[ west_herc @ 22.12.2006. 07:20 ] @
Sta mi se desava cudno a ne znam kako da to poništim. Kako mi je PK autoincrement, e sad ja nešto testiram i vazda nešto dodajem, i td. Ali kad ja obrišem podatke iz tablice on mi nastavlja da piše od recimo broja 45, a ja bih volio da krene od 1. Kako da resetiram tablicu da počima pisati od 1 jer mi je jako važno d apiše od 1? Inače koristim MSSQL i C# pa ako je moguće preko onog server menagement studia

Hvala
[ negyxo @ 22.12.2006. 12:26 ] @
Pitanje ti vese spada pod MS SQL forum.
Za resetovanje najbolje pogledaj BOL. Imas DBCC komandu
Code:

DBCC CHECKIDENT (imeTabele, RESEED,1)
[ west_herc @ 22.12.2006. 12:53 ] @
Ma tamo sam već jednom pitao i slabo su nešto kolegijalni. Zamolio bih te da ako mozes malo vise da mi objasnis molim te, jer stvarno mi je potrebno. Hvala ti svakako

[ Subgate @ 22.12.2006. 13:14 ] @
Ako hoces sve da obrises iz tabele i i da odmah resetujes ID uradi ..

TRUNCATE TABLE tabela

ne moze bas uvek... usostalom otvori "Books Online" nadam se da znas na sta mislim i nadji opis...
predpostavljam da tamo nisu kolegijalni zato sto niko nece da se smara glupostima koje mozes sam naci uz vrlo malo truda.

Koliko ti pitanja dnevno postavis ? ove moje kolege ovde na poslu u NS ti vec ime znaju napamet ;-)
[ negyxo @ 22.12.2006. 13:37 ] @
Ne znam na koji deo mislis da objasnim posto je mislim dosta jasno. Sve sto treba da zamenis je ono 'ImeTabele' i dobices to sto si trazio.
[ west_herc @ 22.12.2006. 15:21 ] @
hahahhaha, čuli ime mi znaju, hahhahha.

Ma tko pita ne skita, ali vjeruj mi da sam i sam već našao ovo TRUNCATE TABLE. No iako sam uradio drugačije, pa sad nek ID ide koliko hoće sad ja fino dodajem ručno ali kako: pa fino pobrojim koliko imam redaka u datagridu kojeg sam prethodno fillovao samo nako i onda dodam jedinicu i tako.

Pozdravi kolege, i reci im da više rade a manje surfaju :) :) :), ma šalim se. Da ti nije kolega đe bi mi kraj bio.
[ bobanM @ 22.12.2006. 15:27 ] @
Pozdrav od kolege :)

pa super si ti to zamislio, ali sta se desava ako nekoga u medjuvremenu obrises?

Tabela sadrzi sledece slogove:

ID Name
-------------
1 Pera
2 Mika
3 Zika

Obrises Miku (ID=2). Sad hoces da dodas novog. Po tvojoj logici ID ce mu biti 3, a takvog vec imas!!!

Nazad u radionicu :)

[ Dejan Vesic @ 22.12.2006. 19:12 ] @
Redni broj sloga u resultujućem setu slogova i primarni ključ nisu isto.

Nema apsolutno razloga da primarni ključ stalno menjaš i resetuješ na 1.

Zato, ostavi ga na miru :) a ovde napiši šta ti tačno treba i u kakvim okolnostima - zašto od jedan, kada, i zbog čega?
[ west_herc @ 22.12.2006. 20:21 ] @
pa ovako, malo se igram sa izdavanjem računa i sad želim da mi se svaki put kad pokrenem jednu formu upiše u bazu novi broj računa (tj. PK) i da je to zapravo broj računa. e sad sam ja nešto testirao i klikao i klikao i dogurao do 150, treba mi da ide opet od 1 jer mi remeti ostale planove. Zatim imam u tablici stavka koja se nalazi između artikla i računa isti slučaj.

e šta sam sad ja radio kako bih to zaobišao sa tablicama. Ja napravim obični datagrid i fillujem ga. Prebrojim sa Datarow.count koliko imam redaka u tablici i onoliko koliko imam uvećam za jedan i to mi je novi broj računa. :) malo smješno ali šta se može

Iako ovaj drugi pasus nije dobar jer ja nisam razmišljao šta ako obrišem jedan račun, pa kad budem brojit koliko ih imam i potrefi recimo da imam broj tri, a kad izvšim operaciju zbrajanja to daje 3, e šta onda :)
[ Dejan Vesic @ 23.12.2006. 07:47 ] @
Napraviš stored proceduru koja insertuje slog u tabeli računa, i koja radi otprilike ovo:

Set NoviBroj = Select Max(BrojRacuna) from Racuni
NoviBroj = NoviBroj +1

Insert into Racuni (BrojRacuna) Values (NoviBroj)

SELECT SCOPE_IDENTITY()

Iz programa uvek izvršiš proceduru, ona ti vrati primarni ključ (ovaj poslednji red) a ti onda radiš update