[ elaki @ 15.12.2006. 18:09 ] @
Prijatelju je crkla maticna ploca (PIII) koju sam zamenio polovnom ASUS A7N266-VM plocom (naravno sa odgovarajucim procesorom i RAM-om). Sistem (XP SP1) sam instalirao kod mene sa mojom ("obicnom") tastaturom i misem. Sve je funkcionisalo OK. Kada sam racunar odneo kod njega i zakacio gore navedenu tastaturu prilikom podizanja, sistem nije stigao ni do detekcije HDD-ova, ispisujuci poruku da nedostaje neki fajl (sada zalim sto celu poruku ili bar ime navedenog fajla nisam zapisao). Stavivsi umesto nje drugu - klasicnu tastaturu sve je opet radilo dobro. Doneo sam bezicnu (problematicnu) tastaturu kod sebe i zakacio je na svoj racunar (ploca MSI KT3V), racunar i takodje XP (SP1) su se pokrenuli normalno, ali tastatura nije ni registrovana - kao da je uopste nema. Sta ciniti? Tastatura je verovatno ispravna jer je radila na onom PIII normalno (mada se pouzdano ne zna sta je tacno kvar na crknutoj ploci). Zbog cega razlika u ponasanju ova dva racunara prilikom podizanja? (jedan sistem se uopste ne pokrece a drugi se pokrene sasvim normalno ignorisuci tastaturu). Da li je razlog u razlicito podesenim BIOS-ima? I o kom se podesavanju radi? Sad, ako neko ima volje da odgovori.... bicu jako zahvalan. Pozdrav. |