[ Colector @ 03.12.2006. 12:06 ] @
Molio bi da mi netko napise definiciju vektora brzine (rijecima sto opsirnije). Nisam bas
pazio na fizici , na netu nisam nasao a svojim rijecima se bojim
objasnjavat da nesto ne zas****.

Hvala
[ MixMaster @ 07.12.2006. 17:14 ] @
Hmm, pa vektor kao svaki vektor
To je objašnjenje...ali...ajde ovako...nema tu "vektora brzine"...vec je brzina - vektorska veličina, što će reći da brzina ima svoj pravac, smjer i intenzitet.

Pozdrav.
[ Kolins Balaban @ 08.12.2006. 14:23 ] @
ja bih jos dodao, da je vektor brzine po definiciji prvi izvod vektora polozaja po vremenu, sto mozemo napisati na sljedeci nacin:
[ ja volim ladu nivu @ 28.12.2006. 22:32 ] @
Zamisli putanju(kriva linija u prostoru) po kojoj se krece tacka.Tangenta na tu krivu prestavlja vektor brzine.Postoji normala ,binormala i tangenta na elementarni deo luka krivine.Pa je,ako deo luka nazovemo S(x,y,z), v=dS/dt je vektor brzine.Vx=(dS/dx)dx/dt,Vy=(dS/dy)dy/dt,Vz=(dS/dz)dz/dt su komponente vektora brzine na ose nepokretnog koordinatnog sistema.
Ukupan intenzitet vektora brzine tacke na krivoj je V=sqrt(Vx^2+Vy^2+Vz^2),gde je dS/dt=(dS/dx)(dx/dt),(ovo vazi i za ostale ose samo umesto x stavis z ili y),dS/dx=Cos(alfa),dS/dy=Cos(beta),dS/dz=Cos(gama).Alfa ,beta i gama su uglovi koje vektor polozaja tacke na putanji zaklapa sa,respektivno,x ,y,z osom.E to ti je vektor brzine otkucan bez microsoft equationa.......