[ Ma_Sale @ 03.12.2006. 23:23 ] @
Eh, ne znam kako bih i sta bih, pre svega kako da vam objasnim ono sto ja hocu da znam. Bice tesko ali cu ako bar nista pokusati.
Zovem se Aleksandar, iz Beograda sam i volim da se zanimam sa racunarima i programima svim koji su mi na raspolaganju.

Idem u srednju skolu na novom beogradu koja nema veze sa racunarima i ostalim, moga sam da biram i da upishem etf ali ja zaista nevolim toliko skolu i matematika mi predstavlja jedan od najvecih problema nisam glup jednostavno moj mozak ne zeli da razume ono sto "danasnji" profesori objasnjavaju realno gledano, zato sam upisao neku sasvim laganu skolu, posto je i moj otac primetio da nema vajde od mene da budem "nuklearni fizichar" ili nesto tako.

Prvi racunar koji sam dobio bio je pentium 3 na kome sam koristio 2000 operativni sistem, zatim kasnije posle 2 godine dobio sam malo bolji racunar. Posle toga sam ih umrezio i koristio oba. Kako je vreme odmicalo ja sam se sve vishe i vishe vezivao za racunare, i svakoga dana sam skidao sa interneta nove operativne sisteme, instalirao ih isprobavao, i provodio dosta vremena ucheci kako se koriste, kada mi nesto nije polazilo za rukom odmah bi otisao na ovaj forum i pazljivo citao sta su ljudi "pametni" pisali ovde a vezano za neke od mojih problema, i tako sam dan po dan upijao vise znanja i vise sam imao resenja za dalje probleme. Tako sam se josh vishe vezivao za sisteme, citajuci kako su drugi ljudi pisali kako su pre koristili milenijum 98 i ostale sisteme, ja sam u chudu posmatrao jer nisam znao sta je to. I tako sam resio bi i da isprobam i to skidao sam sa interneta sve sto mi je trebalo i instalirao takve operativne sisteme kakvi jesu i na njima gledao sta oni pruzaju i cheprkao drugim rechima uchio sam se.

Sada je doslo neko novo doba, novi sistemi. Posto sam posle uspesnoga znanja savladao sve sisteme gore napomenute i znam jako dosta o njima, dobro nisam programer ;) ali bitno je da "znam dosta sakrivenih tajni" , ) dosta stvari, hteo sam da predjem na servere. e tu mi je mozak stao. jednostavno nisam znao koja je njihova namena sta su to serveri?, kakvi su to serveru? chemu to sluzi? jel su to progrrami koji s enaknadno instaliraju?. Onda sam seo lepo i krenuo da googlam korak po korak upijao sam odgovore na sve moje zbunjene reakcije i pitanja koja sam postavljao sebi. posle toga skinuo sam prvi windows server 2003. posto sam se upoznao sa ranijim verzijama chitajuci o njima i gledao sta one pruzaju za razliku od 2003 servera, krenuo sam sa 2003.
Naostren sa dosta literature bilo elektronske bilo u knjigama isao sam korak po korak onako kako je pisac hteo da objasni ljudima. instaliram server pokrenem dns? a sta je dns? onda sam uzimao i googla na svaki prvi problem koji mi naidje, i sakupljao znanje i isprobavao testirao dosta sam vremena proveo za racunarima....

dokle sam stigao na kraju ?
Instalirao sam windows 2003 i privezao jedan racuunar na mrezu sa serverom. stavio sam domen controler i active direktorijum. napravio sam nalog za tog korisnika, i sada cheprkam dalje. gledamm police ispitujem sta taj korisnik sve moze da radi dok je na serveru i tako dalje, onda sednem za server i tamo cheprakam.

E sada kako ja da postavim pitanje vama sta mene to sve muchi.
Koja je funkcija tih servera 2003 na mrezi, mislim sta ja sve mogu da uradim sa tim serverima znam da mogu da se naprave neke virtualne privatne mreze, da mogu da pristupim sa kucne dialup konekcije na taj seerver i tako dalje, sta je poenta servera sta on omogucuje, koje su "bitne" stvari kod servera mislim jel me razumete dosao sam do nekih pitanja koja google ne moze da mi da pa moram ovde da pitam vas.....

Tesko mi je da razumem sta je domen, sta je DNS , sta su to forward loockup zone, i tako dalje. ima dosta stvari, ali nije bitno ja cu i to nauchiti samo mi treba vremena, posto nisam u blizini nekih struchnjaka nebili mi oni to objasnili, ali ovde bbar na forumu jesam.

I eto, nemam pojma sta da kazem i napishem vishe , ako me neko razume od starijih ljudi koji se bave sa ovim stvarima i znaju o chemu pricham, molim vas pomozite mi pooko sam vishe, boli me glava od chitanja.

Moderatori nemojte da mi zakljuchavate ovu temu sluchajno, naljuticu se na vas stvarno ozbiljno!
[ plavigor @ 04.12.2006. 08:26 ] @
Kao prvo, čestitam ti na tvom samostečenom znanju. Kao drugo, ako te Windows mreže zaista interesuju najtoplije ti preporučujem neku od beogradskih škola za Microsoft sertifikate. Zašto?
Kao što vidiš, došao si do jedne teže materije za koju je potrebno duže vreme i ozbiljniji rad. Jednostavno, ˝prešao si u viši razred˝. Naravno, to nije ništa što se ne može naučiti jer sve je to za ljude, a ti, koliko vidim, imaš određeno predznanje pa i volju.

Što se tvojih pitanja tiče, ona su na žalost uopštenog karaktera pa je na njih teško odgovoriti konkretno. Ali da probam...

Ulogu serverskih operativnih sistema je teško shvatiti dok se za njima jednostavno ne oseti potreba. Umrežavajući 2, 3, 5, 10 pa i 20 računara možda još uvek nema potrebe za Serverom (mislim na OS). U jednom trenutku (koji zavisi od potreba na mreži i od broja klijenata na njoj) počinje doslovno da te smara način rada Workgroup-e i onda osetiš prave čari domena i njegovog DC-a. :)
Za pravu ulogu Servera zamisli mrežu sa 5000 računara, jer Microsoft-ova ciljna grupa nije mreža od 20 računara. Na takvoj mreži se verovatno koriste svi oni servisi što ih vidiš na Serveru 2003 (pa i oni koji se dodatno instaliraju), ali ne na jednom već na desetinama Servera. Takvi operativni sistemi su prilagođeni velikom saobraćaju, tj. opterećenju i namenjeni su izvršavanju samo jednoj ili dvema funkcijama. Zbog toga se Serveri vrte na jakom hardveru, a ne na sklopljenom kinezu Celeron 1.7.
Što se tiče DNS-a, mislim da je to najosetljivija tema, jer bez DNS-a nema domena, tj. bez DNS-a nema Interneta (ne mislim na Internet konekciju već na celokupni Internet). Zato je važno da to savladaš, da shvatiš kako Internet funkcioniše. Literature ima dosta, ali važan je i redosled učenja, da ne napraviš neke rupe u znanju, a tu su u prednosti gorepomenute M$ škole. Ja ti mogu reći sledeće. Ceo Internet se deli na domene. Svakim domenom upravlja domenski kontroler (DC). Svaki domen ima svoj DNS koji prevodi imena domena i njegovih računara u IP adrese. Svi javni DNS-ovi sarđuju na određen način. Na primer, kada u svom Internet pretraživaču otkucaš www.blic.co.yu biće pokrenut proces traženja IP adrese na kome se nalazi navedeni sajt tako što će nekoliko DNS-ova između sebe sarađivati i naći tu IP adresu. Kada tvoj računar dobije traženu IP adresu, DNS je završio svoj posao i sada se tvoj računar obraća tamo nekom računaru sa dobijenom IP adresom i zahteva od njega Internet stranicu.

Eto toliko...

Pozdrav
[ Ankalagon the Black @ 09.01.2007. 10:04 ] @
Pozdrav Aleksandre ,

Evo napisacu samo par komentara , nadam se da ce biti od neke koristi.

1. Tvoj "problem" sa skolom je taj sto ti volis da ucis na totalno drugaciji nacin nego sto se to od tebe trazi u skoli. U skolstvu se od tebe trazi da ucis maltene napamet tekstove , izvodjenja , formule, uglavnom vizuelno , a ako imas od koga da nesto pametno cujes , onda koristis i "audio" ucenje. Pored vizuelnog i audio ucenjea jos jedan osnovni tip ucenja postoji , a to je kinesteticko ucenje , tj. ucenje manuelnim radom , pokusajem i greskom. Ti si prevashodno taj tip , koji voli da uci eksperimentisanjem. Jedan tip ucenja nije bolji od drugog. Eto samo je nesrecna situacija sto zvanicno skolovanje ne odgovara svakom. E da, svi mi koristimo sva tri tipa samo je kod nekoga jedan dominantan. Najbolje se pokazala kombinacija sva tri ucenja. To je ono kad ljudi i citaju tekst i podvlace i preslisavaju se i dave druge ljude da im objasne to sto su naucili... i naravno posle svega toga nema sanse da ne znaju na ispitivanju.

2. Vidim da dosta vremena provodis za racunarom. I sam sam takav. Ovako ja gledam na stvar : Posto od necega mora da se zivi znaci da moram da odlucim da li cu racunarima da se bavim kao profesijom ili kao hobijem. Ja sam izabrao da mi budu buduca profesija. I tako sam odlucio da naucim i polazem CCNA ( Pocetni Cisco sertifikat). E tu sam tek video koliko toga ne znam. Naravoucenije: Nije lose kad znas (odlucis) sta ti gde pripada u zivotu. Drugo , za problematiku sa kojom si se ti uhvatio ,slazem se sa Igorom, najbolji je neki kurs. Iako to podrazumeva donekle skolski nacin ucenja, to je cena koja mora da se plati da bi se izaslo na kraj sa obimnim i slozenim gradivom.

Znam da ti nisam mnogo pomogao sto se tice serverskih operativnih sistema ili servera. Iako ni ja ne znam mnogo o njima , znam toliko da je to dosta slozena problematika za koju je potrebno mnogo vremena, cini mi se mnogo vise nego sto bi mogao da izdvoji neko kome je to samo hobi. Eto , moj ti je savet da prvo znas sta hoces da radis u zivotu i ako izaberes da zelis da ti profesija bude u vezi ovih stvari za koje se ovde raspitujes, onda kreni punom parom ka tome. Za IT strucnjake je obavezno stalno usavrsavanje : kursevi , sertifikati , diploma fakulteta....

Za DNS i ostale termine koji se koriste u umrezavanju dobra objasnjenja sam nasao na Wikipediji i u literaturi za CCNA.

Pozdrav i sve najbolje

[ rj444 @ 16.02.2007. 10:50 ] @
Ako vec hoces sertifikat koji se tice racunarskih mreza, upisi Cisco Akademiju. Administriranje win-a 2003 ce ti onda biti kao rad sa MS Paint-om.
Cisco Akademija postoji na ETF-u u njihovom Edukacionom centru (http://ec.etf.bg.ac.yu/?p=kursevi_cisco).

Inace, ako nameravas da upises ETF, onda ces sve to nauciti i tamo, ali tek u 3 godini, valjda, po novom programu.
Takodje, ako upises ETF, onda ces imati 50% popusta na sve kurseve u edukacionom centru, sto nije malo jer mislim da su ti kursevi dosta skupi.

P.S. Ovo nije reklama za ETF i EC ETF-a, vec samo iznosenje onog sto znam o ovim kursevima.