[ Silencer @ 05.12.2006. 07:36 ] @
Ok ja sebi znam da izberem distribuciju a to je Ubuntu po kome gradim sistem po mom ukusu.

Treba mi pouzdan Free distro za jednu masinu na kojoj cu da imam Sambu, Bind, Apach, i mailserver (moje misljenje QMAIL + VPOP). Uz to ako ima i extra control panel sistem preko web interfasa za pravljenje novih vhosta kao i mailova :)
Ae da vas vidim koju distribuciju preporucujete za ovako nesto :) Cista sever masina znaci ni desktop mi ne treba. Moje misljenje je jedino Fedora 6.

Posle bi na njoj dizao i gaming servere pa dok mu ne crkne dusha :D
[ Mitrović Srđan @ 05.12.2006. 07:40 ] @
Debian svakako.
Robustan , stabilan , brz , odlican package menager (apt-get) , pouzdan , siguran.
Sve sto treba jednoj solidnoj server masini. U wispu kog administriram na svim boxovima
imamo deb. Zaista se pokazao savrsenim za to resenje. Jedino na boxu gde je freeradius
drzim fedoru jel su nam developeri fradiusa preporucili bas nju za taj posao jel su ostali
distroi pravili zombi procese. Ali za bind apache i ostale servise definitivno debian.

Sto se tice administracije putem weba probaj sa dobro poznatim cpanelom ili webminom.
[ meka @ 05.12.2006. 07:42 ] @
Moj odgovor je uvek Gentoo, ali obično je ljudima previše zajebancije da kompajliraju (čemu GPL ako nema kompajliranja), ali ono na šta bih spao da nema toga je verovatno Slackware. Što se tiče šta ima na distrou je više stvar koje ćeš pakete ti instalirati a ne šta ide po default-u.
[ Mitrović Srđan @ 05.12.2006. 07:52 ] @
Retko ko drzi gentoo za server. Iako mi je omiljena distribucija to je itekako tacno.
Ljudima zvuci komplikovano i sama pomisao na gentoo a kamoli da se upustaju
dublje ...

Code:

U rukama Mandusica Vuka svaka puska bice ubojita
[ crews_adder @ 05.12.2006. 08:20 ] @
Citat:
Silencer: Moje misljenje je jedino Fedora 6.

Ako je vec tvoje misljenje Fedora, onda uzmi u obzir i CentOS.

[ Body Bag @ 05.12.2006. 15:38 ] @
Definitivno Debian.....
Vrlo lako ces dobiti u samom startu sve sto ti treba,jednostavno se instalira i isto tako odrzava(ima odlicnu manipulaciju paketima-apt)
U obzir mozes da uzmes i Slackware(lako se instalira i odrzava),ali je nezgodno ako ti zafali nesto+toga vrlo verovatno nema kao binarnog paketa,te moras da posegnes za source-om,a i package managment nema proveru "ovisnosti" mada ces u samom startu dobiti apsolutno sve sto i treba za server tako da ovo(mozda?) i nema neku tezinu....
Gentoo nikako-ima da osedis samo dok ga instaliras,a tek da ne pominjem obavezno kompajliranje prilikom svlacenja paketa(nema za sve binarni paket),a na kraju dobijas isto kao da si npr. jednostavno instalirao Debian....
[ crews_adder @ 05.12.2006. 18:02 ] @
@Silencer:

Pogledaj http://howtoforge.com/ , tu mozes naci razna uputstva.

[ Tyler Durden @ 05.12.2006. 20:38 ] @
Citat:
blood: Debian svakako.
Robustan , stabilan , brz , odlican package menager (apt-get) , pouzdan , siguran.
Sve sto treba jednoj solidnoj server masini. U wispu kog administriram na svim boxovima
imamo deb. Zaista se pokazao savrsenim za to resenje. Jedino na boxu gde je freeradius
drzim fedoru jel su nam developeri fradiusa preporucili bas nju za taj posao jel su ostali
distroi pravili zombi procese. Ali za bind apache i ostale servise definitivno debian.

Sto se tice administracije putem weba probaj sa dobro poznatim cpanelom ili webminom.

Taj fazon ;)
[ Stator @ 05.12.2006. 21:19 ] @
Citat:
blood: Retko ko drzi gentoo za server. Iako mi je omiljena distribucija to je itekako tacno.

Aj onda da te obradujem sa infom da je vecina servera u EUnetu na Gentoo-u.

Nisam video svoim ocima ali mi tako kaze poznanik koji radi tamo.
[ Mitrović Srđan @ 05.12.2006. 22:15 ] @
TO me raduje ;-)
Mislim da se admini ne osecaju dovoljno placeni da bi se "patili" sa gentoom.
Zasto kad ce im deb odraditi posao? ;-)
Koliko se secam nekada davno kada smo surili po eunetu vecinom je to bio Solaris.
[ Body Bag @ 05.12.2006. 23:19 ] @
Hehe
Kao sto vidis,rekao je narod svoje...
[ meka @ 06.12.2006. 09:40 ] @
I ja mislim da je u EUnet-u Solaris. Sto se tice `muke` sa Gentoo-om, stvari stoje ovako. Koliko god ja burgijao, nisam mogao da namestim da neke stvari rade na Slack-u. Ne verujem da sam toliki papak (to sto ja ne verujem, ne mora da znaci da nije tako) da ne znam da koristim CLI. Na Gentoo-u mi je trebalo dosta da ga svarim, ali posle toga je milina odrzavati ga. Uostalom, ako planirasa nesto na duze staze, valjda ti je lakse pomuciti se samo na pocetku i lelemudati kasnije nego stalno se patiti (update paketa za koje Pat ne smatra da su vredni paznje sa ./configure && make all install je vise nego zamarajuc). Ne mislim samo na Gentoo vs. Slack situaciju. Jednostavno, procitas na pocetku gomilu dokumentacije pa sam odlucis na osnovu svog nahodjenja. Meni je barem to postala praxa, iako volim da cujem i iskustva drugih.
[ twix @ 06.12.2006. 09:52 ] @
Ja kod sebe na serveru drzim slackware, vec godinu dana radi perfektno, medjutim gentoo je takodje odlican distro za tu namenu, a ima i odlicnu dokumentaciju.
[ Mitrović Srđan @ 06.12.2006. 10:08 ] @
Servere drzim na debianu i openBSD ali na lapu mi je naravno gentoo ;-)
[ Miroslav Strugarevic @ 06.12.2006. 10:31 ] @
Jedini "problem" gentoo-a je dosadno kompajliranje i isčekivanje da li će nešto da pukne ili neće :( Ostalo je super. Zato je najbolje imati jednu test mašinu na kojoj će prvo da se odradi neki upgrade pa ako tu prođe okej, onda na server.
[ meka @ 07.12.2006. 08:38 ] @
Ja se izvinjavam za pomalo offtopic-a, ali kad je već reč toliko o Gentoo-u, pogledajte oficijelnu dokumentaciju. Na wiki-u je dokumentacija koja je ili suviše specifična ili ... hm ... ako mogu da kažem `neproverena`.
[ Marko_R @ 07.12.2006. 13:43 ] @
Već ima tema o tome http://www.elitesecurity.org/t...Linux-server-distribucija-koja

Ja bih preporučio Debian, ali itekako je upotrebljiv i Slackware koga ja koristim već 9 meseci bez problema. Nema apt-get, ali je zato jednostavan za instalaciju, izabereš "full install" i out-of-the-box imaš sve za server. Jedino je možda nedostatak što je mail server sendmail.
[ Mitrović Srđan @ 07.12.2006. 16:31 ] @
Pa i debianu je exim ;-)
[ caiser @ 07.12.2006. 17:27 ] @
Citat:
Body Bag[/url]: Gentoo nikako-ima da osedis samo dok ga instaliras

Mozda prvi put. Nakon toga ce ti instalacija Gentoo-a biti 'second nature'. :)

Citat:
a tek da ne pominjem obavezno kompajliranje prilikom svlacenja paketa(nema za sve binarni paket),a na kraju dobijas isto kao da si npr. jednostavno instalirao Debian....

Hm, na kraju dobijes minimalni sistem za ono sto ti je potrebno. A to je ono sto bi server trebao i biti - minimalni sistem sa paketima koji ti zaista trebaju i ni trunkom vise. :)
[ Tyler Durden @ 07.12.2006. 19:43 ] @
Pa to možeš i sa Debianom da postigneš.
Da ne bi bilo zabune, ja koristim i preferiram Gentoo, ali Debian je odličan za servere makar koliko i Gentoo.
[ Body Bag @ 07.12.2006. 21:59 ] @
Tacno tako-instaliras base system i dodas preko apt-a samo ono sto ti treba....
Sve je to lepo kod Gentoo-a ali da bi fino podesio neku aplikaciju da ne svlaci tonu zavisnosti sa sobom potrebno je natprosecno poznavanje i prckanje po USE varijabli+maratonska instalacija+kompajliranje-sta bi tek bilo da ga stavljas na vise masina ponaosob?
I dok sve to namestis puno vode Drinom ce da protece,a ovako instaliras Slack ili Debian za 20min i vozis odmah,a podjednako dobro radi kao i pod Gentoo-om
O tome se radi....
[ Tyler Durden @ 07.12.2006. 22:24 ] @
Ima i tu nekih fora koje mogu u velikoj mjeri da ubrzaju kompajliranje kao npr. kesiranje ili distribuirano kompajliranje...
[ Miroslav Strugarevic @ 07.12.2006. 22:29 ] @
Lično sam i ja mislio da je Gentoo "nepogodan" za server. Greška! Kao što kaže caiser, posle par instalacija svaka sledeća će da proleti, naravno ako se ne instalira na neki krš. Posle toga imaš potpunu kontrolu nad sistemom, šta hoćeš da instaliraš a šta nećeš. Mislim da je emerge odlična stvar, dok za installpkg to ne mogu da kažem :(
[ Mitrović Srđan @ 07.12.2006. 22:37 ] @
Pa ne mozes porediti package menager kao sto je emerge/portage i nazovi "package menager" kao sto je installpkg/pkgtool i sl.
[ Body Bag @ 07.12.2006. 23:59 ] @
Citat:
blood: Pa ne mozes porediti package menager kao sto je emerge/portage i nazovi "package menager" kao sto je installpkg/pkgtool i sl.

Slack ima upgrade,install,remove i sl. komande za svoje pakete,ima pkgtool za elegantnije pregledanje,uklanjanje i manipulaciju istih-sta ti ja znam,to meni licni na package manger-kao i svaki drugi....

[ bojan_bozovic @ 08.12.2006. 00:13 ] @
Citat:
Slack ima upgrade,install,remove i sl. komande za svoje pakete,ima pkgtool za elegantnije pregledanje,uklanjanje i manipulaciju istih-sta ti ja znam,to meni licni na package manger-kao i svaki drugi....

Ne nije, jer ne mozes jednom komandom da upgrade-ujes ceo sistem, kao sa RPM ili debianom. Za izbegavati ako neces da se patis i paket po paket instaliras svaki put kad trebas sistem da updateujes zbog busnih paketa, a to ces svaki cas raditi, kako neko mudro rece, "admini koje znam su ili paranoidni ili luzeri".

Bez od Slackwarea. Ako ti godi minimalizam Slackwarea imas Debian, i valjan package manager.
[ Mitrović Srđan @ 08.12.2006. 06:50 ] @
Upravo tako.
Citat:

All admins are paranoid or loosers.

Jednostavno samo otezas sebi stvari da ne pominjem instalaciju nekih "krupnih"
stvari koje imaju jos krupnije zavisnosti , sve se to onda pretvori u nocnu moru
da ni sam vise ne znas sta si instalirao.
[ Body Bag @ 08.12.2006. 10:33 ] @
Citat:
bojan_bozovic: Ne nije, jer ne mozes jednom komandom da upgrade-ujes ceo sistem, kao sa RPM ili debianom. Za izbegavati ako neces da se patis i paket po paket instaliras svaki put kad trebas sistem da updateujes zbog busnih paketa, a to ces svaki cas raditi, kako neko mudro rece, "admini koje znam su ili paranoidni ili luzeri".

Bez od Slackwarea. Ako ti godi minimalizam Slackwarea imas Debian, i valjan package manager.

Hmmmm....installpkg/upgradepkg *.tgz hmmm

Skines(iz current stabla,ako hoces)-instaliras-sve radi....
Sto ce tice pracenja paketa iz source-a-odradis makepkg(deo je base system-a)posle make ili upotrebis checkinstall i dobijas tgz paket nad kojim imas kontrolu preko pkgtool-a...
Koristiti i odrzavati Slack meni nije problem(citaj-lagodno je)tako da mi nije potrebno nikavo "prosvetljavanje" sa strane....

[Ovu poruku je menjao Body Bag dana 08.12.2006. u 11:54 GMT+1]
[ Body Bag @ 09.12.2006. 12:08 ] @
E da!
Kao resenje za hosting mozes da uzmes na razmatranje i CentOS-free varijanta RHEL-a,100% kompatibilna
[ Marko_R @ 09.12.2006. 18:22 ] @
Na Slack-u uprade oficijelnih paketa može da se uradi sa alatima kao što su slapt-get ili swaret. Isto važi i za linuxpackages.
[ Zeljko Mitrovic @ 09.12.2006. 19:38 ] @
Slackware, gentoo, debian... sve to moze ako planiras drzati hosting biznis u garazi. Ako ti treba za ozbiljan posao, stavi CentOS (nema placene podrske). RHEL je podrzan od vecine proizvodjaca servera (dell na primer), postoje razni alati za monitoring hardvera, driveri itd. koji su pisani za rhel, vecina web control panela je takodjer pisana prvo za tu platformu pa su se onda posle prilagodjavali drugim distribucijama itd.

Vise informacija o CentOSu:
http://www.centos.org/modules/tinycontent/index.php?id=2

Ako treba i placena podrska onda
http://www.redhat.com/rhel/
[ meka @ 10.12.2006. 09:59 ] @
Izvini, Želko, ali lupio si. Kako neko može da napiše drajver samo za jedan distro?
[ Zeljko Mitrovic @ 10.12.2006. 17:06 ] @
Izvini druze, ali nisam lupio. Radi se o podrsci, ti mozes da budzis te drivere na bilo kojoj distribuciji, ali na primer Dell zvanicno podrzava RHEL, i ne mozes traziti podrsku za neku drugu distribuciju.
[ nkrgovic @ 10.12.2006. 21:54 ] @
Citat:
meka: Izvini, Želko, ali lupio si. Kako neko može da napiše drajver samo za jedan distro?

Prosto: Napises drajver, kompajliras ga sa hook-ovima za, recimo, 2.4.21 (RH EL 3), i distribuiras binarni oblik. Kako Linux kernel ima izuzetno stabilan kernel drajver ABI, poznat po tome da je isti izmedju dva 1337 h4x0r kompajliranja, ako se kompajlira isti sors, ali samo tad - onda taj drajver mozes da instaliras i na svakom drugom linux kernelu koji je napravljen posle njega... :) Al' samo cetvrtkom... :). Naravno za sve su krivi zli proizvodjaci drajvera, to sto drajver za Solaris 8 radi i na Solaris 10, nekih 6 godina kasnije nema veze, oni su pokvareni a Linux hakeri su uber, ne treba uostalom niko ne da pise drajvere, vec ih treba samo donirati u kernel, ili dati FSF-u, ili nekako oba (iako je'l ne moze, ali najbolje bi bilo...), koga briga sto nemas pravo na to i sto krsis tudje patente i sebi seces prihode, join our hands and share the software.....

Uglavnom - shvatio si :). Postoje BINARNI drajveri.
[ Body Bag @ 11.12.2006. 00:24 ] @
Nije mi jasno zasto tolika averzija/ironija tvrdokornih Unix korisnika prema Linux-u....
Mozda zato sto je linux daleko najvise zastupljen unix klon/derivat,pa stoga ljubomora ili sta vec....
Ja se slazem da je npr Solaris po mnogo cemu jednistven(dtrace,ZFS container.... ),ali koristi od tih stvari mogu da se imaju samo na korporacijskom/enterprise nivou te prosecni korisnci nece imati preterano koristi od svega toga,tako da poredjenje sa linuxom nije bas na mestu,koji ipak puca na dekstop i neko sire trziste malog/srednjeg nivoa,a bogami lepo je krenuo u proboj i na velikoj sceni....
Ne mozes porediti nesto bas usko specijalizovano i specificno(Solaris) sa jednim sistemom koji je koncipiran da bude od svega ponesto(Linux,pa i BSD)tako da ne i cudi njegova popularnost....
Upravo je zato Sun odlucio da Solarisu otvori kod,kako bi povratio veliko deo svoje uzdramne popularnosti opet u korist linux-a-cilj je dakle sticanje popularnosti i nametanje iznad konkurencije...
[ Mitrović Srđan @ 11.12.2006. 12:05 ] @
Citat:

Nije mi jasno zasto tolika averzija/ironija tvrdokornih Unix korisnika prema Linux-u....

Jednom je degojs rekao nesto pametno u svom zivotu. Linux je kupusara.

Citat:

Mozda zato sto je linux daleko najvise zastupljen unix klon/derivat,pa stoga ljubomora ili sta vec....

Vise zastupljen ne znaci nuzno i bolji. Eto ti p[rimer njidowza
Linux je pusiona od samog kernel-level pogleda pa do gomilanja
raznih userland utilsa koji cine "OS". Takva papazjanija quick & dirty
level dizajna i nestandardizovanih userland utilsa ne moze da pridje
ni u kom pogledu (sem brzinskom) jasnom , cistom i slojevitom dizajnu
pravih unix derivata (solaris,bsd). Ne postojanje jasnog koncepcijskog dizajna
i jasnog daljenjg cilja za razvoj su svakako ono sto fali linux zajednici.
[ Sir_Oliver @ 12.12.2006. 23:21 ] @
Citiram Silencera:
Citat:
Treba mi pouzdan Free distro

Odgovor je Slackware, uz malu dopunu: robustan, brz, stabilan, nije hardverski zahtevan. Kod nas u lokalnoj mrezi imamo server koji ima instalirane sve servise koje si nabrojao i uptime mu je za sada 4 meseca. Update paketa radimo pomocu Swaret alatke, a ostali softver kompajliramo pomocu checkinstall alatke.
@Blood: na Elitesecurity postoji Advocacy forum. Mislim da nije u redu da u okviru konkretne teme, saljes komentar koji nema dodirnih tacaka sa pitanjem. Ovo se tice tvog poslednjeg komentara.
[ Mitrović Srđan @ 12.12.2006. 23:52 ] @
Moj post je samo odgovor na sentencu:

Citat:

[ Sir_Oliver @ 13.12.2006. 07:41 ] @
Citat:
blood: Moj post je samo odgovor na sentencu:

OK, u pravu si. I taj i par odgovora koji su prethodili tvom su bili "off topic". Izvini.
[ Mitrović Srđan @ 13.12.2006. 12:34 ] @
Ma np. U Stvari ovakva tema je i stvorenja za advokatisanje jel
samo pitanje Koji je distro najbolji odmah za sobom povlaci
raspravu.