[ Mystor @ 01.06.2003. 17:14 ] @
Interesuje Me kako da postavim na Prazan HDD Linux I Windows XP Prof. zajedno |
[ Mystor @ 01.06.2003. 17:14 ] @
[ TheOne @ 02.06.2003. 00:04 ] @
KOLIKO sam ja shvatio kad je meni drug instalirao linux nikako ne mozes da na jedan HDD stavis 2 OS !! Moze al da prvo tu particiju HDD smanjis znaci ako imas primera radi 40GB HDD ti ga smanjis na 20GB a an onih "viska" 20GB instaliras Linux !
Ne znam koliko sam ti pomogao al ni ja to bas najbolje ne razumem al u glavnom treba da glvnu particiju HDD smanjis (ili je podelis na dva dela)!!! [ stale85 @ 02.06.2003. 00:27 ] @
Najbolje bi bilo da pretrazis u forumu neke slicne poruke. Moja ti je preporuka da particionises particiju za WinXP i ostavis oko 6GB ne particionisanog prostora za linux (moze i manje ali sve zavisi od Distribucije i potreba). Onda bi ti preporucio da instaliraz Mandrake koji ce te postupno voditi kroz instalaciju. Idi na www.mandrake.co.yu za dodatna uputstva (imas prevod uputstva za instalaciju u pdf fajlu).
[ komarac @ 02.06.2003. 01:11 ] @
Zna on to valjda nego mu je problem da podjeli particije i sama instalazija L!nux-a valjda . . . :))
[ Boxon @ 02.06.2003. 05:25 ] @
A jel bi Partition Magic boot disketa pomogla ista? Mozda da tako pokusa...
[ Dejan Lozanovic @ 02.06.2003. 14:45 ] @
A da procitas HOWTO gde to sve lepo pise ?
http://www.linux.org/docs/ldp/howto/mini/Multiboot-with-LILO.html http://www.linux.org/docs/ldp/howto/mini/Multiboot-with-GRUB.html [ euripyd @ 02.06.2003. 17:14 ] @
moze ovako:
Instaliraj prvo XP na ceo HDD. Instaliraj ili Partition Expert od Acronisa ili neki drugi program za pravljenje particija. Acronisov je odbar jer mogu da se prave particije i za FAT16/32, NTFS, Linux Ext2/Ext3, ReiserFS, Linux SWAP. Ne znam za ostale.(http://www.acronis.com/products/partitionexpert/) Podeli HDD na nekoliko delova koje mislis da koristis ili samo na dva (ako ti je HDD mali) a za Linux Red Hut ili Mandrake izaberi Ext2 formatiranje. Zapamti (ili zapisi)sve velicine i ostale karakteristike podeljenog HDD. Kada ubacis 1 CD linuxa instalacija neka bude naravno na vec formatiranoj Ext2 particiji. Iz Linuxa ces moci da vidis i NTFS sa XP kao i FAT. Tako sam ja uradio. Radi odlicno. [ caiser @ 02.06.2003. 21:22 ] @
Radi ti odlicno bez swap-a? :o
I bolje je da stavis linux na ext3 ili reiser particiju. Dzurnalajzing zna da ustedi dosta muka a i vremena. :) [ Dejan Lozanovic @ 04.06.2003. 22:17 ] @
Pa dobro moze da radi odlicno bez swapa, pa ako imas 512 mb rama radice bez ikakvih problema, opet swap moze da se mountuije preko loopbacka na fajlsistemu koji koristis(i dobices koncept koji fura windows), tako da opet nije problem.
[ tOwk @ 04.06.2003. 22:32 ] @
Ma kakvo montiranje preko loopback-a, samo bre jedan:
dd if=/dev/zero bs=1024 of=/swap.image count=<broj-kilobajta> && \ mkswap /swap.image && \ swapon /swap.image I još onda dodaš šta treba u /etc/fstab ako init skripte to podržavaju, ili samo dodaš „/sbin/swapon /swap.image“ u neki rc.S ili slično. [ Mystor @ 05.06.2003. 16:38 ] @
Instalira0 sam WinXp i Red Hat Linux 6.0 i radio je normalno malo vremena, sve d0k nijesam upali0 XP i svi driveri su bili sjebani.CD r0m nijesam moga0 da instaliram a ne shta drugo.I josh neshto, kad ja izaberem Workstation Instalaciju Kod linuxa meni se javlja poruka da nemam dovoljno mjesta na hard disku.
[ filo @ 06.06.2003. 18:58 ] @
a da probas noviji redhat?
Najnoviji re 9.0 a taj 6 je iz proslog milenijuma! Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|