[ gosha @ 01.12.2006. 11:23 ] @
Ukoliko pravim fotografije u zatvorenom i sa ukljucenim sobnim osvetljenjem, a pri tome koristim i blic.

Da li treba da postavim WB na sijalicicu ili na blic (nadam se da me razumete, govorim o malim slikicama koje oznacavu mod odredjivana WB-a)

Na nekom forumu sam citao da moze sa pausom da se podesi WB.

Da li to znaci da ja mogu da uzmem paus, naslonim na objektiv, podesim WB na auto i da tako dobijenu fotografiju koristim za Custom podesavanje WB-a ?

Poz. Gosha

[ broker @ 01.12.2006. 12:21 ] @
Prebcis na podesavanje WB, u kadar stavis obican beo papir (ali beo), tako da ceo kadar bude bela povrsina. Aktiviras podesavanje i saceks da zavrsi. Tada ce aparat bitipodesen da u datim svetlosnim okolnostima, belo bude belo.
[ cozmo_im @ 01.12.2006. 12:29 ] @
Ako koristi blic, to nece nikako da mu pomogne...

A ako NE koristi blic, onda hoce...

Ako slikas blicom, WB stavi na Flash...

Pausom ne moze, sivi ili beli papir... i ne naslanjas na objektiv, samo, vec kao sto rece broker da ti papir ispuni kadar...
[ gosha @ 01.12.2006. 12:30 ] @
Hvala.

Citao sam i za taj nacin, samo sto je pisalo da je bolje da bude povrsina sivkasta. Spominjan je neki procenat od oko 20% sive sto ne bi bilo tesko odstampati na laseru. Da li je ovo tacno ?

Poz. Gosha

[ cozmo_im @ 01.12.2006. 14:07 ] @
Sivi papir koji se za to koristi ne mozes napraviti, ali mozes da ga kupis negde...

Zato, bez problema koristi bilo koji beli papir, posluzice kako treba...
[ gosha @ 01.12.2006. 15:10 ] @
10x

Poz. Gosha
[ icko.nom @ 02.12.2006. 19:23 ] @
Ovo samo uzgred,kad je vec pomenuto 'oko 20%', nije oko 20 vec 18% sive(izmedju 0% sive-bele i 100 % sive-crne).
To ti je mnogo bitno kod ekspozicije jer se njome kalibrisu svetlomeri fotoaparata za reflektovano svetlo,tako da ti siva karta tu moze vise pomoci.
pozz
[ gosha @ 02.12.2006. 20:20 ] @
Dosao sam do te strane u uputsvu

"Siva karta" je strucan naziv ?

Da li praktikujete ovakav nacin odredjivanja WB-a ?

Ako ovako odredjujem WB da li to utice na modove prioritet blende ili zatvaraca ?
T.j. da li ce, recimo ako koristim prioritet blende, biti drugacije vreme zatvaraca kada ovako podesim WB u odnosu na koriscenje predefinisanog WB-a ?

Poz. Gosha
[ .silja. @ 03.12.2006. 09:53 ] @
Evo ovako:
Neke stvari u prethodnim postovima su tacne a neke ne. Osim toga i upotrebe sivog platna su malo pobrkane.
Ne moze se koristiti beli papir (bilo koji) vec se mora koristiti samo posebni beli papir za to namenjen (ili sivi). U vecini slucajeva WB etaloni su sa jedne strane “obojeni” u belo a sa druge u sivo. Tu moze beskonacno da se experimentise. Skrati muke, otidji u prodavnicu i kupi za to namenjen alat.
Sivo platno je desna ruka studijskog fotografa. Namerno kazem platno jer se sada prodaje u takvoj formi. Razapeto je na elasticnoj opruzi velicine maxisingla a moze se presavijanjem na „4“ (slicno kao pozadine) lepo spakovati tako da stane i u dzep. Ima da se kupi i u BG i kosta oko 50 eura (ali, veruj mi, vredi).
Ja koristim sivu stranu i to iz 2 razloga:
1. Smanjujem nepozeljne reflexije pri merenju WBa i
2. Merim paramerte snimanja (Tv, Av) mada moram priznati cesto te parametre korigujem. Belom stranom je ovo neizvodljivo.
Naravno: prvo se meri WB pa nakon toga expozicija. Izmeriti i izexperimentisati expoziciju kod digitalaca bar nije problem.
Predlazem da se platno koristi samo za WB.
U slucaju fles rasvete itekako se platno koristi. Na primer ako je plafon izrazito crven ili plav: refleksijom se to prenese i na fotograviju bez obzira sto snimate flesem, a u slucaju studijske fles rasvete ga je apsolutno nezamislivo zaobici (u temu bi mogao i Nesa Spiner da se ukljuci i prozbori par korisnih saveta).
Postupak merenja je identican kao i pri klasicnom osvetljavanju.
Nisi napisao koji aparat posedujes (dSLR ili kompakt) te ti konkreno ne mogu dati odgovor. Kod pojedinih dSLR modela (npr. eos 10, 20,...) postoji u meniu kelvinska skala koja, u nedostatku sivog platna moze znacajno posluziti, ali za najpreciznija merenja sivo platno je zakon.

P.S. Paus se koristi u difuzione svrhe a ne kao WB reper bez obzira sta su trabunjali na drugim forumima.
[ icko.nom @ 03.12.2006. 21:54 ] @
Citat:
.silja.:Izmeriti i izexperimentisati expoziciju kod digitalaca bar nije problem.
Predlazem da se platno koristi samo za WB.

Nije problem naravno,ali jeste problem u ekstremnim situacijama,evo sada nam upravo dolaze snezno beli lendskejpi npr:)
i nije problem 'Izmeriti i izexperimentisati expoziciju' nego tu istu ekspoziciju treba pogoditi,(jedan od fundamenata tehnicke strane fotografije)zar ne,jer nam svetlomeri koji su,ponavljam podeseni prema sivoj karti,ergo 18%sivo,mogu poslati blago netacne podatke,cesto se desava da prevare,i to nije neka 'filozofija' ja samo skrecem paznju i na taj fakat,nista vise...
[ gosha @ 03.12.2006. 23:04 ] @
Imam D50.

Ako fotografisem sa blicem da li treba da ukljucim isti i prilikom merenja WB-a ?

Poz. Gosha
[ broker @ 03.12.2006. 23:35 ] @
Citat:
icko.nom: Nije problem naravno,ali jeste problem u ekstremnim situacijama,evo sada nam upravo dolaze snezno beli lendskejpi npr:)
i nije problem 'Izmeriti i izexperimentisati expoziciju' nego tu istu ekspoziciju treba pogoditi,(jedan od fundamenata tehnicke strane fotografije)zar ne,jer nam svetlomeri koji su,ponavljam podeseni prema sivoj karti,ergo 18%sivo,mogu poslati blago netacne podatke,cesto se desava da prevare,i to nije neka 'filozofija' ja samo skrecem paznju i na taj fakat,nista vise...

Za balans belog to nema veze, samo uhvatis cistu sneznu povrsinu u pun kadar i odradis balans belog. Za ekspoziciju, mozes uvek rucno da korigujes za blendu - dve umanuelnom rezimu ili da uradis kompenzaciju ekspozicije (EV). Na digitalciam to nije problem jer na preview mozes odmah da vidis efekat korekcije.
[ .silja. @ 04.12.2006. 11:56 ] @
Jos jednom da napomenem:
Balans belog i expozicija su dve porpuno razlicite i nesrodne stvari i to ne treba mesati. O diskusiji a vezano za expoziciju u digigitalnoj fotografiji ne treba trositi vreme. Uz pomoc histograma (kao druge desne ruke fotografa) sve probleme vezane za bilo koliko komplikovane i extremne svetlosne uslove, lako resavate. Ukoliko vam je “mrsko” koriscenje histograma, ukljucite briketiranje, ako vam se ni to ne radi onda napravite rucne korekcije: par snimaka ka plusu i par ka minusu (ovo drugo je vaznije). Uvek tako gledajte, ako ne umete da potrefite pravu expoziciju, da snimak bude nesto tamniji. U obrnutom slucaju ce te tesko izvuci bilo sta. U extremnim situacijama podrazumeva se koriscenje ROWa.
Vratimo se temi (gosha).
Na d50 nemas kelvinsku skalu te je sivo platno pozeljno imati.
WB podesavas pod istim uslovima pod kojim ces i slikati. Primer:
1. Na sredini sobe je model i zelis ga slikati,
2. Sivo platno postavis poded modela,
3. Aparatom ga obuhvatis tako da pokrije ceo kadar,
4. Prebacis u MF mod i malo zamutis da ne bude ostro (homogenost),
5. Prema proceduri iz uputstva aparata odradis kastom vajtbalans i to se memorise,
6. Pomeris aparat prema modelu (ne menjas svetlosne uslove), odredis expoziciju, izostris i skljoc.
Recju: pod identicnim svetlosnim uslovima moras i slikati i meriti WB pa je odgovor na tvoje pitanje DA.
[ gosha @ 04.12.2006. 14:17 ] @
Hvala.

Sivo platno ili karta ce morati da pricekaju.

Jel ima negde da se vide poredjenja kada se fotografise sa predefinisanim WB i WB-om podesenim pomocu sive karte ?

Poz. Gosha
[ gosha @ 04.12.2006. 14:49 ] @
Malo citao na netu pa naleteh na ovo:

http://www.acecam.com/magazine/gray-card.html

http://www.fotowand.com/

http://www.acecam.com/magazine/fotowand.html

Mozda nekome bude od koristi.

Poz. Gosha

[ icko.nom @ 05.12.2006. 09:08 ] @
Sada znam da neko koristi dve desne ruke prilikom fotografisanja:);
Nisam mislio na WB kada sam pomenuo sneg;
Hteo sam samo da nekom ko pocinje foto-odiseju skrenem paznju( s obzirom da je pomenuta siva karta) na problem ekspozicije,nacin na koji fotoaparat meri kolicinu fotona,(skolski primer kada se u kadru nadju crni i beli dzukac-kakvo 'citanje' dobijas sa spot merenjem) itd,itd;
Jedina intencija mi je bila da se MiKojiPocinjemo vise pozabavimo tom problemu,i opet nista vise od toga,na netu i u knjigama mogu naci pregrst informacija o svemu;
Ne bih arcio tastaturu na WB;
Toliko
[ gosha @ 05.12.2006. 14:01 ] @
Tako gledano ne mora da se trosi tastatura ni na sta. Sve ima na netu.

http://en.wikipedia.org/wiki/Category:Photography_terms

Aj da gasimo forum

Poz. Gosha
[ icko.nom @ 05.12.2006. 15:22 ] @
jos ga niko nije upalio,ajde da tako i ostane:)
sto se arcenja tice,mislio sam da nema potrebe jer je sve uglavnom receno
toliko....
[ guru @ 08.12.2006. 00:45 ] @
Shto komplikujete, uzmite obichan beli papir i pokupite svetlo.