[ RED_BONE @ 04.12.2006. 21:57 ] @
| O istu tacku jednakih duzina niti objesene su dvije jednako naelektrisane kuglice i potopljene u vodu.
Izracunati gustocu materijala od koga su napravljene kuglice da bi ugao izmedju niti u zraku i vodi bio isti.
Gustoca vode je 1 kg/dm3. |
[ djoka_l @ 05.12.2006. 17:59 ] @
Evo ideje:
Na kuglice u vazduhu deluje elektrostaticka sila i sila teže.
Na kuglice u vodi deluje još i potisak vode (kuglice su "lakše"). Elektrostatička odbojna sila se razlikuje jer se razlikuje dielektrična konstanta vode i vazduha.
Odnos dielektričnih konstanti daje faktor koji se koristi da se odredi koliko je gustina kuglica manja/veća od gustine vode.
[ Fitopatolog @ 05.12.2006. 20:59 ] @
Pošto je relativna diel.konstanta vode (destilovane) 80, to znači da će sila u vodi biti 80 puta veća od one u vazduhu. Da bi ugao bio isti, potisak mora biti takav da kuglica u vodi ima 80-ti deo težine od težine u vazduhu. Sad samo digitron u ruke...
p.s. Djoka me je već preduhitrio!
[ RED_BONE @ 05.12.2006. 22:25 ] @
Sve sam radio kako ste mi rekli,ali nikako ne mogu da dobijem ispravan rezultat.Treba da bude
gustoca kuglice za 12.5 veca od gustoce vode.Molim vas da mi neko napise postupak rada!
Unaprijed zahvaljujem!!!
[ Bojan Basic @ 13.12.2006. 11:47 ] @
Ako sam dobro prebrojao, imaš četiri teme u kojima samo ređaš zadatke i očekuješ da ti drugi reše i daju rešenje na tacni. Preporučujem ti da što pre pročitaš Pravilnik, i naročito obratiš pažnju na član 6.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.