[ sscaki @ 12.12.2006. 07:53 ] @
Ljudi, pomagajte!
Da li postoji freeware softver za podesavanje jacine (svakog kanala posebno) 5.1. sistema zvucnika u zavisnosti od toga u kom delu prostorije sedite?
[ Shon3i @ 12.12.2006. 10:47 ] @
Postoji, ali zavisi sta slusas i preko cega slusas. Imas AC3Filter ili ffdshow, u njima mozes da podesis jacinu svakog kanala, i mnogo toga
[ felino @ 12.12.2006. 10:55 ] @
Ne znam za softver ali znaj da nije stvar samo u jacini nego i u vremenu potrebnom da zvuk od zvucnika stigne do tebe. Ako si na razlicitom radstojanju od recimo Front Left (npr 2m) i FR (npr 3m), zvuk iz FR dolazi kasnije do usiju i tu se javlja problem sa fazama itd.

Zamisli da je producent predvideo da ti neki zvuk cujes istovremeno sa svih zvucnika a ti sedis na razlicitom rastojanju od svakog od njih. Dakle, nije stvar samo u jacini nego i u kasnjenju. Kod vecine(?) A/V risivera postoji mogucnost da podesavas kanale kako po jacini tako i po kasnjenju (delay) tj. uneses koliko si udaljen od svakog zvucnika pa se to onda kompenzuje. Pa i kad se kompenzuje, nije to to, zbog akustike prostorije. Nema zamene za (1)pravilnu postavku zvucnika, (2)pravilan polozaj slusaoca i (3)akusticku obradu prostorije.

Ako trazis soft, gledaj da ima obe vrste podesavanja.