[ amater @ 31.08.2001. 11:46 ] @
Posto se svi hvataju za kriptografiju, daj da promenimo temu. Da vidim koliko ste spretni u izradi Kompresije (znate ono ZIP, ARJ, LHA ...) da cujem algoritme ili da vidim gotove programe.
[ kajla @ 31.08.2001. 12:02 ] @
Citat:
amater je napisao:
Posto se svi hvataju za kriptografiju, daj da promenimo temu. Da vidim koliko ste spretni u izradi Kompresije (znate ono ZIP, ARJ, LHA ...) da cujem algoritme ili da vidim gotove programe.

Na net-u se vrlo lako moze naci source za naprimer ARJ....

poz.
[ MAD-MAX @ 31.08.2001. 23:32 ] @
ne znam tacno sta te interesuje ali da kazem da znam tri razlicite metode komprimovanja podataka: Hyffman, LZSS, LZW tako da ako te to interesuje mogu da pomognem.
[ tOwk @ 01.09.2001. 02:04 ] @
E bio sam pre neki dan na jezeru (moje pleme zivi pored jednog malog jezera), a sunce je bas upeklo. Pored jezera se stvorila jedna lokva, i ja zagazih u nju. Kada sam stao nogom u nju (naravno, bosom), osetio sam kako je voda topla. I kasnije kroz zivot sam sretao tu toplu vodu, i najcesce je bila vrlo prijatna (u rucku, pri kupanju itd.)

I tako sam ja otkrio toplu vodu, a vi?

I tako sam ja otkrio zlib, a vi? Ima ga svako od vas na Linux platformama (i FreeBSD, i ko zna cemu jos), i vrlo je prijatan za koriscenje, zato sto se sve odvija sa samo par poziva funkcijama. Dalje, tu je i libbz2 uz nezaobilazni program bzip2, pomocu koje mozete dobiti veoma dobru kompresiju, a zrtvovati veoma malo vremena.

Naravno, kao i kriptografija, i kompresija je jedan matematicki problem (ili se makar moze tako posmatrati). Medjutim, ovo je problem gde se zrtva mora podneti: ili vreme (statisticka kompresija), ili efikasnost (klasicna kompresija).

Toliko.

PS. nadam se da necete zameriti na mojoj losoj "knjizevnickoj sposobnosti" :)

izmena: zamenjena mesta relevantnim zrtvama kompresija[Ovu poruku je menjao tOwk dana 09-01-2001 u 02:10 AM GMT]