[ kokanidja2 @ 22.11.2006. 19:50 ] @
| ...napravi odnosno ostavi oko 8MB nealocirano...
kako god napravis particije iz windowsa uvjek ostavi malo nealocirano...jedino sa nekim programima za particionisanje se iskoristi sav prostor...ustvari nije to nista u odnosu na kapacitet diska al me interesuje zasto? |
[ TGCVugi @ 22.11.2006. 21:12 ] @
Nedetaljno opisano i najlakse za shvatit to je prostor gde se cuvaju podatki o particijama.... I nijednim programom ih nije moguce iskoristit, nego se samo ne vide pa mislis da si ih iskoristio..
[ plavigor @ 22.11.2006. 22:31 ] @
Ne, to je ipak do Window-a.
Kao što si primetio, Windows2000 pa i svi ostali na ovamo pri particionisanju ostavljaju 8MB nealociranog prostora. Ovi nabrojani Windows-i barataju i sa dinamičkim diskovima, pa ako nekom padne na pamet da svoj disk konveruje iz Basic u Dynamic disk potreban je minimum 1MB nealociranog prostora da se informacije o novonastalom dinamičkom disku zapišu u MBR. Rekao bih da je 8MB mnogo više od minimum potrbnih 1MB, ali Windows se tako obezbeđuje. Mislim da sam jednom prilikom sa PartitionMagic-om tih 8MB dodelio susednoj particiji, čisto probe radi.
Pozdrav
[ TGCVugi @ 22.11.2006. 22:45 ] @
Pa naravno da je do windowsa, pa disk bez OP-a moze imat sve prazno, nije bitno, razumije se da je za windowsa...
[ plavigor @ 22.11.2006. 23:54 ] @
@TGCVugi
Pa po tvom prvom postu ispade da svaki program za kreiranje particija ostavlja tih 8MB za zapis informacija o tim particijama. Podrazumeva se da govorimo o maksimumu raspoloživog prostora za buduću particiju. Osim toga, mogu se iskoristiti i tih 8MB.
Usput, šta je OP?
[ lukkka @ 23.11.2006. 00:01 ] @
Verovatno je mislio na "operativni" xe xe 
[ TGCVugi @ 23.11.2006. 00:28 ] @
Ej soory ali krivo sam napisal.. OP = OS...
Ne necu raspravljat o tome, jer je prica slicna sa ovom: kad kupis 60 GB disk ne dobiš 60 nego negde oko 57.. tak da nema smisla o raspravljat. 8 mega sa vecinom programa ni ne vidis a kamoli da ih iskoristis...naravno kao i za sve i za to postoji resenje,..
[ kokanidja2 @ 23.11.2006. 20:40 ] @
znaci kad iskoristis i tih 8MB nemozes prebaciti basic na dinamicke?
[ TGCVugi @ 23.11.2006. 20:45 ] @
Ne brini se o tome sta neko prica, ponasaj se kao da nikad nisi ni cuo za to, i sve ces moci, bez brige..
[ plavigor @ 23.11.2006. 23:20 ] @
@kokanidja2
Tako je. Evo šta Microsoft kaže:
˝For the conversion to succeed, any master boot record (MBR) disks to be converted must contain at least 1 MB of space for the dynamic disk database. Windows 2000 and Windows XP Professional automatically reserve this space when creating partitions or volumes on a disk, but disks with partitions or volumes created by other operating systems may not have this space available. (This space may exist even if it is not visible in Disk Management.)˝
Pozdrav
[ TGCVugi @ 24.11.2006. 08:44 ] @
Pa ja to govorim, da nije samo tako potrosit tih 8 mb, ima ih pa makar i i ne vidis u programima...
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|