|
[ EvolutionBG @ 19.12.2006. 06:04 ] @
| Pre svega pozdrav svima.Prelistao sam podosta tema,ali sam morao da otvorim novu,tako da se nadam da mi necete zameriti.Resio sam da predjem sa dial upa na ADSL.Po logici,ma svi idu preko Telekoma sam se prijavio kod njih.Citajuci neke teme ovde,poceo sam da se kolebam(recimo podatak da na 1mbps(valjda sam pogodio jedinicu,ide 32 korisnika) ,pogotovo sto su i ostali spustili cene(konkretno,zanima me 256kbps).P2p se podrazumeva,a takodje zelim i sto stabilniji net,dakle da mi se sto redje desava da nece da funkcionise.Neki izbor su mi Telekom,YUBC,Eunet i Beotel.Sta vi preporucujete i kakva iskustva imate.Zahvaljujem svima koji se jave..
pozz |
[ tdjokic @ 19.12.2006. 07:10 ] @
Citat: EvolutionBG: Pre svega pozdrav svima.Prelistao sam podosta tema,ali sam morao da otvorim novu,tako da se nadam da mi necete zameriti.Resio sam da predjem sa dial upa na ADSL.Po logici,ma svi idu preko Telekoma sam se prijavio kod njih.Citajuci neke teme ovde,poceo sam da se kolebam(recimo podatak da na 1mbps(valjda sam pogodio jedinicu,ide 32 korisnika) ,pogotovo sto su i ostali spustili cene(konkretno,zanima me 256kbps).P2p se podrazumeva,a takodje zelim i sto stabilniji net,dakle da mi se sto redje desava da nece da funkcionise.Neki izbor su mi Telekom,YUBC,Eunet i Beotel.Sta vi preporucujete i kakva iskustva imate.Zahvaljujem svima koji se jave..
pozz Ako si u mom nekom postu nasao da na 1 mb ide 32 korisnika, to nije istina. Telekom stalno tvrdi da NEMA AGREGACIJE, a ja sam samo teoriski racunao da je steta da 1 MB zvrji 3/4 prazan ako sam ja uplatio paket od 256kbit/s, pa oni mogu sasvim normalno da stave 4 takva korisnika kao ja, a posto retko ko visi ceo dan na kompjuteru, onda mogu da stave i malo vise a da agregacije prakticno i dalje nema. Dakle - diskusija, prica, nije tvrdnja niti cinjenica. Ovo se ponavlja vec nekoliko puta, muka mi je vise. Kako svi zapamte ono najgore iz posta, pojma nemam.
E sad nesto drugo. Cinjenica je, da svi provajderi po prirodi stvari dobijaju vezu ka svetu preko Telekoma. Meni licno nije jasno da li i u Telekomu postoji "mali Telekom" (za ADSL) i "veliki Telekom", onaj glavni. Ako je tako, onda je taj "mali T" u ravnopravnom polozaju sa YUBC, Eunet i ostalima.
Ako nije, a ja imam osecaj da nije, onda je Telekom u privilegovanom polozaju prema ostalima, pa se moze pretpostavljati da ces kod njega imati najstabilniju vezu, jer on odrzava vezu, pa ce verovatno sebi najbolje odrzavati. Pare su druga prica. Cenovnici su izlozeni na netu, pa svako moze da bira sebi po zelji.
Moram da kazem da mi je veza i na prethodnom provajderu bila stabilna, da ne gresim dusu. Sada sam na Telekomu, i kod njega je stabilna. Mozda za nijansu stabilnija, ali nije vredno pomena. Izgleda da na stabilnost veze vise utice infrastruktura - centrala, zice, udaljenost i slicno nego Telekom u odnosu na podprovajdere.
[ indicator1 @ 19.12.2006. 12:19 ] @
Dodaj Sezampro i to na prvo mesto. Ja koliko vidim ljudi se najmanje zale na njih, ne blokiraju saobracaj, solidan protok, medju jeftinijima ... Ne znam kakav je PTT, mozda i oni mogu u kombinaciju.
[ EvolutionBG @ 19.12.2006. 12:44 ] @
Mozda neka iskustva sa YUBC-om,Eunetom i Beotelom?Kod Telekoma cu probati pre ili kasnije,ali mi polako kidaju zivce zato sto su neozbiljni,a prevelike pare dajem na dial up(sigurno preko 2 k dinara),pa mi se malcice zuri...I da,na koliko se potpisuju ugovori kod ovih provajdera,posto nisam uspeo da nadjem.Konkretno,zanima me najmanji moguci period koriscenja...
pozz
[ mexico @ 19.12.2006. 14:15 ] @
Evo moje iskustvo sa Beotelom je, do sada, apsolutno pozitivno. A koristim Beotelov ADSL 256/64 flat od aprila prosle godine. Desavalo se, naravno, da postoje manji ili duzi prekidi (u satima) ali vecina je bila prouzrokovana radovima telekoma pre nego Beotelom. Nikad nikakav problem sa blokiranim portom ili ogranicenjima.
[ calexx @ 03.02.2007. 18:09 ] @
Ne znam u koju temu da se ubacim pa da krenem odavde. ;) U ponedeljak bi trebalo da odlučim od koga da uzmem ADSL. Telekom mi više nije u igri, svi su oborili cene pa tu nemaju prednost a i ne volem da me neko vezuje na godinu dana. Trenutno su mi ostali Sezampro i PTT, Eunet mi je malo skup a sa ostalima nemam neko iskustvo ili sam čitao loše tekstove.
Sezampro daje mesec dana za dž (prošle godine su davali dva, možda pokušam da se izborim za to) ali u startu daju modem dok se za ruter doplaćuje. Ipak, načuo sam da uz ISDN ide ruter (možda privremeno) pa ih to vraća u igru. Nisam čuo da prave probleme tipa ograničavanje nekog od protoka a pošto ih uglavnom poznajem, nije nemoguće da ih izaberem. Malo su skuplji, 512 koji planiram je oko 2400 a promena brzine (naniže) se naplaćuje.
Kod PTT ću bez problema da dobijem ruter, u igri su Thomson i Allied Telesyn, cene su nešto niže pa je 512k 2100 dinara. Paketi mogu da se menjaju po želji, ne prave pitanje i ne naplaćuju. Pretpostavljam da ni oni ne ograničavaju, jednom su mi rekli da eventualno voip može da bude problem ali p2p ne. Mislim da njima link ne bi trebalo da bude problem pa da lakše od ostalih (ne računajući Telekom) mogu da ga prošire.
Kakva su iskustva sa ova dva provajdera? Ako ima još neki predlog za ISP koji bi mogao da bude (ubedljivo) bolji, možda se i predomislim. ;)
[ Hackman @ 03.02.2007. 19:21 ] @
Nije uopšte tačno da ptt pravi problem za vojp ja bez problema razgovaram
preko skajpa i ostalih čet zezancija sa prijateljima, preporučujem ptt i
zato što je on posle telekoma jedino državno preduzeće zaza koje sam siguran
da ako telekom ostalim provajderima nekadukine portove odnosno mogućnost
davanja adsl usluga ptt-u to neće jedino učiniti jer je to takorećiista
firma doksu svi ostali sitna riba Dakle ptt samo
[ virus_crew @ 03.02.2007. 19:48 ] @
Citat: Hackman: ako telekom ostalim provajderima nekadukine portove odnosno mogućnost
davanja adsl usluga ptt-u to neće jedino učiniti jer je to takorećiista
firma doksu svi ostali sitna riba Dakle ptt samo
Ma to sto si napiso je u najmanju ruku napamet napisano:
1.Telekom nece nikad ukinuti portove tj davanje usluga aDSL-a zasto?Samo malo razmisli i eto ti odgovora pa aDSL je tek poceo kod nas o kakvom prekidu usluge aDSL-a ti pricas covece???!!!
2.Da li ti znas koliko ISP placaju Lelekomu zakup portova, kad bi to znao oonda ne bi OVO napisao i shvatio bi koliko LS zaradjuje samo na zakupu portova od ISP-a
3.Po meni je najbolji Sezam nijedan problem vise od godinu dana p2p sljaka savrseno,VOiP jos savrsenije ali tu ti nije toliko do ISP-a vec do tvoje infrastrukture koja ide od tvog stana do centrale kod mene centrala (Konjarnik) radi savrseno.
4. Citat: ptt-u to neće jedino učiniti jer je to takorećiista firma doksu svi ostali sitna riba Dakle ptt samo
Nije tacno da su svi ostali sitna riba.Ok znaci sitna riba ima najvise korisnika aDSL usluge u Srbiji???!!!
Ako ne znas Sezampro ima trenutno najvise korisnika aDSL usluge u Srbiji.
[ Hackman @ 04.02.2007. 00:06 ] @
Pa ovako ja uopšte nisam kazao da će da se ukine adsl ali je predpostavka da
će lelekom kao monopolista zabraniti ostalim provajderima da se bave
uvođenjem adsela veoma realna, iz prostog razloga što lelekom nemože toliko
novaca da zaradi od plaćanja portova provajdera koliko može da zaradi ako
sam reši da uvodi adsl po Srbiji ne razumem zašto bi on dozvolio da tamo
neki Sezam ili Eunet imaju više koristi od uvođenja adsla od njega to nije
logično, a to će se i desiti. Nažalost sve dok Telekom ima monopol na
telekomunikacije nikome se ne piše dobro pa ni malim provajderima
[ virus_crew @ 04.02.2007. 11:26 ] @
Citat: Hackman:ali je predpostavka da
će lelekom kao monopolista zabraniti ostalim provajderima da se bave
uvođenjem adsela veoma realna, iz prostog razloga što lelekom nemože toliko
novaca da zaradi od plaćanja portova provajdera koliko može da zaradi ako
sam reši da uvodi adsl po Srbiji
Utemeljeno na cemu, mozda je to tvoja zelja ali realnost Na nasu srecu nije e sad ako ti stvarno verujes u to sto si napisao to je tvoj problem a verme ce te kao sto sam te i ja demantovati.
SRBIJA NEZADRZIVO SRLJA U PROGRES!!!
[ Hackman @ 04.02.2007. 14:29 ] @
Daj bože da ti budeš u pravu ali stvari su takve kakve jesu a što se
progresa tiče nedaj bože ni najvećem neprijatelju takav progres koi Srbija
ima
[ barakuda111 @ 04.02.2007. 15:53 ] @
offtopic> Hackman molim te nauci da pises kako treba. Postoje u nasem pravopisu i tacke, cisto da znas. <
Ali slazem se sa tvojom konstatacijom o progresu Srbije. Nedao bog nikome takav progres.
[ barakuda111 @ 05.02.2007. 15:45 ] @
@Hackman
Ej hackman, nesto sam bio juce frustriran pa sam se nameracio na tebe zbog gluposti :) Nebi da ulazim u neku glupu raspravu, tako da ko sisa tackice. Vazno je da se razumemo. Nadam se da nema ljutnje. Pozdrav.
[ calexx @ 05.02.2007. 20:18 ] @
Danas sam išao da završim priču oko ovoga, u PTT me nisu ubedili oko nekih detalja pa sam konačno otišao u Sezampro. Tamo su rekli da su već pustili nalog Telekomu da odradi ali kako sam već odlučio da budem kod njih to mi je odgovaralo. :) Za ISDN daju ruter što sam i hteo i sad ostaje da sačekam par dana koliko su rekli pa da odem da sklopim ugovor.
U međuvremenu sam pitao neke od odgovornih u Sezamu o ograničavanju protoka i slično, odgovor je da to ne rade i ne planiraju da rade. Nisu u posao ušli sa planom da budu najjeftiniji pa da kasnije moraju da se spašavaju tako što će nekoga da ograničavaju. Pošto sa njima imam neke kontakte jedno 18 godina, ;) nema razloga da ne verujem.
[ virus_crew @ 05.02.2007. 22:07 ] @
veruj im stvarno jer to za sada ne rade a nadam se ako su ti rekli i da nece to u buducnosti ni raditi. Veruj mi nisi pogresio videces.
E sad sto se progresa Srbije tice ocigledno ovde neki ne znaju za rec "sala" ja se izvinjavam svakome ko me je pogresno razumeo a nadam se da je takvih malo jer uglavnom su ovde pametni ljudi ali boze moj zaluta neko tako da se STVARNO izvinjavam onima koji me nisu razumeli a oni koji su me razumeli veliki POZDRAV
Zivela Srbija!!!
Sad se ne salim!!!!!!!
[ Hackman @ 05.02.2007. 22:25 ] @
Ma uživaj drugar svako od nas ima neku svoju žutu minutu
[ virus_crew @ 06.02.2007. 10:59 ] @
No problemo,tu si upravu,POZZ
[ Fac Ut Vivas @ 10.02.2007. 03:07 ] @
Kod Sezama 256/64 košta 1.424 din
Kod PTT-a 256/64 košta 1.400 din (a nakon 3 meseca 1.260 din, nakon 6 meseci 1.190 din)
Kod Telekoma 256/64 košta 1.425 din
Kod Sezama 512/128 košta 2.374 din
Kod PTT-a 512/128 košta 2.100 din (a nakon 3 meseca 1.890 din, nakon 6 meseci 1.785 din)
Kod Telekoma 512/128 košta 2.137 din
Kod Sezama 768/192 košta 3.324 din
Kod PTT-a 768/192 košta 2.800 din (a nakon 3 meseca 2.520 din, nakon 6 meseci 2.380 din)
Kod telekoma 768/192 košta 2.850 din
Ako neko nema neku VELIKU primedbu na račun PTT-a ja mislim da je PTT najbolje (najjeftinije) rešenje.
[ PiceCLuE @ 13.02.2007. 08:19 ] @
I ja sam gledao ovih dana cene, evo sta sam nasao (sve cene su sa PDV-om i odnose se na flat paket 256/64):
Provajder Cena Setup
Telekom 1425 5000
Neobee 1350 2000
EUnet 1390 džabe
Beotel 1390 džabe
Neobee 1350 2000
EUnet 1390 džabe
SezamPro 1499 džabe
PTT 1400* džabe
*samo prva tri meseca, kasnije se spušta cena
[Ovu poruku je menjao PiceCLuE dana 13.02.2007. u 10:46 GMT+1]
[ djricky @ 13.02.2007. 08:55 ] @
ne bih da reklamiram bilo sta, ali svi redom propustate da pomenete najjeftiniji adsl u zemlji
Citat: PiceCLuE: I ja sam gledao ovih dana cene, evo sta sam nasao:
Provajder Cena Setup
Telekom 1425 5000
Neobee 1350 2000
EUnet 1390 džabe
Beotel 1390 džabe
Neobee 1350 2000
EUnet 1390 džabe
SezamPro 1499 džabe
PTT 1400* džabe
*samo prva tri meseca, kasnije se spušta cena
Verat 1286 dzabe 
[ PiceCLuE @ 13.02.2007. 10:03 ] @
Zaista sam Verat potpuno smetnuo sa uma, valjda zato što tema o njihovom ADSL-u nije preterano aktuelna pa se negde zagubila na drugoj strani foruma. Možda je to i dobar znak jer to valjda znači da se ljudi preterano ne žale (ili to ili da niko nije na njihovom ADSL-u :))
[ superstar035 @ 13.02.2007. 19:34 ] @
Ljudi pozdrav, bio sam juce do drugara koji radi u Telekomu, tacno je da svi drugi IP koji nude ADSL rade preko Telekoma, bas zato niko ne moze biti kvalitetniji od Telekoma, iako po zakonu o telekomunikacijama monopol Telekoma ne postoji, opet taj isti Telekom odlucuje o svemu. Gledano sa tog aspekta on bi trebalo da je najsigurniji. Ostaje nam da probamo, ali raspitajte se ako idete po ADSL u Telekom, da li mozete bez problema raskinuti ugovor sa Telekomom i preci posle kod nekog od drugih IP-a. MOj prijatelj se prijavio za ADSL na sjatu telekoma, ali nije potpisivao ugovor, zvao je Sezampro da podnese zahtev i da potpise ugovor, a njima su uTelekomu rekli da on ima vec ugovor sa njima (sto nije tacno) i da ne moze da bude korisnik Sezamproa...on je otisao da raspravi to sa njima ...i tako...sada ga zovem na mob..iskljucili su mu i fiksni zbog tih svadja......ostade on i bez ADSL-a i bez tel.prikljucka..
[ Fac Ut Vivas @ 15.02.2007. 07:42 ] @
Da, vidiš ja sam takođe preskočio Verat iz razloga što sam na njihovom sajtu video cenovnik za ADSL Lite i ADSL Pro i refleksno sam pomislio da je Lite neki š paket bez p2p-a ili sa mesečnom kvotom, tako da sam ih odma škartirao. Moja greška.
Ono što mene sad interesuje jeste kakav je Veratov link? Konkretno kakav je ping u odnosu na Telekom. Jel ima neke razlike ili to više zavisi od udaljenosti korisnika od centrale i slično?
P.S. Ipak je PTT jeftiniji ako gledaš na duži period, a pod dužim mislim recimo 6 meseci, zbog onog popusta za "korisnički staž". I ako se dogodi to povećanje brzina na 2 Mb/s u neko skorije vreme, da li će Verat moći da parira tada Telekomu.
[ djricky @ 15.02.2007. 11:36 ] @
Citat: Fac Ut Vivas: Ono što mene sad interesuje jeste kakav je Veratov link? Konkretno kakav je ping u odnosu na Telekom. Jel ima neke razlike ili to više zavisi od udaljenosti korisnika od centrale i slično?
ping na aDSL-u je blago relativan, i ima puno faktora koji na njega uticu... recimo, u BG-u najbolji ping koji sam ja video je prosecnih 13ms, dok sam vidjao ljude i sa 60-80 ms prosecno... Nislije imaju u proseku oko 15-20 ms veci ping od beogradjana  pri idealnim uslovima
Citat: I ako se dogodi to povećanje brzina na 2 Mb/s u neko skorije vreme, da li će Verat moći da parira tada Telekomu.
naravno 
[ PiceCLuE @ 15.02.2007. 12:46 ] @
Ja sam prekjuče popunio onu prijavu na Veratovom sajtu pa ćemo videti sta će biti.
Meni je isto cena vrlo bitna i video sam da je PTT jeftiniji kad se uzme u obzir korisnički staž ali sam išao logikom da je PTT snizio cene tek 1. februara a Verat još pre tri meseca, pa se nadam da će kad bude novi talas snizenja Verat opet reagovati mnogo brže.
[ PiceCLuE @ 15.02.2007. 12:57 ] @
Dok sam kucao prethodnu poruku skidao mi se mejl i vidim da mi je još juče stigao odgovor od Verata:
Citat: Obavestavamo Vas da na Vasem telefonskom broju 011/ 227xxxx postoje
tehnicke mogucnosti za realizaciju ADSL prikljucka, ali da na zalost
trenutno ne postoje slobodni portovi u centrali gde je Vas telefonski
prikljucak.
Vasa prijava sacuvana je u nasoj bazi podataka i ukoliko zelite da se
Vas nalog prosledi na realizaciju Preduzecu “Telekom Srbije”, koja traje
u zavisnosti od vremena potrebnog za prosirenje infrastrukturnih
kapaciteta u centrali, posetite nase prodajno mesto u ulici Gavrila
Principa 58, Beograd i registrujte se besplatno.
E šta sad raditi? Koliko se to otprilike čeka?
Ja imam mogućnost da uvedem kablovski internet, ne znam da li njih da zovem.
Ili da odem do Verata i registrujem se pa onda ako ne bude ništa od ADSL-a u roku od mesec dana da uvedem kablovski. Ne znam da li me ta registracija kod Verata obavezuje na nešto.
[ Slobodan Milivojevic @ 15.02.2007. 18:32 ] @
Ja da mogu da biram uzeo bi sigurno Verat ADSL, ali kako sam dvojnik, jedino od telekoma mogu da ocekujem da ce da me razdvoje od dvojnika... Drugim provajderima bi rekli, nema tehnickih uslova  Tako da cu ipak morati da pristanem na obavezu od godinu dana
A kako sam cuo da za sad ne dozvoljavaju promenu brzine, ima da bude veselo... Jer trenutno u Nisu imam wifi 512k, pa ne mogu da placam vise od 256k kuci, ali na leto ce biti veselo na 215/55k 
[ djricky @ 15.02.2007. 19:36 ] @
kako vidim, bas juce su "prosireni kapaciteti" na par beogradskih centrala, tako da... 
[ miloshke_adsl @ 16.02.2007. 01:14 ] @
Preporucujem PTT.
Do pre 2 nedelje sam bio njihov korisnik i mogu da kazem da sam generalno bio zadovoljan. Bilo je tu i nekih sitnijih problema ali je situacija bila, sto se kaze, pesma u odnosu na situaciju kod novog provajdera a to je Telekom.
Od prvog dana mi se nije dopalo sto preko Telekoma ne mogu iz Outlook-a da proverim postu na PTT-u, ali s obzirom da web mail funkcionise to jos i moze da prodje.
Ali desava mi se i da ne mogu da posaljem bilo kakav email jer je IP adresa koju mi je u tom trenutku dodelio Telekom blokirana zbog SPAM-a!!!
Danas ceo dan ne mogu da primim emailove sa adrese na Telekomu tj @nadlanu.com ! Mogu da posaljem email, ali nista ne mogu da primim
Takodje sam naisao na situaciju da neke strane na secure serverima (https://...) ne mogu uopste da otvorim - recimo www.telenor.co.yu/portal
A najnovije, od pre par dana, ne mogu da skinem sa Rapidshare-a nista sto je vece od 70MB! Download krene, brzina je OK, ali kad stigne do samog kraja, na 1 KB do kraja, download stane i tako stoji dok ne pukne.
Sad bih se rado vratio kod PTT-a, ali ne vidim nacin da se bez tezih posledica oslobodim ugovora sa Telekomom koji me vezuje na godinu dana
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|