[ rootout @ 22.12.2006. 13:50 ] @
E ljudi da li bi mi mogli objasniti razliku izmedju kartice od npr. 1000E i 10E ? A?
Ok, predpostavljam da ova skuplja moze da sempluje na 192000Hz i 512 bit-a ili neshto slichno tome... i da ce latency
biti - 5 mili sekundi.... i ne zanima me toliko shta se dobije u nekom eksternom hardveru, pored kartice.

E postoji li josh koja razlika ha?
Thanxxx :)
[ felino @ 22.12.2006. 14:54 ] @
Ako mislis na zvucne karte (ne kartice ) koje su pogodne za pro rad koji ukljucuje i konverziju analognog signala (snimanje i monitoring) najvaznija razlika je u kvalitetu A/D i D/A konvertera. Ne radi se tu o tome na koliko sempluje vec kako (jitter, filtering i sl). Pogledaj u PC Pressu u broju od septembra 2006. nesto o tome. Citat: "Cene samo konvertera ugrađenih u 5.1 integrisanu karticu, kućnom A/V risiveru i LynxTWO stoje u odnosu 1 : 7 : 60."

Kvalitet konvertera je bitan da bi se zvuk dobro snimio tj. pretvorio u digitalni zapis. Isto tako, bitan je i da bi se (na dobrim monitorima) moglo cuti sve sto takav zapis sadrzi.
Na losim karticama je mic pre amp los a i tesko da bude bolji za te pare i na tako malom prostoru. Da ne pominjem nedostatak +48 V fantomskog napajanja za kondenzatorske mikrofone.

Razlika je i u izvedbi i tipu konektora. Male "bananice" od 1/8" (3,5mm) kao na Creative-u se automatski eliminisu iz pro segmenta. Analogne konekcije jos mogu biti i balansirane sto na jevtinim karticama ne postoji.
Ako se uzimaju spoljni konverteri (stand alone) onda ti treba samo karta sa digitalnim konekcijama.

Latency moze biti i 0,66 ms.

Stabilnost drajvera.
[ rootout @ 22.12.2006. 15:13 ] @
he he, da znam da latency moze biti i 0.66ms zato sam i napisao minus 5! Ono sarkastichno minus pet choveche! :)

Ok, hvala... mada mislio sam da bi dobio neshto vishe za toliko para + ja nemam studio i ne snimam, tj. snimam ali to je kao da i ne snimam ako me kontash.
[ felino @ 22.12.2006. 15:32 ] @
A sta mislis pod "nesto vise"?
[ rootout @ 23.12.2006. 01:05 ] @
he he, pa ne znam, zato i pitam. :)
Mozda je magichno raditi na tim pro karticama! Mozda sve zvuchi bolje samo po sebi...
Stvarno mi nije jasno shta se dobija sa tim pro karticama??!?!?!?
Bavim se muzikom na kompu od '96 i stvarno... stvarno ne znam.
Jbg.
[ alex303 @ 23.12.2006. 02:25 ] @
Citat:
rootout: he he, pa ne znam, zato i pitam. :)
Mozda je magichno raditi na tim pro karticama! Mozda sve zvuchi bolje samo po sebi...
Stvarno mi nije jasno shta se dobija sa tim pro karticama??!?!?!?
Bavim se muzikom na kompu od '96 i stvarno... stvarno ne znam.
Jbg.

Neki banalni primeri:

Sb live koji kosta 30 eura daje daleko bolji zvuk od neke CMI kartice od 5 eura.
Jedan M-Audio Audiophile 2496 od 140 eura ima mnooogooo bolji zvuk od SbLive-a od 30 eura.
Jedan Creamware Pulsar 2 od 1000 eura daje bolji zvuk od Audiophile-a 2496

Neke kartice na sebi imaju više DSP čipova, više ulaza i izlaza, mikrofonska predpojačala, i ko zna kakve sve mogućnosti. Da ne spominjem kvalitet AD/DA konvertora. Kvalitet izrade je visok. Sve to košta. I te kartice se obicno nalaze u konfiguracijama nekih high end studija. Meni kao početniku i amateru bi jedan Pulsar bio neupotrebljiv. Meni ne treba to što on nudi a i nebih znao da ga iskoristim. Mene u vezi te kartice fascinira samo cena.

[ rootout @ 23.12.2006. 17:16 ] @
Da, da... to mi je sad vec jasno.

Planiram da se prebacim na laptop pa me kopka koliku bi sumu novca trebalo da pripremim za zvuchnu? Do sad sam radio samo na kompu... Shta vi mislite? Treba li mi neka zver ili bi mogao da se zadovoljim nekim standardom?
Ima li neko iskustva?
Nadam se da ovo ne odstupa od topica!?!
[ optix @ 23.12.2006. 17:34 ] @
Za slusanje Mitra Mirica na Genius zvucnicima, sasvim ti je dovoljna i integrisana.
[ rootout @ 23.12.2006. 17:36 ] @
he he, da. :)
Mada mene interesuje shta bi bio tvoj izbor? Koju bi ti kraticu uzeo za laptop ili koju imash na svom laptopu?
e + pod "standardnom" nisam mislio na integrisanu vec na neku od 100-tinak evrica! Kapish?
[ optix @ 24.12.2006. 01:41 ] @
Izgleda da ti poenta moje poruke nije bila jasna.

Da pretpostavimo da si ozbiljan, iako licno mislim da nas samo zavlacis ovde.
Ne vidim kako bi ti pomoglo saznanje sta bi bio moj izbor. Moj izbor proizvod je mojih potreba. Tvoj izbor proizvod je tvojih potreba koje ovde nisi nigde iskazao, osim sto si rekao da se na neki nacin bavis muzikom od 96'... sta god to znacilo.

Dakle, Mitar Miric i Genius zvucnici na ovim prostorima pokrivaju iliti nekakav prosek potreba i izbora. I za to sam ti dao odgovor. Za sve ostalo, trebalo je da budes precizniji.
[ rootout @ 24.12.2006. 03:40 ] @
wow! Zavlachim? ne razumem, glup sam! :)
plus, samo sam trazio savet, na kraju krajeva.
[ Ni ten ichi ryu @ 24.12.2006. 05:25 ] @
Citat:
Ne vidim kako bi ti pomoglo saznanje sta bi bio moj izbor. Moj izbor proizvod je mojih potreba. Tvoj izbor proizvod je tvojih potreba koje ovde nisi nigde iskazao....

Ovo su kljucne reci u postu, rootout.. Ne moze niko da ti preporuci zvucnu kartu ako ne zna sta zelis da uradis s njom. Daj sto vise detalja ;)
[ rootout @ 25.12.2006. 00:35 ] @
Ok...

Trebalo bi uskoro da kupim laptop i pritom ne zelim integrisanu karticu shto znachi da mi treba neka eksterna. Na tom laptopu zelim da pravim muziku kao shto sam do danas pravio na desktop rachunarima. Rad na nekor profesionalnoj zvuchnoj kartici nisam doziveo i pritom ne znam shta jedna takva stvar moze da ponudi. Mene trenutno zadovoljava prokleti SB Live! sa KX drajverima. Mogu da radim na 24 bita, mogu da koristim sve sintove na latenciji od 5ms shto je meni skroz ok. Ali bio bi glup kada ne bi skontao da postoji i neshto na tim pro karticama shto ja nemam na prokletom SoundBlaster-u. E to neshto meni moze da koristi a mozda i ne.

Muziku radim iskljuchivo na kompjuteru, koristim sve moguce programe, plagine i sintove. Koristim ReWire. Od hardvera midi klavijaturu i midi kontroler. Snimam samo vokale i to vrlo retko. Bavim se i sintezom zvuka, obradom zvuka, kao i "produkcijom". Chesto podignem par sinta, ritam mashina i semplera za lajv seshn koji me inspirishe za pravljenje muzike.

Mislim da je to sve shto zahtevam od rachunara i zvuchne kartice. Da li mi neka pro kartica moze ponuditi vishe u tom smeru? E to ne znam.
[ Gitarista @ 25.12.2006. 02:26 ] @
E root,kako se to zezash,jel josh snimash one cige po kostolcu:)
Shalim se naravno,ona vasha stvar se koliko secam vrtela na B92
sa gancijem "faca u kostolac" he,he,he.
SBLive je tu vrshio posao.
Pozdrav za Kostolchane!

[Ovu poruku je menjao Gitarista dana 25.12.2006. u 03:49 GMT+1]
[ Gitarista @ 25.12.2006. 03:11 ] @
Evo ti moj predlog:pogledaj Line6 Toneport UX2.
To ti je USB zvuchna(dakle externa) koja ima sve shto ti treba za home produkciju.Plus ima
fantoma za condenz. micove i STRAVA software sa simulacijama legendarnih mikrofonskih
preampova.Ja je imam i mogu ti reci da radi ok,ja je koristim iskljuchivo za snimanje
gitara i vokala dok za mix koristim terratec phase22 koji ima neshto bolji d/a konvertor.
Mada,poredjenje Toneport-a i SB Live-a je ko dupe i oko:)
Ziveo sam u Kostolcu 4 godine i 97-98 smo se upoznali ali verujem da se ne secash:)
Pozdrav!
[ vindic8or @ 25.12.2006. 05:17 ] @
uzmi mbox 2 mini. dobices i analogne ulaze i izlaze da snimas u comp sta zelis, sa sve mikrofonskim pretpojacalom. plus ces dobiti i pro tools le, sto je standard u industriji za snimanje i obradu zvuka. i tebi ce savrseno raditi posao i za mix.
[ ton_majstor @ 25.12.2006. 09:27 ] @
Ovo je jeftina:

http://www.behringer.com/FCA202/index.cfm?lang=ENG

ovo je srednja klasa:

http://www.m-audio.com/products/en_us/FireWireSolo-main.html

ovo je viša klasa:

http://www.rme-audio.com/english/firewire/ff400.htm

... naravno, sve ovo u consumer rangu, kojem ti pripadaš!

Slažem se sa vindom, to bih i ja prvo gledao na tvom mestu:

http://www.digidesign.com/inde...&navid=114&itemid=4962

Pozdrav!
[ Rocket Roll @ 25.12.2006. 12:05 ] @
RootOut, ako si ti radio pesmu "RootOut Featuring MC Guntzy - Iz zatvora izlazim", onda uživaj i ne opterećuj se zvučnim kartama jer bi očigledno umeo da napraviš "hit" (ili bar pristojnu stvar) i na Komodoru 64. To jest - ako je "Iz zatvora izlazim" rađena na SB Live, meni je to UlTiMaTiVnI dokaz da muziku pravi talenat a ne hiljade evra u opremi. Dakle opušteno, ako se ima za bolju karticu - ima se, ako ne - ja ni sa 10 puta boljom verovatno nikad neću napraviti nešto tako "zarazno", a ti već to jesi napravio bez te, 10 puta bolje, kartice.

Po mom skromnom mišljenju, poenta autorske muzike je (pre svega) "hit", a ne "moja kartica je koštala xyz para, prema tome je moja muzika bolja".
[ Gitarista @ 25.12.2006. 13:57 ] @
Pa naravno da je on radio "Iz zatvora izlazim"!Ima chovek josh neku stvar sa gantzyjem,chuo sam i to
mada ne verujem da je sve odradjeno na SBLive-u.
@rootout
Sa kojim softwareom si radio ovo sa gantzyjem?Ko je radio postprodukciju?
Bolja karta moze biti samo plus i dati bolje rezultate jer ipak Live ima losh odnos signal/shum i
zvuk mu je nedefinisan i mutnjikav.
[ rootout @ 25.12.2006. 22:35 ] @
Hajde redom:

>> Gitarista :: Hvala i da, jesam ja radio sve 3 sa MC Guntzy-em i da vrtela se "iz zatvora izlazim" na b92-u i "Hey baby" na Mtv-u (ja je neisam video ali chuo sam od par ljudi, tako da verujem). Pogledacu za tu "Line6 Toneport UX2" karticu. E stvarno se ne secam nasheg upoznavanja 97-98 :( jesam li ti se predstavio kao Fakir ili...? ~8) Ah, davno je to bilo, man. sorry.

>> vindic8or :: Thanx... da, da, taj pro tools mi je zelja josh odavno! ;) izguglovacu za josh detalja o "mbox 2 mini" B)

>> ton_majstor :: Yeah thanxx, idem da surfujem chim se nahranim ;)

>> Rocket Roll :: Hvala, mada nemoj mi spominjati commodore! Odmah se setim Amige :( shmrc, shmrc, nju sam prodao da bi kupio SB live tj. menjao sam lepoticu za koju sam dao 900 maraka! f**k! Pa, radio sam na njoj jedno par godina sa svega chetri kanala, 2mb rama, 400mb hdd, procesorom na nekih 20Mhz i semplerom od 8bit, ustvari ona je jadna cela imal osmobitni zvuk i da, dva kanala na levom i dva na desnom kanalu! Uzassss... ali ja sam na njoj napravio barem stotinak pesama :D Shta hocu reci je: Oprema je nebitna u pochetku ali prosto moj organizam zeli josh, josh, josh, josh.... i da, mozesh i ti da napravish hit samo ako verujesh da mozesh + iskren + istrajan ;)

>> Gitarista :: Shta? ne verujesh da je SVE radjeno sa Sound blasterom? Moracu da te razocharam ali... jeste, i to kompletno sve! Postprodukcija? Yep, takodje ja i takodje SB. Mada, meni se i ne svidja kako je ispao zvuk na "iz zatvora izlazim", ok, na "hey baby" moze da prodje ali zato "s kriminalom sam stao" rokka!!! Ne znam na koji softver mislish? + ne znam na koju pesmu mislish!?!?! Npr. sve tri su sklapane u Esidu [i na esidu], II i III su proshle kroz Waves L3 sigurno. Od synth-ova je svashta korishceno, ponajvishe: absynth, reason, reaktor, z3ta... Kontakt je bio naravno u igri za svashta neshto od semplova, po kanalima sam koristio klasichne ekvilajzere i kompresore + neizbezni prokleti wave hammer! Bitovi su sklapani takodje u esidu. Vokal... e to je posebna pricha :) Vokal je semplovan sa video snimka. Kamerica je neka sony od stotinak evra, digitalna naravno. Pravi koshmar je to bio choveche, svi ti vetrovi, krchanja, raznolike frekvencije i shta ti znam shta josh... eto, to mi trenutno pada na pamet... ako te interesuje neshto konkretno - pitaj. Btw, evo ti sound blaster na delu: http://www.popboks.com/scena/artist.php?ID=22
[ ton_majstor @ 26.12.2006. 08:03 ] @
Ispravka, onda nisi "consumer" level, ipak si PROSUMER. Mada, saveti ostaju.

U tvom slučaju, PT je majka.

Svaka čast za sajt i za zvuk.

Pozdrav!
[ rootout @ 26.12.2006. 16:14 ] @
yeah, consumer / prosumer; kartica / karta; mc Guntzy / 50 cent; meni je sve to isto, tebra! ;)
no hard feelings u svakom sluchaju! E, fvala za pohvale... nego, na shta mislish sa "PT"? ProTools
verovatno a? Pa, da.

Googlovao sam sinoc i zaglavio na par sajtica, pogledao tvoje i predloge ostalih, nabasao na par
drugih kartica, malo se obradovao, malo razocharao i naravno, malo se i zbunio. Da, mBox mini je
kool skroz mada...

Cena mBox 2 mini je $329.00 shto, valjda, znachi da cu je kod nas naci za nekih 329.00€ a? Ok, Google
veli: 1 U.S. dollar = 0.761846716 Euro; but, but, Srbija! Greshim li huh? Svidja mi se skroz ali i
ove su mi zapale za oko [da ne kazem uho]:

"E-MU 0404 USB2.0" od nekih 180€ >>
http://www.emu.com/products/pr...category=611&product=15185

"Native Instruments Audio Kontrol 1" otprilike 200€ <<< e tu mi se nasmejao brk! :) Native
Instruments? Hmmm... Yammy! Da li bi to mogao da bude dobar izbor a? Ili me je samo navuklo ime?
http://www.native-instruments....tu=076a995040406ab&flash=0

"M-audio The FireWire Solo" 249.95 dolara ili evra? Ahhhh.. Uopshte mi nisu jasne cene!?!?! Kako se
one krecu kod nas? Ima li, uopshte, ovih zvuchnih kod nas?

Pogledao sam i "Line6 Toneport UX2" ali mi se i nije uchinilo kao neki izbor, nisam siguran shto ali
... to mi je prvi utisak. Mozda bi trebalo bolje da pogledam. Ah, da, stvarno bi mogao da dodam da
taj mBox ljudi prilichno hvale, verovatno sa razlogom... zakljuchio bih!

Zna li neko cene ovih kartica u Srbiji:

Digidesign mBox 2 mini
E-MU 0404
NI Audio Kontrol 1
M-audio The FireWire Solo

+ za koju bi se vi odluchili ha?

Pozzzzz...
[ alex303 @ 26.12.2006. 18:09 ] @
Citat:
rootout: yeah, consumer / prosumer; kartica / karta; mc Guntzy / 50 cent; meni je sve to isto, tebra! ;)
no hard feelings u svakom sluchaju! E, fvala za pohvale... nego, na shta mislish sa "PT"? ProTools
verovatno a? Pa, da.

Googlovao sam sinoc i zaglavio na par sajtica, pogledao tvoje i predloge ostalih, nabasao na par
drugih kartica, malo se obradovao, malo razocharao i naravno, malo se i zbunio. Da, mBox mini je
kool skroz mada...

Cena mBox 2 mini je $329.00 shto, valjda, znachi da cu je kod nas naci za nekih 329.00€ a? Ok, Google
veli: 1 U.S. dollar = 0.761846716 Euro; but, but, Srbija! Greshim li huh? Svidja mi se skroz ali i
ove su mi zapale za oko [da ne kazem uho]:

Imajući u vidu da si do sada koristio Sblive moja preporuka ti je M-Audio 2496. Nekih 140 eura u skymusic-u.

Citat:

Prijateljski savet. Emu kartice ne uzimaj nikako. Ja lično sam imao jako loše iskustvo sa 0404 i 1212. A poznajem masu njih koji su bili u istoj situaciji. Neću da ti spominjem koji su problemi jer ovde ima emu korisnika pa se plašim da me opet ne napadnu svojim pričama kako su te kartice super i njima rade bez problema.

Citat:
rootout"Native Instruments Audio Kontrol 1" otprilike 200€ <<< e tu mi se nasmejao brk! :) Native
Instruments? Hmmm... Yammy! Da li bi to mogao da bude dobar izbor a? Ili me je samo navuklo ime?
http://www.native-instruments....tu=076a995040406ab&flash=0

Sa ovom spravom nisam imao iskustva. Ali koliko vidim koristi iste konvertore kao i emu 0404.

Citat:
rootout"M-audio The FireWire Solo" 249.95 dolara ili evra? Ahhhh.. Uopshte mi nisu jasne cene!?!?! Kako se
one krecu kod nas? Ima li, uopshte, ovih zvuchnih kod nas?

Sad mi nije jasno. Jel tebi treba eksterna ili interna zvučna kartica? Malo je glupo da uzimaš eksternu ako ćeš da je koristiš na desktop mašini a platićeš više samo zato što je eksterna a mogućnosti su iste. Skymusic ima najveću ponudu m-audio kartica koliko se sećam. Ja sam kod njih pazario M-Audio Audiophile 192 za 199 eura.

Citat:
rootoutPogledao sam i "Line6 Toneport UX2" ali mi se i nije uchinilo kao neki izbor, nisam siguran shto ali
... to mi je prvi utisak. Mozda bi trebalo bolje da pogledam. Ah, da, stvarno bi mogao da dodam da
taj mBox ljudi prilichno hvale, verovatno sa razlogom... zakljuchio bih!

Taj UX2 tebi ne treba. A digidesign je priča za sebe. M-Box je dugoročno rešenje. Ne hvale ga za džabe. Pro tools je standard za nekoga ko se ozbiljno bavi muzičkom produkcijom. Naravno sve to košta.

Citat:
rootoutZna li neko cene ovih kartica u Srbiji:

Digidesign mBox 2 mini
E-MU 0404
NI Audio Kontrol 1
M-audio The FireWire Solo

+ za koju bi se vi odluchili ha?

Pozzzzz...

Digidesign mBox 2 mini - Nemam pojma
E-MU 0404 - 99 Eura u pyramid.co.yu
NI Audio Kontrol 1 - Mislim da ovo još nema kod nas
M-audio The FireWire Solo - Ni ovo nisam viđao nigde.

Već sam rekao šta sam ja pazario i gde. Ne treba preterivati i odmah pazariti neku predrkanu karticu čiji potencijal nećeš moći da iskoristiš. Posle avantura sa jeftinim emu karticama, ja sam se dvoumio između M-Audio Audiophile 2496 i Audiophile 192. Ipak sam uzeo ovu zadnju jer mi deluje kvalitetnije odrađena. Kartica ima sve što mi treba i ništa više od toga. Ja sam do pre par dana koristio SbLive. Razlika je neverovatna. Pitam se samo gde su mi bile uši? :)
[ Ni ten ichi ryu @ 26.12.2006. 19:36 ] @
i ja bih na tvom mestu tezio m-audio kartama nego mboxu, fleksibilnosti radi... ali imam dvesta puta vise poverenja u audiophile nego u m-audio-ova jeftina eksterna resenja.

Sa druge strane, vidjao sam polovni mbox1 za oko $100...

a emu0404 usb valjda kosta dvaput vise nego 0404.
[ ton_majstor @ 26.12.2006. 19:46 ] @
M-audio Audiophile 2496 je oko 115 e u "Artistu". Nedaj da te iko pljačka ("Skymusic"... naprimer).

Ali, tu nema Pro Toolsa 7.3 LE... mislim, ima... ali mora da se kupi posebno. Sa Mbox 2 ga dobiješ u paketu...

Ih, bre... ja te krstim, a ti pišaš! Ćuti malo dok te hvalimo!

Pozdrav!

P.S. Sačekaj da prođe Nova Godina, onda ćeš da pazariš. Sada nema smisla... čitamo se!
[ Ni ten ichi ryu @ 26.12.2006. 20:20 ] @
Nije on-topic, ali meni je PT 7.3 bagovit uzasno... Uradio sam upgrade na dva sistema, posle kojeg sam ih vratio na 7.0 i 7.2.
7.4 bi trebao da bude dobra investicija.
[ rootout @ 27.12.2006. 02:15 ] @
>> Alex303 :: Ok, thanks, samo easy, nece ti niko nauditi dok sam ja tu ;) Ti si samo izneo svoje
mishljenje ili josh bolje, svoje iskustvo sa E-mu karticom... zato chill 8) Pogledacu tu M-audio
2496 svakako. Da li mi treba externa ili... ? Pa, napisao sam vec da hocu da pazarim laptop i da mi
treba externa, uostalom, zar nisu sve navedene kartice externe? Dve USB i dve Firewire??? E-mu u
pyramid.co.yu koshta, kao shto sam rekao 180 evra! Jedino ako ne mislish na obichnu varijantu!
Ali, ja zelim, kao shto sam napisao, zvuchnu za laptop.

>> Ni ten ichi ryu :: Da si na mom mestu uzeo bi M-audio??? Mislish ovaj Firewire solo a? +
Audiophile je firma a "M-audio audiophile 2496" je kartica!!?? Nisam bash najbolje pohvatao.
Emu0404 usb valjda kosta dvaput vise nego 0404?!?!?! Pa ok, ali meni treba externa varijanta... napisao sam... Verovatno te je zbunio Alex koji takodje nije chitao od pochetka.

>> ton_majstor :: I got all that in my mind!!!! em Boks or em audio ;)
Shta? Da kupim ProTools? Da li iko daje neku kintu za ono shto ja napravim ili za ono shto bi
napraviio sa tim pro tools-om!?!?!? E kada ja budem zaradjivao od muzike - tada cu ga i kupiti. he,
he.. Hvala na hvalama i... krshtenju i to.. ;)
[ ton_majstor @ 27.12.2006. 07:15 ] @
Ovako...

Digidesign http://www.digidesign.com/index.cfm? je vlasnik M-Audio http://www.m-audio.com/, a M-audio pravi Audiophile seriju.

Uz Digidesign HW se dobija "PT 7.3 LE", uz M-Audio HW se mora dokupiti "PT 7.3 M-powered", što je jako sličan SW.

Tih 300-400 e za Mbox je JAKO pametno uložena lova.

Zašto da kupuješ Mbox (i PT), ako ti niko ne plaća? Zato što je usavršavanje samog sebe u produkciji muzike svakom pametnom čoveku osnovni cilj. A i pre ćeš zaraditi ako radiš kvalitetnije.

Sa Mbox ulaziš u profi svet. I sa Audiophile takođe, ali ne dobijaš PT, koji je presudan za to podizanje kvaliteta rada! Znaju oni koji to koriste.

A uvek je lepo posedovati nešto što ostali oko tebe nemaju, tj. biti jedinstven. Razlikovati se od SB/AC97 + Cubendo mase.

Za kraj, ne preporučujem rad sa laptopovima koji imaju externi USB/FW audio-interfejs. Osim za live i specijalne nastupe, kao i jednostavnije akcije.

Notebook je uvek duplo skuplji od odgovarajuće desktop varijante, a često interna arhitektura laptopa ONEMOGUĆAVA kvalitetan rad na muzici. Znači, samo ako ste DJ ili Kraftwerk.

Ovi jeftini (ispod 1000 e) laptopovi su preslabi za napredan rad sa zvukom.

Pozdrav!
[ rootout @ 27.12.2006. 13:05 ] @
Mislim da sam koliko-toliko iskristalisao svoj izbor [zvuchne] ovde kod Vas na forumu :) shto je
kool! Svakako da ce izbor dosta zavisiti i od kinte koju budem raspolagao, pogotovo jer sam se kao
zmaj nalozio na macBook [$700 u USA i 1200€ kod nas - heh]. Mada... ima vremena > easy. Ako se ne
iskombinujem za Mac-a, verovatno ce pasti neki IBM ili Toshiba.. shta drugo? Sony? Hmm, da, moze i
Sony. Tu me tripuje samo jedna fora: da li uzimati nov ili polovan/ukraden/"shvercovan" laptopic?

Znam da laptop i ne zvuchi kao dobar izbor globalno, ali meni DA! Kao shto ti reche Ton majstore: "A
uvek je lepo posedovati nešto što ostali oko tebe nemaju, tj. biti jedinstven.
". Iz istog razloga ne
radim u tom famoznom Cubase-u i Nuendu [ne znam ni da ga spelujem kako treba :)] vec u Acid-u. Ne
zato shto sam glup ili ljubomoran ili kontrash vec prosto zelim neshto drugachije.

Iz istog razloga, again, zelim laptop, sa kool zvukom. Ogranichenja laptopa su mi ok [procesor, ram, hdd]
tj. hocu da ga kipujem simpl ;) ovaj... keep it simple! yeah! Nadam se da me kontash/te, ja sam malo f**ked up,
you know?!?! ~8)
[ ton_majstor @ 27.12.2006. 17:23 ] @
Vidim ja da ti nije lako...

Elem, SONY sigurno nije dobar izbor. Pogledaj Lenovo. Svejedno, nešto sa FW (veliki konektor, ne mali!). I ne grafičku koja jede sistemski RAM.

Planiraj odmah externi USB-HDD, USB-hub (dobar!).

Pozdrav!

[ vindic8or @ 27.12.2006. 17:44 ] @
onda je no brainer tvoj izbor.

definitivno uzmi MacBook i Mbox 2 Mini. dobices kompjuter, audio interfejs i najbolji audio softver.
ako mozes iz US da nabavis to, jos bolje, kod njih su apple cene znatno manje nego bilo gde drugo.

Citat:
ton_majstor:
Za kraj, ne preporučujem rad sa laptopovima koji imaju externi USB/FW audio-interfejs. Osim za live i specijalne nastupe, kao i jednostavnije akcije.

Notebook je uvek duplo skuplji od odgovarajuće desktop varijante, a često interna arhitektura laptopa ONEMOGUĆAVA kvalitetan rad na muzici. Znači, samo ako ste DJ ili Kraftwerk.

ovo mi nije jasno na sta mislis da onemogucava?
[ ton_majstor @ 27.12.2006. 18:12 ] @
Radio sam na nekoliko SKUPIH laptopova, koji su imali svakojake probleme sa sobom i sa mnom.

Ili je latency morao da bude veći, ili je FW/USB pucao povremeno, ili je neki utility (koji su, jel'te... fabrički preinstalirani) smetao normalnom radu. Često je loša grafička (a koji to pristupačan laptop ima dobru grafičku) uzimala resurse gde ne treba. Paralelni video je bio krupan zalogaj...

Brzina magistrale, kao i ostali CPU, RAM podaci... su obično kriptičan podatak, ili se vešto guraju u zadnji plan.

Ne može da mi imponuje CPU koji je pravljen da štedi struju, a ne da bude što moćniji. AMD neću ni da pominjem. Sa Intel Core2 tehnologijom još uvek nemam iskustva.

Pritom, svi su bili savršeno ispravni. I nijedan slabiji od 2.8 GHz, sa 1 GB RAM-a. A to KOŠTA.

Nek' napiše Ni šta i kako može jedan Powerbook sa Digi 002r i PT LE.

Ne kažem da ne može, nego odnos cena/kvalitet nije dobar po laptopove. Mada, evo budućnosti za sve PT-ovce:

[img][att_url][/img]

Pozdrav!
[ rootout @ 28.12.2006. 00:17 ] @
>> ton_majstor :: Da, macBook ili Lenovo ili Toshiba mada najverovatnije mac! Zvuchna... ili mBox ili NI Audio Kontrol... zavisi od kinte. Znam za foru sa grafichkom i ramom. A zashto mislish da ce mi trebati usb-hdd?

>> vindic8or :: Da, kod nas je 1200 evra [u hrvatskoj chak 1300] a u USA oko 800 evra.
[ vindic8or @ 31.12.2006. 02:12 ] @
ja imam powerbook, nikada ni najmanji problem nisam imao pri audio radu. osim kada ga pretrpam DSP-om. znam cak i neka poznata imena sa elektronske scene koji sve prave na PC laptopovima, i mnogo veci broj na Mac-ovima. studijsko snimanje sa laptopom ima malo smisla iz vise razloga, ali decko ovde pravi hip hop beatove i snima vokale, tako da ce njemu laptop savrseno raditi posao.

@rootout

ma da, i u UK cene za macbookove su £700 i vise. samo u US i japanu su jeftiniji.
[ Ni ten ichi ryu @ 31.12.2006. 04:37 ] @
nikad nisam koristio NI audio kontrol, niti bih pazario prvi hardverski produkt softverske kompanije ;) Za par meseci, mozda.

Ako odlucis za mbox, Pro Tools ume da bude kenjkav sa usb diskovima, vise ceni firewire.
[ rootout @ 02.01.2007. 17:14 ] @
da, u svakom sluchaju cu morati da sechekam ;)

p.s. happy new year 2 everybody! yeah! Cheerzzzzzzzzzz....