[ S a l e @ 01.06.2003. 20:23 ] @
Telekom CG je ovih dana 'lansirao' novi site, i nekoliko "paketa" za ISDN. Osnovni paket kosta 199 eura + PDV (17%). Otplacuje se na 10 mjesecnih rata uz pretplatu. Detalji na strani http://www.telekom.cg.yu/ISDN_start_paket.asp. Postoji opcija za online podosenje zahtjeva za ISDN.

Ima jos zanimljivih stvari oko mreze:
O tržištu
Zakon o telekomunikacijama propisuje da Telekom Crne Gore ima ekskluzivitet u pružanju osnovnih servisa govorne telefonije u Republici do 31. decembra 2003. godine. Iako je predviđeno da tržište telekomunikacija bude u potpunosti liberalizovano krajem 2003. godine, konkurencija je već počela da utiče na profit, usmjeravajući međugradski i međunarodni saobraćaj internet protokolom i kroz mreže mobilne telefonije. Uticaj konkurencije osjetio se kroz efekat substitucije, gdje je mobilna telefonija primjer.

U skladu sa Zakonom o telekomunikacijama osnovano je nezavisno regulatorno tijelo za telekomunikacioni sektor, Agencija za telekomunikacije. Agencija je nadležna da obezbijedi konkurenciju u oblasti telekomunikacija i obezbijedi pristup javnim telekomunikacionim mrežama, izdavajući licence operaterima i regulišući tarife u skladu sa određenim principima.

1985. godine
Prva digitalna centrala je montirana u Tološima (Podgorica)

Telekom Crne Gore a.d. je u martu 2003. godine počeo sa projektom implementacije nove multiservisne mreže za prenos podataka čije je projektno ime MIPNet (Montenegrin IP Network). Cilj aktivnosti obuhvaćenih ovim projektom je realizacija pouzdane, skalabilne IP mreže bazirane na MPLS protokolu koja će omogućiti implementaciju široke lepeze servisa kao što su:VPN, VoIP, Video on Demand, Remote Learning....

Na međunarodnom tenderu objavljenom juna 2002. godine Telekom Crne Gore a.d. je izabrao za partnera na ovom projektu konzorcijom Cisco System & MDS & SAGA. Jezgro mreže će činiti 4 CISCO Core Routers GSR 12406 locirana u Podgorici, Bijelom Polju i Baru. Inicijalni kapacitet jezgra mreže je 622Mb/s sa mogućnosti upgrade-a na 10Gbit zamjenom samo interfejsa u Core Routers. U svakom od budućih pristupnih čvorišta ove mreže predviđeni su sledeći tipovi priistupa:Wireless, Serial, Ethernet, xDSL i Dial-up. Globalni pristup Internetu biće ostvaren preko dva CISCO GSR 12406. Mreža MIPNet je dimenzionisana tako da zavisno od tipa pristupa mreži može da podrži različite propusne opsege od 256Kbps do 10Mbit po korisniku.

Struktura mreze:www.telekom.cg.yu
[ Ivan Dimkovic @ 01.06.2003. 21:13 ] @
Kolasin - Bijelo Polje - 622 Mb/s

Auuuuu ... bog te :) Megabit po kravi :)

[ annoying_master_c @ 10.07.2003. 17:51 ] @
Cobani se igraju STAR TREK-a.
[ S a l e @ 10.07.2003. 19:58 ] @
Ponuda je dosta povoljna s obizrom da je sama nadogradnja linije besplatna, a placa se samo oprema i to u 10 rata... Cuo sam da dosta kosta onaj santis i siemens telefon... tako daaa se isplati.

Nije skupo ni kada se uvodi nova linija, 67 eura + PDV. To je dosta povoljno, ali se i lako dobija, tako da eto bar nesto da funkcionise kako treba