[ Aleksandar Marković @ 06.12.2006. 10:59 ] @
Određen administrator za nacionalni internet domen

Formiranje savjeta za "ME"

PODGORICA - Crnogorska Vlada je za administratora nacionalnog internetskog domena "ME" odredila Centar informacionog sistema Univerziteta Crne Gore.

Inicijalni troškovi, neophodni za početak rada tehničkog administratora, u iznosu od 25.000 eura, biće obezbijeđeni iz budžeta Sekretarijata za razvoj.

Centar informacionog sistema Univerziteta treba da u najkraćem roku od Internet udruženja za dobijanje imena i adresa (ICANN) pribavi ovlašćenje za upravljanje nacionalnim domenom.

Procedura za dobijanje ovlašćenja za upravljanje nacionalnim internetskim domenom traje tri mjeseca.

Centar treba i da utvrdi pravilnik o organizaciji i načelima upravljanja nacionalnim domenom, kojim se posebno uređuju načela upravljanja nacionalnim internet domenom, sekundarnim i domenima nižeg nivoa, postupak registracije, prava i obaveze korisnika, naknade za korišćenje, zaštitu privatnosti i sprečavanje zloupotreba.

Vlada je Centar informacionog sistema i Sekretarijat za razvoj zadužila da joj na razmatranje dostavi usaglašeni prijedlog za obrazovanje savjeta za "ME" domen, koji se formira u cilju zaštite državnih interesa u procesu upravljanja internet domenom.

Krajem septembra je Crnoj Gori dodijeljen jedinstveni dvoslovni kod "ME", koji je simbol suverenosti, osnov prepoznatljivosti i prezentacije informacija na internetu. (Mina)

http://www.republika.cg.yu/nas...tml?akcija=vijest&id=63562

* * *

Saopštenje: Sjednica Vlade RCG
30.11.2006

[...]

Vlada je prihvatila i Informaciju o preduslovima i neophodnim aktivnostima za upravljanje nacionalnim internetskim domenom za Republiku Crnu Goru. Kroz usvojene zaključke, Vlada je za administratora nacionalnog internetskog domena »ME« odredila Centar informacionog sistema Univerziteta Crne Gore.

http://www.vlada.cg.yu/vijesti.php?akcija=vijesti&id=17452

via
[ valeksic @ 14.12.2006. 23:40 ] @
Vijesti, 13. decembar 2006.

TEHNIČKI ADMINISTRATOR NACIONALNE INTERNET OZNAKE PREDUZIMA KORAKE ZA PREDSTOJEĆI POSAO

Registracija .me domena počeće za šest mjeseci

Podgorica - U mjesecima vaganja oko pitanja kome će pripasti administriranje nacionalnog Internet domena za Crnu Goru, nakon što je Vlada prihvatila predloženu oznaku ME i prepustila posao Sekretarijatu za razvoj, na kraju je tas prevagnuo na ono što je praksa većine država u svijetu. Crnogorska Vlada je za tehničkog administratora tog nacionalnog resursa odredila Centar informacionih sistema (CIS, www.cis.cg.ac.yu) Univerziteta Crne Gore. Direktor CIS-a, doc dr Božo Krstajić, profesor na Elektrotehničkom fakultetu u Podgorici, kazao je da je takva odluka za njega i njegov tim jedna vrsta satisfakcije za sve ono što je CIS uradio i radi svih ovih godina. Tim CIS-a je tokom posljednjih godina razvio akademsku mrežu koja je, kao i njeni servisi, stabilna. Među projektima CIS-a su MREN (www.mren.cg.ac.yu, Istraživačka akademska elektronska mreža), Cisco akademija (www.cna.cg.ac.yu), gdje nastavu trenutno sluša treća generacija polaznika. CIS sprovodi projekat elektronskog učenja, član je MSDN programa (Microsoftov pretplatnički servis za one koji se bave razvojem i unapređenjem softvera). CIS učestvuje i u projektima SEEGRID, SEEREN, pokretač je inicijative za Montenegro GRID...

- Mislim da je Vlada donijela ispravnu odluku jer se većina država u svijetu (i okruženju) opredijelila da akademske mreže administriraju njihove nacionalne domene. Naravno da nam je zadovoljstvo, ali i obaveza, što je Vlada prepoznala u CIS-u tijelo koje može da kvalitetno administrira jedan nacionalni resurs, kakav je nacionalni Internet domen - kazao je Krstajić.

Ono što je opredijelilo Vladu za CIS kao administratora, prema njegovom mišljenju, jeste CIS-ova kvalitena ekipa mladih ljudi, veoma velika mreža saradnika u akademskoj Evropi, koje je CIS stekao kroz projekte i članstvo u odgovarajućim asocijacijama, dobra saradnja sa lokalnim ICT kompanijama i Internet provajderom. Osim toga, akademska mreža je jedina nekomercijalna u Crnoj Gori.

- Imamo deset godina iskustva u realizaciji respektabilnog informacionog sistema, regionalne računarske mreže i pružanju usluga povezivanja na Internet. Posjedujemo dvije veze ka Internetu (jedna ka T-komu, a druga ka evropskoj akademskoj mreži - GEANT). Registrovani smo kod RIPE-a (www.ripe.net) kao autonomni sistem i prepoznati kao reprezent crnogorske akademske mreže - rekao je direktor CIS-a.

Posao administriranja nacionalnog domena je velika obaveza i, kako je kazao Krstajić, kretaće se više pravaca. Prije svega, tu je pokretanje procedure kod ICANN-a (www.icann.org) za odobravanje poslova administriranja nacionalnog domena, koja traje najmanje tri nedjelje. Biće neophodno kreirati, usaglasiti i usvojiti pravilnik o podjeli .me domena, iskoordinisati aktivnosti sa administratorima .yu domena kako bi prelaz bio što efikasniji. Obaveza CIS-a biće i nabavka opreme, instalacija, podešavanje i ostale prateće aktivnosti neophodne za “puštanje” u rad .me domena.

- U razgovoru sa kolegama iz akademskih mreža Evrope, kolegama iz TERENA (Asocijacija akademskih mreža Evrope), čiji je CIS član odnedavno, kolegama iz ICANN-a i administratorima .yu domena, očekujemo da bi .me domen, ako sve bude išlo bez većih problema, mogli da pustimo u rad za šest mjeseci - kazao je Krstajić, dodajući da u tim poslovima, posebno oko pravilnika i nabavke opreme, CIS očekuje pomoć od Vlade, odnosno Sekretarijata za razvoj, ali i od svih ICT udruženja i kompanija u Crnoj Gori. Iz budžeta crnogorskog Sekretarijata za razvoj, već je obezbijeđeno 25 hiljada eura, neophodnih za početak rada tehničkog administratora.


CILJ EFIKASAN I MODERAN SISTEM

U procesu administriranje .me domena cilj nam je da napravimo moderan i efikasan način njegove registracije, što će, sa jedne strane svim korisnicima pružiti mogućnost posjedovanja odgovarajućeg domena, a sa druge strane državi mogućnost valorizacije tog resursa - kazao je direktor CIS-a. Pravilnikom bi posebno trebalo da budu uređena načela upravljanja nacionalnim internet domenom, sekundarnim i domenima nižeg nivoa, postupak njegove registracije, prava i obaveze korisnika, naknade za korišćenje, zaštitu privatnosti i sprečavanje zloupotreba.

D.KALAČ

:::

http://www.vijesti.cg.yu/naslovna.php?akcija=vijest&id=221305


Vlada CG odredila administratora .ME domena:
http://www.internodium.org/node/2746

Republika: ME u rukama MREN-a:
http://www.internodium.org/node/2719

Vlada CG administraciju .ME domena dodelila Sekretarijatu za razvoj:
http://www.internodium.org/node/2683
[ valeksic @ 22.03.2007. 21:59 ] @
Rasprava o pravilniku za registraciju .ME domena

Nacionalni savet za primenu i kontrolu rada nacionalnog Internet domena je na sednici, održanoj 14.03. usvojio Predlog pravilnika o registraciji i korišćenju .me domena koji ce biti dostupan na uvid javnosti do 12.04.2007. godine.


Predlog pravilnika:
http://89.188.44.88/nic/docs/PravilnikME_Nacrt.doc

Forum za javnu raspravu:
http://lisica.cg.ac.yu/~me_forum/forum/index.php

NIC.me:
http://89.188.44.88/nic/

* * *

Nacrt pravilnika o Internet domenu na javnoj raspravi:
http://www.vijesti.cg.yu/naslo...p?akcija=advview&id=229762

Vijesti: Registracija .me domena počeće za šest meseci:
http://www.internodium.org/node/2758

Vlada CG odredila administratora .ME domena:
http://www.internodium.org/node/2746

Republika: ME u rukama MREN-a:
http://www.internodium.org/node/2719

Vlada CG administraciju .ME domena dodelila Sekretarijatu za razvoj:
http://www.internodium.org/node/2683
[ D.i M.e @ 25.03.2007. 12:24 ] @
Pročitah ovaj predlog pravilnika gore, ali neke stvari ne razumeh. Da li će biti registracija i .co.me i .me domena ili samo jednog od ovih? Da li će i stranci moći da registruju domene, koje od njih i u kojoj količini (jer se negde spominje da crnogorci mogu neograničeno)?
[ misk0 @ 25.03.2007. 17:50 ] @
Citat:
D.i M.e: Da li će i stranci moći da registruju domene, koje od njih i u kojoj količini (jer se negde spominje da crnogorci mogu neograničeno)?


Pishe da strana i domaca pravna lica i ispod pishe strana i domaca fizicka lica.
[ D.i M.e @ 25.03.2007. 17:53 ] @
Da, ali tamo gde piše da se može neograničeno registrovati piše da su to iz Crne Gore?