[ IDE @ 15.12.2006. 10:21 ] @
Pozdrav,

E ovako... kako glasi f-ja u SQL-u koji koristi access da mi podatak tipa text prebaci u broj(float)?

Dakle, imam neku kolonu u bazi i ta kolona je tipa text, ali su u nju upisani brojevi (nema slova i drugih znakova) i zelim da vrijednosti iz te kolone saberem sa nekom drugom koja je tipa double.

ja sam stavio jednostavno

select prva_kolona + druga_kolona as zbir from....

i sve mi sabira dobro... kao da mi uopste ne treba f-ja za konvertovanje teksta u broj, ali da li je tako?

Ima li slucaja kada mi ovo nece raditi kako treba? (naravno osim kada su u tu kolonu upisana slova ili kad nista nije upisano)

i, naravno, ima li f-ja za ovu konverziju i kako glasi?

hvala.
[ BiloKoje @ 16.12.2006. 13:04 ] @

Postoji funkcija Cdbl(tekst) koja pretvara tekst u broj tipa Double.
[ IDE @ 17.12.2006. 12:28 ] @
hvala

A hoce li biti problema kod onga sto sam stavio da mi se sabira neki tekst sa nekim brojem ?

napomena: ovo je samo tipa text, a ustvari samo cifre upisane, i stavio sam ustvari:

Citat:
select format(text*neki_broj,"0.00") as proizvod from ime_tabele

Do sada nisam vidjeo nikakav problem tu... sve je fino racunalo...??

[Ovu poruku je menjao IDE dana 17.12.2006. u 13:43 GMT+1]
[ BiloKoje @ 18.12.2006. 06:15 ] @

Neznam da li bi bilo problema, ali verujem Marfijevom zakonu. Ako nešto može da krene loše, krenuće i to u najnezgodnijem trenutku. Zato, ako si siguran da će u tom polju uvek biti cifre pretvori ga u broj a ako nisi onda koristi konverziju prilikom računanja.
[ oJee @ 18.12.2006. 10:47 ] @
Kakvo je stanje kod mjesanja . i , (razliciti local setings)?
[ IDE @ 19.12.2006. 22:01 ] @

Pa problem moze biti kod toga...da...
Ali local settings je podesen, i ne mijenja se...

E sad, da li ti ne znas pa pitas, ili me samo upozoravas..??

ako radis sa textom (kao ja :-( ) gdje trebaju biti brojevi, ako je unijet onaj zarez koji je podesen i u WIN-u, onda nece biti problema pri konveziji (pretpostavljam) ali ako je unijet onaj suprotni, onda ce javljati probleme...
[ oJee @ 11.01.2007. 12:09 ] @
Upozoravam.

Ja sam obicno pravio da kompletan sql izraz predstavim kao tekst tj

Code:

Dim SQLIzraz As String

SQLIzraz = ..............

DoCmd.RunSQL SQLIzraz

U ovakvom obliku za decimalni broj SQL očekuje da . bude decimalni separator.

Pozdrav

A zaboravio sam još ovo,
mislim da SQL prima teks tako da i ono što proslijediš kao broj se prvo pretvori u tekst tako da ako si siguran da ti je format ispravan nemaš potrebe zbog SQL-a da vršiš konverziju (ovo je moje mišljenje, neću se u to zakleti :D).

[Ovu poruku je menjao oJee dana 11.01.2007. u 13:50 GMT+1]