[ MladenIsakovic @ 13.02.2007. 19:11 ] @
Ti mene konstantno pogrešno shvataš.
Kao prvo, "vi M$-ovci" se nije odnosilo na tebe, već na venturu i par sličnih koji vređaju, i kojima je M$ g**** prepuno vitamina. Ako nisam bio precizan, izvini, a njemu sam vratio mnogo blaže nego što je zaslužio.
Oko zelembaća: šta ako ja danas nemam para? Mislim, pričamo o glupoj situaciji koja ne postoji, znači kao da gatamo, ali ti uporno ideš na to. Napisao sam ne bih želeo da se to desi u budućnosti, a ne da je to danas, tako da ti meni ne možeš da kažeš ovo:

Citat:
vladdy: SADA, ne u 20 godina itd. je slucaj ovo sto si ti nazvao "idiotizam".

A i da je sada, šta ako ja, danas, recimo, nemam para da platim dnevno korišćenje programa koji mi treba? Jel' treba da trčim i pozajmljujem, da sam u dugovima, ili da, kad skupim pare, kupim program, i miran sam. O tome sam govorio, da ne bih želeo da sutra vidim takvo vreme, sve u okviru priče autora Knoppixa o njegovim mračnim prognozama. A zašto sam govorio o slobodnom softveru? Zato što, ako se krene sa milionima zabrana i plaćanja za pregled slike i svega i svačega, to će upravo uništiti slobodan softver, te ga neće biti, te ne bi onda u toj budućnosti bilo alternative, i taj koji bi ponudio nešto drugo, kako ti kažeš, neće moći da opstane, jer će ga kupiti veliki, i raditi po svome, znači - monopol i anarhija velikih.
A o budućnosti slobodnog softvera - pa, ne bih se apsolutno složio sa tobom; prelaze mnogi na Linux, gde je to moguće, zbog nedostatka podrške baš velikih kompanija za Linux. Naravno, ta podrška je skupa, Linux je u mnogočemu arhaičan, najviše smeta nedostatak backward kompatibilnosti, plus jednocifren procenat na tržištu, tako da im se može.

Citat:
vladdy marksova utopija nikada nije zazivjela kako je on to osmislio.

I šta sad ti radiš? Ko je pominjao Marksa, i kakve on ima veze sa svime ovime?
[ vladdy @ 13.02.2007. 20:29 ] @
Bojim se da ti mene nisi shvatio ovog puta.

Rekao sam da je danas slucaj misleci da bez novca ne mozes da radis a ne bukvano da platis licencu za jedan dan.

Mislim o cemu mi pricamo ovde, pa ja ako nemam novca da platim rentu za ovaj office odoh ja na ulicu. Da nije i to nepravedno? Ako ja rentam zgradu zasto ne bi rentao i operativni sistem. Ako rentam auto, a bukvalno imam auto na lease (zakup) 3 godine zasto ne bi mogao da rentam Microsoft Office za upotrebu.
Zasto je microsoft zao ako hoce ovo a eto vlasnici ove zgrade nisu. Pricamo o istom modelu zakupljivanja licence. Isto tako sto je Microsoft VLASNIK windowsa tako je i BMW vlasnik vozila koji ja koristim i uredno vratim nakon isteka zakupa osim ako ne otkupim.

Zasto bi software bio drugaciji od bilo koje druge grane privrede?

Pazi, uzmimo recimo vlasnika omanje firme za proizvodnju djejebanestalo (TLN :)) ). Eh, za njega je ista stavka u budzetu softverska aplikacija, rentanje prostora itd itd. Ako vec renta prostor u kome radi i na kraju izadje iz njega zasto ne bi rentao softver. Apsolutno nema razlike.

Ne branim ovaj model ali on je vec u upotrebi i u software industriji kroz razne "maintenance" programe s tom razlikom da ti ostaje pravo da koristis prethodnu verziju ukoliko ne nastavis da placas mjesecno.

Problem sa Linux scenom i uopste open-source je sto se bore protiv vjetrenjaca i pokusavaju dokazati nedokazivo umjesto da se posvete i napisu pristojan OS.
Zasto ne uloze milijardu dolara, mogu skupiti IBM, HP, Oracle, Google i ne naprave OS. Pa vratice im se za 2 godine max.
NIje valjda da jedini Microsoft moze da napravi OS ili jeste?

U kojoj to grani industrije postoji open-source?

Jel Mercedes kada napravi auto da crteze i sve ostalo na internet da uzme Honda i koristi?
Jel SAAB i AIRBUS da Boingu nacrte aviona i motora?
Ili bilo ko drugi.
Naravno da ne. Engineering, u ovom slucaju software engineering, je veoma skupa djelatnost i naravno da treba da je zasticena (closed source). Ne pada mi na pamet da otvaram source bilo kog programa da neko uzme, kompajlira i koristi.
Plati pa klati.

Znam da gatamo ali si ti malo pretjerao i u gatanju kao i kk. Pa dal stvarno mislis da ce bilo kada biti slucaj kao sto si ti rekao? Da potrosis 10+ minuta svaki dan da aktiviras sve to i to za dnevnu upotrebu. Ma ajde.

hehe Marks nije tu da provociram :)) samo sam trazio odgovarajuce poredjenje kada pricamo o utopiji i principima.
[ MladenIsakovic @ 13.02.2007. 21:58 ] @
Ok, sad smo se već razumeli. Obojica se nadamo da do onakvog scenarija neće doći
Elem, u svemu mogu da se složim sa tobom što si sad napisao, osim po pitanju "ima li potrebe za open source sw-om", kao i po pitanju poređenja softverske i automobilske industrije.
BMW, Mercedes i bilo koji automobil ne spada u intelektalnu svojinu, dok softvare spada. Razlike su ogromne, čak i u pravnim sistemima, i nije umesno za poređenje. Recimo, ja se bavim muzikom; zašto bi meni bilo ko imao da zabrani da ja napišem neku pesmu, i pritom je poklonim pevačici samo zato što mi se možda sviđaju njene sise? Moj rad, mogu da radim sa njim šta hoću. Ti napiši pesmu, i prodaj za milion dolara, ja ću ti prvi čestitati. Meni muzika i nije primarna delatnost, već hobi, i mogu da svoj intelektualni rad dajem drugima besplatno. Ako pokušaš da mi to zabraniš, kršiš moju slobodu. O tome je upravo reč, gde je početak i gde je granica slobode? Isto i sa softverom. Ti napravi program i prodaj ga koliko god možeš skuplje, a ja svoj program hoću da delim besplatno, eto, hoću možda da se reklamiram, kako sam ja dobar programer, da to sutra možda neko zapazi, pa me angažuje za neki veći projekat, gde mogu zaraditi veće pare. Krajnjem korisniku je ostavljeno da bira, hoće li kupiti bolji program, ili mu je dovoljno ono što moj besplatni program može da mu ponudi.
Meni je iznad svega bitna reč - konkurencija. Baš zbog toga da se onakav moj zamišljeni scenario ne bi dogodio, mora postojati i druga strana, da sutra, kada neko bude zatražio da mu platim fee ako želim da svoju muziku kodiram u MP3, da ja mogu da kažem, ok, kodiraću u ogg, koji je slobodan, a ništa manjeg kvaliteta, a evo sve više uređaja ga podržava, pa imam izbor. Da je mp3 mnogo bolji, ja bi možda i platio, ali kad već nije, a postoji drugo rešenje, slobodno i besplatno, naravno da ću uzeti to. Ako hoću sutra na svom blogu da postavim fotoalbum, aha - jpg nije slobodan, ništa, imam izbor, snimaću slike u png, ionako je bolji, iako je slobodan. Želim da uvek imam alternativu. Šta je poenta? Poenta je da slobodan softver pozitivno utiče na kvalitet vlasničkog softvera, jer vlasnički softver mora biti bolji, da bi vlasnik mogao da ga prodaje, što svakako jeste bolje za nas krajnje korisnike, pa samim tim utiče i na sprečavanje širenja monopola. Kad postoji konkurencija, manje su mogućnosti za anarhiju unutar monopolske grupe. Ja nisam programer, ali mi je važno šta piše u samom kernelu, da je sistem otvoren, da onaj ko zna da vidi i analizira, može to da uradi, i to da objavi. Samo tako se mogu pobiti priče o špijuniranju, koje kruže od običnih korisnika, pa sve do vlada u raznim zemljama. Ja ne verujem u poštenje i dobru volju, hoću da neko to može da mi dokaže. Zato treba da postoji slobodan OS, a ako mi nije dobar - kupiću Windows ili Apple.

Oko Linuxa - ne slažem se u potpunosti. Problemi oko backward-kompatibilnosti se danas najčešće lako prevazilaze nečim što sve ozbiljne distribucije Linuxa imaju - alatima poput apt-geta, synaptic-a, gslapt-a, portage-a..... U par klikova, prevučeš program koji ti treba, bez da se jebavaš sa kompjliranjem i međuzavisnostima. Evo čak i Slackware, koji je zazirao, da tako kažem, od tih alata ranije, sada ima Gslapt, frontend za slapt-get, koji proverava i međuzavisnosti, i nema više problema ni sa bibliotekama, verzijama gcc-a i glibc-a, sve imaš na par klikova, kao next-next-next-finish. Evo, npr. kako to izgleda u praksi, pokazao sam ovde, da ne ponavljam. Problem nije ni broj distribucija, ne mora Adobe da pravi Photoshop za 400 distroa (a ustvari tih 400 se baziraju na 3-4 major distribucije), u krajnjoj liniji mogu, poput Nero-a, da napišu sopstveni API i tako ga prodaju.
E sad, ako sam komunista zato što želim slobodu i izbor, bez da ugrožavam druge - onda sam komunista.

[Ovu poruku je menjao MladenIsakovic dana 14.02.2007. u 00:11 GMT+1]
[ cynique @ 14.02.2007. 14:37 ] @
Citat:
MladenIsakovic:  Ja nisam programer, ali mi je važno šta piše u samom kernelu, da je sistem otvoren, da onaj ko zna da vidi i analizira, može to da uradi, i to da objavi. Samo tako se mogu pobiti priče o špijuniranju, koje kruže od običnih korisnika, pa sve do vlada u raznim zemljama.

Teško da će danas ovo netko popušiti.
[ vladdy @ 14.02.2007. 14:47 ] @
Svojina je svojina. U cemu je razlika izmedju automobila i softvera, i jedno i drugo je trebalo da bude dizajnirano, napravljeno (engineered?), testirano i izbaceno u prodaju. Potpuno isto.
Razlike nisu ogromne, tesko da ih i ima uopste. U kojim je to pravnim sistemima drugacije uredjen vlasnicki softver od bilo kog drugog prozivoda?

Kakva intelektualna svojina, pa nije to drustveno :)) vlasnistvo? Sta je recimo transmisioni sistem BMW-a ili recimo hondin hydrogen-powered motor i slicno?

Ti mislis da je bolje poredjenje sa muzikom iz hobija?

Kazes krsili bi ti slobodu i branili bi da napises pjesmu i das je dzaba. Pa ko ti brani da napises softver i da ga dajes dzaba? Microsoft to brani, ne bih rekao.

Ja ti sigurno ne branim ali nemoj ni ti microsoft-u braniti da prodaje SVOJ softver na nacin na koji to zeli. Ukoliko ti neces da platis licencu $0.02 svaki dan nemoj ni da koristis, kratko i jasno.

Ako ti imas dovoljno novca da radis programe za dzabe samo napred. Ja nemam. I ne bavim se tim iz hobija nego da prehranim porodicu. Sutra kada odem kuci bez para ima zeni i djeci da kazem, "jbg nema hljeba ali ja radim protiv zlog microsoft-a i ja sam cenjeni linux guru, open-source > * ali eto sve je dzaba i u javnom domenu, ma GPL ownz i m$ sux0r".

Nemoj da poredis profesionalni softver sa softverom koji se radi iz hobija.

Citat:
Samo tako se mogu pobiti priče o špijuniranju, koje kruže od običnih korisnika, pa sve do vlada u raznim zemljama.

Auh ovo su teske rijeci. Zar zaista mislis da Microsoft spijunira kroz Windows? Mogu ti napricati dosta o tome ali me iskreno zanima da li ti to zaista mislis?

Citat:
slobodan softver pozitivno utiče na kvalitet vlasničkog softvera

Bilo koji softver pozitivno utice na kvalitet drugog softvera. Konkurencija. Nije bas da samo slobodan softver utice na to.

Citat:
Krajnjem korisniku je ostavljeno da bira, hoće li kupiti bolji program, ili mu je dovoljno ono što moj besplatni program može da mu ponudi.

Upravo je u ovome problem izmedju vlasnickog i "free" softvera a drago mi je da si priznao da je vlasnicki program "bolji".
Uz vlasnicki softver ti dobijas i odredjene garancije jer ipak si platio za to. Uz to i support i tako dalje. U slucaju da nesto ne radi dovoljno je da nazoves i kazes "platio sam, ovo je napisano u ugovoru i treba da radi" i tu je prica gotova.
Da musterija nazove tebe u vezi besplatnog softvera ti bi mu rekao, ako bi mu uopste i odgovorio, pa znas to je gpl v2.3.44.2445 i on sam treba da to debug-uje, istestira, rekompajlira i na kraju to mora da stavi na internet jer jelte ako je ovo izdato pod GNU mora i novi program. Onda dobijes milion verzija, pa sta je podrzano sta nije, pa CVS, bete itd uh.
I musterija kaze, ma hocu da kompajliram ne znam ni sta to znaci, odoh ja za $x kupiti nesto sto radi out-of-box.

Posle kazes, Linux ima backward-compatibility. Otkada, mozda godinu-dvije ako i toliko. I kazes ozbiljne distribucije linux-a, a koje su to neozbiljne. Kako moze biti neozbiljni operativni sistem, pa kako to moze uopste i da izadje na trziste. Eh da, WinMe oops :)))

Dok se to implementira kako treba proci ce jos par godina. Eh, za tih nekih 15 godina (1995-2010) Microsoft je vec izbacio set standarda na koji se trziste naviklo i iz tog razloga je procentualno zastupljen kako podaci govore.

Linux distribucije pokusavaju da naprave ono sto je MS OS imao prije 10 godina sa Win95. Za tih 10 godina se mnogo izdesavalo, open-source to nije mogao da prati i zbog toga je sada nastala ovolika razlika.

Citat:
E sad, ako sam komunista zato što želim slobodu i izbor, bez da ugrožavam druge - onda sam komunista.

Pa i ja zelim slobodu i izbor i fala Bogu nisam komunista. Nisam bas ni gladni kapitalista ali tesko je ne biti to u danasnjem svijetu. Nije bas da sam ja dionicar Microsoft-a pa da hocu sve za sebe. Mene nije briga dal se zove Microsoft ii Google ili kako vec.
Ja ne branim Microsoft, iskreno boli me za njih, vec vlasnicki softver i objasnjavam ti zasto je bolje rjesenje od open-source. Lova vrti gdje burgija nece.

Samo ti govorim kakvo je realno stanje danas i da tu ne pomazu mnogo Knoppix-ove zalopojke o tome sta ce biti za 20 godina, iz njegovog (ne)objektivnog ugla.
[ Apatrid @ 14.02.2007. 16:03 ] @
Citat:
Goran Arandjelovic: @Apatrid
Ne. Vidiš, mislim da ima dosta onih koji nemaju puno tehničkog znanja, a šire open source community na krajnje pogrešan način. Verujem da ćeš se složiti sa mnom da je mnogo manje onih koji zaista nešto znaju o Linuxu, a da je više "običnih" korisnika koji nemaju pojma šta je zapravo operativni sistem. E, ti obični korisnici uglavnom šire community, ali to rade u vidu propagandi protiv Microsoft-a. Microsoft je ogroman igrač u IT svetu i svaki pohod protiv jednog takvog igrača je svojevrstan "hype" kome ni jedan novopridošli korisnik Linux-a ne može da odoli i onda na sva vrata bljuje sve i svašta protiv MS-a, opet, ne ni zato što je dobro razmislio o tome, već zato što ga je ponela cela ta stvar "Hajde da probamo nešto novo, hajde da po svaku cenu to ne bude MS. MS je dosadan, nije cool...". Reci ako misliš da se prosečni korisnici koji koriste Linux (kojih, koliko god da ih brojčano ima, ima više od programera, administratora...etc.) ne ponašaju tako. Ruku na srce, ja sam imao priliku da vidim dve osobe koje su došavši u dodir sa računarom po prvi put koristile Linux.

Gorane, strasno, ali strasno grijesis. Velika vecina korisnika racunara, cak i onih koji "o njima nesto zaista znaju", ma gdje se definisao taj prag, u diskusije o toj spravi ne ulazi i na forumima kao sto je ovaj ne ucestvuje.

Posmatrati Linux(ili BILO KOJU drugu) zajednicu na osnovu korisnika/programera/administratora koji aktivno uzimaju ucesce u "advokaturi" je banalizacija koja je možebiti dio folkora ES:Advocacy (nema korisnika Linux-a bez pingvin tetovaze, ni Windows-aša koji ne svršava na Bilijevu sliku), ali zbog toga ne manja suludarija.
[ japan @ 14.02.2007. 16:18 ] @
Citat:
vladdy: Zar zaista mislis da Microsoft spijunira kroz Windows? Mogu ti napricati dosta o tome ali me iskreno zanima da li ti to zaista mislis?

meni su ovakve tvrdnje uvek bile pomalo orvelovske i u domenu teorija zavere, i nikad nisam padao na to. ali, rizikujući da se stavim u ulogu nečijeg advokata bez njegove saglasnosti, mislim da je mladen hteo da kaze da za ovako nešto uvek postoji mogućnost kada kod nije otvoren, sa čime se u potpunosti slažem. kada neko ima tajnost podataka kao imperativ, jednostavno ne može da dozvoli da ne zna da li neki sw koji koristi radi samo ono što se čini da radi, ili uz sve to još i puni neku bazu tim podacima.

i tu onda postoje dva rešenja:
- sw otvorenog koda
- sw zatvorenog koda, ali da se pri tome izvorni kod da na uvid pod nekim specijalnim i strogo definisanim uslovima.

ako se dobro sećam mislim da je MS pravio neke ovakve ustupke (dal' beše neka vlada ili slično)

što se tiče naplate softvera i rada za dž VS rada za pare, mislim da je MySql jako dobar primer, a nešto ne verujem da su ti developeri neki geek jadnici čija su deca gladna i u ritama.
[ Ivan Dimkovic @ 14.02.2007. 16:27 ] @
Citat:

meni su ovakve tvrdnje uvek bile pomalo orvelovske i u domenu teorija zavere, i nikad nisam padao na to. ali, rizikujući da se stavim u ulogu nečijeg advokata bez njegove saglasnosti, mislim da je mladen hteo da kaze da za ovako nešto uvek postoji mogućnost kada kod nije otvoren,

Postoji mogucnost i kad je kod otvoren, svako ko ima iole malo znanja materije to moze da potvrdi.
[ zoran_dojkic @ 14.02.2007. 16:35 ] @
Ne može to, nije nikako izvodljivo da se ne primeti, a i ne sme da se radi zato što je protivzakonito i krše se ljudska prava terorista da ruše zgrade. Bili bi budale da to ne rade, nego da gledaju u pasulj koja je zgrada na redu. Mobilni telefoni ne mogu da se prisluškuju, jer je to tehnički neizvodljivo, a i pisalo je u svim časopisima pre nekoliko godina kada smo možda još uvek morali da verujemo, a sada znamo da nije tako. Google daje džabe gigabajte za poštu i kada izbrišete sve poruke, dobijete simpatičan savet da nema potrebe da ih brišete jer imate na raspolaganju toliki prostor. Sve lepo piše na Vašem maternjem jeziku i pismu. Google zna sve azbuke i abecede pisane s leva na desno i odozgo na dole, a i obrnuto i to sve zbog masnih kolača. Znam da leteći trodimenzionalni savitljivi Alt+Tab prozori nisu jedino unapređenje, ali ne znam zašto posle toliko godina izmišljanja tople vode još uvek ne rade ni blizu kako bi trebalo. Ukoliko pomogne u borbi protiv terorizma, sa njima sam, mada nisam nikakav „balkanski špijun“, ali nisam ni siguran da nisam.
[ japan @ 14.02.2007. 16:49 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Postoji mogucnost i kad je kod otvoren, svako ko ima iole malo znanja materije to moze da potvrdi.

kako to? pojasni, molim te.

ako misliš na snifere, u ovom scenariju u kome je tajnost podataka od presudne važnosti, ja podrazumevam se da su svi protokoli koji se koriste imuni na ovakve stvari... mada, nisam preterano upućen u materiju, tako da moguće da grešim i da ne postoji 100% zaštita i imunost, ali prvo što mi pada na pamet je jedna jaka enkripcija i snifer je beskoristan...
[ vladdy @ 14.02.2007. 17:00 ] @
Mozda je najbolje da se pokrijemo jorganom, onda nam nece nista biti.

Zasto uopste sjednes u auto, motor nije open-source i mozda eksplodira. Mozda su i u sjediste ugradili tracking device, prate sve. A tek sijalice, pa to su sve kamere, naivni ljudi upale svijetlo da vide a oni snimaju li snimaju.

"trust noone, the truth is out there" :))

Sve treba da se da na "uvid pod nekim specijalnim i strogo definisanim uslovima."(??!!!), prava demokratija i sloboda.
[ japan @ 14.02.2007. 17:11 ] @
pazi, mene baš briga da li će neko sa mog IM-a da skine podatak šta je radila moja drugarica danas u holandiji, ali u ovom trenutku mogu da smislim bar deset situacija u kojima to i nije tako bezazleno. i nemoj da karakiriraš bezveze, nisam ni pričao o svakodnevici već o nekim ekstremnim situacijama, a i to sa rezervom.
[ vladdy @ 14.02.2007. 17:16 ] @
ok, ajde ovo ostalo malo jeste ali ovo nije ismijavanje jer je bukvalno isto poredjenje:
"Zasto uopste sjednes u auto, motor nije open-source i mozda eksplodira."

Nadam se da ces mi odgovoriti na dva pitanja:

1. U kojoj grani privrede postoji open-source gdje se slobodno dijeli izvor o tome kako je proizvod napravljen?

2. Jel mislis da Microsoft spijunira?
[ japan @ 14.02.2007. 17:23 ] @
1. ja ne znam ni za jednu (što ne znači da ne postoji), ali to nije razlog zbog koga treba odbaciti foss kao loš. naprotiv.

2. samo sam rekao da ima tu mogućnost, a da li je koristi ili ne, uopšte ne razmišljam o tome, niti me preterano zanima.

...ne verujem...
[ vladdy @ 14.02.2007. 17:34 ] @
hvala na odgovorima, veoma korektno od tebe.

Ja vidis mislim da na programiranje i softver development treba gledati kao na svaku drugu granu privrede.
Sa modernizacijom i razvojem robotike/automatizacije, ova tema ce sve vise dolaziti do izrazaja ali u osnovi nema razlike izmedju opet-ponavljam industrije automobila i softvera. I jedno i drugo su sredstva za rad.

ISta pravila bi trebala da vaze za sve. Ja nemam nista protiv open-source kao ni besplatnih programa bas kao sto nemam nista protiv besplatnih automobila kojih na zalost nema.

Ja mislim da je closed-source jedini nacin da se zastiti i naplati rad programera.

Onog trenutka kada bi Microsoft ucinio nesto sto nije po EULA, bio bi zatrpan tuzbama ukljucujuci i moju malenkost.

Kome se ne svidja EULA neka ne instalira softver, to se jasno kaze na pocetku.
[ Apatrid @ 14.02.2007. 17:41 ] @
Citat:
japan: kako to? pojasni, molim te.

There is always another bug.

Cinjenica da je kod otvoren ne garantuje da je on bez gresaka ili supalj. Dobar je koliko je dobra ekipa koja ga je pisala i ekipa koja ga je pregledala i popravljala. Mozda je to u proseku bolje od komercijalnog koda, mozda nije, ali jedna je stvar sigurna, sve sto ljudske ruke naprave nije savrseno.

Apsolutna siguran sistem ne postoji. Postoje samo sistemi kojima ekipa jos nije nasla rupu. :)
[ cynique @ 14.02.2007. 17:51 ] @
@japan, jedan klasik samo za tebe :)

http://www.acm.org/classics/sep95/
[ japan @ 14.02.2007. 18:05 ] @
:-)))

ok, i see the point.
[ MladenIsakovic @ 14.02.2007. 18:42 ] @
Citat:
vladdy: Svojina je svojina. U cemu je razlika izmedju automobila i softvera, i jedno i drugo je trebalo da bude dizajnirano, napravljeno (engineered?), testirano i izbaceno u prodaju. Potpuno isto.
Razlike nisu ogromne, tesko da ih i ima uopste. U kojim je to pravnim sistemima drugacije uredjen vlasnicki softver od bilo kog drugog prozivoda?

Ovo nije tačno. Pravni sistemi razlikuju intelektualnu od materijalne svojine. Intelektualna svojina se ne može uhvatiti rukama, opipati, voziti, jesti..... i postoje razlike. Ja mogu da napišem program, pesmu, stih, priču, da naslikam sliku - i da to podelim besplatno svakome kome želim; BMW to ne može, jer bi to značilo finansijsku propast.

Citat:
Kazes krsili bi ti slobodu i branili bi da napises pjesmu i das je dzaba. Pa ko ti brani da napises softver i da ga dajes dzaba? Microsoft to brani, ne bih rekao.

Podebljao sam ovu rečenicu, jer si mi je imputirao, ja ovo nisam ni rekao. Stičem utisak da nisi pročitao ceo moj post, ili si samo preleteo očima, bez da si malo analizirao ono što sam rekao. Da si pročitao ozbiljno o čemu sam govorio, shvatio bi da je moja poenta da nemam ništa protiv vlasničkog softvera, ali nemam ni protiv slobodnog softvera. Treba da postoje oba, baš zarad alternative, da sutra ne dođemo u situaciju da jedni ili drugi mogu da rade šta hoće, da koriste svoju finansijsku ili političku moć, da kroje pravila koja bi samo njima odgovarala, a da alternative ne bude, što je najgore po korisnike. I svako ko bi izašao sa nekakvom idejom, ne bi bio u mogućnosti da se iskaže i dokaže, veliki bi ga kupili i patentirali svaku inovaciju, od čega bi bili još bogatiji, i uticajniji. Svaki totalitarizam predstavlja opasnost po društvo, i treba ga suzbijati. To je moj stav.

Citat:
Auh ovo su teske rijeci. Zar zaista mislis da Microsoft spijunira kroz Windows? Mogu ti napricati dosta o tome ali me iskreno zanima da li ti to zaista mislis?

Iskreno - ne znam. Ne mislim da će Microsoft da špijunira mene dok gledam gole žene preko interneta, ali sam skoro čitao negde (nemam trenutno link, ali ću potražiti, u svakom slučju, nije sa slashdota ili Novela) da je ministarstvo odbrane USA učestvovalo u izradi sigurnosnih mehanizama Viste. Ako je to tačno, onda je to strašno, te se nadam da nije. Ali budući da ti Vista sruči na hard-disk 6 GB ko-zna-čega, ništa nije nemoguće, pogotovu kada je u pitanju politika te prekookeanske zemlje. Dobro, ovo sad prelazi u politiku, ali sve je politika. Iskreno, nadam se da sam Windows ne sadrži mehanizme kojima bi neka institucija mogla da špijunira, ali ne mogu se zakleti ni da takvih backdorova nema.
A o tome ne govorim ja, Mladen Isaković, evo i neki zvaničnici iz gradova i vlada zemalja koje postepeno, prvo gradske uprave, prelaze na druge operativne sisteme, najčešće Linux, govore o tome, doduše na malo zavijeniji način. Možda je to samo politička igra, a možda i ima istine u tome.. Ne znam, ali mislim da nije nemoguće. Moja je parola da treba biti oprezan.

Citat:
Posle kazes, Linux ima backward-compatibility. Otkada, mozda godinu-dvije ako i toliko.

Nije tačno, ja sam upravo kritikovao Linux zbog toga. Dokaz da nisi pažljivo čitao. Rekao sam, citiram svoja zadnja 2 posta, a ti pogledaj ponovo, "Naravno, ta podrška je skupa, Linux je u mnogočemu arhaičan, najviše smeta nedostatak backward kompatibilnosti,..." kao i "Problemi oko backward-kompatibilnosti se danas najčešće lako prevazilaze nečim što sve ozbiljne distribucije Linuxa imaju - alatima poput apt-geta, synaptic-a, gslapt-a, portage-a..... Znači, ponovo si mi imputirao nešto što nisam rekao.

Citat:
I kazes ozbiljne distribucije linux-a, a koje su to neozbiljne. Kako moze biti neozbiljni operativni sistem, pa kako to moze uopste i da izadje na trziste. Eh da, WinMe oops ))

Suse, Fedora, Mandriva, Debian, Slackware. Mislio sam na najpoznatije, sve ostale se baziraju na nekoj od ovih major distribucija. Baš zbog loše backward-kompatibilnosti, nastaju problemi sa neki programima koje želiš instalirati. Tome služe alati poput apt-get, Synaptic, Yast, Yum, Slapt-get, itd... Tvorci ovih distroa pakuju programe za njih, stavljaju ih na servere, i ti preko tih alata lako, u par klikova preko nekog front-enda dovučeš i instaliraš program koji ti je potreban, bez da razmišljaš o backward-kompatibilnosti, međuzavisnostima, itd. Ovim je proces instalacije i deinstalacije softvera rešen na vrlo jednostavan način, i čak mnogo bolje organizovan nego kod Windowsa.

Citat:
Samo ti govorim kakvo je realno stanje danas i da tu ne pomazu mnogo Knoppix-ove zalopojke o tome sta ce biti za 20 godina, iz njegovog (ne)objektivnog ugla.

Pa nisam ni ja ćorav, vidim kakvo je stanje danas, a priča je započela o crnim predviđanjima autora Knoppixa, i o tome koliko je ta njegova prognoza realna ili ne. Sve što sam rekao je da ne bih želeo da se te slutnje dogode, a ti me onda ubeđuješ kako danas nije tako. Pa nisam ćorav, znam da nije

Citat:
cynique: Teško da će danas ovo netko popušiti.

Jesi siguran? Da li ti veruješ da state-department, u zemlji koja vojnom silom, špijuniranjem i ratovima snaži svoju ekonomsku moć, nema apsolutno nikakvog uticaja na razvoj sw-a, pogotovu kada je u pitanju operativni sistem koji ima 95% tržišta na desktopu u svetu? Ja ne bih mogao da se zakunem u to. Možeš li ti?
[ Goran Arandjelovic @ 14.02.2007. 19:13 ] @
@Apatrid
Hej...nemoj tako, ne možeš da osporiš činjenicu da ima više njih iz Linux tabora koji pljuju MS u svakom trenutku...I, pomenuo si činjenicu da je source dobar koliko i grupa ljudi koja ga je pisala. A šta misliš, koja će grupa ljudi bolje i kvalitetnije da napiše nešto? Oni koji to rade iz hobija ili oni koji su za to plaćeni?
[ MladenIsakovic @ 14.02.2007. 20:17 ] @
Citat:
Goran Arandjelovic: šta misliš, koja će grupa ljudi bolje i kvalitetnije da napiše nešto? Oni koji to rade iz hobija ili oni koji su za to plaćeni?

A zbog čega misliš da open source sw pišu ljudi koji to rade samo iz hobija?
[ cynique @ 14.02.2007. 20:46 ] @
Citat:
MladenIsakovic: Jesi siguran? Da li ti veruješ da state-department, u zemlji koja vojnom silom, špijuniranjem i ratovima snaži svoju ekonomsku moć, nema apsolutno nikakvog uticaja na razvoj sw-a, pogotovu kada je u pitanju operativni sistem koji ima 95% tržišta na desktopu u svetu? Ja ne bih mogao da se zakunem u to. Možeš li ti?

Tvrdio si da je open source jedini način da sw bude 100% čist od špijunskih komponenti. To je notorna laž, uzimajući u obzir kvalitetu današnjih sniffera i alata za reverzni inženjering, te broj haxora i security researchera koji reversaju svaku komponentu windowsa uzduž i poprijeko.

Osim toga, MS ekskluzivno omogućava vladama pristup izvornom kodu Windowsa i većine ostalih programa:

http://www.microsoft.com/resou...haredsource/Licensing/GSP.mspx

Što se tiče podvaljivanja američkih obavještajnih agencija u špijunske svrhe, pogodi tko je napisao dio koda u OpenSSH u kojem nađen remotely exploitable integer overflow prije nekoliko godina? :)
[ cynique @ 14.02.2007. 21:03 ] @
Citat:
MladenIsakovic:  Baš zbog loše backward-kompatibilnosti, nastaju problemi sa neki programima koje želiš instalirati. Tome služe alati poput apt-get, Synaptic, Yast, Yum, Slapt-get, itd... Tvorci ovih distroa pakuju programe za njih, stavljaju ih na servere, i ti preko tih alata lako, u par klikova preko nekog front-enda dovučeš i instaliraš program koji ti je potreban, bez da razmišljaš o backward-kompatibilnosti, međuzavisnostima, itd. Ovim je proces instalacije i deinstalacije softvera rešen na vrlo jednostavan način, i čak mnogo bolje organizovan nego kod Windowsa

Mašiš poantu. vladdy priča o 3rd party developerima koji deployaju aplikaciju (bez koda) i nemaju bandu hakera da po cijele dane ganjaju nove verzije API-ja samo zato jer su Linus & Co. odlučili npr. iznova napisati cijeli USB stack i stari je u roku 6 mjeseci jednostavno "nestao".

Unazadna kompatibilnost nije tu radi Microsofta i Windowsa, već radi ekosistema aplikacija koje su nad njima izgrađene. Njih nitko ne treba održava, one "samo rade".
[ Goran Arandjelovic @ 14.02.2007. 22:36 ] @
Ako plate programere adekvatno, oni će dati sve od sebe da urade najbolje...i tačno je da će OSS programeri čak i biti plaćeni, ali navedite mi neke najbolje kompanije gde ljudi pišu OSS i koliko okvirno zarađuju?
[ MladenIsakovic @ 14.02.2007. 23:40 ] @
Citat:
cynique: Tvrdio si da je open source jedini način da sw bude 100% čist od špijunskih komponenti. To je notorna laž, uzimajući u obzir kvalitetu današnjih sniffera i alata za reverzni inženjering, te broj haxora i security researchera koji reversaju svaku komponentu windowsa uzduž i poprijeko.

Nisi me dobro shvatio. Ne kažem da je jedini način, ali kada je kod otvoren, neko ko zna, može pročitati šta u njemu piše, te to može objaviti. Što se tiče haxora koji reverznim inženjeringom "reversaju svaku komponentu windowsa uzduž i poprijeko", ja ne znam da li se može reverznim inženjeringom otključati sam kernel Windowsa i pogledati šta piše unutra. Može li? Ako može, i ako to ljudi rade, onda mi je laknulo, i mogu mirno da spavam. Znači, hoćeš da mi kažeš da se u svaku komponentu Windows operativnog sistema može provaliti,od strane onih koji to znaju, čak i u sam Windows kernel?

Citat:
Osim toga, MS ekskluzivno omogućava vladama pristup izvornom kodu Windowsa i većine ostalih programa:

http://www.microsoft.com/resou...haredsource/Licensing/GSP.mspx

Ovo pozdravljam, samo pitam se ko ima pristup. Na ovom linku se opisuje način na koji vlade, u okviru ispitivanja i uvida u sigurnost M$-ovih proizvoda, uklkjučujući i sam Windows, imaju pristup čak i kodu koji je kriptovan. Šta znači to "vlade", samo to me zanima. Da li neka vlada može dovesti grupu experata, koji će provesti tu u M$-u nekoliko nedelja ili meseci, analizirajući celokupan Windows kod? Ako može, pozdravljam i to, i menjam mišljenje o Microsoftu.

Citat:
Mašiš poantu. vladdy priča o 3rd party developerima koji deployaju aplikaciju (bez koda) i nemaju bandu hakera da po cijele dane ganjaju nove verzije API-ja samo zato jer su Linus & Co. odlučili npr. iznova napisati cijeli USB stack i stari je u roku 6 mjeseci jednostavno "nestao".
Unazadna kompatibilnost nije tu radi Microsofta i Windowsa, već radi ekosistema aplikacija koje su nad njima izgrađene. Njih nitko ne treba održava, one "samo rade".

Ok, ja sam rekao o Linuxu to što sam imao. Backward-kompatibilnost je jako loša, situacija sa par major distroa je grozna, jer svako razbaca skripte po sistemu kako mu se digne.... Ima mnogo arhaičnosti, i nisam ja slep da to ne uviđam, evo četvrti put to govorim; pominjao sam alate koji to vrlo jednostavno zaobilaze, tj. skidaju muku sa korisnika na distro-developere, te sa par klikova možeš da instaliraš programe koji ti trebaju, i to funkcioniše vrlo jednostavno i skoro savršeno. E sad, to može tako kada je slobodan (besplatan) sw u pitanju; kada je u pitanju vlasnički softver, to je već teže izvodljivo, i tu nastupaju problemi o kojima ti govoriš, i u pravu si, ja se slažem sa tobom. Međutim, svaka iole ozbiljna kompanija može da plati potrebnu "bandu hakera", i najčešće ne bi bila potrebna ne znam kolika grupa ljudi, osim kada su u pitanju baš složeni projekti. U krajnjoj liniji, neki mogu, poput Ahead-a sa Nerom, da napišu sopstveni API i da to out-of-box radi na svim distroima.. E sad, shvatam da ne može sve tako, tj. da to može prilično da košta, plus Linux drži manje od 5%, tako da, kada su veći projekti u pitanju, jednostavno nije isplativo. Zbog toga stanje u "linux-zajednici" mora da se menja. Ne znam koliko bi efekta imalo da se developeri opredele recimo za jedan distro, recimo Novellov SuSe; naprave program za Linux, koji radi na SuSe-u, kome treba - može da kupi, to bi možda i smanjilo toliki broj distroa koji često pravi haos, jer bi ljudi prelazili na SuSe , mada ne verujem da je broj distribucija velik problem; u principu imaš 4 major distroa, a svi ostali su kompatibilni sa neki od ova 4. Ono što je problem, to je problem samog kernela, koji iz verzije u verziju pravi krucijalne izmene koda, poput tog USB stack-a koji pominješ.
Shvatam da Linux ovakav kakav je nema veliku perspektivu ako se veliki igrači ne uključe, a da bi se uključili, treba manje kaubojštine.
Možda bi alternativu Windowsu trebalo tražiti u BSD-u, koji bi, naravno, morao biti neuporedivo agilniji nego što jeste. I sama BSD licenca mnogo bolja i slobodnija od GPL-a. Kod BSD-a bar nema te kaubojštine kao kod Linuxa. Zanima me šta misliš o tome?
[ degojs @ 15.02.2007. 01:47 ] @
Ne samo vlade, već i mnogi Microsoftovi partneri, pa čak i pojedinci (MVP) imaju dostupan Windows izvorni kod, koliko je meni poznato.

Pa tako je i došlo do slučaja da je izvorni kod Windowsa 2000 procurio na internet, pošto ga je neki MS-ov partner (Mainsoft, čini mi se) držao na nekom serveru koji je bio bušan. U pitanju je bio, ako se dobro sećam, Linux server :)

Citat:
Microsoft Corp. has expanded the Source Licensing Program under which its Most Valued Professionals get access to the source code for the Windows operating system.

The Redmond, Wash., company said on Monday that all the MVPs within the Microsoft platforms community and living within the 27 eligible countries worldwide will now be able to access Windows source code at no cost.

The source code provided under the program covers Microsoft Windows 2000, Windows XP, Windows Server 2003 and future versions of Windows operating systems, including all released versions, service packs, betas and subsequent releases.

To je vest iz 2004, a tih MVP je onda bilo nekoliko hiljada.
[ Apatrid @ 15.02.2007. 04:26 ] @
Citat:
Goran Arandjelovic: @Apatrid
Hej...nemoj tako, ne možeš da osporiš činjenicu da ima više njih iz Linux tabora koji pljuju MS u svakom trenutku...

Cinjenicu koju ne mogu (i necu) da osporim da je SVI koji po sopstvenom izboru vecinu vremena provode na Linux o MS Windowsu imaju losije misljenje (neko manje a neko vise) nego o Linux-u. Jer ne bi bili na Linuxu da nije tako.

"Vise onih koji pljuju"? Gdje to, ovdje, na ES:Advocacy? Koliki procenat ljudi koji pisu na Windows i Linux forumima ovog istog ES uopste svrati na Advocacy?

Citat:
Goran Arandjelovic:I, pomenuo si činjenicu da je source dobar koliko i grupa ljudi koja ga je pisala. A šta misliš, koja će grupa ljudi bolje i kvalitetnije da napiše nešto? Oni koji to rade iz hobija ili oni koji su za to plaćeni?

Ja sam ovdje nadugacko i nasiroko dokazivao da su ljudi koji pisu kriticne djelove Linux-a kao jezgra OS, a i svih vaznijih aplikacija iz te OSS price, POODAVNO vec profesionalci, u smislu da od toga zive. Da je Linux komercijalizovan i preveden iz tih davnih, "hobistickih" dana u neku novu fazu. Ne bih da se ponavljam i otvaram pricu oko koje je vec mnogo virtuelnog mastila potroseno. Probaj da iskoristis funkciju za pretrazivanje, a ako se ne snadjes, molim te zatrazi, prilozicu URL. Taj argument "hobisti" odavno, ali odavno vise nema veze sa realnoscu.

"Bolje i kvalitetnije" je uvijek relativna kategorija koja je vezana za kriterijume koji se koriste da se utvrdi sto je bolje i kako je to kvalitetnije. Jer su potrebe onih koji koriste te sisteme poprilicno opste namjene specificne i favorizuju jednu ili drugu funkcionalnost. Mogu u svoje ime da pricam, ja sam na Linux-u kuci, a i podosta toga sto radim na poslu trci na tom OS. Danas na poslu ne pisem za Linux kao ciljnu platformu, na prethodnom poslu pisao.

Nista nije savrseno, ni taj Linux, ni taj Windows, ali ja sa Linux manama mnogo, bas mnogo, jednostavnije izlazim na kraj i to je razlog zasto taj OS prevashodno koristim na svojim racunarima. Imajuci u vidu moje potrebe i navike, Linux je za mene bolja platforma, sto je nekakav kvalitet sam po sebi.
[ ventura @ 15.02.2007. 09:31 ] @
Citat:
MladenIsakovic
Međutim, svaka iole ozbiljna kompanija može da plati potrebnu "bandu hakera", i najčešće ne bi bila potrebna ne znam kolika grupa ljudi, osim kada su u pitanju baš složeni projekti. U krajnjoj liniji, neki mogu, poput Ahead-a sa Nerom, da napišu sopstveni API i da to out-of-box radi na svim distroima

Obe solucije koštaju, i to veoma.

Iole ozbiljna kompanija ne može sebi da priušti grupu akera iz komšiluka koji će kao nešto tu da rade, već mora da plati profesionalce koji znaju šta rade i koji će napraviti kvalitetnu stvar, koju će potom Q&A propustiti kroz svoje ruke pre nego što prođe na tržište.

Druga varijanta je potpuno apsurdna. Ne bi me čudilo da linuxaši sutra lupe "šta linux nije backward kompatibilan, u krajnjoj liniji kompanija koja je napravila softver za rezanje diskova može napisati svoj OS pa da nema problema sa radom na bilo kom računaru."
[ Goran Arandjelovic @ 15.02.2007. 14:10 ] @
Citat:
Apatrid:
Nista nije savrseno, ni taj Linux, ni taj Windows, ali ja sa Linux manama mnogo, bas mnogo, jednostavnije izlazim na kraj i to je razlog zasto taj OS prevashodno koristim na svojim racunarima. Imajuci u vidu moje potrebe i navike, Linux je za mene bolja platforma, sto je nekakav kvalitet sam po sebi. :)

To što izlaziš bolje na kraj sa problemima na Linuxu možda više govori o tome da na Windowsu ne znaš da postoji "readme" u bilo kom obliku ;) A i opšte je poznato da je ljudima "prirodnije" da na Linuxu čitaju man-ove i readme nego na Windowsu i misle da je MS kriv za to što oni ne znaju nešto da nameste. Ja na drugom računaru imam Linux, pre svega zato što testiram ponašanje nekih stvari specifičnih za svaki OS. Ali na svojoj matičnoj mašini imam Windows jer ne želim da gubim vreme oko instaliranja TV kartice i da se pitam da li imam pravu verziju kernela, etc. I ne želim da razmišljam da li će skener da radi iole kako valja... i da li će za instaliranje nekog paketa veličine 100K biti neophodno da jurim zavisne pakete...ili da svlačim preko tih 100K još 50MB gluposti koje inače neću nikad ni da koristim. Što se tiče bilo kakvog razvoja Windows samo može da prednjači po broju alata i mislim da je na to odavno stavljena tačka, a što se tiče svakodnevnog rada..samo ne želim da me boli glava.
[ cynique @ 15.02.2007. 14:25 ] @
Citat:
MladenIsakovic: Nisi me dobro shvatio. Ne kažem da je jedini način,

A ne, molit ću lijepo, ovdje si rekao:

Citat:
a nisam programer, ali mi je važno šta piše u samom kernelu, da je sistem otvoren, da onaj ko zna da vidi i analizira, može to da uradi, i to da objavi. Samo tako se mogu pobiti priče o špijuniranju, koje kruže od običnih korisnika, pa sve do vlada u raznim zemljama.

:)

Citat:
ali kada je kod otvoren, neko ko zna, može pročitati šta u njemu piše, te to može objaviti. Što se tiče haxora koji reverznim inženjeringom "reversaju svaku komponentu windowsa uzduž i poprijeko", ja ne znam da li se može reverznim inženjeringom otključati sam kernel Windowsa i pogledati šta piše unutra. Može li? Ako može, i ako to ljudi rade, onda mi je laknulo, i mogu mirno da spavam. Znači, hoćeš da mi kažeš da se u svaku komponentu Windows operativnog sistema može provaliti,od strane onih koji to znaju, čak i u sam Windows kernel?

Da. Današnji alati za reverzni inženjering su užasno sofisticirani. Recimo danas postoje pluginovi za IDA-u koji uzmu neki windows DLL prije i nakon apliciranja MS-ova patcha, i izgeneriraju ti graf izvođenja sa označenim dijelovima koda razlike u funkcionalnosti, te već nakon par min možeš znati gdje je i kakvog tipa zakrpljeni sigurnosni propust i odmah početi pisati exploit.

Današnji state-of-the-art rootkitovi su bazirani na ogromnoj količini znanja dobivenog reversanjem dijelova NT kernela (ntoskrnl.exe), iz kojeg je uz pomoć debug simbola i checked buildova moguće izvući nejvjerojatno detaljne informacije. Recimo fascinantna analiza PatchGuard zaštite spomenuto u ovoj je u cijelosti dobivena RCE metodom. Kompajlirani C kod je vrlo čitljiv asembler, jednom kad znaš imena svih fja i globalnih varijabli (a što ti debug simboli daju), i kad imaš alat koji sadrži bazu gomile konstanti, enumeracija i tipova iz DDK headera i sposoban ih je propagirati kako se fje međusobno pozivaju (sve to IDA radi automatski :)

Vjeruj mi, da neka kernel-mode komponenta Windowsa ima sakriven backdoor, to bi se našlo vrlo, vrlo brzo.

Osim toga, već sam rekao, ako želiš vladinim tajnim agencijama dati pristup svim svjetskim serverima, najbolje je da neka njihova spin-off kompanija open-source zajednici "kontribuira" dio koda korištenog u nekim od najpopularnijih server-side aplikacija kao što su BIND i OpenSSH, zajedno sa teško-uhvatljivim sigurnosnim propustom, kojeg netko eto pronađe nakon 10+ godina. Pošast nikad ne puštaš direktno, nego pustiš dječicu da se igraju i sama ju rašire.

Citat:
evo četvrti put to govorim; pominjao sam alate koji to vrlo jednostavno zaobilaze, tj. skidaju muku sa korisnika na distro-developere

Ja po drugi put govorim, ne radi se tu o distro-developerima nego o 3rd party developerima koje ne objavljuju izvorni kod :) Ovakvim stavom o unazadnoj kompatibilnosti se samo potpomažu open-source projekti koji pretpostavljaju kontinuiranu modifikaciju, ne i ovi drugi.

Citat:
Međutim, svaka iole ozbiljna kompanija može da plati potrebnu "bandu hakera", i najčešće ne bi bila potrebna ne znam kolika grupa ljudi, osim kada su u pitanju baš složeni projekti.

Zašto bi plaćala bandu hakera maintenera koji jednostavno mogu objaviti verziju za Windows i pustiti da MS misli o tome? :) Uz dovoljne ljudske/financijske resurse može se svašta, no to ne znači da je to Ispravan Način(TM), odnosno optimalan način suradnje između developera aplikacijskog sw i OS-a.

Citat:
Možda bi alternativu Windowsu trebalo tražiti u BSD-u, koji bi, naravno, morao biti neuporedivo agilniji nego što jeste. I sama BSD licenca mnogo bolja i slobodnija od GPL-a. Kod BSD-a bar nema te kaubojštine kao kod Linuxa. Zanima me šta misliš o tome?

BSD-ov model je previše centraliziran da bi pridobio dovoljno "kauboja", zato i ima manji feature set, podržava manje najnovijeg hw-a i sl.

Najbolji bi model bio klasični model sw inženjerstva koji industrija prakticira zadnjih 40-ak godina, no on ne skalira sa open-source metodologijom nikako. Srž njega se može tražiti u sljedećem pitanju: Zašto postoji tako malo open-source igara (ne igara kao KMahjongg, već kao UT 2004 :)

[ vladdy @ 15.02.2007. 16:15 ] @
Citat:
Ovo nije tačno. Pravni sistemi razlikuju intelektualnu od materijalne svojine. Intelektualna svojina se ne može uhvatiti rukama, opipati, voziti, jesti..... i postoje razlike. Ja mogu da napišem program, pesmu, stih, priču, da naslikam sliku - i da to podelim besplatno svakome kome želim; BMW to ne može, jer bi to značilo finansijsku propast.

Pa znas sta, ako slikar dijeli besplatno svakome ko zeli to bi znacilo finansijsku propast. Nije bas da slikari i pjesnici zive od vazduha.
A slika se ne moze opipati?

Kada sam rekao automobil nisam mislio (sejo) bukvalno na jedan auto fizicki, mislio sam na tehnologiju i proces iza svega toga. Sama proizvodnja automobila nije velika filozofija.

Rekao sam svojina je svojina i to je tacno. Ne znam sta tu nije tacno.
Ako je moj automobil koji sam ja napravio moja je i pjesma koju sam napisao i slika i ideja i softver i sta ti ja znam sta. Znaci ako se ne moze opipati nije moja svojina nego drustveno?

Cinique ti je objasnio gore za ISV (independent software vendors), 3-rd party APPLICATION (ne os/distro) developere i zasto je tesko izabrati linux. Ja nemam nikakvih problema da se prebacim na bilo sta, pa nismo mi ovde microsoft-ove sluge, ali trenutno je linux takav nered, da ne kazem kupus, da je veoma tesko odluciti se za taj korak.

Citat:
"Pa ko ti brani da napises softver i da ga dajes dzaba? Microsoft to brani, ne bih rekao."
Podebljao sam ovu rečenicu, jer si mi je imputirao, ja ovo nisam ni rekao.

Rekao si:
Citat:
Ako pokušaš da mi to zabraniš, kršiš moju slobodu.

OK, napravio sam poredjenje izmedju automobila i softvera i ti si rekao da to nije isto i onda uporedio softver sa muzikom iz hobija.

Ajde evo ti na-brzinu presjek i jednog i drugog procesa pa mi reci u cemu je razlika, I TO SAMO JEDNU JEDINU RAZLIKU NADJI ako mozes

1. Vidi se na trzistu potreba za novim modelom auta/softvera i pokrene se ideja.
2. Sakupe se pare da se to izvrsi.
3. Angazuje se tim da sve to pretoci u stvarnost.
4. Pristupa se dizajnu automobila/aplikacije.
5. Inzenjeri davaju svoje misljenje.
6. Radi se, mada i ne mora pre-testing (automobili: computer simulated, software- tdd ?)
7. Krece se u izradu.
8. Radi se post testing.
9. Marketing.
10. Prodaja
11. Podrska (servis je identican 100% i automobil i softver zahtjevaju odrzavanje)
12. ...

Eh u cemu je ovde razlika?
[ Apatrid @ 15.02.2007. 16:48 ] @
Citat:
Goran Arandjelovic: To što izlaziš bolje na kraj sa problemima na Linuxu možda više govori o tome da na Windowsu ne znaš da postoji "readme" u bilo kom obliku ;)

Ah, vidi-vidi-vidi... Kako se svaka piska i vriska "linuxasi pljuju po windowsu" brzebolje zavrsi vivisekcijom sagovornika, umjesto teme.

Da li si, mozda, zaboravio da su racunari postojali mnogo prije nego sto su i Windows i Linux stupili na scenu? Ima nas jos sto pamtimo prvu pojavu XT-a, Gorane. Moje navike i ocekivanja su definisali VMS i Unix.

A ti sad nastavi sa vivisekcijom moje malenkosti, neces li dokazati kako "linuxasi pljuju".

I rest my case.
[ Goran Arandjelovic @ 15.02.2007. 18:40 ] @
@Apatrid
Nemoj pogrešno da me shvatiš, ja verujem tebi kada kažeš da ti je Unix definisao navike, ali me nikako nećeš ubediti se većina "Linuxaša" (pre svega oni novopečeni) ne ponašaju kao derišta koja pljuju na sve strane, a ne znaju ni šta pljuju, ni šta hvale, ni šta koriste. Cenim isključivo one koji nešto argumentovano obrazlažu ili one koji ćute (neutralni su) ako zapravo ne znaju ništa o tome. Naravno, ne kažem da ovakve diskusije treba ostaviti samo senior developerima ili nešto slično, ali doza argumentovanosti mora da postoji i na jednoj i na drugoj strani. Microsoft je nastao kasnije, kao što kažeš, i postavio nove zahteve i ne možeš da kažeš da je nešto loše ako ti te zahteve ne želiš i ne potrudiš se da ispuniš. Softver bi bio loš i da su ti zahtevi suludi, ali su oni sasvim normalni, s tim što takve zahteve Linuxaši podrazumevaju na Linuxu, a na Windowsu ne žele ni da ih vide... I ono malopre nije bila vivisekcija tvoje malenkosti, već pomalo sarkastičan način nagoveštavanja da subjektivno iznosiš neka mišljenja.

No hard feelings.

Ako već kažeš da sam ja bržebolje skrenuo s teme, gde je tvoj komentar na ostatak te moje poruke koju si citirao?
[ unleaded @ 15.02.2007. 18:49 ] @
Citat:

Kupio ja novog Mercedesa i novu Vistu.
Poslije godinu dana zakljucim da ni jedan proizvod ne zadovoljava
moje potrebe. Mercedesa prodam ( uz 10% gubitka).
Vistu ne mogu ni da poklonim a kamoli prodam.
[ MladenIsakovic @ 15.02.2007. 19:18 ] @
Citat:
vladdy:
Citat:
"Pa ko ti brani da napises softver i da ga dajes dzaba? Microsoft to brani, ne bih rekao."
Podebljao sam ovu rečenicu, jer si mi je imputirao, ja ovo nisam ni rekao

Citat:
Rekao si:
Citat:
Ako pokušaš da mi to zabraniš, kršiš moju slobodu.

Pa upravo to, ja nisam rekao da mi Microsoft to brani, nego da bi kršio moja prava svako ko bi to pokušao da mi zabrani. Dakle, pripisao si mi nešto što nisam rekao.

Citat:
Ajde evo ti na-brzinu presjek i jednog i drugog procesa pa mi reci u cemu je razlika, I TO SAMO JEDNU JEDINU RAZLIKU NADJI ako mozes

1. Vidi se na trzistu potreba za novim modelom auta/softvera i pokrene se ideja.
2. Sakupe se pare da se to izvrsi.
3. Angazuje se tim da sve to pretoci u stvarnost.
4. Pristupa se dizajnu automobila/aplikacije.
5. Inzenjeri davaju svoje misljenje.
6. Radi se, mada i ne mora pre-testing (automobili: computer simulated, software- tdd ?)
7. Krece se u izradu.
8. Radi se post testing.
9. Marketing.
10. Prodaja
11. Podrska (servis je identican 100% i automobil i softver zahtjevaju odrzavanje)
12. ...

Ni u čemu. Razlika postoji između intelektualne i vlasničke svojine. Pitaj pravnika, stvarno nemam snage da objašnjavam, nisam ni pravnik da to radim. Istina je da sve potiče iz ideje i znanja, koje po pravu spadaju u "intelektualno", ali se u procesu izrade ciljanog proizvoda procesi razilaze. Ja mogu da kupim program, i iskorpiram ga na 100 CD-a i podelim ljudima; to sa automobilom, televizorom, i ostalim materijalnim stvarima ne mogu. Za sliku sam pogrešio, izvinjavam se zbog toga.

Citat:
cynique: Da. Današnji alati za reverzni inženjering su užasno sofisticirani. Recimo danas postoje pluginovi za IDA-u koji uzmu neki windows DLL prije i nakon apliciranja MS-ova patcha, i izgeneriraju ti graf izvođenja sa označenim dijelovima koda razlike u funkcionalnosti, te već nakon par min možeš znati gdje je i kakvog tipa zakrpljeni sigurnosni propust i odmah početi pisati exploit.

Današnji state-of-the-art rootkitovi su bazirani na ogromnoj količini znanja dobivenog reversanjem dijelova NT kernela (ntoskrnl.exe), iz kojeg je uz pomoć debug simbola i checked buildova moguće izvući nejvjerojatno detaljne informacije. Recimo fascinantna analiza PatchGuard zaštite spomenuto u ovoj je u cijelosti dobivena RCE metodom. Kompajlirani C kod je vrlo čitljiv asembler, jednom kad znaš imena svih fja i globalnih varijabli (a što ti debug simboli daju), i kad imaš alat koji sadrži bazu gomile konstanti, enumeracija i tipova iz DDK headera i sposoban ih je propagirati kako se fje međusobno pozivaju (sve to IDA radi automatski

Vjeruj mi, da neka kernel-mode komponenta Windowsa ima sakriven backdoor, to bi se našlo vrlo, vrlo brzo.

Ok, zahvaljujem na odgovoru, i verujem ti. Drago mi je što sam čuo da bi se alati za špijuniranje na kernel-nivou brzo otkrili, i to sada prilično menja moj dosadašnji stav o tim stvarima. Eto, osećam se sigurnije nego do sada.

Citat:
Zašto postoji tako malo open-source igara (ne igara kao KMahjongg, već kao UT 2004

Pa verovatno što nije isplativo. Ne znam koliko je toga protrebno igrama, recimo, ja imam nekoliko igara za Linux, koje je prerađivao za Linux "LokiGames" (koji su, by-the-way, bankrotirali), Rune, SoldierOfFortune, Newerwinter Nihgts, Descent3, i sve mi one rade bez problema na svim distroima i verzijama kernela koje sam imao prilike da probam. Za igru je potrebno da imaš OpenGL, da imaju ALSA lib, i ne znam šta još. Verovatno ne prave zbog 5% tržišta, jer evo, Apple nije arhaičan, da tako kažem, pa i dalje ima malo igara, jer isto ima manje od 5% tržišta. Na šta si tačno mislio?

Citat:
Najbolji bi model bio klasični model sw inženjerstva koji industrija prakticira zadnjih 40-ak godina, no on ne skalira sa open-source metodologijom nikako.

Pa dobro, otprilike je to manje-više poznato, ali šta to onda znači? Mi onda ustvari nemamo alternativu Windowsu. A da neko počne od nule pisati novi OS, znači da alternative neće biti godinama, dok taj OS ne sazri, plus što teško ko danas u svetu može napraviti nešto što bi moglo parirati Windowsu, zbog X razloga. Zato mislim da treba da postoji kakva-takva alternativa, i čini mi se da bi to BSD mogao biti, ako bi uspeli nekako da prošire zajednicu. Ne bih ja ni Linux otpisao. U principu, softvera je sve više, a i sam rad sa Linuxom je postao prilično jednostavan. Nema komercijalnih alata, ali sa softverom koji je većinom GPL danas vrlo ugodno mogu da: koristim internet, slušam muziku, gledam filmove, režem diskove, ripujem audio i video, konvertujem video i audio-formate, koristim Office programe, programiram, pa čak i da se igram (sa ono malo igara kojih ima, a polako ih je sve više, mada to nije ni blizu windows-ponudi), i još mnogo toga, sa manje-više istom udobnošću kao u u Windowsu. Verujem da ćeš i to priznati da danas na Linuxu može da se odradi dosta toga. To za mene predstavlja dovoljno upotrebljivu alternativu Windowsu. Znači, imam izbor: mogu da koristim Linux, a ako Linux ne zadovoljava moje potrebe, mogu da kupim Windows i softver koji mi je potreban. To ja želim, izbor, kakav-takav, ali izbor.
[ Apatrid @ 16.02.2007. 01:27 ] @
Citat:
Goran Arandjelovic: Ako već kažeš da sam ja bržebolje skrenuo s teme, gde je tvoj komentar na ostatak te moje poruke koju si citirao?

Nema ga, nece ga ni biti. Procitao sam onu svinjariju od konstatacije da ne umijem da procitam readme fajl i prestao dalje da citam.

Tvoja reakcija plasticno dokazala moju polaznu tvrdnju i razlog zasto sam se ukljucio u diskusiju: pljuju necivilizovane gejacine, ne korisnici Windowsa ili Linuxa. Moje interesovanje za ovu temu time iscrpljeno, hvala na vremenu koje si mi posvetio.
[ degojs @ 16.02.2007. 07:31 ] @
Opet kratak spoj :)

[Ovu poruku je menjao degojs dana 16.02.2007. u 09:07 GMT+1]
[ Goran Arandjelovic @ 16.02.2007. 12:12 ] @
Ma da l' je kratak spoj ili ne...:)
Čovek je previše lično shvatio moj komentar koji (iako njemu rečen) nije bio upućen toliko njemu koliko ostalima koji doista spadaju u tu grupu... Iskreno, ne vidim da li je i ostatak poruke svinjarija zato što neko želi da namesti neki hardver u što kraćem roku ne cimajući se oko toga šta OS radi, a šta ne radi.. No, ako se čovek isključio, žao mi je.

Citat:
Apatrid:pljuju necivilizovane gejacine, ne korisnici Windowsa ili Linuxa. Moje interesovanje za ovu temu time iscrpljeno, hvala na vremenu koje si mi posvetio.

I tako... :)
[ vladdy @ 16.02.2007. 17:07 ] @
Jebiga, ljudi su sujetni i nervozni, u pocetku sve to mozda i lici na normalan razgovor dok se skoro uvijek zavrsi uvredama.
[ z_drva @ 16.02.2007. 18:27 ] @
Imam samo jedno pitanje za sve vas.
da li bi bilo ko od vas seo u auto ako bi morao da pristane na ugovor sa proizvodjacem koji ima istu sustinu kao M$ EULA???

Odgovorite ali iskreno.

P.S. Ili, da li bi bilo ko od vas koristio bilo koji uredjaj koji je pod takvom licencom ili knjigu???

Pozdrav.
[ vladared @ 16.02.2007. 23:29 ] @
Ne znam zašto ljudima smeta ako neko nešto želi besplatno da deli? Šta nekoga briga od čega taj živi ili želi da živi ili možda ne želi kojih je političkih i bilo kakvih uverenja. Linux kakav takav je sa svim svojim nedostacima je besplatan. MS i te kako skupo, možda i preterano skupo plaćen. No sloboda izbora mi dozvoljava da ja odaberem onaj sw koji hoću i šta nekog "boli uvo" za to. Ako želim da plaćam, platiću. Ako ne... Najgore za jedan softver je ako običan neobavešten korisnik uspe da vidi njegove nedostatke. I naravno... Linux na to nije imun. Ali on je i dalje besplatan. Greh je platiti nešto što ne valja. Ovde je bilo gomila upoređenja sa kolima, pa onda ću i ja u tom smislu prokomentarisati. Kada sa kolima se otkrije da nešto ne valja, ona se povlači sa tržišta. Kod Wina se izda patch. Nije problem u flasteru. Problem je što je taj flaster na ključnim delovima (motoru, dovodu za gorivu, akomulatorima) i taman misliš da si sve isporavljao, kada ono jovo na novo. I zašto sam platio Windows 2000 svojevremeno za svoju firmu (u kojoj sam radio) 1200$ (doduše u paketu)??? Da bi mi koju godinu kasnije bilo saopšteno izvoli... Možeš ti to i dalje da koristiš na svoju odgovornost. Previše je nesigurno, pređu na Win2003+WinXP??? Da li je to podrška??? Podvališ mi lošim kolima i ne popraviš ih nikada, nego i dalje nastavljaš da mi uvaljuješ isto. Vista se pojavila nedavno. Zamisli neverovatne stvari. Nedelju dana kasnije već Patch!!!
Opet. Ni jedan software nije imun na sve to, ali ovaj plaćam. Ne očekujem savršenstvo, ali očekujem bolje. Da bi to bolje bilo mora postojati alternativa, koju na žalost neko pokušava uvek da uguši. E tu vidim ulogu i linuxa, i BSDa i bilo kojeg drugog OSa.
Ono što mi smeta je upravo sam naslov ove priče a to je što MS pokušava na mala vrata da uguši sve što je drugačije od njega i njegovog mišljenja. Pokušava da stvori monopol tržišta gde će on biti neprikosnoveni vladar. Pokušava da na mala vrata proturi da je on vlasnik svega što je izmišljeno u zadnjih 30tak godina, da su sve kodove "oni" napisali da su izmislili 9 tu rupu na svirali i tome slično. Pri tome te kodove koje su kao napisali ne će da daju drugi da vide. Zaboga... Zašto bi Opera bila bolja od Inetrent Explorera... Kaže vlasnički softwer... OS bi trebalo da bude nužno zlo, a koliko si dobar pokaži na tome što ćeš napisati program koji će zaista bolje raditi nego svi drugi. I to slobono prodaj ili deli ili šta god hoćeš sa time. Tvoj problem. Ali ako si već nešto napravio, omogući i drugi da vide, možda ti nesvesno poboljšaju to što si uradio pa dobiješ armiju zadovoljnih pristalica....
[ vladdy @ 17.02.2007. 00:02 ] @
Citat:
z_drva: Imam samo jedno pitanje za sve vas.
da li bi bilo ko od vas seo u auto ako bi morao da pristane na ugovor sa proizvodjacem koji ima istu sustinu kao M$ EULA???

Ukoliko nema bolje naravno da bi. Vidim i ti si pristao na taj ugovor.

Citat:
vladared: Ne znam zašto ljudima smeta ako neko nešto želi besplatno da deli? Šta nekoga briga od čega taj živi ili želi da živi ili možda ne želi kojih je političkih i bilo kakvih uverenja.

To nikome ne smeta, naprotiv vama smeta sto Microsoft prodaje OS i sto ga drzi closed-source.

Citat:
Kada sa kolima se otkrije da nešto ne valja, ona se povlači sa tržišta. Kod Wina se izda patch. Nije problem u flasteru. Problem je što je taj flaster na ključnim delovima (motoru, dovodu za gorivu, akomulatorima) i taman misliš da si sve isporavljao, kada ono jovo na novo. I zašto sam platio Windows 2000 svojevremeno za svoju firmu (u kojoj sam radio) 1200$ (doduše u paketu)???

Nije tacno. Kada su to povukli auto sa trzista?
Ako bi tako bilo onda danas ne bi imali OS na trzistu, a linuxu se nikada nije otkrilo da nesto ne valja?

Evo ti licni primjer. Mitshubishi Montero, mislim da se kod nas zove Pajero slican model, ovde u americi je dobio ocajne rejtinge, otkriveno je da se lako prevrne, ziva istina. Sta ja saznam sutra da mi je cale kupio taj isti model.
Moze li vratiti, naravno da ne moze?

Flaster nije na kljucnim dijelovima nemoj da pretjerujes.

Koliko puta je samo u protekle 3 godine VW izdao recalls i besplatno su popravljali raznorazne gluposti koje su propustili. Da ne pricam za americke proizvodjace. Naravno ovo se odnosi samo ukoliko ti je auto noviji i pod garancijom (vecinom 3 godine mfg), ukoliko nije, guess what, placaj sam. Za Windows si pokriven bar 7-8 godina ako ne i vise.

Citat:
Da bi mi koju godinu kasnije bilo saopšteno izvoli... Možeš ti to i dalje da koristiš na svoju odgovornost. Previše je nesigurno, pređu na Win2003+WinXP??? Da li je to podrška??? Podvališ mi lošim kolima i ne popraviš ih nikada, nego i dalje nastavljaš da mi uvaljuješ isto.

I ovo je neistina.

Nisu ti saopstili da je "previse nesigurno" jer nije. Za Windows 2000 JOS UVIJEK PRUZAJU PODRSKU i besplatne updates, security fixes itd a koliko je proslo, 7 godina? Ajde nadji jednog proizvodjaca automobila da ovo radi.
[ vladared @ 17.02.2007. 07:21 ] @
Opet grešiš...
Citat:
To nikome ne smeta, naprotiv vama smeta sto Microsoft prodaje OS i sto ga drzi closed-source.

Nemoj sve ljude stavljati u isti koš. Meni recimo ne smeta što MS prodaje svoj OS. Jednostavno ima prava na to i nisam protiv vlasničkog sw-a, ali ono protiv čega jesam jeste da se sa svojim os-om uspostavlja monopol gušeći konkurenciju na nefer način. Ako je nešto bolje ne treba ga uništavati radi više para. Znam da to nije Američki način jer za Amera pare su sve. Da ne ispadne prazna priča postaviću samo nekoliko pitanja... Šta se dogodilo sa nekada čuvenom Amigom? Zašto je Apple u završnoj fazi svog OSa morao da otpušta svoje ključne radnike? Zašto MS pokušava nekom pričom o svojim pravima da uguši sada open source, a pri tome windows sve više liči na neki Unix ili Linux da bude još gore, a pri tome na sva vrata viče kako su to loša rešenja? Ono što mi smeta je što MS svoj OS tretira samo kao bazu za SVOJE programe i nije spreman (ili hajdemo da proznamo ne nije spreman nego jako teško) da dozvoli da druge firme koje isto tako žele da koriste "njihovu" platformu za razvoj svojih aplikacija, dobiju relevantne podatke o OSu. Tu je ono što kažem da bi se OS trebao tretirati kao nužno zlo.
Citat:
Nije tacno. Kada su to povukli auto sa trzista?

Za ovo jesi upravu, mada je bilo slučajeva kada su otkrili da cela serija(ne mogu da se setim kojih kola) je imala neku grešku na dovodu goriva pa su znala da explodiraju da su zvali korisnike da dođu i zamene kola (isti model ali druga serija).
Radim kao S.A. već godinama i lično daj mi koji god hoćeš OS namestiću ga da radi kako treba. Firma za koju radim ima politiku da nabavlja uvek najnovije Winowe i da ih instalira (imamo i Vistu) i nisam protiv toga. Ali ono što godinama vidim je da MS izbacuje nezavršen OS na tržite (hajd istini na volju Vista je ovde možda i najkompletnija ali nisam je još dovoljno istestirao da to mogu pouzdano da tvrdim) i onda putem flastera pokušava da ih krpi. I jeste, ti flasteri su na ključnim delovima. Kako bi ti definisao drugačije propust gde neko može da preuzme kontrolu nad tvojom mašinom i radi šta god on hoće? To je recimo na Win XP, isto se može raditi na bilo kojoj verziji Wina unazad. Jedino gde je to rešeno (sa sp2) je winxp i mislim da i dalje nije na adekvatan način rešen... w2000 i dalje ima taj propust. E o toj podršci i nesigurnosti ja pričam. To što možda izdaju za w2k još po koji flasterčić nije podrška po meni. Podrška je kada rešavaš krucijalne stvari.
[ Slobodan Milivojevic @ 17.02.2007. 10:49 ] @
Ja OS koji koristim biram po tome kako radi, kolko alata za posao imam, kako radi u mrežnom okruženju, kolko je hardverski zahtevan...

Ovaj Ubuntu mi je odličan po svim pitanjima. Sa svakom novom verzijom softvera, sve manje sistemskih resursa troši, a sve bolje radi. Jednostavnost instaliranja softvera je takođe veliki plus. Ne vidim dakle ni jedan jedini razlog da recimo kupim vistu, a ne 2 TFT monitora i time zaštitim svoje oči. Valjda su mi one bitnije od microsoft-a?

Neko je rekao da OS treba da bude osnova na kojoj će software da radi, a ne da sam sebi bude svrha. U *nix svetu je upravo tako, Kernel je kernel, postoji dosta shell-ova (pritom mislim i na X11), pa lepo izabere čovek šta mu odgovara.

Sad jedino mi smeta što m$ to ne dozvoljava, tj, zašto neka peta firma ne bi mogla da napravi shell za windows, pa lepo da čovek izabere najbolje? Ili možda ljudi vole da im neko drugi izabere umesto njih?

Nemam ja generalno ništa protiv komercijalnog softvera, ali jednostavno on (konkretno M$ win) ne ostavlja čoveku mogućnost izbora.

Druga stvar koju ne mogu da shvatim je tolko loš windows networking (smb). Kolko je to bagovito, kolko puta se desi da ne vidi neki komp u workgrupi.

I još jedna stvar na koju je M$ naviko proizvođače softvera je ta da program koji korisnik instalira ima pravo da švrlja svuda, pa zato umesto da korisnici koriste obične user account-e, oni moraju stalno da budu pod administratorskim privilegijama. Što sa sobom povlači plodno tle za viruse, pa jedan deo resursa svog računara korisnik mora da troši na raznorazne AV i šta ti ja znam koje čega.

Meni sistem kad se podigne, kad se ulogujem u KDE 3.5.6 (naj noviji KDE) sa sve par servera (apache, mysql...) zauzme svega 75MB RAM memorije, a ponovljam da je i kernel i shell prilično novog datuma.

I sad po kom kriterijumu ja treba da se odlučim za Windows? Možda zato što ga i komšija Mika ima?
[ unleaded @ 17.02.2007. 11:02 ] @
He he sto se tice neovlastenog koriscenja patenata

Microsoft sued over VPN patents

Usput
Nova linija za nadolazece proljece - cjene povoljne - kolicina ogranicena
[ marelli @ 17.02.2007. 21:05 ] @
Pa sto ne rekose koji su to patenti.
[ Zoran Milovanovic @ 18.02.2007. 19:18 ] @
Lele koliko sam gluposti procitao ovde, pa to je za ne verovati! Znaci pisao je ko je sta stigao, ja cu samo mom cimeru da odgovorim ;)

Citat:
Slobodan Milivojevic: Ja OS koji koristim biram po tome kako radi, kolko alata za posao imam, kako radi u mrežnom okruženju, kolko je hardverski zahtevan...

Zato palis windows kada radis neki dizajn?

Citat:
Druga stvar koju ne mogu da shvatim je tolko loš windows networking (smb). Kolko je to bagovito, kolko puta se desi da ne vidi neki komp u workgrupi.

A mozda je u pitanju piratska verzija ili jednostavno ne umes/umemo da ga namestimo da radi? Ali ne kazem mozda je ipak taj wn toliko los.

mada stvarno ume da nervira, ali sve se da podesiti... ;) Nije da bas ne postoji alternativa!

Citat:
Meni sistem kad se podigne, kad se ulogujem u KDE 3.5.6 (naj noviji KDE) sa sve par servera (apache, mysql...) zauzme svega 75MB RAM memorije, a ponovljam da je i kernel i shell prilično novog datuma.

Jeste za to si bio izgubio par dana, citajuci razne textove i pokusavajuci resiti to. Slazem se da tvoj ubuntu sada zauzima manje rama nego moj xp sp2, ali ja ga nisam ni pipnuo od kada je instaliran, da poiskljucujem i ja sve sto mi ne treba, pa da vidimo da li je razlika toliko velika?

Citat:
I sad po kom kriterijumu ja treba da se odlučim za Windows? Možda zato što ga i komšija Mika ima?

Nisam ti ja Mika, vetj Zoki ;P

I da, moj glas ostaje closedu! Nekako mi je logicno da ono sto napravim (ako ikada budem pravio, mada ne verujem ;P) bude zasticeno. Ali takodje nemam nista protiv ni da neko deli svoj rad dzabe, sto da ne?

p.s. Nemojte moj post shvatati za ozbiljno jer se u takvom delu foruma i nalazimo ;P
[ vladared @ 19.02.2007. 09:47 ] @
Jedna mala digresija... To što je nešto slobodno ne znači da je i besplatno :)
[ Slobodan Milivojevic @ 19.02.2007. 10:28 ] @
Citat:
Zoran Milovanovic: Lele koliko sam gluposti procitao ovde, pa to je za ne verovati! Znaci pisao je ko je sta stigao, ja cu samo mom cimeru da odgovorim

Jeste za to si bio izgubio par dana, citajuci razne textove i pokusavajuci resiti to. Slazem se da tvoj ubuntu sada zauzima manje rama nego moj xp sp2, ali ja ga nisam ni pipnuo od kada je instaliran, da poiskljucujem i ja sve sto mi ne treba, pa da vidimo da li je razlika toliko velika?

Svako ima svoje mišljenje, to cenim, ali jednostavno Ubuntu nije ništa komplikovanije namestiti da radi i instalirati od windows-a. Možeš uvek i sam da probaš

Ono što sam rekao, je da Windows u naj novijoj verziji (čitaj Vista) troši isuviše mnogo, s obzirom da je u pitanju samo OS. XP je dosta stariji, pa zato i manje traži. Ja sam napomenuo da je softver koji ja koristim star svega par nedelja. Pa ponovo ne radi sporije od XP-a na istoj mašini.

Samo tolko

Ajde da lepo sačekamo KDE 4 da vidimo kako će on da radi
[ Zoran Milovanovic @ 19.02.2007. 11:27 ] @
Citat:
Ono što sam rekao, je da Windows u naj novijoj verziji (čitaj Vista) troši isuviše mnogo, s obzirom da je u pitanju samo OS. XP je dosta stariji, pa zato i manje traži. Ja sam napomenuo da je softver koji ja koristim star svega par nedelja. Pa ponovo ne radi sporije od XP-a na istoj mašini.

Samo tolko :)

Star svega par nedelja, ali moju muzicku (do duse staru jos malo pa deceniju) ne podrzava ni 50%. Mozda jeste nov, ali ne znaci da je i napredniji!
[ vladared @ 19.02.2007. 15:46 ] @
možda ti linux podržava
[ Minote @ 20.02.2007. 10:42 ] @
Sada je sve bolje nego pre, barem meni.

Prvo Linux je postao mnogo vise user friendly, sto je dobro jer OS je ipak platforma. Ne znam da li je uputno previse se zanimati za tajne OS kada nam on sluzi zapravo da nesmetano obavljamo svoje poslove. Drugo Windows nije vise tako skup. Ja sam ga kupio sa laptopom i kostao me je mozda 50€ maksimalno. To nije mnogo, a zauzvrat imam stalni update, zastitu i dr. I na kraju pojavli su se free programi za Windows. Mislim najpre za Open Office odlicnu zamenu za dosta skupi xp office.

Zakljucak hvala MS, a hvala i open source-u, mada mi nije jasno od cega zive potonji ?
[ Zoran Milovanovic @ 20.02.2007. 11:01 ] @
Citat:
vladared: možda ti linux podržava :)

LOL, pa ja sam za linux i reko da je ne podrzava ni 50%. A windows 98 (star 10 godina, stariji od moje muzicke) ima podrsku, naravno za to je kriv creative ;)

To je jos jedna stvar zbog koga je open njesra...
[ Slobodan Milivojevic @ 20.02.2007. 16:12 ] @
Citat:
Minote:
...mada mi nije jasno od cega zive potonji?

firme koje se bave pakovanjem linuxa u distribucije zive od podrske velikim korisnicima... Uzmi samo Red Hat za primer... Ne vidim zasto se i na open source-u ne bi moglo zaraditi?
[ Ivan Dimkovic @ 20.02.2007. 16:14 ] @
Da, posla za pakovanje distribucija i odrzavanje velikih korisnika uz kodiranje ima toliko da je to postao stub IT industrije ;-)

Mozda bi mogli da se jave oni koji pisu OS softver i zive od podrske za isti - cisto da se prebrojimo ;-)
[ japan @ 20.02.2007. 16:36 ] @
covek bi od tebe ocekivao bolje od trazenja reprezentativnog uzorka za [es] :: Advocacy ;-)
[ Ivan Dimkovic @ 20.02.2007. 17:05 ] @
Sto da ne? Ako na ES-Advocacy imas bar 10 komercijalnih softverasa - programera, inzenjera, raznoraznih menadzera - sto ne bi probao da nadjes i nekog OpenSource profesionalnog softverasa ako je taj model isplativ i kud i kamo odrziv?

Ili ovih prvih treba bar 500 da bi se nasao jedan? :)
[ japan @ 20.02.2007. 18:28 ] @
firma koja me placa da im odrzavam sw je platila development kompaniji implementaciju tog istog sw-a, koji je, zamisli - open source. ta kompanija postoji nesto manje od 10 godina, i ne mogu da tvrdim da im je support jedini izvor prihoda (cak skoro pouzdano mogu da tvrdim da nije), ali su se i te kako upinjali da ubede mog poslodavca da ce mu biti jeftinije da sve sto mu treba trazi od njih nego da zaposli svog coveka. verovatno vole da se bakcu sa klijentima za kikiriki.
[ vladdy @ 20.02.2007. 18:30 ] @
Da, i ja bi htio da se neko javi ko radi open-source development profesionalno (da zivi od toga) i da pitam par pitanja, sta i kako :))

Jasno mi je za hobiste, fino je imati projekat sa strane, imao sam i ja par besplatnih istina ne open-source, ali koja je logika da placas office, ljude, kompjutere itd i onda da dijelis software dzaba, dobro ne mora dzaba ali cak i open source za kompaniju preko-puta da skine i kopira.

Stvarno mi nije jasan model i kako mogu da prezive.

Citat:
Slobodan Milivojevic: firme koje se bave pakovanjem linuxa u distribucije zive od podrske velikim korisnicima... Uzmi samo Red Hat za primer... Ne vidim zasto se i na open source-u ne bi moglo zaraditi?

Ti si rekao nesto sto je velika tajna linuxa. Uzecu ti na cupriji a necu na mostu ... ili tako nekako :))

Dobices dzaba OS ali cu zato na odrzavanju da te oderem samo-tako.
[ Body Bag @ 20.02.2007. 22:02 ] @
MS biseri i nista vise
Lepo bi bilo da se prilozi neki kod ili dokazi(to ce biti mozda o kurcevdan)umesto sto se pustaju u javnost ove pausalne tvrdnje u najboljem SCO maniru :-)
A svi znamo kako je SCO zavrsio :-)
Bez dokaza nema nista od tuzbe,te se ovo automatski podvodi pod kategoriju ceretanja

Citat:
vladdy: Da, i ja bi htio da se neko javi ko radi open-source development profesionalno (da zivi od toga) i da pitam par pitanja, sta i kako :))

Jasno mi je za hobiste, fino je imati projekat sa strane, imao sam i ja par besplatnih istina ne open-source, ali koja je logika da placas office, ljude, kompjutere itd i onda da dijelis software dzaba, dobro ne mora dzaba ali cak i open source za kompaniju preko-puta da skine i kopira.

Stvarno mi nije jasan model i kako mogu da prezive.

Sine,u kakvoj ti to bajci zivis?!
Bice da je Firefox proizvod nekih "hobista" ako cemo po tvojoj analogiji
RH i Novell pocrkase od gladi koliko im lose ide
A pazi sad-biznis model zasnovan na linux-u
Ne pricam ja za desktop vec za enterprise/trziste servera-a tu vladaju pre svega Solaris,Linux,a MS je tu tek da strpne po koju mrvicu,dok je sa desktopom situacija upravo obrnuta,a i to ce za koju godinu da se promeni

Citat:

Ti si rekao nesto sto je velika tajna linuxa. Uzecu ti na cupriji a necu na mostu ... ili tako nekako :))

Dobices dzaba OS ali cu zato na odrzavanju da te oderem samo-tako.

Bolje da dobijes OS i softver za dzaba a da placas podrsku,nego da placas i OS i softver i podrsku,a i licence svake godine
Kanda je jeftinije,je'li?
BTW RHEL nije besplatan vec kosta oko 50$-ta cena,kao i tehnicka podrska je skoro 2x manja nego kod MS proizvoda,pa ti gledaj
A RHEL je daleko od neozbiljnog
[ Slobodan Milivojevic @ 20.02.2007. 23:09 ] @
Upravo to, uvek ima zainteresovanih za nesto sto taj softvare vec nema, za neku dodatnu stvar, i ako vide da to moze da im posluzi, oni ce platiti razvojnom timu, a taj kod ce idalje biti open source...

Ne vidim ni jedan razlog da open source ne moze da se razvija, a da se od toga i dobro zivi...

Imate na raspolaganju i free varijantu RHEL (centOS), pa ko kako zeli...
[ Zoran Milovanovic @ 21.02.2007. 11:26 ] @
Dobro prica je polako presla na ... ako ;P Ipak je ovo forum A. ;P

Za ovu granu, nisam nista rekao, jer tu nije potrebna tv kartica, extra zvucna kartica, graficka, sega mega giga, i razni, razni periferijalni uredjaji.

Citat:
Ne vidim ni jedan razlog da open source ne moze da se razvija, a da se od toga i dobro zivi...

p.s. to sto ga ti ne vidis ne znaci da ne postoji! :)

Citat:
Slobodan Milivojevic: Upravo to, uvek ima zainteresovanih za nesto sto taj softvare vec nema, za neku dodatnu stvar, i ako vide da to moze da im posluzi, oni ce platiti razvojnom timu, a taj kod ce idalje biti open source...

Imate na raspolaganju i free varijantu RHEL (centOS), pa ko kako zeli...

Ja bas licno ne bi da zivim od toga da li ce nekome nesto trebati, ili nece, ili ebem li ga cega vec, danas mozda ima posla, pa onda godinama nema... Jedino da non stop pravim neki krs, jer ako bi napravio dovoljno dopar program i dao im ne vidim od cega bi tada ziveo. No naravno to nije problem moj ;P

E, sad samo da vas pitam zasto ovo ne bi moglo da se primenjuje kod zatvorenog koda? Zasto mora da bude bas otvoren, zivog me izede ;P
[ Ivan Dimkovic @ 21.02.2007. 11:35 ] @
Citat:

Bice da je Firefox proizvod nekih "hobista" ako cemo po tvojoj analogiji
RH i Novell pocrkase od gladi koliko im lose ide

Wow... 3 firme... :)

Ima li neko od cenjenih clanova ovog foruma da radi u nekoj od tih firmi?

Jel imate vi predstavu koliki mizerni % u ukupnom trzistu profesionalnog softvera cini OSS softver? Zaista tipujete da je jednostavno naci placen posao u tom procentu industrije?

Jel ima neko oglase za posao, da prebrojimo koliko ima takvih ponuda ;-)
[ Body Bag @ 21.02.2007. 12:40 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Wow... 3 firme... :)

Naveo sam samo najpoznatije...
Cek da vidim-Cannonical(aka Ubuntu),Linspire,Xandros,Mandriva,Oracle(Unabreakable Linux-modifikovana varijanta RHEL-a),Sun Microsystems(Java Destop Projekat(varijanta linuxa) i OpenOffice),NASA-in SE Linux projekat i jos dosta drugih
Malo li je? :-)

Citat:
Ima li neko od cenjenih clanova ovog foruma da radi u nekoj od tih firmi?

Imam dvojicu drugova od kojih jedan rad u RH-u(uglavnom prevodjenje/programiranje),a drugi u SUSE Linux-u(programiranje)
Prvi u Engleskoj,drugi u Nemackoj lepo zive i ne rade za dz
Sta ce oni uopste na ovom forumu punom vezara?

Citat:

Jel imate vi predstavu koliki mizerni % u ukupnom trzistu profesionalnog softvera cini OSS softver? Zaista tipujete da je jednostavno naci placen posao u tom procentu industrije?

Profesionalne aplikacije u globalu imaju mali udeo na trzistu :-)
A potpuno ista stvar vazi i za Win proprietary softver-Photoshop npr je namenjen profesionalcima koji cine mizeran deo kompjuterske populacije
Nesto ne verujem da se svaki vlasnik kompjutera bavi profesionalno obradom fotografije,a slicno je i za ostale profesionalne alate
99% korisnika su obicni,desstop user-i
To sto ovde svako ima PS za 200din i koji koristi za sharp/blure,pregled slika i jos 2% funkcija je druga prica

Citat:

Jel ima neko oglase za posao, da prebrojimo koliko ima takvih ponuda ;-)

Ima oglasa za *nix sistem admine koliko hoces
[ Ivan Dimkovic @ 21.02.2007. 12:43 ] @
Citat:

Ima oglasa za *nix sistem admine koliko hoces

Nisam znao da *Nix system admini pisu OSS softver i zive od odrzavanja istog, al eto naucis svasta ovde ;-)

Citat:

Imam dvojicu drugova od kojih jedan rad u RH-u(uglavnom prevodjenje/programiranje),a drugi u SUSE Linux-u(programiranje)
Prvi u Engleskoj,drugi u Nemackoj lepo zive i ne rade za dz
Sta ce oni uopste na ovom forumu punom vezara?

Sta ti onda radis ovde sa nama vezarama? :)
[ Body Bag @ 21.02.2007. 12:58 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Nisam znao da *Nix system admini pisu OSS softver i zive od odrzavanja istog, al eto naucis svasta ovde ;-)

Nisi precizirao za koji posao su oglasi! :-)

Citat:
Sta ti onda radis ovde sa nama vezarama? :)

Dosao sam malo da se smejem biserima(koje prosipate ti,blood i jos neki) a i dosadno mi je :-)

Udaraj batice kontre nekom drugom :-)

[ vladdy @ 21.02.2007. 14:33 ] @
Citat:
Profesionalne aplikacije u globalu imaju mali udeo na trzistu :-)
A potpuno ista stvar vazi i za Win proprietary softver-Photoshop npr je namenjen profesionalcima koji cine mizeran deo kompjuterske populacije

Svakakve budalastine ce covjek cuti ovde.

Ja jos uvijek cekam da se javi (profesionalni) linux programer koji radi open-source development i zivi od toga pa da konacno postavim svoja pitanja.

Bajke o firefox i mysql (ima li treci) sa slashdot-a me ne interesuju, zanima me licno iskustvo foss developera.
[ Body Bag @ 21.02.2007. 15:25 ] @
Citat:
vladdy: Svakakve budalastine ce covjek cuti ovde.

Koje brate budalastine-gro kompjuterske populacije cine obicni desktop korisnici-osvrni se malo oko sebe :-)
Dakle ljudi koji slusaju muziku,filmovi,malo net,malo igre i to je
Tesko da njima Photoshop(koji uzimam primera radi)predstavlja nesto bez cega ne mogu da zive

Citat:

Ja jos uvijek cekam da se javi (profesionalni) linux programer koji radi open-source development i zivi od toga pa da konacno postavim svoja pitanja.

Takvi ne dolaze ovde(a ja ih znam par licno),i razumem ih-nece ljudi da gube vreme na ovakve nebuloze

Citat:

Bajke o firefox i mysql (ima li treci) sa slashdot-a me ne interesuju, zanima me licno iskustvo foss developera.

Koje bajke?
FF je open-source softver koliko ja znam
A koliko ja znam(opet :-)to je veoma kvalitetan softver
A softver ne moze biti kvalitetan ako nisi adekvatno placen :-)

Tako da treba da me postedite komentara da je bilo koji OS softver neozbiljan
Cega se covek ovde nece naslusati-da upotrebim tvoje reci :-)
[ Ivan Dimkovic @ 21.02.2007. 15:28 ] @
Citat:

Koje brate budalastine-gro kompjuterske populacije cine obicni desktop korisnici-osvrni se malo oko sebe :-)

Izgleda nisi ukapirao - pitanje je:

- Koliki procenat profesionalnih pisaca softvera zivi:

a) Od komercijalnog closed-source softvera

b) Od pisanja OSS softvera (koji se izdaje pod nekom od OSS licenci - GPL, LGPL, BSD) + davanja podrske za isti

--

U ovaj opis ne spadaju administratori, linux advokati, entuzijasti i slicni - nego ljudi koji zive od pravljenja softvera.

Nadam se da je to jasnije.

Citat:

Takvi ne dolaze ovde(a ja ih znam par licno),i razumem ih-nece ljudi da gube vreme na ovakve nebuloze

Yeah yeah :)
[ Body Bag @ 21.02.2007. 15:57 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Koliki procenat profesionalnih pisaca softvera zivi:

a) Od komercijalnog closed-source softvera

b) Od pisanja OSS softvera (koji se izdaje pod nekom od OSS licenci - GPL, LGPL, BSD) + davanja podrske za isti

Gde ces lepseg primera od ovoga :-)

Citat:

Koje bajke?
FF je open-source softver koliko ja znam
A koliko ja znam(opet :-)to je veoma kvalitetan softver
A softver ne moze biti kvalitetan ako nisi adekvatno placen :-)

Mislim da je suvisno da napominjem ostale projekte kao sto su Apache,OpenOffice,Python,AmaroK i more drugih
Bice da ljudi koji ih prave rade za dz kada je u pitanju tako kvalitetan softver
Interesantno-cekate da vam se neko takav javi,jos cete da tvrdite i da ih nema,pored gore pobrojanih projekata :-)

Citat:
Yeah yeah :)

Tesko da takve ljude moze da zna covek ciji je fokus iskljucivo Windows :-)

[ vladdy @ 21.02.2007. 16:07 ] @
Citat:
Dakle ljudi koji slusaju muziku,filmovi,malo net,malo igre i to je

Izvini, ja sam mislio da je ovo forum profesionalaca a ne ljudi koji slusaju muziku, malo net, malo igre.

Necu ja sa svojim caletom da pricam o tipu licenciranja softvera i closed-source vs. open-source kada mu je kompjuterski nivo winamp i dodavanje stranice u favorites.

Citat:

O kakvim nebulozama pricas?

Jel ti smatras moje postove nebulozama ili ...

Ne dolaze oni ovde, smatras da su bolji od bilo koga na ovom forumu ??
Da, ne gube vrijeme, imaju oni i pametnijih i ozbiljnijih stvari jbg treba organizovati Free World protiv ovih globalista i zlobnika, ovde dolaze samo gubitnici blablabla tructruc.
Vjerovatno vise na super-ultra-sega-mega-php-mysql-ruby forumima gdje nema obican smrtik pristup. Pa nije to lamerski msdn newsgroup ili es forum jel tako :))

Citat:
Tako da treba da me postedite komentara da je bilo koji OS softver neozbiljan

Ja ne znam jel ti ne shvatas ili sta ...

Ne pricam o OS developerima, o tih 0.0045% programerske populacije ili hobistima ili hobitima nego APPLICATION developerima tj. ljudi koji prave programe za desktop/server i izdaju ih pod bilo kojim tipom oss licence.
[ japan @ 21.02.2007. 16:28 ] @
jos ce na kraju ispasti da FOSS i ne postoji.

a zasto? pa niko ga jos nije dokazao OVDE.
[ Body Bag @ 21.02.2007. 16:37 ] @
Citat:
vladdy: Izvini, ja sam mislio da je ovo forum profesionalaca a ne ljudi koji slusaju muziku, malo net, malo igre.

Ako malo bolje pogledas videces da na ovaj forum dolaze uglavnom takvi korisnici
Kakvi crni IT profesionlaci-oni se mere u promilima :-)

Citat:
O kakvim nebulozama pricas?

Jel ti smatras moje postove nebulozama ili ...

Dovoljno ja da spomenem tvoje komentare u vezi FF-a :-)

Citat:
Da, ne gube vrijeme, imaju oni i pametnijih i ozbiljnijih stvari jbg treba organizovati Free World protiv ovih globalista i zlobnika, ovde dolaze samo gubitnici blablabla tructruc.

I sta covek posle ovoga da kaze?
Primetio sam da imas tendeciju da prisivas i dodajes komentare drugim korisnicima,izgleda u nameri da pokrenes flame
Ako mene pitas-kranje bezobrazno

Citat:
Vjerovatno vise na super-ultra-sega-mega-php-mysql-ruby forumima gdje nema obican smrtik pristup. Pa nije to lamerski msdn newsgroup ili es forum jel tako :))

MySQL i Ruby nisu stvari o kojima se prica uz kaficu u komsiluku :-)

Citat:

Ne pricam o OS developerima, o tih 0.0045% programerske populacije ili hobistima ili hobitima nego APPLICATION developerima tj. ljudi koji prave programe za desktop/server i izdaju ih pod bilo kojim tipom oss licence.[

OpenOffice i Firefox su aplikacije,za tvoju informaciju :-)
Kao sto je i AmaroK(najbolji audio player-bez konkurancije) ili Banshee ili K3b
Bice da tako kvalitetne stvari sigurno prave "hobisti"
Prosto da se covek zapita,ko tu prica gluposti(ja sigurno ne :-))

Za kraj-procitaj malo ovoga

http://www.gnu.org/

Da ti bude malo jasnije :-)

[ vladdy @ 21.02.2007. 17:02 ] @
Citat:
Dovoljno ja da spomenem tvoje komentare u vezi FF-a :-)

Koje moje komentare u vezi FF-a?

Pa ja koristim Firefox i nemam nista protiv, odlican browser. O cemu pricas ?!!?

Bojim se da si se izgubio malo i pomjesao me sa nekim drugim, volio bi da malo podrobnije objasnis svoje komentare posto su vrlo netacni i uvredljivi.

Citat:
Primetio sam da imas tendeciju da prisivas i dodajes komentare drugim korisnicima,izgleda u nameri da pokrenes flame
Ako mene pitas-kranje bezobrazno.

Ja ne prisivam komentare, to sam ja rekao a ne prisio ako nisi dobro procitao. Gdje sam ja to prisio da si ti to kao rekao?

Za ostalo pogledaj iznad.

Japan, jel ti radis komercijalne aplikacije pod foss?

Pa ja i trazim da se neko javi da iskreno pitam neka pitanja, da vidim dal bi to moglo da bude nesto za sta bi ja bio zainteresovan.
Mozda moj pogled na open-source nije u redu ?

Odgovori na koje sam do sada nailazio, ukljucujuci i par licnih poznanika, su pa pogledaj ff i mysql, identicno kao i ovde ... nevjerovatno. Niko da mi odgovori nesto realno, kaze pa evo ja to radim par godina, pa to ide ovako-onako.
Odgovor pogledaj neke trece ili pogledaj gnu.org su krajnje uopsteni.

Zar niko nema ovde na forumu da to radi da mi odgovori iz licnog iskustva?
[ Apatrid @ 21.02.2007. 17:44 ] @
Citat:
Zar niko nema ovde na forumu da to radi da mi odgovori iz licnog iskustva?

Na prethodnom poslu (radio tehnicku podrsku u prodaji Freescale) saradjivao sa softveraskim grupama ciji je zadatak bio da pisu drajvere za Linux kernel. Ljudi su zaposleni u Freescale, placeni kako su placeni svi inzenjeri u njihovoj okolini (timovi su bili rastrkani na vise kontinenata), koriste svu opremu u laboratorijama, njihov rad se na kraju posalje u kernel, koji je pod GPL2.

Freescale razvoj softvera (to sto im treba) finansira iz prodaje hardvera.

Sve vidjenije face iz linux kernela su na platnom spisku, od toga zive.
[ Ivan Dimkovic @ 21.02.2007. 17:50 ] @
Citat:

Tesko da takve ljude moze da zna covek ciji je fokus iskljucivo Windows :-)

Cek da vidimo, fokus mojih proizvoda je:

- Windows CE 4.x, 5.x
- Windows Mobile 2003/2005
- Symbian OS 9.x
- MontaVista Linux
- Wind River
- Linux 2.6 + QTopia 4.x

Gle.. nema uopste desktop Windoze-a :)

Oko OSS projekata, drago mi je da mozes da izbunaris 10-20 projekata, i to onih najvecih svetskih na kojima ne radis ;-) Interesantno je primetiti da je industrija komercijalnog ne-OSS softvera teska dosta stotina milijardi $ i broj firmi je sestocifren ako ne i sedmocifren i dobar deo ucesnika ovih diskusija radi komercijalni softer :)

Na ES forumima postoji, koliko znam, jedna (1) osoba koja zivi od OSS razvoja softvera, a to je covek koji radi u MySQL AB... sto se ovih komercijalaca tice, ima ih iz Microsofta, Vasta, L&H-a gomile banaka i manjih softverskih firmi.

Pretpostavljam da kad odes na www.monster.com i sl... - sve puca od potrage za OSS programerima koji ce da zive od supporta :)
[ vladdy @ 21.02.2007. 18:16 ] @
Ja ne znam jel ja govorim japanski.

Koliko puta treba da ponovim da pricam o komercijalnim aplikacijama a ne linux kernelu i drajverima/softveru za isti.
[ Slobodan Milivojevic @ 21.02.2007. 18:49 ] @
Pa ako ovde nema ljudi koji zive od oss-a, ne znaci da ih nema...

Ja trenutno radim jedan projekat koji jos nije gotov, a cija ce osnova biti potpuno oss, ali ce konkretni plugin-ovi i prilagodjavanje za konkretne potrebe kostati... Pa ko voli nek izvoli...

Ja samo deo svojih troskova podmirujem iz projekata (nemam preterano vremena, studiram), pa zato se bavim time kad imam vremena... Ali mislim da je ok da se nesto generic namene da pod oss, a koga mrzi da sam prilagodi to svojim potrebama, pa angazuje mene, platice taj posao.

A, kao drugo, ne vidim zasto je windows tolko kvalitetniji od GNU/Linux ststema da ja treba da izdvojim 2 prosecna TFT monitora za taj os na jednom racunaru... Nisam bas tolko bogat da platim licence za windows na svih 5 racunara koje imam u kuci (ne racunam data servere / routere za net, jer na njih ni u ludilu ne bi snimio win). Govorim o desktop / laptop masinama koje koristim. Jednostavno mi se mnogo vise isplati da koristim oss softver, i ja cu ga koristiti, dok god komercijalni softver ne bude tolko bolji i superiorniji da se odlucim za njega. A po svemu sudeci to nece biti u neko dogledno vreme.
[ Ivan Dimkovic @ 21.02.2007. 19:01 ] @
Citat:

Pa ako ovde nema ljudi koji zive od oss-a, ne znaci da ih nema..

Niko ne kaze da ih nema, vec da je njihov broj apsolutno zanemarljiv ako se uporedi sa brojem ljudi koji zive od komercijalnog softvera. Mislim, moguce je ziveti i od projektovanja svemirskih brodova - samo cisto sumnjam da je to rentabilna karijera za vecinu ljudi ;)

Stavise, iako je to pitanje vise puta postavljano na ovom forumu u proteklih nekoliko godina, do sad se niko nije javio ko zaista zivi od pisanja OSS softvera, ako se izuzme kolega iz MySQL-a.

Opaska o ceni Windowsa u odnosu na TFT monitore zaista nema veze sa tom pricom - pa i to sto si rekao je dokaz da je OSS softver manje pogodan za zivot, eto - tebi smeta sto softver kosta ko TFT monitor i koristis besplatni OSS softver.

Lepo.

A gde je tu kinta za te OSS programere? :-)
[ Apatrid @ 21.02.2007. 19:10 ] @
Citat:
vladdy: Ja ne znam jel ja govorim japanski.

Koliko puta treba da ponovim da pricam o komercijalnim aplikacijama a ne linux kernelu i drajverima/softveru za isti.

Izvinjavam se, nijesam iscitao cijelu temu, tvoju poruku na koju sam odgovorio jesam. Mislio sam da trazis primjer softverasa koji su placeni da produkuju OSS kod. Imam i druge primjere iz neposrednog okruzenja, ali sve sto njihovi poslodavci otvore na ovaj ili onaj nacin spada u domene infrastrukture, bilo da se radi o pronalazenju bagova u gcc, raznoraznim alatima za razvoj ili kernelu i pripadajucim drajverima. Dosta ljudi pise i zatvoren softver koji trci linux kernelu.

Meni nije najjasnije zasto iskljucujes te ljude iz slike, te sto stvarno hoces da dokazes svojim pitanjem. Ja uopste nijesam OSS "cistunac" koji nece da vozi softver ako je zatvoren (uostalom, malo je takvih korisnika Linux-a danas, samo da se spomenu zatvoreni binarni drajveri za graficke kartice, da se ne rasplinjavamo dalje), niti iz cijele te Linux/OSS_uopste price izbacujem komercijalno razvijen softver.
[ Ivan Dimkovic @ 21.02.2007. 19:23 ] @
Potpuno je jasno da firme koje zavise od OSS toolchaina, kao recimo Freescale ili AMD za svoje cipove imaju u svojoj ekipi i ljude koji su placeni da odrzavaju GNU alate, prvenstveno zbog interesa firme - jer su ti kompajleri u stvari zvanicni kompajleri za tu arhitekturu, tu nema sporenja.

Medjutim u vecini slucajeva ti ljudi nisu autori tog OSS softvera - vec primarno "maintaineri" zbog hardvera koji se prodaje i neophodan mu je bazni softver (u ovom slucaju OSS) - nisam bas siguran da je to neka mnogo velika grupa ljudi - kompanije koje koriste gcc toolchain za svoje embedded proizvode se mogu poredjati na jedan sajam - opet, to ne znaci da je primer koji si ti dao netacan, naprotiv.

Opet - to ne upada u primer, eto ja imam dobru softversku ideju, sad cu da napravim OSS softver i zivim od podrske - Freescale-ov IP nije taj patchovani GCC, vec hardver tj. komunikacioni i aplikacioni procesori - i da nije tog hardvera (koji nije bas "OSS" ;-), cisto sumnjam da bi bilo love za te OSS softverase ;)
[ vladdy @ 21.02.2007. 19:25 ] @
Nema veze, pretpostavio sam da nisi procitao.

Ne iskljucujem ih uopste i ne govorim da ih nema (prisivanje?), samo bi htio da znam kako ti ljudi rade i prezivljavaju, to hocu da vidim (dokazem) svojim pitanjem.

Pricam o open-source aplikacijama, evo ne mora ni da bude free, a ne closed-source ili generalno linux developmentu.

Nemojte mi davati price o mysql, ff bogatim developerima o kojima niko nema pojma ko su, siguran sam da im dobro ide ako su u stanju napisati jedan takav program ali me zanima o komercijalnom app programiranju.
[ Apatrid @ 21.02.2007. 19:53 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Potpuno je jasno da firme koje zavise od OSS toolchaina, kao recimo Freescale ili AMD za svoje cipove imaju u svojoj ekipi i ljude koji su placeni da odrzavaju GNU alate, prvenstveno zbog interesa firme - jer su ti kompajleri u stvari zvanicni kompajleri za tu arhitekturu, tu nema sporenja.

Ovaj... Freescale ne "zavisi" od gcc toolchaina, u smislu da kompajlera koji nijesu gcc za tu arhitekturu ima, dao Bog. Sad, sto korisnici Freescale preferiraju gcc, to je vec neka druga prica.

Citat:
Opet - to ne upada u primer, eto ja imam dobru softversku ideju, sad cu da napravim OSS softver i zivim od podrske - Freescale-ov IP nije taj patchovani GCC, vec hardver tj. komunikacioni i aplikacioni procesori - i da nije tog hardvera (koji nije bas "OSS" ;-), cisto sumnjam da bi bilo love za te OSS softverase ;)

Naravno da Freescale zaradjuje pare prodajuci hardver, ja to uopste osporio nijesam. Cekaj, da nije tog hardvera, ne bi bilo para ni za Freescale softverase koji pisu zatvoreni softver, zar ne? Freescale (vise) ne prodaje softver. Ali ne moze da proda to sto pravi, ako ne da softver (i to "dzaba").

Mislim, kakva je razlika izmedju toga i ljudi koji pisu (zatvorene) drajvere za NVidiu ili ATI?
[ Apatrid @ 21.02.2007. 19:58 ] @
Citat:
vladdy: Pricam o open-source aplikacijama, evo ne mora ni da bude free, a ne closed-source ili generalno linux developmentu.

Nemojte mi davati price o mysql, ff bogatim developerima o kojima niko nema pojma ko su, siguran sam da im dobro ide ako su u stanju napisati jedan takav program ali me zanima o komercijalnom app programiranju.

Stvarno dobar softver koji je danas otvoren je zivot zapoceo kao zatvoren kod (Open Office, Netscape/Mozilla).

Ja cu ti se mnogo-mnogo verbalno suprotstaviti ako kazes da je Linux/OSS svijet nekakav Stallman-ov zabran i da nije prepun ekipe koja je tamo zbog komercijalnog interesa.

IBM od aplikacija koje trce na Linux pravi polijepe pare, da ne sirimo pricu dalje.
[ Ivan Dimkovic @ 21.02.2007. 19:58 ] @
Apsolutno nikakva, samo ni Freescale a ni NVidia nisu softverske firme.

Niti je pisanje drajvera / patchovanje toolchaina znacajno veliki segment industrije da mozemo da kazemo da se sa tim moze sigurno stabilno zaradjivati. Moze - da, ali to je ipak specijalizovana stvar - ne uobicajena.
[ Apatrid @ 21.02.2007. 20:13 ] @
Puno softvera koji se pise, Ivane, ne spada u tu kategoriju "proizvod je 'cisti' softver, namjenjen je trzistu, bundlinga nema".

[ Časlav Ilić @ 22.02.2007. 15:13 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
Koliki procenat profesionalnih pisaca softvera zivi [...] Od pisanja OSS softvera [...]

Aha, sve mi se čini da je Ivanova definicija „profesionalnog pisca softvera“, kao programera koji piše softver koji se prodaje kao kvazi-fizički proizvod pod okriljem dozvole za monopol nad informacijom (negde poznate i kao pravom intelektualne svojine). Složio bih se sa Ivanom da se neće naći neki udeo takvih OSS profesionalaca, međ' onih 20% programera koji potpadaju pod takvu definiciju ( http://ec.europa.eu/enterprise...doc/2006-11-20-flossimpact.pdf , str.124, tab.24; procena iz 2002.)

(Nešto sam loše volje danas...)
[ Ivan Dimkovic @ 22.02.2007. 15:19 ] @
Profesionalni pisac softvera = osoba koja zaradjuje proizvodnjom koda :)

As simple as that.

[ degojs @ 22.02.2007. 17:00 ] @
Pazi ovo:
Citat:
kao programera koji piše softver koji se prodaje kao kvazi-fizički proizvod pod okriljem dozvole za monopol nad informacijom

Pa nije softverska industrija jedina. Pa na svakom koraku ljudi plaćaju drugim, jer nemaju znanje koje ovi imaju. Pa to je tako od kako je sveta i veka. Kakve veze ima što je kvazi-fizički? Plaćaju li se npr. školarine?

Mnogo filozofije i pametovanja u tom OSS modelu, a para nigde. Tj. ima para, ali za druge.
[ vladdy @ 22.02.2007. 19:03 ] @
hehe kvazi-fizicka :)))) jel to ono sa opipavanjem :))

Jao ideologa sa njihovim definicijama vlasnistva, sve sami pravnici.

Ako sam ja/moja kompanija napravio softver, softver je moj i tu se prica zavrsava.
Da li cu ga ja davati besplatno ili ne to je opet MOJA stvar a ne kvazi-pravnika.

Jos mi niko nije objasnio razliku izmedju auto-industrije i softvera i zasto bi to softverska tehnologija trebala biti posmatrana drugacije od bilo koje druge tehnologije.
[ Apatrid @ 22.02.2007. 20:48 ] @
Citat:
vladdy: Jos mi niko nije objasnio razliku izmedju auto-industrije i softvera i zasto bi to softverska tehnologija trebala biti posmatrana drugacije od bilo koje druge tehnologije.

Valjda cu ovdje ubosti smisao pitanja. Razlika izmedju auto-industrije (i uopste "starih" industrija ciji produkti jesu nesto sto moze "da se opipa") i softvera je u cijeni sirovina. Kod automobila, metal od koga se sasija pravi nikad nije dzabe, zato teoretski automobil nikad ne moze da se ponudi po cijeni 0 dinara i 0 para.

Softver, posto je cijena sirovina potrebnih da se napravi krajnji produkt 0, krajnji produkt takodje moze da se ponudi po cijeni od 0 dinara, 0 para.

Sto se masina koriscenih u proizvodnji tice, softver je i tu u drugacijoj situaciji, racunar danas maltene svako ima, alati se ne prave cekicem i ostatkom prirucnih alata koji se nadju u svakom domacinstvu.
[ vladared @ 22.02.2007. 20:50 ] @
Da... Samo isto tako šta te čudi što neko želi da svoj software deli pod nekom open source licencom. Misliš da je on lošiji programer od tebe? Misliš da zbog toga ga treba omalovažavati.
Razlika između automobila i softwera treba da postoji. I ne samo da treba nego i postoji. Automobil je tvoja svojina, koju možeš opipati, sesti u njega i voziti ga. ako ti dosadi možeš ga prodati drugom. Software je intelektualna svojina. Nastao je kao produkt umnog rada i nikada neće biti fizički. Zamisli kada bi svaki filozof krenuo da naplaćuje ono što on govori. Niko ih ne bi slušao. Nego u početku, besplatno pišeš članke (moleći boga da ti neke novine objave), razne radove i to sve za dž... Pa kada jednog dana postaneš bog i batina onda možeš tražiti da ti plate i to po izgovorenoj reči ili zaposliti se u nekoj kompaniji, primati platu za to što govoriš a ta kompanija slobodno deliti svima zaineteresovanima tvoje govore (fakulteti rade na tom principu). E upravo to ti je i razlika između vlasničkog i slobodnog software-a.
[ Apatrid @ 22.02.2007. 21:01 ] @
Otkud ti ideja, vladared, da ja omalovazavam rad OSS programera? To sto sam ja naglasio cinjenicu da koriscenje njihovog rada mene kosta 0 dinara, 0 para (sto je tacno) ne povlaci sa sobom omalovazavanje tog rada.

Da ne mislim da je taj softver zadovoljavajuceg kvaliteta, ne bih ga ni koristio, valjda?
[ vladdy @ 22.02.2007. 22:14 ] @
To je on na mene mislio :))

Ovo se sve vrti u isti krug jer vi uporno izbjegavate odgovor i prisivate mi da ja ne cijenim oss.

Ja ne omalovazavam nikoga, ako hoces ti dijeli program za dzaba, evo ako hoces mogu da ti ja dam nekog posla pa radi dzaba do mile volje :)) Visual Studio je dzaba, express verzija malo limitirana ali radi, eto pa cemo izdavati .NET pod foss.

Citat:
Kod automobila, metal od koga se sasija pravi nikad nije dzabe, zato teoretski automobil nikad ne moze da se ponudi po cijeni 0 dinara i 0 para.

Softver, posto je cijena sirovina potrebnih da se napravi krajnji produkt 0, krajnji produkt takodje moze da se ponudi po cijeni od 0 dinara, 0 para.

Za pisanje softvera ti treba kompjuter, tj opipljivi hardver, bas kao sto ti za automobil treba cekic ili je i kompjuter za dzaba?

KAd kazes sirovine kod softvera 0, mada ne mogu 0 nikako biti zbog gore navedenog hardvera, ali ako ti svoj rad, vrijeme i obrazovanje ocjenjujes kao 0 onda ...

Znaci zbog hardvera potrebnog da se softver napravi, on se po tvojoj formuli teoretski ne moze ponuditi za 0 dinara i 0 para. A nudi se. Znaci ne vaja ti formula.

A sta je sa obrazovanjem koje je veoma skupo. A tek vrijeme ulozeno. Jel to isto 0?

Sve je to sastavni dio softvera i ulazi u krajnju cijenu.

To je u najjeftinijem slucaju, tj. ako ti sam pises softver a svaki ozbiljan softver je rezultat tima a ne pojedinca, da ne pricam onda ulaganje u resurse sto ljudske sto materijalne.

Naravno da su filozofi prodavali svoja djela i znanje, pa nisu zivjeli od vazduha. Isto i slikari, muzicari itd ali to zaista ima mnogo manje veze sa softverom nego neka grana industrije. Ali eto cak i koristeci to poredjenje mozemo da dodjemo do zakljucka da svki softver treba da ima cijenu kako bi se vratilo ulaganje.

Recimo, filosofija u staroj grckoj gdje im je drzava placala da misle na osamljenom mjestu, vidim da par linux-asa zagovara to isto sa vladama zemalja.

i btw. mozes i softver opipati, da ti ja dam cd :)) ipak se to nalazi negdje pa malo kako malo/neznatno bilo. Nije to bas toliko apstraktno.
[ Apatrid @ 23.02.2007. 03:18 ] @
Citat:
vladdy: Ovo se sve vrti u isti krug jer vi uporno izbjegavate odgovor i prisivate mi da ja ne cijenim oss.

Izvini, vladdy, ja se trudim da odgovorim. Ne znam da li postizem, ili ti se ne svidjaju odgovori(?!), ali se trudim.

Citat:
vladdy:Ja ne omalovazavam nikoga, ako hoces ti dijeli program za dzaba, evo ako hoces mogu da ti ja dam nekog posla pa radi dzaba do mile volje :)) Visual Studio je dzaba, express verzija malo limitirana ali radi, eto pa cemo izdavati .NET pod foss.

Nijesam siguran da je takav plan (izdavanje .NET pod foss) ostvariv. FOSS licence se tesko trpaju u Microsoft svijet, to je onako "genericka" konstatacija.

Citat:
vladdy:Za pisanje softvera ti treba kompjuter, tj opipljivi hardver, bas kao sto ti za automobil treba cekic ili je i kompjuter za dzaba?

To nije bila poenta onoga sto sam rekao u prethodnoj poruci. Poenta je da se prostim alatima kao sto je cekic ne pravi automobil. Alati koji su potrebni da se automobil napravi nijesu dostupni vecini smrtnika, racunar jeste.

Citat:
vladdy:KAd kazes sirovine kod softvera 0, mada ne mogu 0 nikako biti zbog gore navedenog hardvera, ali ako ti svoj rad, vrijeme i obrazovanje ocjenjujes kao 0 onda ...

Sredstva za proizvodnju (cekic, racunar, energija koja se potrosi) se knjize odvojeno od cijene sirovina. Ne znam na osnovu kojeg dijela moje poruke si dosao do konstatacije da "ja svoj rad, vrijeme i obrazovanje ocijenjujem kao 0", budi ljubazan, citiraj.

Ako ti trebaju analogije na djelatnosti koje su mnogo primjenjenije za poredjenje sa softverom, muzicka dijela su mnogo bolji primjer. Ima ih koja su dzab-dzabalesku. Jedan podskup tih djela su klasici, djela koja vise nijesu zasticena i dio su "bastine covjecanstva" (Sva djela Betovena, na primjer). Druga grupa su muzicke grupe (Korn, cini mi se), koje su odlucile da interesovanje za svoj rad kod svoje publike odrzavaju tako sto nude dzab-dzaba svoje koncertne snimke.

Cinjenica da neko djelove svog rada otvori nikako ne znaci da on svoj rad ne cijeni. Ja sam malo doprinio OSS zajednici, zato sto se moj doprinos sveo na par patcheva za aplikacije koje koristim. Zasto sam poslao te patcheve na liste? Zbog svoje presvijete. Da ne moram da patch-ujem taj softver u buducnosti.

Citat:
vladdy:Znaci zbog hardvera potrebnog da se softver napravi, on se po tvojoj formuli teoretski ne moze ponuditi za 0 dinara i 0 para. A nudi se. Znaci ne vaja ti formula.

Ne razumijem tvrdnju, molim te pojasni. Hardver koji je kupljen, a na kome je napravljen softver i dalje ostaje moje vlasnistvo (a valjda ga koristim i za nesto drugo sem za pisanje takvog softvera), ja otvaranjem koda ne trpim gubitke na tom hardveru, valja?

Citat:
vladdy:A sta je sa obrazovanjem koje je veoma skupo. A tek vrijeme ulozeno. Jel to isto 0?

Sve je to sastavni dio softvera i ulazi u krajnju cijenu.

Nije, vladdy. Postoje softveri na kojima ne moze da se napravi para. Probaj da napises kompajler (zatvoreni kod) i da od prodaje tog softvera zivis. Obrazovanje nije dzaba, niko to nije tvrdio. Ali je odluka obrazovanog covjeka da dio svog rada pokloni drugima njegovo pravo koje se ne moze osporiti. To "poklanjanje" je najcesce simbioticka relacija, taj covjek ima koristi od drugog otvorenog koda (najcesce od toga pravi paru bilo da radi za poslodavca ili da je nasao neki drugi nacin da zaradjuje) zato i doprinosi.

Cekaj, zar Bill Gates ne ulaze svoje pare u dobrotvorne svrhe ovih dana? Te pare su ovaplocenje njegovog rada, tu razlike nema. Zar on ne cijeni svoj rad i novac koji je taj rad napravio? Ima ekipe koja pise OSS koja to radi iz ideala, ne mnogo razlicito od Gates-ovog ideala da iskorijeni bolescine ili pomogne ljudima u nevolji.

Njihova i Gates-ova volja.

Citat:
vladdy:To je u najjeftinijem slucaju, tj. ako ti sam pises softver a svaki ozbiljan softver je rezultat tima a ne pojedinca, da ne pricam onda ulaganje u resurse sto ljudske sto materijalne.

GCC i GIMP a vala i kernel Linux-a su ozbiljni softveri, ali nijesu rezultat nekog striktno definisanog tima (jer su u njihovom razvoju ucestvovale gomile ljudi od kojih se neki ni ne mogu smatrati dijelom tog tima). Model po kome se razvija OSS nije tradicionalni timski rad zaposlenih u nekoj firmi. Sad, ti to mozes da nipodastavas ili da cijenis, ali to jednostavno ne upada u tezu "ozbiljan softver jedino i iskljucivo razvija tim profesionalaca, placen i opremljen kako treba". Drugacije je.

Citat:
vladdy:Naravno da su filozofi prodavali svoja djela i znanje, pa nisu zivjeli od vazduha. Isto i slikari, muzicari itd ali to zaista ima mnogo manje veze sa softverom nego neka grana industrije. Ali eto cak i koristeci to poredjenje mozemo da dodjemo do zakljucka da svki softver treba da ima cijenu kako bi se vratilo ulaganje.

To, vladdy, nije tako jednostavno. "Vracanje ulaganja" ne mora da bude direktna nadoknada. Ima ekipe koja pise OSS da se proslavi, da napravi ime, naplatice to ime naknadno. Ima ekipe koja to radi da "plati" za dzaba softver koji koristi. Ima ekipe (kao ja) koja ce doprinijeti ziheraski, da ga bagovi koji su mu smetali ne maltretiraju u buducnosti.

Ti, ako sam dobro shvatio, zastupas tezu da je nesto nenormalno da softveras otvori dio svog koda? Zasto? Ako ja hocu da se neko drugi prikljuci odrzavanju parceta infrastrukture (pazi, to nije kriticni dio mog proizvoda, na tome se ne prave pare, ono sto mi pravi pare i naplativa je roba otvoriti necu), a koju hocu da koristim i u buducnosti, zasto da to ne otvorim?

Citat:
vladdy:i btw. mozes i softver opipati, da ti ja dam cd :)) ipak se to nalazi negdje pa malo kako malo/neznatno bilo. Nije to bas toliko apstraktno.

Eeee, to vec nije dzabe. OSS licencama je striktno definisano da MOZE da se naplati cijena nosaca i rad potreban da se OSS softver napakuje na CD. Linux na CD-u ili DVD-u mozes da kupis, ako ne znas gdje, reci, da ti damo adrese.

[Ovu poruku je menjao Apatrid dana 23.02.2007. u 04:33 GMT+1]
[ vladared @ 23.02.2007. 04:53 ] @
Izvini Apatrid nije bilo tebi namenjeno nego vladdy-iju, ali vidim da ste to i sami razrešili i bez mene. Šta više vidim da vladdy nije dobro shvatio poentu moga poređenja, ali zato si ti odlično razjasnio Apatrid.
[ braker @ 23.02.2007. 06:31 ] @
Citat:
A US federal jury found that Microsoft infringed audio patents held by Alcatel-Lucent and should pay $1.52bn (£780m) in damages. The Paris-based telecom equipment maker had accused the world's biggest software maker of infringing patents related to standards used for playing computer music, or MP3, files.

http://news.independent.co.uk/business/news/article2296898.ece

Nobody's perfect;)
[ Ivan Dimkovic @ 23.02.2007. 07:18 ] @
Videcemo o cemu se ovde radi, ali ako se pokaze kao tacno mozda svako ko koristi MP3 moze da potpadne pod isti tretman :-)
[ Minote @ 24.02.2007. 12:40 ] @
hm, mislim da ljudi koji rade na OSS projektima sigurno maju neki interes tipa, povezivanje, pravljenje poslovne mreze, sticanje programerskih vestina i iskustva. Inace oni su altruisti, veoma bogati ili potpuno ludi.
[ nkrgovic @ 24.02.2007. 18:15 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Videcemo o cemu se ovde radi, ali ako se pokaze kao tacno mozda svako ko koristi MP3 moze da potpadne pod isti tretman :-)

Posto ovo jeste tvoja struka, moze li za nas neupucene malo bolji komentar? Sta ovo tacno znaci, i da li se odnosi samo na mp3 ili na sve "slicne" formate (aac, ogg... )? Sta potpada pod licenciranje : samo pomenuti proces konverzije, ili i plejer... ili sta ? Odnosi li se ovo samo na US ili i na Evropu?
[ Ivan Dimkovic @ 24.02.2007. 19:28 ] @
Uh...

Elem, ovako - u pitanju su patenti JJ-a (osobe koja, ironicno, danas radi u Microsoftu i koja je cak bila svedok na ovom procesu ;-) i poticu iz Bell Labs dana (dok je JJ radio tamo) - njih je nasledio Lucent posle rasparcavanja AT&T-a... a kasnije Alcatel, kupovinom Lucenta...

Istorijat ovih patenata je zanimljiv - naime, vise od jednom je JJ implicirao, pod pseudonimom na HA forumu kao i na USENET grupama, da nemacki Fraunhofer (ponajvise prof. Karl-Heinz Brandenburg) nepravedno dobija sav kredit za MP3, kada je prava istina da je MP3 nastao zajednickim radom AT&T-a i Fraunhofer instituta najvise.

Thomson Multimedia, firma koja administrira MP3 licence - izgleda nije uzeo te AT&T patente u obzir, i MP3 patent pool ih zaista ne sadrzi. Koliko znam, AAC patent pool sadrzi AT&T-ove patente, pa AAC verovatno nije pod udarom ovoga.

Lucent je pronasao te patente i video da moze dobro da ih iskoristi protiv MS-a sa kojima ima vise sporova - kao sto se vidi, sud je prosudio da su patenti ipak validni i u slucaju MP3 tehnologije - sto je, bizarno, slatka ali vrlo skupa osveta i za JJ-a - koji se verovatno ne oseca najbolje posto je njegov trenutni poslodavac prinudjen da plati $1.5B za tu slatku osvetu ;-)

MS je naravno uzvratio istom merom, sa "generickim patentima" - i upravo su tuzili Alcatel za neku standardnu genericku budalastinu :-) Isplati se imati patente :)

--

Mislim da su patenti ponajvise usmereni na codece slicne MP3 kodeku, pokrivaju i kodiranje i dekodiranje - tako da ovim konkretno Ogg nije pogodjen (ali mislim da krsi jedan drugi patent, o cemu je vec bio dug flame na Hydrogenaudio-u koji je izgleda opet "oziveo" zbog poslednjih desavanja)

Videcemo sta ce se dalje desavati - Alcatel jeste u poziciji da sada tuzi svakog ko koristi MP3 tehnologiju, ali time sebe stavljaju u rizik da neko ospori te patente (vise advokata - vise pristupa osporavanju) a vec su dobili prilicnu lovu... Vreme ce reci.

Bilo kako bilo, ovo je jako veliki udarac za otvorene standarde - jer pokazuje koliko su "podmornicki" patenti zeznuta stvar. Trebalo bi patente inovirati po modelu trademarka - ako vlasnik patenata proaktivno ne stiti i obavestava prekrsioce, gubi pravo na patent. Tako bi se potpuno eliminisala mogucnost "podmornica" kao sto je ova.
[ japan @ 25.02.2007. 11:49 ] @
http://showusthecode.com
[ Body Bag @ 25.02.2007. 12:55 ] @
Citat:
Why is mp3 popular? Because it's better than everything else out there?

No. mp3 is popular because its creators licensed it broadly to spur its adoption. Then, once it was the de facto format, they started to enforce their patents aggressively and restrictively.

The Free and open source multimedia codecs such as the Ogg family of codecs are superior, and they are not patent-encumbered. Never have been, never will be. That's why we support Ogg Vorbis (lossy) and FLAC (lossless) for general audio, Speex for speech, and Ogg Theora for video.

For those people who insist upon using mp3, it's not difficult to figure out how to get these players. Still, we'd much rather change the world instead of going along with it.

Fedora Wiki Overview

[ MladenIsakovic @ 25.02.2007. 20:08 ] @
LugoNS:
Evo Ballmer ponovo urliče kako Linux krši microsoftovo intelektualno vlasništvo.
Ovde je Linux zajednica postavila otvoreno pismo Steve-u Ballmeru gde ga otvoreno poziva da objavi kod za koji misli da ugrožava microsoftovo intelektualno vlasništvo da bi Linux developeri mogli da ga isprave ili uklone iz Linux kernela.
[ Ivan Dimkovic @ 25.02.2007. 20:25 ] @
Citat:
No. mp3 is popular because its creators licensed it broadly to spur its adoption. Then, once it was the de facto format, they started to enforce their patents aggressively and restrictively.

Ovo nije istina, cist FUD - MP3 patentni uslovi su vremenom postajali bolji - tako da danas Thomson ne trazi da se placa licenca za besplatne MP3 playere. Na pocetku licencnog programa davne 1996-te su uslovi bili drakonski - svako ko ima pristup internetu moze preko archive.org proveriti uslove MP3 licenciranja tokom vremena, i uveriti se da je ovo sto pise gore FUD.

Citat:

The Free and open source multimedia codecs such as the Ogg family of codecs are superior, and they are not patent-encumbered. Never have been, never will be. That's why we support Ogg Vorbis (lossy) and FLAC (lossless) for general audio, Speex for speech, and Ogg Theora for video.

Problem sa "patent free" i Vorbisom je sto to niko do sad nije proverio na formalan nacin - Imamo Xiph tim koji tvrdi da je Ogg patent-free, ali niko nikad nije uradio placeni patent search - a postoji najmanje jedna tvrdnja da Ogg krsi jedan patent (window switching) - sto Xiph nije hteo da komentarise (ogradjujuci se kako je njihov advokat rekao da se na ovo pitanje ne odgovara)

Ovo je inace i jedan od razloga zasto Ogg nije toliko zastupljen.

Citat:

For those people who insist upon using mp3, it's not difficult to figure out how to get these players. Still, we'd much rather change the world instead of going along with it.

Tja... Pingvini.

Prava istina je da je ta distribucija komercijalni proizvod, koji se prodaje za pare - i oni bi morali za svaku prodatu kopiju da plate MP3 royalty... stvari treba nazvati pravim imenom ;-)
[ unleaded @ 25.02.2007. 21:08 ] @
Citat:
Prava istina je da je ta distribucija komercijalni proizvod, koji se prodaje za pare

Citat je iz Fedora Wiki Overview - Fedora nije komercijalna distribucija, ne prodaje se
i ne dolazi sa mp3 kodekom.
[ Ivan Dimkovic @ 25.02.2007. 21:21 ] @
U slucaju da je free, nista ih ne sprecava da besplatno distribuiraju MP3 dekoder u binarnom obliku.
[ unleaded @ 25.02.2007. 22:26 ] @
Prepreka je odluka Radnickog Savjeta (ili Centralnog Komiteta) da binarni
drajveri, video i audio kodeci ne ulaze u zvanicnu distribuciju :).
[ Body Bag @ 26.02.2007. 00:45 ] @
Citat:
unleaded: Prepreka je odluka Radnickog Savjeta (ili Centralnog Komiteta) da binarni
drajveri, video i audio kodeci ne ulaze u zvanicnu distribuciju :).

Ma jes' kako da ne...
Fedora i slicne distribucije dolaze sa slobodnim kodecima-ogg,theora,speex i to iz dva razloga:

-da bi se izbegli problemi sa patentima i eventualne tuzbe

-da bi se u isto vreme popularisali ti isti slobodni kodeci od koji neki poseduju nesporan kvalitet(flac i ogg npr)

Citat:
Ivan Dimkovic: Tja... Pingvini.
Prava istina je da je ta distribucija komercijalni proizvod, koji se prodaje za pare - i oni bi morali za svaku prodatu kopiju da plate MP3 royalty... stvari treba nazvati pravim imenom ;-)

Fedora ja zamisljena kao distro koji ce se sastojati iz 100% GPL/GNU/free softvera,narvno beplatan za koriscenje i kopiranje
To im prilicno dobro polazi za rukom,a vec nije njihov problem sta se korisnik instalirati naknadno
Tesko da tako nesto moze da nosi epitet komercijalno :-)
[ Ivan Dimkovic @ 26.02.2007. 06:36 ] @
Mogu da distribuiraju i MP3 dekodere u GPL obliku.. Ako me pamcenje drzi, MPG123 je GPL.

E, sad, naravno - patenti... jasno je da MP3 patenti nisu kompatibilni sa GPL-om, ne zato sto MP3 dekodere jeste moguce distribuirati za $0 ako je proizvod free - vec zato sto GPL ima klauzule o patentima koje nisu bas najkompatibilnije sa ovim modelom :)

Doduse, time su iskljucili 95% nacina distribucije muzike - al eto, nek popularisu Ogg :-)
[ Body Bag @ 26.02.2007. 09:52 ] @
Citat:
Doduse, time su iskljucili 95% nacina distribucije muzike - al eto, nek popularisu Ogg :-)

Sto da ne?
Ogg je tehnicki superioraniji,takodje i WMA i AAC i to po skoro svim aspektima
Mp3 dodje vise kao trademark-njegova rasprostranjenost nije vezana iskljucivo za kvalitet :-)
[ Ivan Dimkovic @ 26.02.2007. 10:27 ] @
Vidi, poenta operativnog sistema je da sluzi korisnicima, ne da bude dovoljan sam sebi ili da bude platforma za razne politicke kampanje :)

Sa tim u vidu, cisto sumnjam da OS bez MP3 podrske moze da bude ozbiljan desktop pokusaj ;-)

Citat:

Mp3 dodje vise kao trademark-njegova rasprostranjenost nije vezana iskljucivo za kvalitet :-)

MP3 svakako nije najkvalitetniji codec, ali definitivno jeste najzastupljeniji - moj portable player ne pusta nikakav Ogg, vec MP3 i AAC... i to je sve sto mene kao korisnika zanima.

Da li je format navodno patent-free, da li je pisan u duhu slobode govora i ne znam ti ja sta me zaista ne dotice - kao ni 99.99% ljudi koji koriste racunar :)
[ Body Bag @ 26.02.2007. 15:08 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
MP3 svakako nije najkvalitetniji codec, ali definitivno jeste najzastupljeniji - moj portable player ne pusta nikakav Ogg, vec MP3 i AAC... i to je sve sto mene kao korisnika zanima.

Gresis za ogg-sve je vise zastupljen(ne zbog ideologije vec zbog kvaliteta),a polako ali sigurno se pojavljuju uredjaji koji ga podrzavaju

Citat:

Da li je format navodno patent-free, da li je pisan u duhu slobode govora i ne znam ti ja sta me zaista ne dotice - kao ni 99.99% ljudi koji koriste racunar :)

To znaci da je ljudima svejedno da li je u pitanju ogg ili mp3 dokle god im radi :-)

[ bojan_bozovic @ 26.02.2007. 16:14 ] @
Please ljudi, Linux i ostali GPL softver nisu uopste free. Besplatno je samo popd odredjenim uslovima, tj. kada GPL kod ne koristis u komercijalnom programu, a to sto je to besplatno za onih 99% koji ne programiraju, ne menja nista.
[ zoran_dojkic @ 26.02.2007. 18:21 ] @
Citat:
bojan_bozovic: Please ljudi, Linux i ostali GPL softver nisu uopste free. Besplatno je...

Jeste free: slobodan, otvoren. Nije uvek free: bespalatan. (Mnogo puta rečeno.)
[ Ivan Dimkovic @ 26.02.2007. 19:38 ] @
Citat:

Gresis za ogg-sve je vise zastupljen(ne zbog ideologije vec zbog kvaliteta),a polako ali sigurno se pojavljuju uredjaji koji ga podrzavaju

Ogg je totalni niche market - cak i na hard-core audio community-ju, kao sto je Hydrogenaudio.org, Ogg ima oko 23% pristalica - u ostatku sveta je ta cifra verovatno bliza 1% ako i toliko.

Inace Ogg nije bas projektovan sa portable playerima (koji koriste ARM-ove i DSP-ove) u vidu, pa mu dekoder koristi stotinjak kilobajta kojekakvih tabela - prosto dusu dalo za jeftine cipove, taman toliko da je sam Monty morao da radi na DSP verziji dekodera za jednog customera ;-) Dok, sa druge strane, MP3 i AAC dekodera imas portovanih za svaku platformu... AAC dekoder koji mi imamo trci na oko 20 MHz... svega 50% manje od Ogg-a sve i da nadjes cip koji je u stanju da se izbori sa Ogg tabelama :)

Citat:

To znaci da je ljudima svejedno da li je u pitanju ogg ili mp3 dokle god im radi :-)

Na 128+ Kbps, nema sustinske razlike izmedju Ogg, MP3 i AAC codeca (pricamo o najkvalitetnijim referentnim enkoderima)- sto potvrdjuju HA testovi. Dakle, na 128+ Kbit/s je potpuno irelevantno za 95+% ljudi da li je stream kodiran Ogg-om ili MP3-jem... ono sto je bitno da ce im stream raditi na 99.9% playera ako koriste MP3, i na 0.01% playera ako koriste Ogg :)

Ispod 128 kbps Ogg jeste bolji od MP3, ali opet, ispod 96 kbps je HE-AAC bolji od Ogg-a... i to mnogo bolji ;)

A da... Ogg je patent-free - to puno znaci, posto MP3 patenti isticu za par godina ;-)
[ Apatrid @ 27.02.2007. 05:00 ] @
Hardver stalno pojeftinjuje, Ivane. Meni se cini da Ogg na prenosne plejere i telefone dospjeva ne zato sto je premnogo popularan, nego sto je dzaba. Jos jedan feature, "you have it, we can play it", ti radovi.

Ne tvrdim da ce pomraciti slavu MP3, koji jeste de facto standard, ali mi cifra "podrzan na 99.9% playera" strahovito sumnjivo vec danas zvuci (iRiver, Rio, linux telefoni, gomila kineskih flash plejera), a skoro sam siguran da to tako nece bit u buducnosti. Zbog gore opisane logike da se forsiraju "multipraktik" plejeri, MP3, WMA, AAC, udri-me-do-zore... Ma kakav da je "niche" market, u "cut-throath" industriji kao sto su muzicki plejeri se to ne ignorise.

Inace, ja licno ogg trosim samo "upakovan" (linux zvuci su svi ogg, igre koje klinci igraju). MP3 jeste standard danas, za sjutra cemo da vidimo.
[ Ivan Dimkovic @ 27.02.2007. 06:41 ] @
Pa imaju jos mozda 2-3 godine max da postanu bitniji, jer tada isticu MP3 patenti - i onda hipoteticka prednost Ogg-a (Patent Free) nestaje...
[ unleaded @ 27.02.2007. 10:48 ] @
Mozda im te 2-3 godine nece ni trebati.
Apple, Samsung, Sandisk sued over MP3
[ Ivan Dimkovic @ 27.02.2007. 11:05 ] @
Naravno, da Ogg postane iole popularniji - on sigurno ne bi bio meta submarine patenata ;-)

How yes no...
[ Froiibaad @ 02.03.2007. 13:11 ] @
eh joj Win vs. Lin

imam i XP Home Sp2 i Vector Linux 5.8 na jednom kompu - XP kilavi, vuce se, zakucava, ali sve radi out of box - Vector radi kao mina ali nisam uspeo da poteram zvuk tako da moram ostavim Win na kompu (naravno legalan)
na drugom kompu imam Xp Pro Sp1 i Slackware 11.0 - XP ponovo zna da zabrlja i da zakuca ali opet sve radi out of box - Slack opet radi kao sat sa jednom falinkom - modem nece da radi kako treba da ga ubijesh
ni na jednom kompu nisam uspeo da poteram nijednuy distribuciju Linuxa da sve radi kako treba - cekao sam 6 meseci da Ati izda normalne drajvere za grafiku koji rade pod Linux-om
ali spremanje ispita iz programiranja sam radio pod Vector-om (i tako izbegao ultra smorno okruzenje Borland TP 5.5) - sta ce mi tu gomila servisa koji nista ne koriste onome sto radim - samo txt editor kompajler i ja - milina...
i tako razmishljam da li da spremam C iz KDE IDE-a ili opet samo gorepomenuta trojka.....
ah da ona prica - nema virusa, spyware i gomile gluposti sa neta kod mene nije ni isprobana - jednostavno net nisam ni uspeo da poteram ni pod jednom distribucijom (to je do win modema znam - al dzabe)...
p.s. Amarok i MPlayer ne bih menjao ni za shta...
[ vladared @ 02.03.2007. 15:52 ] @
Ha ha ha... Baš si me nasmejao Froiibaad... Glupavo, ali istinito... Međutim to nije do linuxa. Zamisli kako bi bilo da uđeš u prodavnicu i tražiš da ti daju MACa sa instaliranim XP-om ili recimo 486 sa Vistom. Kada želiš neki sistem da poteraš moraš pod obavezno da vidiš koji hardware funkcioniše na istom. Recimo Solaris sam instalirao skoro mesec dana, ali ne zato što je tako težak, nego sam sklapao mašinu od nule, sa obzirom da ovde (Srbija) gotove konfiguracije dolaze gotovo isključivo spremne za Windows. Recimo ne moraš da se odrekneš Win modema... Dovoljno je samo da kupiš onaj koji je dobro podržan (Intel 536EP, Lucent). Druga opcija je da kupiš neki od onih skupljih ali po meni nenadmašnih externih modema (nikako da se vezuju preko USBa), ali to onda nisu WinModemi i sve jedno je malte ne na kom sistemu pokušavaš da ih poteraš jer su gotovo svuda generički podržani... Što se zvučne tiče... Tu ne znam u čemu je problem sa obzirom da u linuxu je u novije vreme podržan gotovo sav hardver. Moguće da modul baš za tvoju nije ubačen...
Većina onih protivnika Linuxa su odustali na prvoj prepreci (ako su uopšte došli do nje) i zato sada iz sve snage pljuju po njemu a pri tome ne vide sve pogodnosti koje on pruža (ovo se ne odnosi na tebe Froiibaad).
Kao greh mu ističu da je besplatan, da se ne mogu pokrenuti sve WINDOwS-ove igrice pod linuxom, ali zaboravljaju da oni kada bi pokušali tako nešto (Linuxovo) da pokrenu pod Windowsom, procenat uspešnosti bi bio 0% ili za koji procenat više. Odbrana nije da se kaže šta će to meni.
Svi (sve jedno koja platforma) ističu prednost ovog onog programa, ali zaboravljaju da je taj program pisan samo za tu platformu na kojoj se i pokreće ili eventualno još neku. Ako želiš da se profesionalno baviš nečem moraš prvo videti zahteve struke pa tek onda divaniti o računaru. Naopčke ne valja rabota.
[ unleaded @ 02.03.2007. 16:11 ] @
Natrag na temu patenti.
Izgleda da je sud u Njemackoj Microsoft-ov FAT patent proglasio nevazecim.
Volio bih da neko sa dobrim znanjem Njemackog prevede (objektivno) o cemu se
radi. Koliko sam ja uspio da skontam, Microsoft je nesto "pozajmio" iz UNIX-a.

Bundespatentgericht erklärt FAT-Patent von Microsoft für nichtig
[ maksvel @ 02.03.2007. 20:54 ] @
Ne znam nemački, ali ima ono Google-ovo "Translate page into English" u IE (irony):
Citat:

Federal patents court explains FAT patent of Microsoft for futile
The federal patents court explained a patent from Microsoft to the file distributing system file Allocation Table (FAT) for Germany as futile. It concerns the requirement for protection on “a common storage area for long and short file names”, granted by the European patent office under the number EP 0618540. This is the basis the US patent number 5.758.352. With the German patent and office for mark the patent under the number DE 69429378 is protected. The raised requirements are based according to a decision (pdf file), published now, 2. Senate of the federal patents court under the file reference 2Ni 2/05 (European Union) from 26 October 2006 “not on inventive activity”.

itd...
[ marelli @ 02.03.2007. 21:16 ] @
Microsoft plaća 1,5 milijardi dolara kompaniji Alcatel-Lucent

Okružni sud u San Dijegu, u Kaliforniji, doneo je prošle nedelje odluku
kojom se kompaniji Microsoft nalaže da isplati kompaniji Alcatel-Lucent
odštetu u iznosu od 1,5 milijardi dolara zbog kršenja patentnih prava,
što je najveća odšteta ikada dodeljena u jednom sporu oko patentnih
prava. Radi se o patentima iz oblasti tehnologije za šifrovanje i
dešifrovanje MP3 datoteka.

Kompanija Lucent Technologies (kompanija Alcatel-Lucent formirana je u
decembru 2006. spajanjem kompanija Alcatel i Lucent Technologies) podnela
je 2003. godine tužbu protiv Microsoftovih klijenata, kompanija Dell i
Gateway Computer, zbog navodnog kršenja njenih patenata. U tužbi se
navodilo da su sporni patenti iskorišćeni u razvoju Microsoftovog Windows
Media Playera. Da bi sprečio buduće dodatne tužbe protiv svojih
klijenata, Microsoft je tužio kompaniju Alcatel-Lucent, međutim ishod te
borbe koja se vodila uz pomoć pravnih trikova i smicalica, bio je da je
kompanija Alcatel-Lucent tužila Microsoft zbog zloupotrebe 15 njenih
patenata.

Sud je odbacio navode kompanije Alcatel-Lucent u pogledu kršenja dva
patenta, a preostalih 13 patenata podelio u šest grupa. Prošlonedeljna
odluka odnosi se na prvu grupu patenata, dok zloupotreba patenata svrstanih
u ostale grupama, tek treba da bude razmatrana. Očekuje se da će narednih
pet rasprava biti održano do kraja ove godine,a zasada je poznato da će
se na prvoj raspravi koja će biti održana u martu ili aprilu, razmatrati
kršenje patenata u oblasti tehnologije za prepoznavanje govora, kao i da
će se na optuženičkoj klupi naći kompanije Microsoft, Dell i Gateway.

Treća grupa patenata odnosi se na korisničko okruženje (tuženi
Microsoft, Dell i Gateway), a u šestoj se nalaze patenti iz oblasti video
tehnologije (tuženi, ponovo, Microsoft, Dell i Gateway). Za kršenje
patenata iz četvrte grupe optuženi su Dell i Gateway, dok je Microsoft
optužen za kršenje patenata iz pete grupe koji su zloupotrebljeni u
razvoju igračke konzole Xbox 360.

Predstavnici Microsofta su odbacili sve navode suda izjavom "da presuda
nije zasnovana ni na jednom postojećem zakonskom propisu" i najavili da
će se žaliti na donetu odluku. "Kao i stotine drugih velikih i malih
kompanija, mislimo da smo licencirali MP3 tehnologiju od njenog vlasnika
kompanije Fraunhofer, na propisan način. Presuda je tim više sramna, ako
se zna da smo za licencu kompaniji Fraunhofer platili 16 miliona dolara",
izjavili su predstavnici kompanije Microsoft.

Predstavnici kompanije Alcatel-Lucent su, razumljivo, zadovoljni presudom.
U saopštenju kompanije se navodi da je sud "uvažio snažne argumente koje
smo izneli u toku rasprave".

Visokotehnološki (i višemilionski) sudski spor sa kompanijom
Alcatel-Lucent nije jedini te vrste u kome je Microsoft trenutno
angažovan. Primera radi, prošle nedelje je pred Vrhovnim sudom SAD
održana rasprava u sporu dugom šest godina koji Microsoft vodi sa
kompanijom AT&T.

**********************************************************************************

A pricaju da im je neko pokrao patenete.
Koliko ja znam,vise su bili tuzeni,nego sto su tuzili.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
[ Voodoo @ 07.03.2007. 10:07 ] @
Koliko mi je poznato, lame encoder se distribuira u vidu izvornog koda samo da bi se izbegle tužbe, jer se source tretira kao "free speech". U tom slučaju, ne vidim šta sprečava kreatore novijih distribucija da u istom obliku ubacuju mp3 dekoder na diskove, pa nek korisnici sami kompajliraju...
[ Ivan Dimkovic @ 07.03.2007. 10:08 ] @
Zato sto bilo koji komercijalni entitet (a to vecina Linux Distro firmi, jesu) - ne zeli da testira taj "free speech" argument na sudu kada su patenti u pitanju ;-)
[ sinisami @ 16.03.2007. 16:09 ] @
Kratak doprinos diskusiji, koliko mi vreme dozvoljava .....

"Covek" koji radi u MySQL AB sam ja, Sinisa Milivojevic ...

Ja sam jedan od vodecih developera na serveru i tehnicki direktor globalnog support-a.

Sem mene, tu je i jedan kolega koji radi na najvaznijem delu X servera. Tu je zatim i Misha Pavlovich,
direktor projekta "Video for Linux", koji jeste treca generacija u SAD, ali zna nas jezik i dopisujemo
se na srpskom. On je glavni i odgovorni za DVD na Linux-u i objavio je kod DVD-Jona , zasta ga
ganjaju po sudovima.

Nasih, ukratko, u OSS, ima premalo. Bugara, Ukrajinaca, Madjara itd, ima jako puno.

Razlozi za to su pre svega u jako losim skolama kod nas, a od nedavno i poprilicni nedostatak
ambicije. Ne mogu vise o tome, Google ceka na svoj odgovor ....... ;o)
[ valajbeg @ 30.03.2007. 10:14 ] @
Hm, pitam se jesam li budala sto koristim OpenSuSe :$

sve me vise nervira ta glupost mono i ti folovi. OSS nikad nista nece imati od toga.

[Ovu poruku je menjao valajbeg dana 09.04.2007. u 10:52 GMT+1]