Citat:
pecco77: Zasto mi je kuciste bucno,radi kao agregat,ma ko'mlaznjak,menjao sam ventilatore,cistio,zatezao... Maticna je neka Epox a procesor AMD 2200+ sa nekim "tihim" kulerom.Da kupim drugo kuciste ili se moze resiti nekako ?
Kucista se prave od razlicitih materijala - gvozdenog ili aluminijumskog lima, plastike, drveta (ima i toga, da). Preovladjuje gvozdeni lim.
Koriste se u principu 2 vrste - tvrdji, tanji, laksi i vise sklon vibracijama i meksi, deblji, tezi i nesto manje sklon vibracijama.
Buku prave uredjaji kao ventilatori, koji uvek imaju neki zvuk ali koliko ces ti to cuti zavisi od matrijala kucista, koliko ce on rezonirati sa izvorom buke. Vece povrsine vise rezoniraju - bocni poklopci i slicno. Ovo mozes delimicno proveriti tako sto ces staviti dlan na tu povrsinu i slusaj ima li promene u buci. Ako postane tise, onda je to. Postoje neke ploce od nemetalnog materijala, koje se mogu zalepiti na te velike povrsine, da bi se kuciste utisalo. Nekad ima i kod nas da se kupe, nekad ne. Relativno su skupe.
Jos jedan izvor buke je labavo naleganje poklopaca na osnovu kucista, pa se zato tamo prave ona razna ispupcenja da bi to ublazila, jer se srafovi stavljaju na par mesta, ne moze se staviti recimo na svakih 3 cm da ne bi lupkalo. Mislim da bi se ovo culo nesto drugacije, kao skripa ili lupkanje, sto kod tebe nije slucaj.
Problem nije ni malo jednostavan, priznajem. Kupovina drugog kucista je opet lutrija - sta ako pogodis slicno ili identicno?