[ mikoni @ 01.01.2007. 22:52 ] @
Savesno sam pregledao slične teme, dobio određene odgovore ali ništa meni bez vaših preciznijih sugestija ( poprilični sam amater u ovome ).
Problem je u sledećem: imam audio zapis ( celokupni muzički opus jedne francuske šansonjerke ) na disku - ukupno 847 Mb, u m4a formatu ( 192 kbps, 44 kHz ). Na razne načine sam pokušao da komprimujem da bi stalo na CD od 700 Mb. Poslednje što sam pokušao je sa Easy CD-DA extractorom, pravio sam razne kombinacije i dobio nešto što me nije zadovoljilo - očigledno ne određujem odnose i prametre. Molim za pomoć.
Pozdrav, Mikoni

Iako ovo ne spada u temu koristim priliku da svim učesnicima site-a čestitam novogodišnje i božićne praznike sa željom da vam se ostvare sve želje i da budete još aktivniji u potvrdi da je ovo jedan od najbiljih site-ova kod nas. Po svim elementima, temama, komentarima, međusobnim odnosima učesnika, i posebno iskazanim znanjem. Samo da se reši jedan mali problemčić - brže logovanje.
Timu site-a ( moderatorima, supermoderatorima, administratroima i ostalim ) sve gore navedeno i manje problema sa nama. Pojedinim članovim Tima, pre svih mmwc manje posla oko brisanja i modifikovanja tema.
Još jednom SREĆNA I BOLJA NOVA 2007. GODINA ( nije psovanje iako su velika slova ), odano vaš Mikoni
[ calexx @ 02.01.2007. 14:09 ] @
Nema ovde šta da se komprimuje, jedino da uradiš konverziju u neki drugi format ili na veći stepen kompresije.
[ mikoni @ 02.01.2007. 17:38 ] @
Calexx,

Kako sam reče 'jedino da uradiš konverziju u neki drugi format ili na veći stepen kompresije'. Baš ovo je i suština mog pitanja, koji je to drugi format ili parametri kompresije koji će mi, bez gubitaka u kvalitetu, omogućiti da 847 smestim na 700 Mb CD.
Pozdrav, Mikoni
[ calexx @ 02.01.2007. 17:56 ] @
Slabo se u poslednje vreme bavim audio kompresijom baš zbog gubitaka u kvalitetu pa će odgovor da napiše neko drugi. Trebalo bi da sada postoje formati sa većim stepenom kompresije mada verovatno neki gubitak mora da bude. Možda da to nabaciš na 2 CD-a ili na DVD.
[ Backy @ 02.01.2007. 18:10 ] @
probaj da prebaciš par pesama u [email protected], mislim da će zadovoljiti tvoje potrebe i da će se u isto vreme dovoljno smanjti da stanu na cd
[ Shon3i @ 02.01.2007. 21:35 ] @
Citat:
Backy: probaj da prebaciš par pesama u [email protected], mislim da će zadovoljiti tvoje potrebe i da će se u isto vreme dovoljno smanjti da stanu na cd
Nikako mp3. Muzika koju imas najverovatnije je radjena sa iTunes AAC encoderom sto je jedan od najkvalitetnijih encodera danasnjice. 192 mp4/aac ili m4a/aac u tvom slucaju, sto je potpuno isto je veoma kvalitetno i transparentno, sto znaci da nema sanse da se primeti razlika u odnosu na original. Jedinu stvar koju ti ja preporucujem da uradis jeste da muziku rekompresujes sa Nerovim mp4 encoderom preko nero-a na 128kbps i manje ako bude bilo potrebno mada nece, u samom neru u okviru padajuceg menija extras imas opciju encode files, gde ces ubaciti sve pesme na listu, a zatim za output file format odabrati nero digital audio mp4 i u settigns izabrati 128kbps, a zatim na target directory odabrati putanju gde ce se ti fajlovi kompresovati. Zatim samo stisni GO, i sacekaj da se zavrsi.

Ovim postupkom ces smanjiti velicinu svakog fajla, ali ces im smanjiti i kvalitet, ne mnogo ali verovatno ces osetiti razliku.

A da nadam se da imas neku noviju verziju Nera recimo 7.2 ili 7.5 bi bilo bilo vise nego pozeljno.

Pozdrav i tebi sve najlepse.
[ mikoni @ 02.01.2007. 22:11 ] @
Evo me ponovo na Site-u. Probaću ono što mi Shon3i preporučuje, pa će mo videti šta će da ispadne.
Hvala vam momci i pozdrav, Mikoni
P.S. pošto i Shon3i ima dileme oko kvaliteta, pitanje ostaje i dalje otvoreno ( posebno prema Kosti, Šah-In-Šahu Persije, jer je Kole najjači pometer aac ).
Da li postoji naka litratura, engleska, naša o ovom na koju bi ste me posebno uputili ( ovo da vas ne gnjavim svaki čas )
[ Kosta ******um Rex Persia @ 03.01.2007. 01:12 ] @
Mikoni, hvala ti na iskazanom poštovanju prema meni, baš je tako kao što si rekao.

Nego, da se vratim na temu, uradi onako kako ti Shon3i savetuje, stim da umesto na 128 stavi bitrate na 144 ili 160 kbps-a.

[ Vladokv @ 03.01.2007. 09:53 ] @
Kupi CD od 800 MB, a pesme koje ti se manje svidjaju kompresuj. Ako kinta za malo skuplji CD nije problem, ovo je resenje
[ mikoni @ 03.01.2007. 11:26 ] @
Ma nije kinta problem, pravo da Ti kažem nisam ni znao da ima CD od 800 Mb.
Hvala Kole na preporukama, probaću, ali i tu imam problem: može li se Shon3i-jeva preporuka odraditi uspešno i sa Nero v6.6.1.4, ako ne može problem je vreme i kinta ( vezan sam za rok 05.01., poklon je u pitanju ). Ima li adekvatne zamene za Nero preko 7.2 ( neki drugi software, bez vređanja za našeg neristu Ivana Dimkovića ).
Pozdrav, Mikoni
[ Shon3i @ 03.01.2007. 12:59 ] @
Citat:
mikoni: Ma nije kinta problem, pravo da Ti kažem nisam ni znao da ima CD od 800 Mb.
Hvala Kole na preporukama, probaću, ali i tu imam problem: može li se Shon3i-jeva preporuka odraditi uspešno i sa Nero v6.6.1.4, ako ne može problem je vreme i kinta ( vezan sam za rok 05.01., poklon je u pitanju ). Ima li adekvatne zamene za Nero preko 7.2 ( neki drugi software, bez vređanja za našeg neristu Ivana Dimkovića ).
Pozdrav, Mikoni
Ima, zadnji Winamp 5.32, ubacis sve pesme na playlistu, zatim na jednu od njih kliknes desnim tasterom, zatim na send to->format converter, za encoder postavi MP4/LC-AAC i namesti bitrate po volji i nista ostalo ne diraj.

Generalno ne znam ni jedan drugi software koji moze da izvrsi batch processing a da koristi noviju verziju Nero AAC encoder-a ili CT encoder-a.

Mozes takodje i u foobaru, on krosti nerov cli encoder koji mozes preuzeti sa http://www.nero.com/nerodigital/eng/down-ndaudio.php, ali u foobaru mozes jedino da odradis VBR.
[ mikoni @ 04.01.2007. 23:04 ] @
Primenio sam Shon3i-je preporuke za WinAmp i uspelo je - čak sam išao sa bitrate 160 ( naravno i ostale varijante ).
Kvalitet zvuka je nešto slabiji, kompresija u proseku 20%. Verovatno može i ovo da se popravi, ali vežba, vežba i opet vežba.
Hvala Shon3i-iu, Kosti i ostalima na pomoći. Pozdrav, Mikoni

P.S. opet teoretska dilema, da je Nero ( 'svaštara', neka se Ivan ne nađe pogođenim ) baš toliko dobar da bude apsolutni standard za AAC enc ( znam da postoji Rols Rojs, Mercedes, ali i Audi, Opel i ostali ). Ovo iz dva razloga: radi edukacije nas početnika i neznalica i aktiviranja ovog dela foruma, malo je u zapećku u odnosu na video.
[ Kosta ******um Rex Persia @ 04.01.2007. 23:51 ] @
Po poslednjim zvaničnim testiranjima, Nero jeste bolji, ali se te razlike u većini slučajeva svode na čisto akademske, tj. zanemarljive. Možda će drugačije biti kada se negde u martu pojavi bitno poboljšana verzija Nero AAC kodeka, ali dotada, možeš slobodno koristiti onaj AAC iz WinAmp-a 5.32.

U nekim slučajevima, što ti može potvrditi i shon3i, CT AAC+ je bolji i ima čistiji zvuk od Nero AAC kodeka, ali se to uglavnom odnosi na LC-AAC a ne na HE-AAC.

A pošto tebe zanima LC-AAC, ti vidi kako ćeš.


Shon3i, jesam li dobro rekao, pojasni čoveku malo bolje jer ja nisam mogao sve detalje da dam.


P.S. mikoni, ne zaboravi da se AAC kodeci stalno inapređuju, pa tako ne bih bio iznenađen ako za mesec ili dva CT AAC+ kodek bude izbacio novu verziju koja će biti bolja od Nerovog kodeka.
[ Shon3i @ 05.01.2007. 16:23 ] @
Citat:
Shon3i, jesam li dobro rekao, pojasni čoveku malo bolje jer ja nisam mogao sve detalje da dam.
Dobro si rekao sve, inace nije CT AAC toliko los u HE-AAC, sve zavisi od bitrate-a i sempla koji se kodira, na testu su se dosta klali Nero i CT, ima na vise mesta od 20 semplova gde je CT bio bolji.

Sto se tice novog nero encodera, on ce doneti neke novine, koje CT od skora vec ima, a to je PNS, dok ce nero pored toga imati i Intesivity Stereo, koji ce navodno poboljsati LC-AAC, zato se radi test na 80kbps, koji ce to da dokaze, medjutim po mom misljenju (10 preslusanih semplova) kod Intesivity stereo semplova ne vidim nikakvo poboljsanje, sto je jos od ranije bilo i sa mp3-om, a PNS mozda moze biti koristan around 64kbps, mislim da ni jedna ni druga tehnika nisu dobre za 80kbps.