[ H4mm3r @ 01.12.2006. 17:42 ] @
Sigurno je bilo jos ovakvih tema ali nakon pola sata trazenja nisam nista nasao pa eto rekoh da probam.
Imam umrezeno 8 kompjutera ali mi se cesto javljaju problemi da nemogu pristupiti nekom od sherovanih diskova na pojedinim kompjuterima naime tada dobijam poruku tipa:
"(ime diska) is not accessible.You might not have permission to use this network resource.
Contat the atministrator...itd.
The network path was not found"
E sad kompjuteri imaju instalirane WIN xp SP1 i imaju manualno dodjeljene adrese od 192.168.0.1 (server) pa na dalje.
Svi kompjuteri u mrezi se vide ali nemogu pristupiti njihovim sherovanim diskovima (samo na njih par funkcionira).
Mene interesuje kako to da nekad mogu a nekad nemogu pristupiti sherovanim diskovima?
Postoji li neka alatka u windosama da mi ubrza i poboljsa tu mrezu ili mozda neki softwer koji bi rijesio taj problem.
[ Mister Big Time @ 02.12.2006. 02:42 ] @
Da li ti je ukljucena opcija "Enable NetBIOS over TCP/IP"?

I da li mozes da pristupis tim problematicnim racunarima putem IP adrese, bez imena tj. preko My network places?
[ H4mm3r @ 02.12.2006. 11:20 ] @
Da li ti je ukljucena opcija "Enable NetBIOS over TCP/IP"?

Do sad nije bila ukljucena , probat cu pa javim.
Hvala
[ glober @ 07.12.2006. 02:09 ] @
Citat:
Mister Big Time: Da li ti je ukljucena opcija "Enable NetBIOS over TCP/IP"?

I da li mozes da pristupis tim problematicnim racunarima putem IP adrese, bez imena tj. preko My network places?

Ovo prvo stvarno nema veze nisacim !
Ovo drugo nema logike.
Preko Ip adrese = ping <> My network places

U njegovom slucaju je ocigledno da moze preko my network places
ali ne moze da pristupi resursu.
[ Mister Big Time @ 07.12.2006. 02:57 ] @
Dobro, pa koje bi mu ti resenje savetovao da pristupi resursu?

P.S. Praksa i teorija se ponekad razlikuju, stoga ako nesto deluje nelogicno mozda i proradi. Nije na odmet probati sve kombinacije. Bolje probati nego sedeti skrstenih ruku i ne uraditi nista.
[ glober @ 07.12.2006. 21:53 ] @
Neka pogleda par susednih tema ima pregrst odgovora na ovo
a ne moze se tacno znati osim ako se ne sedi za kompom.

Moguce je da nema otvoren guest account.
[ opmo @ 15.12.2006. 23:03 ] @
mozda ce nekima ovo zvucati cudno ali ...
problem je poznat i sa prethodnim verzijama Win (dovoljno je reci Windows :( ) i najverovatnije nastaje usred "zaglupljenja" istog, pogotovo na racunarima gde je prepunjen registry, malo RAM-a, malo prostora na disku gde je swap fajl (prepunjen HD), zaboravljena neprikosnovena (kada je Win u pitanju) komanda format...
I cak tada neki "strucni" kazu - desava se i najboljima (ja pomislim precesto...).
U tim trenucima, mozda ti je najbolje resetovati komp i pomoliti se (ako si pobozan) da ce da se resi "samo od sebe" sto je opet kod Win+mreza cest slucaj.Ali ni ovo nece uvek pomoci...
P.S. Komentari ne vaze za WIN2xxx
[ opmo @ 15.12.2006. 23:15 ] @
Zaboravih,
Citat:
glober: Neka pogleda par susednih tema ima pregrst odgovora na ovo
a ne moze se tacno znati osim ako se ne sedi za kompom.

tacno

Moguce je da nema otvoren guest account.

netacno - ako je korisnik prijavljen kao guest, a adm. mu je zabranio izlaz na mrezu, nece moci da se pristupi deljenim fajlovima na tom racunaru, ali je poruka koju javlja tada drugacija... Tako da ovo nema nikakve veze.

U tim trenucima, kada ne mozes da pristupis zeljenom drajvu (kompu), pinguj ga i ako dobijes da je prisutan - problem je u Win tj.softverski. A ako nema odgovora, proveri hardver... Ovo ce ti ubrzati posao oko trazenja "kvara". A nije losa ni ideja da se tada proba pristup preko IP adrese (u Explorer bar-u \\192.168.0.x-adresa kompa gde ne mozes da pristupis) kao sto je vec receno...