[ Elza @ 21.12.2006. 09:23 ] @
Imam sljedeći problem. Htjela bih na nekom računalu iznova instalirati linux RedHat 4 sa instalacijskih cd-ova, ali je problem jer sam otkrila da cd na tom računalu ne radi.

E sad nešto sam na netu gledala pa mi se sve čini prekomplicirano, kao instalaciju povući s mreže?? Jel to uoće itko dopušta??
[ Jbyn4e @ 21.12.2006. 09:45 ] @
Mozes sa drugog racunara u mrezi. Da li to neko ima na internetu - ne znam. NIsam proveravao.

Sto se tice SuSE-a, kod njega postoji tzv. AutoYaST. Potrazi autoyast installation. Sto se tice Red Hat-a - ne bih znao.

P.S. Uslov da pokrenes instalaciju tako je da racunar na koji hoces da instaliras OS ima mreznu kartu sa koje moze da se digne, tj ima PXE boot.
[ Elza @ 21.12.2006. 09:57 ] @
A šta trebam da uradim npr. na tom drugom računalu s kojeg ću povući instalaciju. Da li trebam tu iskopirati CD-ove u neki folder? Šta trebam namjestiti od dodatnih postavki?

Kako mogu provjeriti da racunar na koji hocu da instaliram OS ima mreznu kartu sa PXE boot?
[ zoran_dojkic @ 21.12.2006. 10:13 ] @
Zašto ne instaliraš nešto novije (bolje).
[ Elza @ 21.12.2006. 10:16 ] @
Loša mašina. Mislila sam RedHat 4 64 bit ali CPU ne podržava.
[ meka @ 21.12.2006. 10:39 ] @
64bitna mašina a loša? Nemoguće. Da ti možda ne treba 32bitna verzija?
[ Elza @ 21.12.2006. 10:52 ] @
Da mislila sam ići na 32 bitnu verziju . Ali ne znam kako uopće početi kad mi cd ne štima?
Da povučem nekako s drugog računala u mreži?
[ Elza @ 21.12.2006. 12:13 ] @
Jel se može npr. napraviti bootabilne diskete pa onda klasična instalacija iz BIOS-a?
[ Jbyn4e @ 21.12.2006. 15:58 ] @
Izvoli ELZA:
http://linux.web.cern.ch/linux...docs/rhel-sag-en-4/ch-pxe.html

sigurno ih ima i vise uputstava za RH, ali ovo je prvo na koje sam naleteo preko pretrazivaca.

Sto se tice PXE - ako ga inicijalizuje kad se dize masina (pise recimo kod intelovih kartica - initializing preconfigured network enviroinment ili tako nesto...) onda imas. Ako imas opciju da dizes masinu (u biosu) preko mrezne karte -onda opet imas.... Ako nemas - nemas.