[ marko_j @ 07.12.2006. 20:00 ] @
Na svom racunaru koristim Slackware 11 i KDE u okviru njega. Problem je nastao kada sam radeci na jos jednom racunaru paralelno sa mojim pritisnuo na tastaturi ctrl+a, ctrl+delete, enter u zelji da izbrisem sadrzaj sa ekrana na tom drugom racunaru a ne na svom. Medjutim greskom sam zamenio tastature i sada je sav sadrzaj sa mog desktopa izbrisan. Problem je u tome sto sam osim shortcut-a na desktopu imao i neke podatke koji mi trebaju. Da li postoji neka mogucnost da sve vratim kako je bilo? Sve se desilo pre nekoliko minuta i nista nisam dirao. Unapred zahvalan.
[ Sir_Oliver @ 07.12.2006. 23:02 ] @
Proceprkaj malo po ovom direktorijumu u okviru svog "home" direktorijuma:
.local/share/Trash

Nek je sa srecom!
[ marko_j @ 07.12.2006. 23:10 ] @
Nema pomoci. ctrl+del je sve izbrisalo pa cak i kantu. Izgleda da cu morati da se oprostim sa podacima. A neke sam skupljao zadnjih par meseci. Bar kada bih mogao da saznam koji su podaci u pitanju pa da ih ponovo jurim po netu.
[ Sir_Oliver @ 07.12.2006. 23:24 ] @
Mozda ovo pomogne:
http://applications.linux.com/.../06/10/30/1652211.shtml?tid=47

Usput, pokusao sam da obrisem fajl sa svog desktopa pomocu ctrl+del . Nije reagovao. Da nisi kojim slucajem pritisnuo shift+del? To je vec gadno. I da... kad u konqueroru otvoris "trash:/" sta kaze?
[ Not now, John! @ 07.12.2006. 23:50 ] @
Zavisi koji fajl sistem imaš. U najgorem slučaju može poslužiti PhotoRec program sa www.cgsecurity.org, koji uspijeva da vrati nefragmentirane fajlove.
Srećno.
[ marko_j @ 08.12.2006. 00:10 ] @
Ops. Upravu si. Moja greska. Izvinjavam se. Upitanju je shift+del. Nisam obratio paznju. Sistem je reiserfs. Kada ukucam u konqueroru "trash:/" ne dobijam nista od sadasnjih fajlova sa desktopa. Postoje samo neki stari koje sam odavno izbrisao. Sada cu da pogledam linkove koje ste mi ostavili.
[ Not now, John! @ 08.12.2006. 00:15 ] @
Potraži najprije alate za "undelete" za ReiserFS, mislim da postoji tako nešto.
[ Backy @ 08.12.2006. 00:42 ] @
i ja mislim da postoji, a da bi povećao šansu da će raditi potrudi se da što manje novih fajlova snimaš na tu particiju (pogotovu sitnih, koji onda unište velike obrisane)
[ bojan_bozovic @ 08.12.2006. 00:54 ] @
U principu, moras da umountujes particiju ili da je mountujes sa -o remount,ro odmah i da ne pises na nju uopste ako ces koristiti undelete, jer inace povracaj fajlova ne moze biti garantovan. Ako ti /home nije zasebna particija, ne koristi sistem vec bootuj sa live CD npr. Sam sistem pise na disk svaki cas. Inace, treba ti i malo srece, pa, srecno!

Ustvari, ako je /home na / i /var i /tmp su takodje, ali to je redak setup
[ vukk @ 08.12.2006. 11:18 ] @
probaj sa ovim, samo nemoj da skidas sa tog racunara, ustvari nemoj nista da radis na njemu dok ne podignes sa ovog live CD-a, imas sve potrebne alate na njemu ;-)))