[ bobby1907 @ 03.12.2006. 01:06 ] @
Vec sam postavljao ovu temu ali idalje mi ne ide nikako da nateram AP da radi. Imam antenu grid 24db, AP WAP-4033.sve sam to povezao kako treba (antenski kabal 2m od antene do AP i UTP kabal od AP do PC-a, naravno i njegovo napajanje od 12V,DC). Medjutim u WEB browser kada udjem i treba da ga podesim tu nastaju problemi. Koji mod ide: AP ili station - infrastrcture mode; i sta jos sve trba podesiti da bi to radilo. Default IP adresa AP-a je 192.168.0.1; na mreznoj karti sam postavio 192.168.0.2 (da li je to ispravno). Sada koristim PC karticu za wireless Gigabyte GN- WP01GS ali zbog velike duzine kabla od antene do PC-a (20m), cesto mi puca mreza. Da li neko moze detaljnije da objasni kako ovaj AP da "proradi"?
[ bobby1907 @ 04.12.2006. 22:09 ] @
Ima li ko od strucnjaka da kaze nesto u vezi ove moje teme, nije valjda da sam ga toliko zakomplikovao.
[ Hans_D @ 04.12.2006. 23:42 ] @
Prvo apdetjujes firmware , mislim da je to neophodno za taj ap da bi lepo radio u klijent modu.Onda skeniras , zakacis se na provajderov ap , napravis na racunaru pppoe konekciju (ili kako se vec kacis na net) .

Znaci treba da AP postavis u client mod.
[ Slobodan Milivojevic @ 04.12.2006. 23:50 ] @
Podesis ga u Station Infrasttructure mode i kliknes na "select site survey". Kliknes na refresh, i pojavice ti se spisak AP-ova koje hvatas, izaberes odgovarajuci, i kliknes connect... To izgleda odprilike ovako:

Kasnije na kompu podesis obicnu mreznu kao sto sad imas konfigurisanu wireless karticu, kroz nju pustis PPPoE ili PPTP, sta vec tvoj provajder koristi, i neces imati problema...
[ glober @ 07.12.2006. 00:27 ] @
Pitanje je prvo sta tu ne radi/nije podeseno, AP ili kartica.
[ bobby1907 @ 07.12.2006. 22:01 ] @
Da li ovaj AP ima ouopste taj klijent mod?
[ bobby1907 @ 07.12.2006. 22:09 ] @
Ne znam sta ne radi, ali sam bio uspeo da dobijem 10-mreza u skeniranju AP, pa sam nesto zeznuo u daljem podesavanju. Sad opet ne mogu nikako da se povezem preko WEB browsera na AP i IP 192.168.0.1, ni posle restarta AP-a, mada mi mrezna karta pokazuje da je ostvarila vezu 100 Mb/s valjda sa AP-om?
[ Dileya @ 08.12.2006. 00:17 ] @
Probaj da u TCP-IP podesavanjima svoje lan karte pod stavkom IP Address stavis 192.168.0.10.
[ Ivica Popovic @ 08.12.2006. 02:56 ] @
U vise slucajeva treba provajder da ti dodeli ip adresu koju treba da upises u ap isto tako ti trebas da das provajderu tvoju mac adresu i on ti po mac adresi dozvoli pristup svojoj baznoj stanici a da bi podesio sve to koristis default ip adresu od tvog acespointa i kad sve konfigurises i na site survey odaberes svog provajdera konektujes se (connect sucesfuly) izadjes iz browsera stavis na svoju mreznu karticu istu ip adresu koju si ubacio u aces point i sigurno i gateway i dns koju ti je dao provajder. U svakom slucaju kontaktiraj provajdera i on bi trebao da ti objasni kako
[ Ivica Popovic @ 08.12.2006. 03:08 ] @
Uh izvini nisam procitao da si koristio karticu cak mislim da sam ti vec objasnio kako da uradis sve to ali ti nisi shvatio ili ja nisam lepo objasnio. Znaci poenta je da napravis klon svoje pci kartice da se ponasa ap kao ona kod provajdera znaci ajd ponovo mac adresa od pci kartice upisujes u ap u polje wlan mac, ip adresu na acespoint upisujes isto kao sto je bila na pci kartici i posle apply setings -restart pa ista ip adresa na mreznoj kartici na koju je zakacen ap i gateway i dns isto kao sto je bilo na pci kartici. Zapisi na papir podesavanja sa kartice pa je disejbluj da nebi doslo do konflikta ip adresa. Ajd neka neko dopuni ako ja nisam bio dovoljno precizan
[ bobby1907 @ 09.12.2006. 10:21 ] @
HVALA, ti Ivice na trudu a i ostalima.Uradio sam sve kako si mi ti rekao, osim sto ne znam DNS i gateway adresu ( da li je to neophodno ). Uradio sam konekciju za internet kao za PC karticu (pppoe),ali ne mogu da se i dalje konektujem.Stvarno vise ne znam u cemu je problem.Mrezna karta (local area conection) pokazuje da je brzina 100Mb/s i da nema neusaglasenosti.AP je u infrastrcture stacion modu i konektovanje je uspelo na jednoj od 10-tak "vidljivih" SSID mreza. IP adresa i MAC adresa su od PC wireless kartice sa kojom se uspesno konektujem i kad radim sa AP iskljucim je.
DA li treba u task baru da se pojavi neka ikona kad je AP dobro podesen na mrezu i da li ovo CUDO ima taj client mod pa bi mozda trebalo ici preko njega?
[ glober @ 09.12.2006. 23:55 ] @
Mozda je i UTP kabal neispravan.
Krimpuj ponovo.
[ bobby1907 @ 10.12.2006. 01:10 ] @
UTP kabal je dobar u to sam siguran, nego hoce li mi neko odgovoriti koji je na ovom acces pointu client mode od ovih dole, jer procitao sam negde da AP WAP-4033 podrzava client mode:
-AP mode,
-Station-Ad Hoc mode,
-Station-Infrastructure mode,
-AP bridge - Point to Point mode,
-AP bridge - Point to multipoint mode,
-AP bridge - WDS mode,
-Universal Repeater mode.
[ buljko @ 10.12.2006. 01:26 ] @
Client mode = Station-Infrastructure mode. Nego, koju IP adresu imas dodeljenu od strane provajdera?
[ bobby1907 @ 10.12.2006. 03:02 ] @
IP je: 169.254.58.xx
[ buljko @ 10.12.2006. 12:17 ] @
Probaj da tu adresu dodelis LAN kartici u racunaru a da AP setujes na 169.254.58.xx+1 , normalno, sa istim subnet maskama, gateway i DNS.
Uzgred, nema potrebe da krijes IP adresu jer ona nije faktor zastite. MAC adresa je ono sto je jedinstveno za svaku karticu (ili AP) i to treba cuvati od zlonamernih. IP adresa se moze (mada i MAC) provaliti u svakom momentu pa, cak, i nasumice ukucati ali, to nikada nije jedini uslov za pristup mrezi.
[ djricky @ 11.12.2006. 01:43 ] @
malo je verovatno da je tu adresu dobio od provajdera...

ps. moj MAC je ba:ba:de:da:12:34
[ bobby1907 @ 11.12.2006. 23:21 ] @
Ta adresa je od PC wireless kartice , a dobijena je od provajdera, od koga bih je inace mogao dobiti?
[ buljko @ 11.12.2006. 23:29 ] @
Sa PCI karticom, provajder te prihvata sa njenom IP adresom. Sa AP, trebalo bi po zadnjem clanu u lancu a to je LAN kartica. Prema tome, probaj da dobijenu adresu dodelis LAN kartici a AP-u... po gore navedenom uputstvu.
[ bobby1907 @ 11.12.2006. 23:42 ] @
Hvala Ljubisa na pomoci, jos nisam uspeo da se konektujem, ali me zanima da li se po dobro konfigurisanom AP-u pojavi neka ikona u task baru da je prisutna konekcija ili nesto sl. posto kad startujem pppoe konekciju na PC-u stalno mi izbaci neku gresku 678.
[ buljko @ 11.12.2006. 23:48 ] @
Ne pojavljuje se nikakva ikonica sem one koja pokazuje da je uspostavljena konekcija izmedju AP i LAN kartice. Greska 678... ne bih znao na sta tacno ukazuje, trebalo bi da je No Answer! Ono sto je bitno za pravilno konektovan AP ti je prikazano u crvenom polju. Mod u kome radi, SSID, kanal, status (connected), i MAC adresa AP-a na koji si zakacen.

[Ovu poruku je menjao buljko dana 12.12.2006. u 01:05 GMT+1]
[ maticmilos @ 12.12.2006. 00:28 ] @
Probaj da iskljucis dhcp na access pointu, a da parametre sa pci kartice prebacis na ethernet karticu (mozda i da ukljucis da ti provajderov AP dodeli ip, pa vidi koja je)
[ bobby1907 @ 12.12.2006. 23:48 ] @
Iskljucen je DHCP, a IP adresa i MAC adresa su od PC kartice prebacene na AP, ali idalje nista.
[ buljko @ 12.12.2006. 23:58 ] @
Citat:
bobby1907: Iskljucen je DHCP, a IP adresa i MAC adresa su od PC kartice prebacene na AP, ali idalje nista.

Ne na AP nego na LAN karticu!
[ bobby1907 @ 13.12.2006. 00:25 ] @
Da li moze neko na osnovu ovih slicica gore da objasn zasto ne mogu da se konektujem preko AP-a.
[ buljko @ 13.12.2006. 00:45 ] @
Dodeljenu adresu setujes na LAN karticu npr 169.254.29.1. AP setujes na IP+1 znaci 169.254.29.2. E sad, znas li WEP key i Gateway? Vidim da je na svim AP aktivan WEP a ne vidim nigde Gateway!
[ bobby1907 @ 13.12.2006. 00:56 ] @
Postavio sam i ja tako IP adrese.WEP kljuc mi je dao provajder ali gateway nemam tj. ne znam, mada sam trazio od provajdera ali on je to ili namerno izostavio ili smatra da nije neophodno.
[ bobby1907 @ 13.12.2006. 15:14 ] @
Znali neko da li ovaj acces point (WAP-4033) podrzava PPPoE konekciju posto mreza na koju se konektujem prihvata samo taj nacim kreiranja konekcije.
[ Dj_Pioneer @ 13.12.2006. 16:14 ] @
Da podrzava,ako ne sa starim onda sa novim firmware 100%
[ bobby1907 @ 13.12.2006. 19:10 ] @
Ja sam stavio firmwere 1.22 mislim da je to najnoviji?
[ Dj_Pioneer @ 13.12.2006. 19:48 ] @
Pa iz gore navedenog teksta ne znam sta ti je nejasno kod podesavanja.Kazi detaljnije sta te tacno zanima
[ bobby1907 @ 13.12.2006. 20:24 ] @
Zanima me da li mogu da se konektujem na internet preko AP, WAP-4033, posto mreza na koju treba da se konektujem prihvata samo PPPoE konekciju. ti mi kazes da ovaj AP podrzava PPPoE sa novim firmwerom (da li znas s`kojim, ja trenutno imam v.1.22 a mislim da je to najnoviji, pa ipak ne mogu da se konektujem). Ako ti nije tesko procitaj temu od pocetka jer stvarno vise ne mogu ponovo sve ovo da pisem .
[ Dj_Pioneer @ 14.12.2006. 08:49 ] @
Posto vidim da su ti ljudi sve objasnili jesi li mozda izvadio Wireless karticu pa probao.Postoji mogucnost da ti PPPoE konekcija i dalje ide preko W-kartice a ne preko AP
[ bobby1907 @ 14.12.2006. 09:07 ] @
Nisam vadio PC karticu iz komp. ali je jednostavno diskonektujem, mislim da je to isto,mada ni u tom slucaju nema konekcije PPPoE sa AP-om.
[ maticmilos @ 14.12.2006. 10:26 ] @
Vidim gore kazes, prepisao si IP i MAC na drugi uredjaj. Nemoj to vise tako da kazes. MAC adresa je jednisntvena za svaki uredjaj koji ima veze sa umrezavanjem.

Reci, da li ti je covek koji radi u "LOZNICA" provajderu dao IP adresu ili ti je rekao da ce ti racunar sam prepoznati i naci IP?

Aj reci to, pa onda da vidimo kako za MAC adresu. Tu je neki problem, koju si MAC adresu dao provajderu, jel od AP-a ili od etherneta. Treba mu ova druga najverovatnije.

Pozdrav!
[ sdurut @ 14.12.2006. 12:06 ] @
Vidim da se doticni trude da pomognu, pa da i ja dam svoj dorpinos. Ako se na provajdera kacis sa pppoe onda ti DHCP u opste ne treba! IP na PC i tvom AP setujes da bi mogao da mu pristupas za konfig i treba izbegavati opseg 192.168.0.xx jer cesto neko drugi koristi te adrese pa ako se poklope onda nastaje ršum. Stavi neke druge recimo 192.168.77.1 za ap i 129.168.77.2 na pc ju, ali prvo moras adresu da zamenis na Ap-u.
Kada AP radi u client modu onda se javlja jedna specificna situacija. Naime Provajder vidi 2 MAC adrese Jdena je od tvog AP-a a druga od Tvoje LAN kartice PC-ja. Ako provajder ima filtraciju treba obe da stavi u listu inace nece da radi. MAC od AP se koristi za authenikaciju 802.11, A MAC od PC je za PPPoE .Inace nece svi AP-ovi da u client-bridge modu propuste PPPoE pakete.
Ako provajder DHCP-om dodeljuje IP adrese klijentima za PPTP, onda IP treba da bude dodeljena PC-ju, a ne AP-u .Obavezno ugasiti DHCP na AP-u. Za pristup AP onda treba dodeliti jos jedu IP adresu LAN adapteru iz AP-ovog opsega. Da bi DHCP na PC proradio treba uraditi Disabe/Enable lan adaptera. Naravno obavezno pre toga setovati Assign IP automaticly.
[ bobby1907 @ 14.12.2006. 15:23 ] @
Pozdrav Maticmilos,
Prvo da odgovorim tebi:
Provajder mi nije dao IP adresu nego samo WEP kljuc i jos mi je rekao koliko sam ja uspeo da ga shvatim da mi nije potrebna IP adresa vec da ce mi komp. sam dodeliti dinamicku IP adresu. Jos mi je rekao da je potrebno samo da napravim PPPoE konekciju sa mojim korisnickim imenom i pasvordom (koji sam dobio od njega) i to bi trebalo sve da radi bez dodatnih podesavanja.Da rekao mi je jos da sve to podesim (misli na AP u klijent modu)
Medjutim kada sam ga ponovo juce posetio i rekao mu da nemogu da se konektujem na njihovu mrezu on je onda rekao da ovaj AP WAP 4033 ne podrzava PPPoE konekciju i zato ne mogu da se konektujem jer
" Za konekciju na WLAN mrezu se koristi PPPoE protokol sa MPPE
enkripcijom (zastitom) i MPPC kompresijom. Preko PPPoE konekcije Vas
racunar dobija sve trazene podatke (dinamicku IP adresu, DNS-ove,
gateway adresu i sl.). Windows XP podrzava gore navedeno i sve sto je
potrebno je kreirati konekciju." (odgovor provajdera)
E, sad sam u dilemi da li je to zaista tako.Malo mi je cudno da ovaj AP ne podrzava PPPoE konekciju, t.j. da ne moze da se veze na pomenutu mrezu?
OKO MAC adrese uopste nismo ni razgovarali valjda mu je to nebitno.
[ bobby1907 @ 14.12.2006. 15:34 ] @
Hvala Sinisa na iscrpnom objasnjenju (mada te nisam bas najbolje shvatio oko ovih MAC adresa i DHCP-a, nov sam u ovoj oblasti mreznih konekcija) ja moram prvo da budem siguran 100% u dve stvari:
1.DA li ovaj AP zaista moze da radi sa PPPoE konekcijom a ako moza kako, i
2.Koji mu je klijent mod: da li infrastrucrure station ili brdge mode

Pozdrav !
[ sdurut @ 14.12.2006. 17:13 ] @
Infrastructure station je klijent mod. Ako ti ne radi pppoe to je problem firmwera koji ne propusta pppoe pakete. Probaj da nadjes na netu neki firmwer sa kojim ce da radi. Ako ne probaj da nagovoris provajdera da te pusti PPTP-om. IP paketi sigurno prolaze kroz AP.
[ Vladimir Malic @ 10.02.2007. 18:26 ] @
Pitanje za bobby1907:

Kako se na kraju zavrsila ova prica, jel ti profunkcionisao Internet? Ako jeste u cemu je bio problem?
[ bobby1907 @ 05.05.2008. 00:53 ] @
Prica se zavrsila tako sto sam na kraju ipak odustao od povezivanja na NET preko AP-a jer i pored silnih objasnjenja ovo nikako da proradi.Moj je zakljucak Ovaj APne podrzava PPoE konekciju ni sa jednim firmewrom. Hvala svima koji su se trudili da mi pomognu!
[ newtesla @ 26.01.2009. 10:27 ] @
ne znam ni jednog ucesnika ove trogodisnje diskusije, ali da ti odgovorim na pitanje, Vladimire: problem je definitivno bio samo do firmware-a, stari firmware-i nisu hteli da propustaju PPPoE pakete.

Trenutni firmware za planet 4033 je 1.27.

edit: @bobby: ako ne mozes naci firmware 1.27, javi mi se na PM pa cu ti poslati mejlom, kao i precizne instrukcije oko podesavanja.