[ dakuri @ 21.12.2006. 07:04 ] @
Gledajuci programe za fiskalne stampace po samoposlugama, naleteh na jedan gde:
U formi za unos prodatog artikla u text box-u gde se ubacuje sifra artikla, program automatski zna da li je to sifra artikla ili bar kod artikla, znaci u jednom polju se ubacuje ili sifra artikla ili bar kod artikla, pa me interesuje da li neko zna na koju foru to radi.
Ne znam u kom jeziku je pisan program.
U bazi artikala sigurno postoji posebno polje za sifru artikla kao i posebno polje za bar kod artikla.

Pozdrav najboljem forumu!!!
[ ludak-np @ 21.12.2006. 07:38 ] @
Nisi naveo jel ta kasa na kojoj je fiskalni stampac ima bar cod citac ??

Ako ima bar cod citac onda on automatski ubacuje kod u polje ili radnik sam kuca sifru.

A kasa i stampac zavisno od programa neki stapaci se pune bazom artikala sa sifrom i bar kodovima a neki ne vec iz programa i preko Wing fiskala primaju podatke i stampaju.
[ dakuri @ 21.12.2006. 11:40 ] @
@ludak-np
Nije u pitanju kasa neko PC, na njemu je instaliran program.
Znam da imaju bar kod citac, ali prodavacica moze da otkuca brojeve bar koda u odgovarajuce polje aplikacije, sve jedno je da li kuca bar kod ili sifru artikla program prepoznaje sta je u pitanju.
Na PC-ju je prikljucen galebov fiskalni stampac fp-550.
[ BiloKoje @ 22.12.2006. 10:31 ] @

Moguće je da kasirka unosi podatak u neko Unbound polje, i da postoji kod koji na osnovu unetog podatka određuje da li se radi o šifri ili bar kodu, pa podatak prepiše u odgovarajuće polje.
[ Zidar @ 22.12.2006. 15:03 ] @
Cisto iz radoznalosti: u kakvoj su vezi sifra artikla i bar ckod? Zar to nije isto?
[ Brz_na_tastaturi @ 22.12.2006. 19:40 ] @
Citat:
Zidar: Cisto iz radoznalosti: u kakvoj su vezi sifra artikla i bar ckod? Zar to nije isto?

Može da bude ali najčešće nije isto (po sistemu zašto da bude jednostavno kad može komplikovano).
Bar kod je jedinstvena zvanična oznaka proizvoda, a šifra artikla je interna oznaka u određenoj firmi/prodavnici.

Slična situacija je i u nekim državnim službama koje fizičkim licima pored JMBG dodeljuju neke šifre.
(Da nije tužno bilo bi smešno ...)

Vezano za fiskalne kase "u zavisnosti od modela neke podržavaju a neke ne podržavaju da se bar kod koristi kao šifra za proizvod", to je zvaničan stav velikog broja 'servisera' i 'tehničke podrške' nekih proizvođača fiskalnih kasa. (U praksi je malo drugačije, znam čoveka koji je uspeo da postavi barkod za šifru i kod nekih modela gde su čak i iz njihove tehničke podrške rekli da to nije izvodljivo).
[ dakuri @ 25.12.2006. 08:51 ] @
Znam da u nekim maloprodajama recimo vezica zeleni nema bar kod nego sifru pa samim tim potrebno je otkucati sifru proizvoda, a ne barkod.

Znam da barkod ima 13 cifara pa recimo ako otkucas broj sa 13 cifara aplikacija shvati da je to barkod i iz baze artikala "uzme" odgovarajuci artikal, u suprotnom uneti broj tretira kao sifru artikla.

E sada na formi bi trebalo da bude neko unbound polje u kojoj ce se unositi broj, posle unosa (After update) napraviti odgovarajucu funkciju, koja ce prvo odrediti da li je to barkod ili sifra i na osnovu toga odrediti koji je artikal u pitanju, posle toga odgovarajuci artikal se prikaze na racunu......

Pozdrav
[ puretov @ 26.12.2006. 11:37 ] @
ima li neko program za pravljenje barkodova.
nesto za internu upotrebu.