[ GPr @ 09.12.2006. 14:28 ] @
Novo izdanje Atomixa dostupno za download download (spora konekcija ![]() [Ovu poruku je menjao GPr dana 04.01.2007. u 10:20 GMT+1] |
[ GPr @ 09.12.2006. 14:28 ] @
[ icobh @ 11.12.2006. 12:46 ] @
[ jorganwd @ 11.12.2006. 13:07 ] @
Jeli to distribucija za DJ-eve?
[ Mitrović Srđan @ 11.12.2006. 13:43 ] @
Ne koincidencija sa istoimenim programom je slucajna ;-)
[ jorganwd @ 11.12.2006. 17:45 ] @
Ahaha, slucajno... A dje nadjose bas to ime... Pa zar Srbi nisu mogli da nadju kakvo originalno ime? :)
[ icobh @ 11.12.2006. 18:41 ] @
Srbix! Srbnix! Srbenda! ...
[ kafka1325 @ 11.12.2006. 20:22 ] @
Upravo ga koristim i kao laik koji je danas probao 5 distribucija mogu reci da je sa PcLinuxOS i Ubuntom bio najugodniji za rad, s tim da je za svu pohvalu direktno ubaceni kodeci i pluginovi. Takodje je veoma zgodna stvar, instalacija koja je veoma jednostavna a i cini mi se da nije ni dugo trajala....
Pusta mi Voltron xvid bez problema :D ..... ![]() [ KoNTAKTRoNIK @ 27.12.2006. 22:42 ] @
Da li je ovaj atomix samo sa gnome okruzhenjem i u sluchaju da nije da li ima 3d desktop kao mandriva?
Poz... [ GPr @ 29.12.2006. 15:38 ] @
Citat: KoNTAKTRoNIK: Da li je ovaj atomix samo sa gnome okruzhenjem i u sluchaju da nije da li ima 3d desktop kao mandriva? Poz... odgovor na prvo pitanje je ne samo KDE na drugo pitanje je uslovno da naime u extras repozitorijumu se nalaze paketi beryl beryl-core beryl-dbus beryl-kde beryl-manager beryl-settings beryl-plugins koji omogucavaju 3D [ Body Bag @ 29.12.2006. 15:45 ] @
Atomix je nista drugo do malo nasminkana/preradjena Fedora,tako da ne vidim neki razlog zasto bi se koristio on,a ne Fedora,sem ako se ne ucestuvuje u kampanji "Vazno da je domace" :-)
AIGLX bi trebao da radi out-of-the-box,naravno ako je tvoja kartica podrzana u okviru DRI-a pod samim Xorg-om,jer za sad ne moze da radi sa proprietary Nvidia/ATI drajverima,dok je kog Xgl-a obrnuto-na DRI-u nece,a 'oce na proprietary... I ne treba ti beryl,jer compiz vec imas u paketu,sem naravno ako ti hoces bas beryl... [ GPr @ 03.01.2007. 10:38 ] @
Citat: Body Bag: Atomix je nista drugo do malo nasminkana/preradjena Fedora,tako da ne vidim neki razlog zasto bi se koristio on,a ne Fedora,sem ako se ne ucestuvuje u kampanji "Vazno da je domace" :-) AIGLX bi trebao da radi out-of-the-box,naravno ako je tvoja kartica podrzana u okviru DRI-a pod samim Xorg-om,jer za sad ne moze da radi sa proprietary Nvidia/ATI drajverima,dok je kog Xgl-a obrnuto-na DRI-u nece,a 'oce na proprietary... I ne treba ti beryl,jer compiz vec imas u paketu,sem naravno ako ti hoces bas beryl... Ako si probao Atomix onda nemam nista protiv tvoje izjave ali ako nisi onda nije u redu. Tom logikom onda sledi zasto bi koristili Red Hat kad mu je osnova Fedora ili ubuntu kad mu je osnova Debian....? [ Mitrović Srđan @ 03.01.2007. 11:35 ] @
Iako generalno nemam nista zajednicno sa likom koga si quote-vao
slazem sa sa tim stavom. Atomix je vredan hvale iskljucivo samo kao domaci proizvod i nesto sto je delo entuzijasta. Nista novo nije doneo. Porediti ubuntu koji je doneo mnogo toga novog izmedju ostalog hrpe dummy ass korisnika u linux svet i Atomix je relativno smesno. Sta je Atomix uradio na bilo kom polju u svetu linuxa znaci od nekog usability pa do konacnog pakovanja? [ Body Bag @ 03.01.2007. 17:14 ] @
Citat: GPr: Ako si probao Atomix onda nemam nista protiv tvoje izjave ali ako nisi onda nije u redu. Tom logikom onda sledi zasto bi koristili Red Hat kad mu je osnova Fedora ili ubuntu kad mu je osnova Debian....? Probao sam ga i stekao utisak da je u pitanju malo doradjena Fedora... Bez uvrede i svaka cast na trudu,ali na mene Atomix nije ostavio neki poseban utisak(mislim,u odnosu na odlicnu Fedoru) Pa cak i lokalizacija nije neki adut,jer je Fedora jos poodavno odlicno prevedena i lokalizovana Moje misljenje,zao mi je... Citat: blood: Porediti ubuntu koji je doneo mnogo toga novog izmedju ostalog hrpe dummy ass korisnika u linux svet i Atomix je relativno smesno. Sta je Atomix uradio na bilo kom polju u svetu linuxa znaci od nekog usability pa do konacnog pakovanja? Uhhhhh da-a Ubuntu je doneo pravo otkrovenje u linux svet-kao sto sam vec rekao-dobar distro koji je niti bolji ili losiji do ostalih.... Citiracu jednog lika sa linuxo foruma "Iskreno, ja ne volim Ubuntu zbog sektaškog marketing nastupa a sam distro nije ništa bolji od Slackwarea, Fedore, Mandrive, etc. U pitanju je samo lukavi marketing i mnogo novca. Za newbiee usera kada instalira Ubuntu neće moći ni da sluša MP3 ni da gleda DivX, a newbiee ne zna za FAQ/forum Ubuntua na kome ima korak po korak objašnjeno kako se šta naknadno dodaje, ne zna ni za automatix, ne zna ni da mu je boot loader smešten u MBR, ništa ne zna. Ah da, na Ubuntuu radi mu scroll točkić na mišu out-of-the-box, mada nema drajver za NVidia i ATI grafiku u paketu" Tacno tako-novi SUSE 10.2 je 5x bolja distribucija nego ove *buntu papazjanije,tek da ne pominjem PC Linux OS [ Mitrović Srđan @ 03.01.2007. 17:28 ] @
Ja uopste nisam pricao o kvalitetima koje je doneo ubuntu jel taj distro ne cenim
vec sta je doneo linux svetu a to je : Citat: hrpe dummy ass korisnika u linux svet Priblizio je linux svet obicnim korisnicima vise nego ijedan distro. Marketing cini cuda. [ tdjokic @ 03.01.2007. 22:40 ] @
Citat: blood: Marketing cini cuda. ![]() [ GPr @ 04.01.2007. 09:10 ] @
Citat: Probao sam ga i stekao utisak da je u pitanju malo doradjena Fedora... Bez uvrede i svaka cast na trudu,ali na mene Atomix nije ostavio neki poseban utisak(mislim,u odnosu na odlicnu Fedoru) Pa cak i lokalizacija nije neki adut,jer je Fedora jos poodavno odlicno prevedena i lokalizovana Moje misljenje,zao mi je... ok svako ima pravo na svoje misljenje ![]() (ali nisi zagrebao u srz sistemskog dela video bi da je Atomix mnogo blizi RHE nego Fedori ![]() a obzirom na sredstvima koja su nam na raspolaganju i velicini ekipe doneli smo bar u ovoj zemlji nesto novo. a da li ste vi spremni da "donesete" nesto novo u Atomix? ili se sve svodi samo na pricu (po starom dobrom obicaju)? ko je spreman ima priliku da doprinese ![]() [ tdjokic @ 04.01.2007. 11:10 ] @
Imam ADSL 256/64 pa iz tog razloga jos uvek izbegavam probanje Linuxa koji imaju vise od 1 CD. To je osnovni razlog zasto nisam probao Atomix. Negde sam procitao (Distrowatch?) da Atomix dolazi sa svim potrebnim stvarima za multimediju, sto kod Fedore mislim da nije slucaj. Ona valjda spada u one restriktivne distribucije koje to ne mogu da daju iz zakonskih razloga. Kako ovi drugi MOGU da daju nikako da shvatim (Mepis, PCLinuxOS, Mint i jos po neki).
Ako mi se brzina ADSL poveca, kako se stalno nesto prica(?), onda cu probati Atomix i SUSE, pre ne. [ Body Bag @ 04.01.2007. 21:48 ] @
Citat: GPr: ok svako ima pravo na svoje misljenje :) (ali nisi zagrebao u srz sistemskog dela video bi da je Atomix mnogo blizi RHE nego Fedori ;) ) Eh sad.... Pa Fedora je nista drugo do besplatni RHEL sa cutting edge softverom,ako izuzmemo proprietary aplikacije koje razvija sam RH i koje su deo "pravog" RHEL-a koji se naplacuje... Citat: tdjokic: Imam ADSL 256/64 pa iz tog razloga jos uvek izbegavam probanje Linuxa koji imaju vise od 1 CD. To je osnovni razlog zasto nisam probao Atomix. Negde sam procitao (Distrowatch?) da Atomix dolazi sa svim potrebnim stvarima za multimediju, sto kod Fedore mislim da nije slucaj. Ona valjda spada u one restriktivne distribucije koje to ne mogu da daju iz zakonskih razloga. Kako ovi drugi MOGU da daju nikako da shvatim (Mepis, PCLinuxOS, Mint i jos po neki). Ako mi se brzina ADSL poveca, kako se stalno nesto prica(?), onda cu probati Atomix i SUSE, pre ne. Svuci multimediju za Fedoru nije toliki problem-ima sve na Livni,a tezi ukupno nekih 20-ak MB sto nije toliko ni za dial-up-na kraju krajeva ne mora sve odjednom :-) Sto se tice distroa-ja mislim da je Debian resenje za mene-ima sve sto coveku treba na dva dvd-a,ako izumemo libdvdcss(tezi stotinak kb,ostupan debian paket na linux videolan sajtu)Mplayer i w32 kodeke(source prvog i ovo drugo uvek imam pri ruci) Nema istina komercijalnih aplikacija kao sto su Real Player ili Adobe Acrobat,ali koriscenje ovih na linux-u nema smisla pored npr Xine-e ili Kpdf/Evince ili Xpdf-a Posto imam dial-up,moj izbor je vise nego jasan-jedva cekam Debian Etch koji ce uskoro... [ Mitrović Srđan @ 04.01.2007. 22:22 ] @
Citat: a da li ste vi spremni da "donesete" nesto novo u Atomix? ili se sve svodi samo na pricu (po starom dobrom obicaju)? Ne. Jer mi se ne svidja nacin na koji je se razvija , a nisam pobornik RHEL-a. Ukoliko nisi spreman da podneses kritiku vest nisi trebao ni kaciti. LOgicno je da ljudi iznesu svoja misljenja i utiske. Ukoliko mislis da ce svi da te hvale pogresio si. [ GPr @ 05.01.2007. 10:21 ] @
Citat: blood: Ne. Jer mi se ne svidja nacin na koji je se razvija , a nisam pobornik RHEL-a. Ukoliko nisi spreman da podneses kritiku vest nisi trebao ni kaciti. LOgicno je da ljudi iznesu svoja misljenja i utiske. Ukoliko mislis da ce svi da te hvale pogresio si. Naprotiv sve kritike su dobrodosle kao i pohvale. Problem je sto su uopste komentari retki. A bez toga nema dovoljno informacija da bi se islo napred. Opet niko ne kaze da smo mi popili svu pamet sveta i kritika na razvoj i predlog u kom prvcu bi ti krenuo je takodje dobro dosla. ali da ne neraspravljam o tome ovde, ima lepo na Atomix-u deo foruma za kritike, komentare i sugestije. [ Mitrović Srđan @ 05.01.2007. 13:19 ] @
Sorry vec radim na jednom domacem projektu ;-) O kome ce biti vise reci uskoro.
Pravac u kojem sam ja krenuo je nesto poput flameyes ideje o merge-u gentoo-a i BSD kernela. To mi se npr jako svidja a nije dovoljno razvijeno. To je nesto novo i ta simbioza moze da uspe. Generalno u vezi Atomixa ne znam sta bih dodao , jednostavno takav mu je koncept fedora-like koji upste ne volim. Ne razumem zasto nema komentara pogotovu za nas domaci distro valjda smo mi jos uvek closed-mind. [ Body Bag @ 05.01.2007. 19:18 ] @
Turati portage sistem pored odlicnog port i pkg_add sistema kod BSD-a nema nikavog smisla...
Na kraju krajeva i apt i portage su kao svoj uzor imali port sistem... Imao sam prilike da jedno vreme koristim FreeBSD i morao sam(nazalost)da odustanem jer koristim dial-up-samo cu reci da je njegov port i CVSup sistem zakon u odnosu na ono emerge plagijat cudo kod Gentoo-a :-) Sa druge strane,ja sam takodje primetio averzije prema Fedori-tu se najcese nabacuju komentari kako je to beta verzija za RHEL i kako je nestabilan,te da je to izrabljivanje u korist RH-a i jos dosta drugih sranja koja nemaju veze sa zivotom... Kao prvo kod za RHEL je javno dostupan(sa izuzetkom vlasnickih aplikacija koje pravi sam RH),te postoje varijante RHEL-a koje radi zajednica i koje su 100% kompatibilne sa "orginalom" i famoznim update sistemom(CentOS i White Box npr.),te svako moze da ga koristi i modifikuje po zelji,a i odlicna dokumentacija za RHEL koja se bez problema moze koristiti za Fedoru je takodje dostupna-toliko o izrabljivanju... Drugo,Fedora je nista drugo do taj isti RHEL koga,pak,razvija zajednica,ali sa uvek svezim softverom(opet bez vlasnickih RH aplikacija),tako da komentari da je u pitanju beta softver ne stoje takodje-interes RH-a je da neko novo parce softvera(npr yum)uvrsti i u svoju enterprise ponudu ako se pokaze dovoljno dobra u "masama" To znaci da ono sto radi odlicno na uobicajenim kompjuterima,nema uvek prodju za visoke kriterijume koji vladaju enterprise/poslovnim trzistem-daleko od toga da je bila sta testing softver... Stabilnost je takodje na nivou-ima par bubica tu i tamo,ali nista neobicno-to karakterise i druge distroe.. Ono sto je kod Fedore vredno hvale je yum koji je zaista odlican,mozda nije toliko dobar kao apt(u pitanju je ipak novija alatka koja se aktivno razvija),ali je po meni daleko bolje resenje nego smart,urpmi i Yast kod SUSE-a-uklanjao sam i ceo KDE/Gnome i jos dosta toga i sve radi preko yum-a bez najmanjih problema,a zavisnosti se resavaju odlicno,sto recimo kod SUSE-a nije bas uvek slucaj... Takodje treba pomenuti i sjajnu detekciju hardvera(Anaconda) i odlican/jednostavni installer-kada se instalira sve radi out-of-the-box i potreba za ceprkanjem je minimalna... Sve u svemu-sjajan distro,jos ako se ima dobar net za redovno osvezavanje i svlacenje paketa-sreci kraja nema :-) [ caiser @ 05.01.2007. 20:05 ] @
Citat: Body Bag: Kao prvo kod za RHEL je javno dostupan(sa izuzetkom vlasnickih aplikacija koje pravi sam RH),te postoje varijante RHEL-a koje radi zajednica i koje su 100% kompatibilne sa "orginalom" i famoznim update sistemom(CentOS i White Box npr.),te svako moze da ga koristi i modifikuje po zelji,a i odlicna dokumentacija za RHEL koja se bez problema moze koristiti za Fedoru je takodje dostupna-toliko o izrabljivanju... Apsolutno se slazem. S obzirom koliko je RH dao i jos uvek daje OpenSource zajednici (Linux Cluster, GFS, etc) meni uopste nije gadna ideja da koristim bilo sta od njihovog software-a. Cak sam se nakon vise od 4 godine koriscenja Slackware-a i Gentoo-a vratio Fedori. Toliko mi je trebalo da naucim razliku izmedju serverske i desktop distribucije. :) [ Mitrović Srđan @ 05.01.2007. 20:21 ] @
Caiser kao prvo fedora je tzv general purpose sistem tj nije koncetrisan
na neko specificno trziste (citaj dekstop). Sve je to lepo dobar Anaconda instaler dosta bleeding-edge software iz nestabilnih reposa (bar moje iskustvo). Lepo je to sto je jedna od distribucija koje po defaultu podrzava SeLinux koliko se secam. Rec dve o anakondi: Anakonda je vec zreo instaler toliko puta prezvakan i preradjivan ali brzina mu je uzasna, takodje prevashodno je namenjen za pocetnike jel nema odvojeni expert mode. Sto se tice yuma svakako je napredak za fedoru jel sa njegovim dolaskom je RH nekako i preziveo njegov dep-hell. ALi naravno da nije na nivou jednog apt-a ali takodje mozes koristiti alternativu apt-rpm kao i frontend za njega synaptic (kao na debu). Dobro je sto je od RHEL-a pomprimio dobro poznate sigurnosne featurse tipa SeLInux, exec-shield , data hardening itd. Volim kad u jednoj ozbiljnoj i velikoj distribuiji obrate paznju i na sigurnost pogotovu kad fedora ima pedigre kao sto je RHEL. Podrzavam i ideju http://fedoraproject.org/wiki/FedoraTesting . Da sve se moze configati preko front-endova i sta je onda problem ove distribucije? Nije je projektovao Ian Murdock ;-) Licno vise volim da sagradim neki base sistem i pakujem paket po paket onog sto mi treba a ne da mi FC spakuje gomile garbage software-a koji mi nikad nece trebati. LFS rulez ;-) [ caiser @ 05.01.2007. 21:22 ] @
I na tarabi pise svasta, pa opet... :)
Salim se, nemam nista protiv RH-a za server, ali to mi je nekako uvek bila desktop distribucija. Sto su i bili pre nego sto su poceli da pucaju na corporate trziste. Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|