[ burtonium @ 25.05.2003. 21:42 ] @
| Pozdrav,
opet imam neki problem. Imam neki txt file koji se zove recimo domene.txt. U njemu su izlistani domeni po redu. Ako uradim
cat domene.txt izpis izgleda ovako
domen1.com
domen2.com
domen3.com
kada uradim
for d in `cat domene.txt`; do touch /root/test/$d;done
odem u taj dir napisem ls i dobijam sledece:
domen1.com?
domen2.com?
domen3.com?
Pojavljuje se ovaj glupi znak "?" !!!
A kada uradim sledece:
for d in `cat domene.txt`; do nslookup $d;done
on mi za svaki domen javlja sledece
....
** server can't find domen1.com\013: NXDOMAIN
....
i tako za svaki domen!
Otkud se pojavljuju ovaj \013 i onaj ?, dali postoji neki programcic, koji mozem pohvatati ovaj string \013 i obrisati ga?
Nesto slicno PHP-ovom EREGREPLACE????
I zasto nasataje ovaj problem sa tim nevidljivim stringom za cat? Da li je mozda problem u tome sto cat vraca na kraju reda novi red? ili je nesto drugo?
|
[ tOwk @ 26.05.2003. 03:41 ] @
Da tebi možda ne treba program „fromdos“?
Za ostalu (malo napredniju) obradu, preporučujem sed(1).
[ Jovan Marjanovic @ 26.05.2003. 08:32 ] @
ovo lici na standardni LF/CR problem u tekst fajlovima koji su sa dos/Windows masina prebaceni na unix. probaj ovako:
dos2unix domene.txt > domene_unix.txt
pa onda odradi to isto sa domene_unix.txt i pogledaj da li radi.
(jos jedna mogucnost je da si koristio Pico editor, Otvori fajl u vim-u pa ces videtu da na kraju svake linije imas jos po jedan extra karakter koji nevidis.)
[ burtonium @ 27.05.2003. 00:28 ] @
Pozdrav,
hvala pomogao mi ovaj dos2unix, bila datoteka prebacena iz win masine, nisam ni znao za tu komandu dos2unix.
[ Jovan Marjanovic @ 27.05.2003. 07:59 ] @
Radi se o tome da Windows i Linux drugacije registruju pritiskanje entera za prelazak na novi red u text fajlu. Kad god editujes neki fajl u dosu on ce dodati na kraj svake linije ^M (\?) koje linux (ili bilo koj unix) vidi, ali ne prikaze na ekranu osim ako ne koristis odredjene editore. Zato i postoji tool dos2unix da se konvertuju svi ascii fajlovi :)
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.