[ milos036 @ 17.12.2006. 18:31 ] @
Imam par pitanja.
1. Da li je bolje da muziku prebacim u AAC ili u MP3 formatu u mobilni?
2. Kako da, kojim programom, konvertujem u AAC?
3. Kakva je razlika izmedju AAC i AAC+ formata?
[ Shon3i @ 17.12.2006. 19:42 ] @
1. Za tvoj mobilni mozes da biras posto podrzava sve ekstenzije AAC formata znaci AAC (LC-AAC), AAC+(HE-AAC), AAC+v2(HE-AAC+PS), pa i MP3. 48kbps AAC+ je priblizno ekvivalentno MP3 128kbps, pa ti vidi koliko je to vise muzike, za istu velicinu.

2. BeHappy (po meni najbolji, jer podrzava oba Nerov i Winampov encoder i sve AAC modove), BeLIght, iTunes (LC-AAC), Nero, Winamp, Foobar i ostali razni playeri i convertori, pretrazi malo forum pisano je x puta o tome plus imas top temu gde je objasnjeno koja je razlika izmedju AAC i MP3-a http://www.elitesecurity.org/t...nju-sa-MPPro-ili-MP-kvalitetom.

3. Razlika izmedju AAC i AAC+ je sto AAC+ plus koristi SBR algoritam koji daje odlicne rezultate na malom bitrateu. Koristi pretragu.
[ felino @ 18.12.2006. 01:33 ] @
Bez zelje da budem sarkastican (dakle, ozbiljno pitam), da li se na tom mobilnom (ili bilo kojem) uopste moze primetiti razlika izmedju raznih kompresovanih audio formata? Pretpostavljam da mu D/A konverteri, pojacavacki stepen i zvucnik/slusalice nisu takvog kvaliteta da bi se razliika mogla primetiti ili mozda gresim?

Citat:
Shon3i:  48kbps AAC+ je priblizno ekvivalentno MP3 128kbps


Kada sam ih svojevremeno poredio, nisam to primetio. U korist mp3 koji mi je na 128 bio dosta ispred AAC+ na 48.. Dok, na 32kbps sam se cudio otkud toliko visokih pri HE-AAC. Bas na tom bit rate-u je nenadmasan.
[ milos036 @ 18.12.2006. 06:25 ] @
Ja sam prebacio zvuk u mp4 (HE-AAC) format i zvuk je odlican. Telefon ima stereo zvucnike visoke glasnoce bar kada se slusa bez slusalica. Zvuk na 64 kbps je slican kao mp3 128 kbps samo sto me nervira sto su u formatima visoke kompresije naglaseni ili "preniski" ili "previsoki" zvukovi (frekvencije) tako da se dobija utisak zvuka kao kada prebacim equalizer ili na "club" ili na "treble". To me nervira zato sto u formatima preniskih zvukova (frekvencija) npr. wma nije uskladjen odnos izmedju visokih i niskih frekvencija a u primer aac formatu je taj odnos donekle uskladjen ali opet dominiraju visoke frekvencije. Mislim razlika se primeti u sustini. Ja sam konvertovao prvo u mp3 i u aac istu pesmu i prebacio u telefon. Vise mi odgovara mp3 zvuk jel postoji neka ravnoteza izmedju niskih i visokih frekvencija ali aac kompresija pravi mnogo manje velicine fajlova. Tako naprimer 25 pesama u aac kompresiji na 64 kbps iznosi 41.8 MB. Kada slusam pesme u aac formatu neko vreme ili preko nekog radia koji ide u aac stream-u onda mu aac zvuk postane normalan, nekako uvo mi se navikne na visoke frekvencije i to mi postane ok. A kada slusam mp3 i posle toga aac nikako mi aac ne moze biti odlican format. Inace gledano u globalu dajem veliku prednost aac formatu prvenstveno zbog odnosa velicine i nivoa kompresije na odredjenim bitrate-ovima.

Zvuk i na nizim bitrate-ovima (48 kbps) je slican kao mp3 na 128 kbps.

[Ovu poruku je menjao milos036 dana 18.12.2006. u 07:42 GMT+1]
[ Shon3i @ 18.12.2006. 09:01 ] @
Citat:
Kada sam ih svojevremeno poredio, nisam to primetio. U korist mp3 koji mi je na 128 bio dosta ispred AAC+ na 48.. Dok, na 32kbps sam se cudio otkud toliko visokih pri HE-AAC. Bas na tom bit rate-u je nenadmasan.
Po svemu sudeci nisi slusao na dobrom playeru tj na playeru koji ne moze lepo da decodira HE-AAC, a ako si takodje slusao na winampu-u, i ako imas podesen EQ, potrebno je da iskljucis Fast Layer EQ u winamp podesavanjima, na in_mp3.dll.


Isto ne znam koji si encoder koristio, ali ako si koristio Nero ili coding tech, ovo ne bi trebalo da se desi.


Citat:
Pretpostavljam da mu D/A konverteri, pojacavacki stepen i zvucnik/slusalice nisu takvog kvaliteta da bi se razliika mogla primetiti ili mozda gresim?
Gresis, kod dobrog telefona kao sto je njegov, razlika se oseti isto kao i bilo gde drugde.

@milos036, kompresovanje ismedju dva loosy formata nije dobro, na primer ja predpostavljam da ti tvoje mp3 fajlove konvertujes u aac+ na 48kbps, a to nikako ne moze biti dobro, jer aac+ treba pun frekventni spektar da bi on odradio posao valjano, tj treba mu original. Ja te uveravam kada bi poredio 128 mp3 i 48-64 aac+ ali oba kompresovana iz istog source-a, nece biti nikakve razlike.
[ Ivan Dimkovic @ 18.12.2006. 09:21 ] @
@milos036,

Kao sto Shon3i rece - proveri EQ podesavanja, ni MP3 a ni AAC (i AAC+) ne vrse nikakvu "ekvalizaciju" zvuka. Ili je u pitanju razdesen EQ ili los (bagovit) dekoder ako imas efekte tipa EQ podesavanja.
[ milos036 @ 18.12.2006. 13:00 ] @
Za slusanje kompresovanog aac formata koristio sam Winamp 5.32, verzija nije ni bitna. EQ mi je normalno podesen i pod istim podesavanjima slusam sve muzicke fajlove. Mislim da si upravu sto se tice kompresije izmedju dva lossless formata jer ako je mp3 osakacen kao sto jeste onda ce aac kodeku ostati samo osakaceni mp3 za kompresiju. A bas cu da pogledam, mislis da ako uzmem jedan wav (cda) fajl i konvertujem u mp3 na 128 kbps i u aac na 64 kbps nece biti bas nikakve razlike? Koristio sam Nero kodek za kompresiju u aac.
[ Shon3i @ 18.12.2006. 18:56 ] @
Citat:
milos036: Za slusanje kompresovanog aac formata koristio sam Winamp 5.32, verzija nije ni bitna. EQ mi je normalno podesen i pod istim podesavanjima slusam sve muzicke fajlove. Mislim da si upravu sto se tice kompresije izmedju dva lossless formata jer ako je mp3 osakacen kao sto jeste onda ce aac kodeku ostati samo osakaceni mp3 za kompresiju. A bas cu da pogledam, mislis da ako uzmem jedan wav (cda) fajl i konvertujem u mp3 na 128 kbps i u aac na 64 kbps nece biti bas nikakve razlike? Koristio sam Nero kodek za kompresiju u aac.

A pa u tome i jeste caka, rekao sam ti da winamp za mp3 fajlove koristi neki Fast Layer EQ koji ima mnogo lepsi zvuk, a taj Fast Layer nije primnjen na ostale extenzije, tako da EQ u winampu nije isti za sve tipove. I zbog toga dobijas ili jake visoke ili jake niske tonove.

U Winamp opcijama (preferences)->Plugins->Input->Nullsoft MPEG Audio decoder [in_mp3.dll]->Configure->Decoder destikilraj sve Fast Layer EQ opcije. A zatim onda oslusni.
[ milos036 @ 18.12.2006. 19:34 ] @
Sve su mi opcije po default-u iskljucene a kao default mi je oznacen Logarithmic EQ. Ma mozda i ja preterujem, ja sam inace perfekcionista sto se tice toga. :D