[ niknen @ 29.11.2006. 13:40 ] @
da li postoji mogucnost da se zabrani ulazak u tableu preko shifta? da li postoji mogucnost da kada hocemo da udjemo u bazu preko shifta da tek tada izbaci formu za unos sifre i samo ako pogodite sifru da mozete da udjete u bazu. Ili tako nesto slicno tome ako neko ima ideju neka napise hvala unapred
[ djalfirevic @ 30.11.2006. 10:41 ] @
Samo postavi sifru na bazu podataka i tako niko nece moci da ti otvori bazu preko shift-a. Naravno ukoliko taj neko sazna tvoju sifru kada je ukuca, on moze da drzi shift i da klicne Enter, i onda ponovo moze da otvori Startup Properties, ali ti nemoj da mu dozvolis da dodje u posed sifri, naravno.

OK?
[ gojkto @ 30.11.2006. 11:33 ] @
Ali posotoje programcici koji ti lako i brzo razvale tvoju sifru na Access-u... Tako da je sve ostalo lako i jednostavno...
[ srdjan ub @ 18.02.2007. 11:08 ] @
Evo ti koda, ovaj definitivno radi, napravi novi modul i u njega kopiraj ovo:

Public Function SetProperties(strPropName As String, varPropType As Variant, varPropValue As Variant) As Integer
On Error GoTo Err_SetProperties

'Dim db As Database, prp As Property
Dim db As DAO.Database, prp As DAO.Property

Set db = CurrentDb
db.Properties(strPropName) = varPropValue
SetProperties = True
Set db = Nothing

Exit_SetProperties:
Exit Function

Err_SetProperties:
If Err = 3270 Then 'Property not found
Set prp = db.CreateProperty(strPropName, varPropType, varPropValue)
db.Properties.Append prp
Resume Next
Else
SetProperties = False
MsgBox "Runtime Error # " & Err.Number & vbCrLf & vbLf & Err.Description
Resume Exit_SetProperties
End If

End Function

'Postavi sledeće na prop. On Click dugmeta, slike (transparent?) zvanog "bDisableBypassKey".
'Promeni lozinku.

Private Sub bDisableBypassKey_Click()
On Error GoTo Err_bDisableBypassKey_Click

Dim strInput As String
Dim strMsg As String

Beep
strMsg = " Zelite li omoguciti SHIFT key?" & vbCrLf & vbLf & " Molimo Vas upisite sifru za omogucivanje SHIFT key-a."
strInput = InputBox(Prompt:=strMsg, Title:=" Shift key nije omogucen ")

If strInput = "Upisite vasu sifru ovde" Then
SetProperties "AllowBypassKey", dbBoolean, True
Beep
MsgBox " Shift key je ukljucen." & vbCrLf & vbLf & " Slijedeci put kad budete otvarali vasu bazu Shift key ce biti omogucen.", vbInformation, "Set Startup Properties"
Else
Beep
SetProperties "AllowBypassKey", dbBoolean, False
MsgBox "Incorrect ''AllowBypassKey'' Password!" & vbCrLf & vbLf & " Shift key je onemogucen." & vbCrLf & vbLf & " Slijedeci put kad budete otvarali bazu Shift key ce biti onemogucen.", vbCritical, " Netacna sifra "
Exit Sub
End If

Exit_bDisableBypassKey_Click:
Exit Sub

Err_bDisableBypassKey_Click:
MsgBox "Runtime Error # " & Err.Number & vbCrLf & vbLf & Err.Description
Resume Exit_bDisableBypassKey_Click

End Sub

………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
Kada zelite omoguciti Shift key kliknete na command buton (label) unesete sifru, zatvorite bazu i ponovo je otvorite drzeci Shift.
Kada zelite onemoguciti Shift key takodjer kliknite na command buton (label) unesite netačnu šifru i zatvorite bazu. Shift key će biti onemogućen.
Radi samo na trenutno otvorenoj formi !!!!!!!!!

[ Pike79 @ 18.02.2007. 16:26 ] @
Sta dalje kada se otvori novi modul i iskopira se u njega ovaj kod?
Jel treba da se napravi nova forma i neko dugme i kako?
Ako nije problem zakaci primer.

Pozdrav!
[ srdjan ub @ 19.02.2007. 00:14 ] @
Pike79, piše ti gore da gornji deo koda (vidiš valjda da ih ima 2) kopiraš u modul i sačuvaš ga, a potom kreiraš dugme ili sliku (poželjno je da bude transparent da ne bih bilo ocigledno, ali ne mora) i nazoveš ga "bDisableBypassKey" kao što piše i onda sledeći deo kopiras u OnClick osobinu tog dugmeta ili slike i promeniš u tvoju lozinku.
Pročitaj dobro pre nego nego što pitaš, vidiš valjda gde počinje kod, a gde se završava.
Pozdrav!
[ Pike79 @ 19.02.2007. 15:35 ] @
upravu si nisam dobro gledao.
Sad razumem!
Hvala ti!
Pozdrav!
[ Pike79 @ 19.02.2007. 23:26 ] @
Srdjane ovo resenje ti je super!
Da li je ovako postavljenu lozinku lako provaliti u praksi?

Pozzdrav!
[ srdjan ub @ 20.02.2007. 00:17 ] @
Kao što znaš .mdb file može da se provali ali čini mi se da to nije baš lako sa ovim slučajem (bar ja to ne znam), ali zato i postoji i konverzija u .mde, gde nemože doći u kod modula. Ovo je ipak druga stvar u odnosu na glupu access-ovu šifru gde sa običnim programčićom može svako da je provali. Mislim da je ovo u kombinaciji sa zaštitom za kopiranje i konvertovanjem u .mde file solidna zaštita. Pozdrav !

[Ovu poruku je menjao srdjan ub dana 21.02.2007. u 02:08 GMT+1]
[ Pike79 @ 20.02.2007. 23:34 ] @
Nasao sam nedostatak ovog nacina zastite.
A to je, da mozes da iz druge novoformirane baze da importujes tabele i sve ostale objekte i da ih modifikujes ako je mdb fajl ta baza koja je navodno zasticena.
Sto znaci da ovaj vid zastite i nije tako sjajan.
Taman sam se ponadao to ono sto nam je svima trebalo da zastitimo ono sto smo gradili :-(
Pozdrav!
[ srdjan ub @ 21.02.2007. 00:53 ] @
Zato ti i kažem da ovo ide u kombinaciji sa zastitom za kopiranje i konvertovanjem u .mde jer neće moći da otvori modul iz .mde!
Ali pak sada postoje neki programčići gde možes otvoriti forme iz .mde, a sifra se nalazi na formi????
Neznam da li bi kod mogao da bude u modulu a da se inicira samo iz forme, onda bi bilo dosta bolje???

[Ovu poruku je menjao srdjan ub dana 21.02.2007. u 02:07 GMT+1]
[ in4mer @ 18.03.2008. 20:17 ] @
Da se nadovežem na postavljeno pitanje:

Meni treba samo kod koji će zabraniti pristup tabelama i dizajn pogledu pomoću Shift-a ( i njegova primjena ), a ne i onaj koji će to ponovo omogućiti. Ponovno omogućavanje Shift-a ću riješiti na drugi način, pomoću tajnih vrata koja vode direktno na Startup. Radi se o .adp aplikaciji koja je nadovezana na MS SQL bazu. Znam da postoji modul za to, ali ne mogu da ga pronađem. Možda je to moguće i pomoću ovog modula, ali, i ako jeste, ne znam kako da ga aktiviram.

Našao sam nešto na: http://www.mvps.org/access/general/gen0040.htm ali ne snalazim sa baš dobro sa engleskim.

[Ovu poruku je menjao in4mer dana 19.03.2008. u 11:05 GMT+1]
[ Robinzon Kruso @ 05.04.2008. 10:16 ] @
Ja sam konvertovao mdb u mde i pre toga ubacio sifru za korisnika i u startup onemogucio tj. uncheckirao sve predlozene opcije... Sad ne znam sta sve moze da se modificira ulaskom uz pomoc shifta ali sam negde video da postoji nacin i da se zaobilazni shift press blokira....

Pozdrav...