[ blagkom @ 23.11.2006. 14:56 ] @
Da li ima neko ideju kako da dodelim racunaru javnu ip adresu, a da to ne funcionise preko NAT-a.

Do sada sam koristio lindzu i shorewall gde sam radio masqaradu, a za dodelu javnih adresa sam koristio nat 1-1 ili snat. Medjutim sada imam pred sobom zadatak da pustim javnu adresu ka odredjenom racunaru, ali da to ide bez nata.

Da li mi na ruteru treba jos jedan eth interfejs i da li da klijent racunaru kome treba public adresa zabodem odmah internet adresu bez lokalne. Nesto su pokusali da mi objasne da probam sa dodavanjem route za taj host u routing tabelu ali nisam bas najbolje razumeo.

Hvala unapred
[ Milan Andjelkovic @ 23.11.2006. 15:32 ] @
Može i samo sa jednim fizičkim interfejsom - digneš alias na tom ruteru (ifconfig eth0:1 ...). Ti si naravno dobio opseg javnih IP adresa, ne samo jednu. Iz tog opsega jednu setuješ na tom alias interfejsu na ruteru, a drugu na računaru koji treba da ima javnu. Dalje, na tom računaru setuješ default gateway na ip adresu iz pomenutog opsega koja je setovana na ruteru. Ako na računaru treba da imaš pristup i lokalnoj mreži, to opet možeš da rešiš dizanjem aliasa ali sada na tom računaru (koristeći adresu iz lokalne mreže), ili eventualno koristeći destiantion nat na ruteru (mada sumnjam da ti je to neophodno).

Tu javnu adresu na računaru možeš da setuješ statički, a možeš i da dižeš DHCP server na ruteru ako hoćeš dinamički.