[ Rockovic @ 26.11.2006. 16:34 ] @
| Prikljucio sam gitaru na racunar (gitara->DI-box->PC) i pokusavam da snimim u Cubase 3 sa AmpliTube 2 (kao "insert" prema instrukcijama iz AmpliTube manuala). Problem je da kad sviram cujem prvo cisti signal a posle kratkog vremena i "obradjen" signal iz AmpliTube-a.
Da li mi mozete pomoci? Moguce je da i nije neki "ozbiljan" problem ali se meni kao pocetniku cini nepremostiv =)...
Da nisu neki "settings" u samom AmpliTube koje moram promeniti pre koriscenja u Cubase-u? Ili je nesto sa latency u Cubase? Kako onda u "pravo vreme" cujem cisti signal dok sviram?
Hvala u napred za vase eventualne odgovore kao i za svaki drugi savet vezano za koriscenje AmpliTube kao VST u Cubase-u (ili uopste). |
[ acaradio @ 26.11.2006. 17:39 ] @
Koju zvucnu karticu imas ?
Ovo sto si pomenuo se desava zato sto ti je na Volume Settings audio karte namesteno direktno slusanje line-in signala (koji treba da se mutira), a to sto sa kasnjenjem dobijas obradjeni signal znaci da ti ASIO protokol u Cubase-u nije pravilno namesten (verovatno stoji na Multimedia ili DirectX ASIO) .
Treba da znas da je potrebna podrska ASIO protokola da bi "uzivo", tj. sa minimalnim kasnjenjem (2-10 ms) mogao da slusas obradjeni signal.
Dakle prvo sto ces uraditi, u Volume settings (mala ikonica zvucnika u system trayu) mute-iraj direktno slusanje line ulaza, za razliku od Properties > Recording, gde line-in mora da bude aktiviran.
Zatim u Cubase-u idi na Devices > Device setup > VST Audiobay pogledaj setovanje ASIO protokola...ako mozes da izaberes samo "ASIO DirectX Full Duplex Driver" ili "ASIO Multimedia Driver", to znaci da nemas podrsku za pravi ASIO i za to ti je onda potreban driver. Ako koristis on-board audio ili neke jeftine audio-karte, treba da instaliras Asio4All driver (moze se naci free na internetu)...ako je u pitanju Creative SB Live kartica, onda ti treba KX driver (takodje free)...ako imas Audigy, on ima svoj ASIO...a ako je neka profi audio karta, ona sigurno ima ASIO podrsku.
Na kraju (kada je pravilno instaliran ASIO) ides u Devices > Device setup > ASIO...podesis ASIO latency, koje treba da bude manje od 10 ms da bi mogao normalno da sviras, bez kasnjenja zvuka.
[ Rockovic @ 26.11.2006. 21:37 ] @
Hvala acaradio na brzom odgovoru.
Sve mi je ok sto se tice zvucne kartice (Creative SB Live, "ASIO Multimedia Driver"), "Line-In" mi je "muted" a i latency mi je "Lower Latency" (High, 2 Sec. "Preload Amount"). Problem sa kasnjenim "obradjenog" zvuka gitare madjutim imam i dalje...
Latency me inace ne "zeza" u Cubase-u (MIDI, "importovani" audio zapisi isl.) vec samo sad kad sam probao AmpliTube (Ista problem je i sa GuitarRig 2).
Da nemas mozda jos neki predlog?
[ acaradio @ 26.11.2006. 22:17 ] @
Nisi procitao ovaj deo koji sam napisao u proslom postu:
Citat: ako mozes da izaberes samo "ASIO DirectX Full Duplex Driver" ili "ASIO Multimedia Driver", to znaci da nemas podrsku za pravi ASIO
Posto kazes da si izabrao "ASIO Multimedia Driver", u tom grmu lezi zec...to nije ASIO sa kojim mozes komotno da radis.
Posto imas Creative SB Live, postoje dve opcije:
- da instaliras KX drivere, poslednju verziju mozes da downloadujes odavde - http://kxproject.lugosoft.com/...v3537-full.exe&language=en ...to je full driver za SB Live koji zamenjuje originalni Creative-ov....kada ga ubacis, dobijas KX ASIO koji lepo radi, ali mora da se izvrsi kompletno podesavanje protoka signala u DSP-u drivera...sto i nije toliko tesko...kada se jednom naviknes 
- ili da uzmes Asio4All driver koji je jednostavnija varijanta (samo ubacuje ASIO podrsku, a osnovni sound driver ostaje) ali iskreno da kazem, ne znam kako funkcionise sa SB Live...ovde bi mogle kolege sa foruma da ubace neka iskustva sa njim ako ga koriste na SB Live. Asio4All imas na http://www.asio4all.com/
Kada izaberes jedan od njih, u Cubase-u (Devices > Device setup > VST Audiobay) ce se pojaviti i stavka "KX Asio" ili "Asio4All" (zavisi koji driver budes instalirao) i onda u njegovom control panelu podesis latency na zeljenu vrednost.
Dodati jednu kasiku Vegete i posoliti po zelji
Javi rezultate.
[ Rockovic @ 27.11.2006. 11:46 ] @
Acaradio, brzo podpitanje. Da li se to sve sa driverima isplati raditi ili treba mozda uloziti u neku "moderniju" zvucnu karticu? Mislim iskljucivo kad je u pitanju "hobby-demo-snimanje" sto je u principu moja ambicija. Mozda se moze naci neka pristupacnija i novija zvucna kartica za mene pa da "poboljsam" i par drugih stvari a ne samo ovaj "ASIO problem"?
Ja cu probati ovo sa driverima u svakom slucaju...
[ acaradio @ 27.11.2006. 12:27 ] @
Za kucne demo snimke SB Live (uz ASIO drivere) je sasvim dovoljna varijanta...a ako hoces da uzmes nesto bolje, uzmi M-Audio Audiophile 2496...ona je oko 110-130 evra. Uz nju dobijas ASIO podrsku, ali i bolji kvalitet zvuka i mnoooogo bolji odnos signal-sum.
[ Rockovic @ 27.11.2006. 12:42 ] @
Hvala acaradio jos jednom na brzim odgovorima. Stvarno si munja =)!
[ acaradio @ 27.11.2006. 12:44 ] @
Nema na cemu 
[ Rockovic @ 27.11.2006. 21:53 ] @
Instalacija je prosla bez problema. Posle sam promenio u "Device Setup" kako si naveo u jednoj od poruka i to je proslo bez vecih problema Ni kasnjenja nije bilo mada je odmah sve u Cubase zvucalo katastrofa... Sto se ostalog tice (muzika, systemski zvukovi i sl. radi ok)... Posle ponovnog porkretanja Cubase i otvaranje projekta prvo se pojavio msg-box sa "Sample rate could not be set. This may be due to the smapleclock being set to external sync.". Kad sam posle toga otvorio "Device Setup->kS ASIO" sve se zakoci.
Da, nisam naveo da se gitara uopste ne cuje posle instalacije... Kako rekoh, Gitara->DIBox->PC... Zatim, u KK Master Mixer mi je kX1/LineIn "Muted" a MicIn ne... Da li tu treba sta promeniti/dodati?
Mozda nemam dovoljno memorije za ova s..nja (2.5 GHz/512 MG Ram)? Da li mozda mozes konkretno navesti kako bi trebala "konfiguracija" kZ ASIO u Cubase da izgleda? U cemu je greska? Znam da je ovako tesko ali se iskreno nadam da mi mozes pomoci da ovo doguram do kraja?
Nista ovo je totalna nebuloza... Vise mi je muka od svega ovoga (da sam bar jedini). Dosta mi je sto se j...m sa hardware/software-om na poslu jos evo i kuci treba da mi pravi decu...
Sad sam istalirao i Asio4All... Gitara se i dalje ne cuje (verovatno je "Device Setup" totalno "FuckedUp". Verujem da kupi signal sa mirkofona (koji mi je da sex bude ludji u sklopu web-kamere) ili ko zna sta drugo)... Kako god sad MIDI opet zvuci ok u Cubase sa Asio4All... Da li treba da uninstall KX Drivere? Da li je mozda neki konflikt u pitanju?
[Ovu poruku je menjao Rockovic dana 27.11.2006. u 23:19 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao Rockovic dana 28.11.2006. u 00:12 GMT+1]
[ acaradio @ 27.11.2006. 23:44 ] @
Uh, nesto mi je govorilo da to nece ici tako lako...KX je malo komplikovan za nekog ko se prvi put susrece sa njim...kasnije je sve stvar navike.
Da prvo proverimo setovanja na KX driveru (aktiviras ga na system tray ikonici)...sva sreca sto mi je Creative kartica i dalje u kompu pa mogu da napravim screenshot.
Dakle...
1: DSP prozor. Treba ga spojiti ovako...znaci otkaci vodove sa onih tacaka gde sam nacrtao "X", a prikaci ih na ASIO 0 i ASIO 1 ulaze
2. INS & OUTS settings - obrati paznju na obelezena podesavanja...ne znaci da ce nivoi biti isti kao kod mene, ali to su podesavanja koja cu potrebna da bi dobio zvuk.
3. RECORDING settings - takodje obratiti paznju na oznaceno.
4. AC97 settings - ovde je sve jasno.
Pripazi na svakom prozoru da li je negde aktiviran ili deaktiviran "mute"...to moze da zavara.
Sledece je - Cubase...kada otvoris New Project, idi na Project > Project Setup i promeni sample rate i record format u 48.000 Hz i 16 bita (ne znam da li ce moci bolja rezolucija na SB Live)...nemoj da te zavara onaj prozor sa upozorenjem "Sample rate could not be set. This may be due to..."...e, posle toga pokusaj da pokrenes KX ASIO u Device setup...trebalo bi da funkcionise.
Za Asio4All ne mogu da ti pomognem, nemam ga na kompu da bih ti direktno objasnio setovanja.
Inace, tvoja PC konfiguracija je potpuno ok za rad sa Cubase-om
[Ovu poruku je menjao acaradio dana 28.11.2006. u 00:58 GMT+1]
[ ton_majstor @ 28.11.2006. 07:36 ] @
Sunce ti poljubim, koliko zamki!!!
Citat: Pripazi na svakom prozoru da li je negde aktiviran ili deaktiviran "mute"...to moze da zavara.
Pa to treba da budeš žešći krele da držiš u kompu nešto što ima ovoliko mesta koje mogu da zezaju! Aco, daj iščupaj to da ga zajedno izgazimo, prežalimo i odemo negde na pivo!!!
Šalim se, ali je nepregledno i prekomplikovano za jedan pišljivi SB! Čak, sama "kvazi-fensi" grafika toliko odvlači pažnju, da je to strašno!
Moja komšinica mi je preko 5 minuta pokazivala kako ona koristi svoj SB (sa onim Creative Centrom), pre nego što sam odustao i sve joj deinstalirao! Sada ima samo plain Win drajvere za SB i aplikacije koje nomalno rade svoj posao. Šta nju treba da brine gde šta ide? Foobar, CMP, PowerDVD... i udri! Usto, to čudo se uvali u Startup folder pa nonstop smara ceo sistem svojim zahtevima... ma, bzvze.
Čak i daleko ozbiljniji proizodi, kao što su Digi 002 ili neka Delta imaju, ako ne jednostavnije, a ono preglednije panele za ruting ili setovanja. Ima i tamo začkoljica, ali su svedene na minimum.
Dalje, ta pojava da SB radi isključivo na 48000 Hz (tj. to mu je "omiljena" FS) je ono što ga apsolutno eliminiše iz bilo kakve priče čak i na consumer nivou! I to nasleđe vuče još od pre desetak godina, od pojave onog usranog Emu 10k čipa!
Zaista ne znam da li su išta napredovali po tom pitanju sada, ali idem sutra da "sredim" jedan X-Fi, ali i tamo očekujem gomilu gluposti!
Pozdrav!
[ Rockovic @ 28.11.2006. 08:40 ] @
Pre svega da se jos jednom zahvalim acaradio na tvom strpljenju, detaljnim instrukcijama a i uopste volji da mi pomognes. Sad sam na poslu tako da sve mora pricekati do veceras. Iskreno kibicujem po web-u neke kartice (M-AUDIO Audiophile 2496 npr) mada imam digitalnu portu pa mi se iskreno sad ne trose pare za "duple" funckije. Na pc-u uglavnom mixujem (bar se ucim)...
Nego, da li postoji ruzniji interface na planeti u istoriji design-a UI-a?? Na stranu koliko je iritirajuce mrljav i nepregledan nego sto sam ubedjen da sam autor veruje da ima najlepsu aplikaciju na svetu! Apsolutno je tacno da je tu previse toga nepotrebnog sto kao "default" upadne u sistem. Mogli su imati pri isntalaciji kakvog wiz. pa da daju coveku bar neki izbor...
[ ton_majstor @ 28.11.2006. 09:06 ] @
Vidim da si u Švedskoj... (Švedžanke, a?  ) ... kapiram da nisi sirotinja, pa da ti predložim još ponešto:
1. Šacni Audiophile 192, ima BALANSIRANE I/O!
2. Pogledaj takođe: http://www.rme-audio.com/english/firewire/ff400.htm
3. I, ovo: http://www.lexiconpro.com/ProductIndex.aspx?ProductID=7
4. Kao i ovo: http://www.behringer.com/UCA202/index.cfm?lang=ENG i http://www.behringer.com/FCA202/index.cfm?lang=ENG i http://www.behringer.com/BCA2000/index.cfm?lang=ENG
Mada je ovo sve (osim RME) jeftino i jednostavno... i nemoj da kupiš baš prvo što ti se preporuči.
Koju to digitalnu "portu" imaš?
Pozdrav!
[ Rockovic @ 28.11.2006. 09:31 ] @
Hvala ton_majstor na linkovima i pogledacu naravno o cemu se tu radi. Sirotinja nisam hvala Bogu ali nisam ni Kralj Svedske =)...
Imam ZOOM MRS8 i do sad (kao pocetnik) sam bio zadovoljan. Dosta je prakticno sa gotovim patch-evima za mastering, dobrim efektima za vocale isl.. Mada ima i mana kao i sve (guitarski efekti su mi nekako mrsavi npr. sto je cudno s'obzirom da je Zoom u pitanju. Mada je to stvar ukusa). Elem dosta korisnih i dobrih stvari u jednoj kutiji.
Meni je pre svega bila zelja da se malo odvojim od racunara u slobodno vreme ali kako vidim tesko. Nekako se osetim ogranicenim kad je u pitanju recimo mixovanje. Tako po web-u vidim da ljudi rade interesantne stvari sa pc-em koje su moguce sa malo dodatnog software. A i nadje se foruma kao ovaj sa ljudima sa debelim zivcima i voljnim da pomognu...
[ acaradio @ 28.11.2006. 09:57 ] @
Pa jeste...KX je odlican za gubljenje nerava dok se ne provali.
Ja bih veoma rado bacio svoju Creative Audigy pod noge, ali ona stoji u kompu (pored Audiophile-a) samo iz jednog razloga - zbog glupe TV karte ciji audio izlaz ne moze da se prikaci na Audiophile koji nema onaj interni CD konektor. Inace mi sigurno ne bi zauzimala dragoceno PCI mesto.
@ Rockovic
Dakle, nije vredno da se petljas sa SB Live i KX driverima ako imas mogucnosti da nabavis neku karticu kao sto je Audiophile. Osposobljavanje SB Live-a za ASIO podrsku je definitivno mucenje (na Win98 je to bilo lakse sa APS driverima), al' rekoh - sto da ti ne objasnim kako to funkcionise ako se nisi odlucio za nabavku druge.
[ Rockovic @ 28.11.2006. 10:20 ] @
Da naravno acaradio. Ja cu to i probati osposobiti u svakom slucaju i ako bude "radilo" (a nadam se da hoce) nastavicu i da koristim tu opciju do daljnjeg. Opet hvala =)... To mi je ipak najbolja alternativa trenutno. Mislim probati prodati portu pa da se ipak vratim na racunar. U svakom slucaju ne bih da se zalecem jos jednom. Malo bolje cu da planiram ovaj put.
Veceras cemo videti sta ce biti...
[ farky @ 28.11.2006. 10:45 ] @
Citat: acaradio
Ja bih veoma rado bacio svoju Creative Audigy pod noge, ali ona stoji u kompu (pored Audiophile-a) samo iz jednog razloga - zbog glupe TV karte ciji audio izlaz ne moze da se prikaci na Audiophile koji nema onaj interni CD konektor. Inace mi sigurno ne bi zauzimala dragoceno PCI mesto.
ja se izvinjavam sto ovako upadam,  ali imam jedno pitanje.. mogu li u jednom sistemu funkcionisati dvije PCI kartice: Audigy 2 ZS i Audiophile 2496 bez konflikata?
[ ton_majstor @ 28.11.2006. 12:31 ] @
Teoretski, može... praktično, biće frke povremeno ili često!
Šta će ti to? Žao ti da baciš-prodaš Audidži koji vredi 10-20 e?
Pozdrav!
[ farky @ 28.11.2006. 12:47 ] @
ma kontam kako da rijesim audio izlaz sa TV karte, 1/8" koji kad spojim na mixetu ne zvuci dobro (inace ide na lineIN),
druga stvar, mikrofon koji koristim za skajp, kada ubodem u mixetu nema nikakvog signala, i kad odvrnem mic preamp na tom kanalu dobijem samo blagi sum bez zvuka
pa nesto kontam da taj mali mikrofon i zvuk sa TV-a saljem preko audigia na mixetu.. pa sa mixete na 2496..
ili postoji neko drugo rjesenje
ja bih najradije da bude samo jedna karta 
[ acaradio @ 28.11.2006. 13:06 ] @
Kod mene su obe karte, ali i dva instalirana Windowsa...jedan za svakodnevni rad gde je u funkciji samo Audiophile, a Audigy disableovan...a drugi Win za zezanje, testiranje i za video capture, gde je u funkciji Audigy, a Audiophile je disableovan.
Inace, probao sam i tu varijantu Audigy + Audiophile na jednom operativnom sistemu, ali onda mora da se Audigy stavi kao default sound card (sto mi definitivno ne odgovara), jer u suprotnom se standardni volume control ne pojavljuje (Audiophile ga disabluje).
[ farky @ 28.11.2006. 16:08 ] @
e super, znaci audigy leti van
eto 2496 je kupljen! odoh da pokupujem potrebne kablove pa kuci da ga instaliram
u paketu je stigao i demo ProTools 7 M-Powered, haj taman da vidim sto ga ton_majstor toliko hvali 
[ Rockovic @ 28.11.2006. 18:44 ] @
Nista, evo pokusavam ali bez uspeha. Uradio sam kako si napisao (pokazao) ali nema promena. Gitaru uopste vise ne cujem. Nema signala nikako. Ista je postavaka kao i kad je radio (Gitara>DIBox>Kartica)ali nista. Nemam nikakvog signala... Nije ni cudo sto niceg i nema u Cubase i sto je sve mrtvo. Ako pokrenem Kx Router sa njegovog control panel-a onda Cubase krasira. Probao sam i da skinem sve drivere od SoundBlastera pa da onda ponovo instaliram Kx prema temi sa jednog slicanog engleskog foruma ali isto bez uspeha...
Asio4All sam isto skinuo i pre ponovnog zezanja sa ovim ali sumnjam da je Asio4All uopste i uticao na rad Kx-a... Izludjuje me sto jos uvek stoji na audio kanalu (na kojem probavam) u Cubaseu na In/Out Asio4All???
Sta moze covek da ucini da bar prvo cujem gitaru kao i pre. Onda bi mogao mozda poceti sa settings u Cubase. Ovaj KX jednostavno ne pusta nista prikljuceno na karticu. Ne cuje se nikakvo krcanje, sustanje nista...
[Ovu poruku je menjao Rockovic dana 28.11.2006. u 22:12 GMT+1]
[ acaradio @ 28.11.2006. 21:38 ] @
Ako ne ide...onda nista.
Ukloni KX drivere sa kompjutera i ponovo instaliraj stare (originalne) drivere za SB Live, da bar imas ono sto si do sada imao. I mene kopka sta bi to moglo da bude...sa onim setovanjima koje sam opisao, trebalo bi sve da radi, ali eto.....
Eventualno pokusaj, kada vratis stari driver, da se ponovo poigras sa Asio4All.
[ Rockovic @ 28.11.2006. 23:07 ] @
To i pokusavam (Asio4All). Sad cujem gitaru ali nista u Cubase-u. Mrtvo more...
Ti si acaradio rekao da nemas nekog iskustva sa Asio4All ali mozda mozes po iskustvu sa drugim driverima reci koji WDM Device na listi da izaberem (Asio4All control panel)? Imam tamo svoju karticu (ipak je "Creative Audigy Audio Processor"), "Intel(r) 82801blablabla" (nemam ni pojma sta je ovo) ili microfon racunarski? Ja verujem da je tu problem i da je u pitanju VST (AmpliTube npr) a i Cubase. Nepoznat audio-input ili sta li vec...
Nista idem da spavam. Jos jedno vece totalno izgubljeno. Krivo mi je sto vidim da toliko ljudi svira i u gorim scenarijima ali eto meni nece...
[Ovu poruku je menjao Rockovic dana 29.11.2006. u 00:20 GMT+1]
[ acaradio @ 28.11.2006. 23:58 ] @
Asio4All stvarno slabo poznajem, samo jednom sam instalirao nekom ortaku da bi dobio ASIO na onboard karti.
Trebalo bi da se odabere "Creative Audigy Audio Processor", jer je logicno da ga je prepoznao. Ostaje da se podesi buffer size (probaj sa 256 samples), da se u recording properties audio karte selektuje linijski ulaz, a da se isti mutira na playback-u (da ne bi dobijao dupli ton). U Cubase Device Setup treba da se izabere Asio4All...ako to ne radi, ne znam kako drugacije...
Ne bi trebalo da je problem na Amplitube 2, uostalom probaj i neki drugi plugin pa vidi da li je isti problem.
'Ajde, korisnici Asio4All, ako vas ima pomozite coveku.
[ Gitarista @ 29.11.2006. 01:08 ] @
Zanimljiv problem,a:)
Malchice nejasno opisujesh problem odnosno ono shta radish.
Ajde ovako,prvo zaboravi KX,zatim lepo pochisti to shto si sve trpao u sistem od
drivera,instaliraj original creative-ov driver i podesi ga,valjda to znash,
znachi u recording opcije chekiraj line-in,instaliraj asio4all i u cubase-u
udji u device->device setup->VST Audiobay i selektuj asio4all.Ja sam ga koristio
do proshle godine na SBLive-u i radio je ok ali sam ga malo zaboravio,uglavnom,
jako je prost za setup-ovanje jer ima minimalan broj opcija,sve shto trebash je
da podesish velichinu bafera odnosno latenciju i to je to,mora da radi.
Mada je chudno shto ti ni KX onako kako ti je Aca objasnio nije hteo da proradi
a morao je.
Ne znam vishe shta da ti kazem,ako ti sve ovo nije pomoglo ne preostaje ti da
chachkash napamet ili pazarish neku normalnu karticu koja ima svoj ASIO.
E da,nemoj nishta da te chudi (ne)kvalitet gitarskih efekata u tom Zoom-u,to se podrazumeva,chudno bi bilo
da zvuche kvalitetno:)
Pozdrav!
[ Rockovic @ 29.11.2006. 12:52 ] @
Onako iskreno Gitaristo, taj blagi superioritet u poruci ti je totalno nepotreban. Da si imao zivaca i procitao temu od pocetka nasao bi opis problema i vese nego detaljno... Ovako pisao si o onome sto se vec pokusalo uradtiti ili nema veze sa problemom ili je jednostavno suvisno. Ako se vec odlucis da ucestvujes sa porukom u odredjenoj temi onda je prvo procitaj, "valjda to znas...".
Sacuvaj vreme i meni i sebi...
[ Gitarista @ 29.11.2006. 18:50 ] @
Rockovicu,nisam hteo nichim da te uvredim,ako se tako osecash onda izvini.
Vidi,prochitao sam celu temu pre odgovora i u pravu si shto se tiche
opisa problema i uputa za reshavanje koje ti je dao Aca,ali ja sam hteo samo
da dodam ukratko kako da probash da reshish problem sa ASIO4ALL,dao sam ti dakle
upute tako da mora da ti proradi a dao ti je i Aca najdetaljnije moguce za KX
sa slichicama.A nishta nisam kako si rekao pisao o tome kako nema veze sa problemom
ili je suvishno,nishta nije suvishno shto sam napisao.Samo sam hteo da pomognem
i detaljno ti opishem postupak sa asio4all-om,jedino suvishno je ovo vezano za zoom-a
shto te je mozda malo i isfrustriralo.
Ajde probaj ovo(nije suvishno) skini tog Live-a i instaliraj integrisan zvuk
koji imash na matichnoj plochi i onda gurni asio4all i reinstaliraj cubase.
Onda bocni gitaru u ulaz na toj "zvuchnoj" karti i probaj.
Ovo ti predlazem da bi videli da nije problem u hardweru pa ako tu radi onda mora
i sa Live-om.Ako ti ni ovo ne radi onda su u pitanju gremlini:)
E da,rekao si da Midi radi ok,samo nam kazi da li mozda imash neku master klavijaturu
sa kojom bi probao kako se ponasha software dok svirash na njoj,odnosno da li
driveri rade svoj posao i da li nema latencije tada.
Ako ne uspesh nishta od ovoga sam si rekao da mozesh da nabavish kvalitetniju karticu
shto sam ti pomenuo i u prethodnom postu za shta se nadam da nisi skapirao kao suvishno.
Pozdrav!
[ ton_majstor @ 29.11.2006. 19:42 ] @
Zaista ću da se uključim samo da pitam par stvsri:
1. Jel' posle svake reinstalacije-deinstalacije očistiš registry?
2. Jel' instaliraš PRVO fabričke SB drajvere i CEO Crative paket ili samo deo njega?
3. Da li si prvo instalirao Cubase ili Amplitube? Ako si izgazio neki stari (SX2) sa nekim SX3, a ostavio VSTi i drajvere, može i tu da zezne!
Izvini ako to negde gore piše, nisam sposoban da se ovde jače umešam od ovoga!
Pozdrav!
[ Rockovic @ 29.11.2006. 21:18 ] @
Sta da kazem... Gitaru cujem u Win. U cubase kad vratim na "Asio Multimedia Driver" cujem midi ali ne i signal sa mikrofona (gitaru). Kad promenim nazad na "Asio4All v2" ucuti sve sto je "odsvirano" u Cubase (midi). U "Asio4All" Panelu na listi imam: "Creative Audigy Audio Processor" koji mi je Aktiviran (gde je "Out: 6x 4-191.9kHz, 16Bits" Unavailable) zatim "Intel(r) 82801BA/BAM AC'97 Audio Controller" i "Logitech Mircrofon (Messenger)" kao treci na listi. Ovi svi detaljniji podaci o hardveru na listi verovatno variraju od masine do masine ali eto, mozda nekom bude znacilo nesto...
Sa GuitarRig-om je kao malo drugacije (kad je pokrenut samostalno). Pale se "led-lampe" i na Input/Output ali zvug gitare ostaje nepromenjen. Da li je "Output" lose konfigurisan? Kad ga editujem (GuitarRig) kao Insert na audio kanalu na kojem testiram onda nema znakova zivota... Muuk...
@ton_majstor Probao sam uglavnom sve tacke (oko registry se nisam bas trudio previse - Registry Clean Pro), Ovo mi je prva (a verovatno i zadnja) instalacija Cubasea tako da je tesko da imam "repova" od pre...
Ovo mora da je smesno za nekoga ko je prosao sav ovaj sex. Ja evo dizem ruke (mada nisam taj tip)...
[ farky @ 29.11.2006. 21:43 ] @
Citat: Rockovic"Intel(r) 82801BA/BAM AC'97 Audio Controller"
da nemas na ploci mozda integrisan zvuk koji nije DISABLED?
drugo, ja sam imao problem sa ASIO4ALL driverima dok je bio instaliran Creative Control Panel, rijesio sam to tako sto sam obrisao sve sto mi je Creative instalirao, instalirao SAMO drajver za zvucnu kartu i onda ASIO4ALL i radilo je
trece, ako MUTE-iras zvuk u Windows Mixeru, nikakav zvuk nece izaci NIGDJE, trebao bi imati u Recording properties za LINE IN opciju Advanced i tamo jednu opciju da ti prikaze samo ono sto se SNIMA, a u CUBASE moras aktivirati opciju Monitor u traci za snimanje..
jesam li ga zapetljao? 
[ Rockovic @ 29.11.2006. 22:10 ] @
Hvala Farky na ukljucenju (mada je ovo vec mazohizam)...
1. Ovo sa "ploca" i "integrisan zvuk" te nisam bas razumeo... da li mislis na soundcard?
2. Instalirao sam samo drivere (od onog ostalog djubreta tesko da je iko ikad i imao koristi)
3. Ja "advanced" opciju imam samo na "Microphone" (koji je jedini "selected") kad sam na "Record" opciji u Windows Mixeru.
Sad signal gitare stize u cubase ("led-lapme" se pale na kanalu) ali nepromenjen je i dalje (pusten bilo kroz GuitarRig ili AmpliTube)?? Da nije problem opet u settings kad je u pitanju "Output" u Cubase?? Mora da je nekakva nebuloza pri 128 ristartovanju racunara naletela kao "Default"... Agonija se nastavlja... Ovo je sad vise pitanje principa =)...
[ farky @ 30.11.2006. 09:38 ] @
1. mislim na integrisanu zvucnu "kartu" na maticnoj ploci, moze biti konflikata ako je nisi DISABLE-ovao u Device Manageru, na to me upucuje onaj drajver (AC'97 Audio Controller)
2. OK
3. Hmm, ja sam imao Audigy karticu, pa mozda ima razlike naspram Live-a
Kazes da se pale i ulazne i izlazne "led diode" u gitar rigu, znaci da zvuk prolazi kroz njih.. sta se desava ako snimis gitaru na kanal i reprodukujes ga? Cuje li se tad sa efektom? Da bi cuo zvuk sa efektom (dok sviras) moras chekirati dugme 'Monitor' (malo dugme sa slikom zvucnika) koja se u Cubase-u nalazi pored dugmeta 'Record enable', a pri reprodukciji ga moras od-chekirati da bi cuo zvuk na tom kanalu.
[ Gitarista @ 30.11.2006. 10:36 ] @
Rockovicu,ti si se bash upleo "ko pile u kuchini"!
Ochigledno ne znash shta imash od hardwera na shta upucuje to da si rekao da imash
SbLive a u ASIO4All panelu imash ponudjen "Creative Audigy".Drugo,da li si siguran
da ti je bios podeshen kako treba i da li je win instaliran ljudski,odnosno da li su
svi driveri hardwera podesheni a vidim da nisu jer imash i AC'97 natrpane drivere.
3.Udji u bios i iskljuchi(disable) taj AC'97 zvuchni sistem"integrisanu zvuchnu kartu".
Sve ovo govori da ti sitem nije konfigurisan ljudski a ochigledno ne znash shta je integrisan zvuk.
Zato probaj da kao shto reche farky ukljuchish (chekirash) Monitor dugme u Cubase-u
na kanalu na kom ti je insertovan Amplitube ili gRig da bi chuo ono shto svirash.
A evo ti reshenja koje MORA DA RADI ako dovoljno poznajesh svoj rachunar:
rekao sam ti jednom,otvori kucishte i izvadi tu creative kartu shta god ona bila(SBLive ili
Audigy shto ochigledno ne znash ni sam),zatim u biosu ako znash ukljuchi AC'97 audio controler.
Dalje,instaliraj drivere za njega(koje imash na CD-u od drivera za matichnu plochu)
u windowsu ako vec nisu instalirani,zatim instaliraj ASIO4ALL
i reinstaliraj Cubase.Zatim ubodi gitaru preko di-boxa u mikrofonski ulaz na toj inegrisanoj
karti"AC'97" koju imash na plochi(crveni ulaz).Ukljuchi cubase i u device selektuj asio4all i smanji
bafer na recimo 512.Onda u control panelu windowsa izaberi "sounds and Auidio Devices Properties"
i udji u "Audio" pa onda u sound playback delu klikni na volume i mutiraj mikrofonski ulaz
da ne bi chuo "chistu gitaru" pa onda u sound recording ukljuchi sve.
Vrati se u cubase,otvori projekat,add-uj audio track,insertuj na njega amplitube i na tom
tracku chekiraj kao shto reche farky "monitor" dugme.PONAVLJAM DA OVO MORA DA RADI,ako ne onda
ti sam neshto brljash a ako radi onda lepo iskljuchi u biosu AC'97 i ubodi taj creative
shta god on bio na matichnu plochu,instaliraj njegove drivere i ostalo dalje valjda sam mozesh da
zakljuchish.
Eto ti sve objashnjeno u sitna crevca.Detaljnije ne moze.
Pozdrav!
[ Kirk Hammet @ 30.11.2006. 11:54 ] @
@Rockovic
Sve ovo shto ti je gitarista napisao treba da dovede do resenja,moguce da
imash neki konflikt izmedju te 2 karte,AC97 i SBlive-a (ili Audigyija).Moras znati sta
posedujes od hardvera.Mada moje licno misljenje je u tome da nisi instalirao nesto kako treba,
kao sto gitarista rece vidi se da ti sistem nije sredjen bas najbolje jer imas instaliran AC97
i Creative.Nije na odmet da nam napises sta sve imas od hardvera odnosno celu tvoju konfiguraciju
mada bi ovaj post gitariste trebao da resi problem.Uzgred koji di-box imas?
Poz!
[ Rockovic @ 30.11.2006. 18:39 ] @
@Kirk Behringer DI100/MIC200
[ Gitarista @ 30.11.2006. 21:02 ] @
Javi da li si uradio neshto.
Pozdrav!
[ Rockovic @ 30.11.2006. 21:41 ] @
Nista i nema da se javi...
- AC'97 Audio Controller - "disabled" u BIOS-u
- Ponovo instalirani Asio4All pa Cubase
- Svetluca svuda (Audio Activity isl.) u Cubase ali se nista ne cuje i dalje...
I naravno da je "Monitor" pritisnut...
[ Rockovic @ 30.11.2006. 22:08 ] @
- € -
[ Rockovic @ 01.12.2006. 18:46 ] @
Hteo bih da se jos jednom zahvalim na pomoci. Kako ce biti dalje videcemo...
[Ovu poruku je menjao Rockovic dana 01.12.2006. u 23:09 GMT+1]
[ srle69 @ 06.12.2006. 00:05 ] @
Evo da se i ja prikljucim.
Imam isti problem,samo sto ja nisam pravio zbrku sa vise zvucnih kartica.Imam za sada samo AC 97. integrisanu.Problem je u tome sto asio4all nece da pusta importovane midi fajlove u cubase a VSTI mu rade i cuju se odlicno.U control panelu za asio4all je precrtana opcija OUTPUT sto me jako zbunjuje.Kada stavim asio multimedia driver onda ne rade VSTI a rade importovani midi fajlovi.
To je neka mala ali velika glupost u asio4all sto mislim da je i slucaj kod doticnog kolege.
Jednostavno,parcijalno radi i ne daje OUTPUT.Naravno da sam sva setovanja vise puta isprobao sa instalacijom od nule svog softvera.
Zbog svega ovoga,ali prvenstveno zbog kasnjenja na AC97 koristim klavijaturu za snimanje u audio formatu bez VSTi-ja preko LINE IN-a i do sada sam napravio par lepih projekata.Ne koristim mikrofonski ulaz sto je mozda i problematicno kod kolege.Neka proba da radi samo preko LINE IN-a kao ja i mislim da ce imati manje problema.
Klavijaturu direktno ukljucujem u karticu jer ima vec dovoljno pojacan signal,a gitaru i vokale provlacim kroz Rolandov digitalni studio mixer sa njegovim efektima zbog predpojacanja a i zbog efekata.
Treba da mi stigne Audigy 2 i panika me hvata kada citam ove postove,jer sam nabavio midi kabl i planiram da se bacim na midi snimanje.
Bogami,izgleda da cu ostati na ovom nacinu rada.Audio snimak i pichi.A da,koristim sekvencer u klavijaturi,tako da u komp samo snimam vec pripremljeni materijal.Gitaru i vokal snimam direktno u cubase-u preko studija.
Mozda je ovo najednostavnije resenje za kolegu,jer sigurno radi,provereno.
Asio su smislili Amerikanci samo da Srbima na jos jedan nacin zagorcaju zivot !!!
Dr.Srle
[ Gitarista @ 06.12.2006. 00:15 ] @
Pa nisi valjda poruchio Audigy!?Daj ne zezaj,zar nisi mogao da uzmesh neko pametnije reshenje?
POz.
[ srle69 @ 06.12.2006. 00:34 ] @
Ma dobijam ga iz nemcije za DZ sa neke polovne masine,mada ako se ne snadjem sa njim,sluzice kao i AC97 samo sto ce malo vise da trosi struje.
[ srle69 @ 06.12.2006. 00:36 ] @
He,sad vidim da smo i skoro komsije.Al se smanjila ova Srbija...
[ Gitarista @ 06.12.2006. 01:26 ] @
Ih,pa kako da nismo komshije,pozdravi mi Sashu kamenka ako ga poznajesh.
Ishli smo zajedno u elektrotehnichku shkolu u Kostolcu.On je '81 godishte.
Braaate,stvarno nam se smanji Srbija a da i ne primetish:)
Pozdrav Komsho!
[ Rockovic @ 06.12.2006. 10:05 ] @
@Srle69, takav racunar se mozda isplati (za snimanje audio) za neki demo ili sl. mada je i tad rezultat jako loseg kvaliteta. Nemam pojma koje su tvoje ambicije ali izgleda da kako ga god ti konfigurisao ili sta vec radio opet na kraju imas katastrofu od zvuka... Ima naravno ljudi koji rade i sa losijim konzervama ali ja nisam imao prilike cuti nesto od toga. Iskreno sumnjam da to moze biti na nakom boljem nivou (sa aspekta zvuka naravno).
Ipak je ocigledno da ako je covek malo ambiciozniji mora se ako nista bar za pocetak imati neka pristojna zvucna kartica (internu/externu) ili neki "interface" (puno bolje po mom skromnom misljenju) kad je u pitanju snimanje sa racunarom. Te Creative kartice tesko da ces i naci u nekoj muzickoj radnji...
Znam da ova poruka nece biti od neke pomoci ali eto... Ja sam ocekivao mozda vise nego sto je realno zbog raznih poruka ljudi po web-u (entuziasti pre nego realisti =)...) i dosta sam se razocarao na kraju samim zvukom (posle svog sexa sa "setovanjem"). Mozda ti ako nista "spusti" ocekivanja na neke realniji nivo...
[ srle69 @ 07.12.2006. 00:45 ] @
Slazem se sa tobom donekle.Sam kazes da te je zaintrigiralo to sto se puno ljudi bavi muzikom na netu.To sto se objavljuje kao radovi entuzijasta mislis da je sve radjeno sa prvoklasnim hardverom?Pa velika vecina koristi ono sto ima u nekoj home produkciji.
E sad,kvalitet je nesto sto se trazi u profi produkcijama i vazi za ljude koji od toga zive.Ja nisam ni mislio da osnujem izdavacku kucu i sopstvenu produkciju.Za to stvarno treba mnogo, pre svega para, pa znanja i kreativnosti.Na kraju,ako to sve i imas,problem je naci trziste i sve to plasirati,narocito kod nas u ovoj poplavi shunda i svakojakih kvazi-kompozitora i producenata.
Ne mogu da se slozim da preko srednje konfiguracije racunara ne mozes da uradis pristojan amaterski projekat.Ono sto sam ja kao pocetnik napravio na gore opisan nacin prevazilazi moja ocekivanja o kvalitetu koji sam mogao da dobijem sa ovim sto imam.Izmedju ostalog,bavim se komponovanjem muzike za amaterska pozorista i finalni proizvod koji napravim je veoma dobro prihvacen od ljudi koji se bave slicnim poslom.Neki profesionalni reditelji koji su poslusali moje radove su jako bili zadovoljni i par tema sam uspeo da proturim kroz neke predstave.Naravno,jos uvek sam anonimus i nemam ni zvanje kompozitora ili dizajnera zvuka,tako da ne mogu da ocekujem ni neke ozbiljnije finansije.Mada,u ovoj oblasti se mnogo vise ceni tema i kreativnost pa tek onda sam kvalitet zvuka,ali veruj mi,slusajuci mnoga dela profesionalnih pozorisnih kompozitora koji vecinom rade muziku na racunaru,nisam nista bolji kvalitet zvuka cuo u odnosu na ono sto sam ja napravio.To znaci da se itekako moze odraditi solidan poslic sa skromnijom opremom.
Snimiti nekom album,to je vec nesto sasvim drugo.U to se ne bih previse petljao,neka to ostane ljudima koji se time profesionalno bave.
Zato,nemoj da padas u apatiju da se ne moze nista napraviti.Ja sam sa svojim skromnim bendom uradio neke svoje stvari pre 2 godine koje se i dan danas vrte po nekim lokalnim kaficima i niko nije rekao da je to djubre i da ne moze da se slusa.Cak naprotiv,svi su bili iznenadjeni (cak i ja)kako je dobro ispalo a mnogi mi nisu ni poverovali da smo to uradili nas dvojica na racunaru.Doduse,ima i onih koji isto tako nesto sami prave kod kuce pa ti nalaze primedbe i greske kao da bi oni to bolje spakovali a ni jednu njihovu svar do sada nisam cuo.To su obicni zlobnici kojima je krivo kada neko nesto uradi iz blize okoline iz ciste zavisti(to je nas srpski mentalitet u manjim gradovima) i na njih ne treba obracati paznju.Vazno je da si ti zadovoljan.
Zato sam ti i napisao ovaj post,da vidis da se kako-tako moze nesto napraviti i to sa 10% koriscenja CUBASE-a.Mislim i dalje da je kreativnost na prvom mestu pa tek onda kvalitet zvuka koji je za home produkciju po meni sasvim OK.
Izvinjavam se na duzini,verovatno ce ovo filozofiranje retko ko imati strpljenja da procita,ali imao sam potrebu da ovako nesto napisem...
Ziveli
Dr.Srle
[ Rockovic @ 07.12.2006. 08:43 ] @
@srle69, naravno da se moze snimati u slicnim uslovima i web je pun "amaterskih projekata". Ja nisam ni tvrdio da je to nemoguce (ne znam o kojoj apatiji govoris?). Pogotovo ako se radi o kombinaciji midi-keyboard i racunar (kako rade verujem vecina kompozitora o kojima pises). Pod "Srednjom konfiguracijom" nemam pojma sta podrazumevas (vrlo sirok pojam) ali sam ja pre svega (iskljucivo) mislio na snimanje audio signala i to u fazonu "ustekaj elektricnu gitaru ili mikrofon u ulaz za mikrofon neke Blaster-katrice na poledjini racunara i przi" koje je isto moguce ali ono sto se dobije je razocaravajuce.
Ja sam na projekte tog tipa mislio koje su ljudi po raznim forumima (web-u) predstavljali puna srca i entuzijazma mada je sam snimak mulj iz zvucnika koji samo "umetnik" cuje (verovatno i talenat bude ugusen na taj nacin)... Po mom misljenju, kad je u pitanju snimanje (posmatrano opet samo sa aspekta "tehnike") diriguju odredjeni standardi koje i trziste a i vecina muzicara postuje.
Treba imati sto je neophodno (sto je po meni osnovni preduslov) a kasnije i znati sta sa tim raditi. Danas je to srecom sa "digitalizacijom" i racunarima dosta priblizeno nama smrtnicima ali opet neke osnovne definicije kvaliteta postoje i ne mogu se zanemariti. To vazi po mom misljenju za sve bas kao i da "kasika-viljuska-noz" postoje da bi se jelo kako treba...
A to o cemu ti pises je (kao i muzika u principu) prilicno subjektivna stvar. Ja i ne ulazim u pricu o tome da li se to sto je snimljeno svidja nekome ili ne. Moj stari snimak uradjen na fostex-ovom 4-kanalcu sa kraja '80 zvuci katastrofa ali verovatno necu nikad vise snimiti nesto sto ce mi biti bar priblizno drago... To je neka druga diskusija.
[ srle69 @ 08.12.2006. 00:33 ] @
Evo recimo,moju konfiguraciju smatram srednjom:
AMD Barton 2800+ (2.1 GHz)
512 ddr
80 HD
Ati radeon 9600 xt Asus
MB Asus k7n8x Nvidia Nforce2
...
Vidis,tu je mozda caka oko kvaliteta zvuka sto ja pri audio snimanju gitare,gitaru ukljucim u 4-kanalni Rolandov digitalni studio koji ima predpojacanje i ponekad dodam neki efekat i takav signal vodim preko LINE-IN-a na zvucnoj kartici (AC 97) u Cubase.Mogu ti reci da je kvalitet pristojan i sasvim upotrebljiv za dalje doterivanje,mada ja najcesce samo odredjujem nivo u mixu.Tako radim i sa vokalima.Inace,moj kolega iz benda,inace gitarista po struci i zadatku je jednom bio kod nekog prijatelja gde je snimao gitaru preko mikrofona ukljucenog direktno u komp.Mikrofon je bio obican,kompjuterski,za video konferenciju i mislim Logitech.Koliko me jos moje usi sluze,razlika u kvalitetu nije bas mala(u korist kvaliteta preko LINE-IN-a i mog studija).
Druga stvar,jako je bitno kakav mikrofon koristis jer postoje velike razlike u impedansama.Recimo,ja imam nov Shure sa kablom koji preko ozvucenja jako dobro radi ali u kompu jedva da daje neki signal i to katastrofalnog kvaliteta.Mnogo bolje radi neki plastikaner sa pijace od 100 dinara(1,5 evra).
Cini mi se da imas neku mixetu pa obavezno provuci signal kroz nju,razlike mora da bude.
Sto se tice apatije,mislio sam na ono sto si rekao da dizes ruke od svega.Mozda nisam bas upotrebio pravi izraz.
Pozdrav
[ Rockovic @ 21.01.2007. 19:46 ] @
Evo ja i dalje sa starim problemom. Malo je bila oskudica sa slobodnim vremenom i tako... Racunar je inace od moje kcerke i ja tesko da sam ga i video posteno do ovog zajebavanja a kamoli da znam sta ima u njemu... Kako god, evo sve sam uradio prema poruci Gitariste u kojoj kaze "OVO MORA DA RADI..." (onako u "sitna crevca") ali i dalje nemam "audio input-a" u Cubaseu.
I dalje pokusavam "ogoljeno" sa integrisanom karticom tako na nema ni nekakve blaster kartice (Audigy je bila u pitanju) u prici ovaj put. Nema vise ni "Amplitube" u igri koji se i nije pokazao nesto (po mom misljenju) vec gitara ide samo preko pedale (DigiTech RP200A) direktno u racunar preko LineIn-a (signal je ok u Win)...
Definitivno nisam nista "petljao" posto niti nemam vremena za to a i pisem ovde na kraju krajeva da bih izbegao eventualna "petljanja".
Hvala u napred.
PS. Srle69, vidim da ti imas dosta slicnu kombinaciju sa AC97. Mozes li mi malo detaljnije reci kako ti "izgleda" u cubase pri snimanju audio signala? "Device setup" npr.?
[ Rockovic @ 24.01.2007. 22:32 ] @
Sta se desava ljudi? Pa toliko vas je sto svirate i snimate a da vam je ovo problem?? Evo sad pokusavam da testiram NI Battery 3 i sve je ok proslo sa instalacijom ali u Cubaseu tisina.
ASIO4All aktiviran, AC97 Running (Out/In), 224 Asio Buffer Size, Intel(r) Integrated Audio 1 i 2 na VST Inputs, Intel(r) Integrated Audio 1,2 i 3 na VST Outputs...
Dajte majku mu pa ne mogu da verujem da je ovo neki problem za vas (niti da sam ja privi mazohista do sad). Koliko god da je banalan problem za neke ipak je red da se pomogne ili...??
Ili da li ovo iko cita??
[ duskodugousko @ 10.08.2007. 19:42 ] @
jao ljudi al se vi namuciste....
a ja se spremao slicnim putem da idem...
ja se pomalo razumem u elektroniku pa znam da je ulaz za mic na kartici predvidjen za kondezatorski mikrofon,sto znaci da je na +5v,ulazna impendansa je velika,a sve to ne odgovara gitari.
Kad se ubode u line in to je to,imp je prilagodjena i nema napona.
U softwer se vrlo malo razumem,pa bih pitao nesto sto je mozda najveca glupost koju ste dosad culi:
Moze li gitara na neku foru da se prikljuci na USB?
pozz
[ Rockovic @ 21.08.2007. 15:14 ] @
Ja sam sretao negde na web-u reklame za USB gitare... Verovao ili ne =)... http://www.behringer.com/IAXE393/
Sto se tice problema ovo je bilo dosta davno i ja sam digao ruke od toga. Sve zvuci relativno ok dok ne aktiviram pomenute plugin-ove (npr. AmpliTube) u Cubase-u... Nema teorije da se ocisti hum/brus i ja sam uveren da je u pitanju ta jadna blaster-kartica. Da je neka kvalitetnija sa boljim ulazima verujem da bi to zvucalo puno bolje. Kod mekih cije sam snimke cuo i koji imaju slicnu kombinaciju gitare zvuce pristojno sa oba plug-in-a (nema shuma i brujanja).
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|