|
[ vlado1968 @ 02.01.2007. 09:16 ] @
| Trazio sam od Telekoma jos jedan tel. broj i oni su mi poslai odgovor tj. objasnjenje:
"Napominjemo da postojeći priključak možete zameniti za bazni ISDN priključak uz zadržavanje iste numeracije i ta zamena će Vas koštati 7.003,00 dinara. Bazni ISDN priključak Vam omogućava dve slobodne telefonske linije na jednom telefonskom priključku. Za sve dodatne informacije možete nam se obratiti na naš kontakt telefon 9813."
Objasnjenje mi nije jasno da li moze neko da objasni o cemu se radi!
Unapred hvala i pozdrav!
|
[ Joker @ 02.01.2007. 09:28 ] @
[ calexx @ 02.01.2007. 14:04 ] @
Citat: vlado1968: Trazio sam od Telekoma jos jedan tel. broj i oni su mi poslai odgovor tj. objasnjenje: Ponudili su ti takoreći slično rešenje, umesto da platiš novi broj, samo uvedeš ISDN pa dobiješ pored postojećeg broja još jedan. Mislim da je cena slična ... pogledao sam i uvođenje novog je 5000+PDV pod uslovom da ne mora da se dovodi novi kabl ... ali dobiješ digitalnu liniju, sasvim upotrebljivu za Internet 64/128k, jedino što je mesečna pretplata malo veća, mislim da je oko 200 dinara ali ako je za dva broja 150, nije velika razlika. Još se i osiguraš da ti ne uvale PCM ili nešto slično.
[ pisac @ 02.01.2007. 23:00 ] @
ISDN ti je dobro rešenje ukoliko te zanima i prenos podataka ili korišćenje mnogo dodatnih usluga (jer su uglavnom uračunate u cenu pretplate). ISDN ima i prednost u tome što možeš da imaš (kao fizičko lice) 4 različita broja (koji če i različito da zvone) a uz dodatni uređaj i odvojene 4 telefonske linije, ali ćeš istovremeno moći da obavljaš najviše 2 razgovora.
Ali ukoliko ti samo trebaju pouzdane telefonske linije, onda bolje insistiraj na dva odvojena obična broja, i pri tome odmah traži i uslugu identifikacije poziva jer će te ona u velikoj meri zaštititi od toga da ti postave PCM na liniju.
ISDN u zemlji Srbiji ne radi pouzdano kao obična linija, iz mnogo razloga o kojima ne bih sada razglabao.
[ Joker @ 03.01.2007. 09:01 ] @
Citat: pisac:
ISDN u zemlji Srbiji ne radi pouzdano kao obična linija, iz mnogo razloga o kojima ne bih sada razglabao.
Imam ISDN vise od dve godine i nisam primetio da nesto ne funkcionise !
[ pisac @ 03.01.2007. 17:12 ] @
Bavim se telekomunikacijama vrlo dugo, imam više ISDN linija i netmodove svih hardverskih verzija, i znam o čemu pričam. Glavni problem je neznanje telekomovih stručnjaka da rade sa ISDN-om, a i NetModovi nisu najpouzdaniji uređaji za tu namenu.
U određenim specifičnim uslovima (ali koji se sporadično dešavaju u praksi, i ja sam ih doživeo nekoliko puta), može da se desi da svako po pozove bilo koji tvoj MSN, dobija zauzeto (ili sa mobilnog poruku "Greška na liniji") sve dok ti na kratko ne podigneš slušalicu bilo kog telefona priključenog na NetMod. Znači, to može da traje i danima ukoliko ne podižeš slušalicu danima.
[ Joker @ 03.01.2007. 19:56 ] @
Nisam ja napisao da ti ne znas o cemu pises, nego i mene interesuje koje greske znaju da se pojavljuju.
[ ljubac @ 03.01.2007. 22:53 ] @
Aj zivota ti objasni nam jos malo to nepouzdan.
Ja imam ISDN vec jedno 8 godina i nisam primetio nista neobicno osim u slucajevima kada cigani ukradu kabal ili se srusi bandera sto se ono kaze visa sila.
Kad padne centrala neradi mi ISDN ali ne radi mi i analogni broj sa iste centrale.
o nepouzdanosti Intracoma ajde da diskutujemo,ko god mi se pozalio da ima problema sa INTRAcomom ja sam skinuo moj i odneo na tu lokaciju a skinuti sam montirao kod sebe i nikad nisam imao nikakvih problema.
Ljudi ako hocete da ISDN radi kako treba prikacite na INTRACOM po S basu uredjaje i ja vam garantujem da nikakvih problema nece biti.
ab portovi i usb modem na intracomu su jedno nuzno zlo ,sto bi rekli politicari neprincipijelna koalicija(nesto se ne secam na forumu da se neko zalio na Simensov NT-1 uredjaj koji je imao samo 2 S0 prikljucka).
Takodje na x lokacija u Beogradu i Srbiji sam montirao centrale Panasonic sa BRI karticama i NIKAD ali NIKAD i opet NIKAD nisam imao NIKAKVE probleme osim tzv vise sile
[ pisac @ 04.01.2007. 02:53 ] @
Web Site : http://www.intracom.gr
Help Desk : Tel : + 30 2106671556 (08:30 until 16:00 working days)
e-mail : [email protected]
Drivers, new software release, manual at:
http://netmod.intracom.gr/index.htm
Dear Sir,
we recommend you to contact with your digital communication center, in order
to activate the signal layer 1 to be always on ( Layer 1 -->always active) .
Sometimes many devices cannot synchronized with the line ( the link is down)
,so if you activate the layer 1 you will solve the synchronization problem.
Many telecommunication department areas active by default the LINK to be
always on in order to solve such problems.
We'll be glad to help you anytime.
Naravno, nemaju objašnjenje zašto se na HW V.30 vrlo retko dešava da Netmod ne može da se sinhronizuje sa linijom, a na HW V.60 i V.71 se to mnogo češće dešava. Takođe nemaju objašnjenje zašto nestanci struje igraju određenu ulogu u tome. Takođe ne odgovaraju na pitanje kako je moguće da se sinhronizacija odmah obavi čim na manje od pola sekunde podignem slušalicu analognog telefona.
Kada sam pokušao da se dogovorim sa telekomom oko podizanja LINK-a (Layer 1) da bude uvek aktivan, niko nije znao o čemu pričam. Samo mi naravno nude novi Netmod (iako sam ih sve probao).
Kada priključim uređaj na S port, on (zavisno od uređaja) sam podigne LINK i time reši problem, tako da zbog toga to i radi pouzdanije. Ali koliki je procenat korisnika koji koristi ISDN telefone na ISDN liniji? Međutim to ne opravdava ni Telekom koji ne zna kakve mane ima uređaj (Netmod) koji isporučuju korisnicima i pri tome ne zna ni šta je LINK na ISDN liniji, niti opravdava Netmod (Intracom) koji problem svog uređaja gura pod tepih (pravdajući se telekomom) a mogli bi u softveru sigurno da ga reše.
Inače, imam jedan primerak HW V.71 koji ne može da se startuje bez struje, a i sa strujom povremeno potpuno izgubi RP i bilo kakvu vezu, pa ako hoćeš da se menjamo.... :-)
[ ljubac @ 04.01.2007. 12:21 ] @
Objasnjenje je na mestu i uglavnom se slažemo u globalu.
Ono sa ljudima iz Telekoma si u pravu 100% i to nema zbora.
Ali ja i dalje zastupam stav da je ISDN pouzdaniji od analogne linije.
Naravno treba uzeti i u obzir stanje kablova do ppretplatnika,stanja kucnih instalacija i tome slicno,i kad bi se poštovali propisi iz ove oblasti verujem da ovakvih problema bi bilo drasticno manje.
Naime ISDN priključci de dele i sakom i kapom bez ikakve provere(merenja) ptp parice,sto za razliku od pustanja PRI ISDN-a detaljno se meri svaka parica i pusta se po najboljoj(sa najboljim karakteristikama)parici.Zapanjujuce je koliko su razlicite karakteristike parice i to u istom kablu.
Pozdrav
[ Guda @ 04.01.2007. 20:46 ] @
Citat: pisac:
Inače, imam jedan primerak HW V.71 koji ne može da se startuje bez struje, a i sa strujom povremeno potpuno izgubi RP i bilo kakvu vezu, pa ako hoćeš da se menjamo.... :-)
To zavisi od udaljnosti pretplatnika i centrale (pad napona usled otpora instalacije), možemo se menjati i kod mene će raditi bez napajanja, ali moj (HW60) tu takođe neće raditi.
Što se tiče problema koji si opisao ja ga nisam sretao u praksi.
[ pisac @ 04.01.2007. 21:45 ] @
Ne, neispravan je, nema veze sa udaljenošću. Gde god ga stavim, isto (ne)radi.
Sem toga, da sam još malo bliže centrali primao bih i platu od telekoma :-)
[ odvijač @ 05.01.2007. 09:08 ] @
Imam jedno pitanje vezano za ISDN: Intrakomov ISDN uređaj ima dva analogna i dva ISDN izlaza.
Da li je moguće istovremeno priključiti telefonske aparate na sve izlaze i analogne i ISDN?
Trenutno imam priključena dva analogna aparata na dve linije. Da li bi priključenjem ISDN aparata,
prilikom nečijeg poziva meni zazvonili jedan ISDN i jedan analogni aparat ili to ne funkcioniše na taj način?
[ pisac @ 05.01.2007. 09:55 ] @
Može, može, sve moguće varijante. Možeš da uključiš 7-8 ISDN uređaja i ta dva analogna. Možeš u ISDN slot da uključiš "TA" (terminal adapter) i preko njega još analognih telefona po želji. Imaš i ISDN centrale koje se uključuju u ISDN slot a podržavaju 8 analognih telefona, koji mogu međusobno da se pozivaju bez naplaćivanja telekomove tarife (što kod NetModa nije moguće). Može sve što zamisliš ;-)
[ pisac @ 05.01.2007. 10:06 ] @
Citat: Guda: Što se tiče problema koji si opisao ja ga nisam sretao u praksi.
Pa nisam ga ni ja primetio, sve dok nisam postavio na jednoj lokaciji ISDN koji je služio isključivo za dolazne pozive. U pitanju je bila veza do jednog alarmnog sistema koji odgovara na pozive sa kontrolne lokacije, a odlazne pozive radi samo u slučaju aktiviranja alarma (provale) što se nikada nije desilo. E tu mi se dešavalo da u sasvim slučajnim intervalima vremena (posle nekoliko dana, nekoliko nedelja, nekoliko meseci) nije više moguće pozvati lokaciju jer se javlja "greška na vezi", sve dok neko (ja) ne ode na lokaciju i samo podigne telefonsku slušalicu na manje od pola sekunde.
Onda sam detaljno istestirao sve ISDN linije i sve NetModove koje sam imao, i pisao Intracomu, i definitivno utvrdio da se problem uvek javlja u određenim slučajevima, da se primeti jedino kada se neko vreme ne obavi nijedan odlazni poziv, da je uzrok problema loša sinhronizacija kod prvog dolaznog poziva NetModa, i loše Telekomovo poznavanje ISDN-a.
[ waikiki @ 06.01.2007. 23:13 ] @
Pa ja se ne mogu pozaliti na ISDN. Bar do sada sve funkcionise kako treba. Evo vec tri godine. I kao tel linija i kao internet konekcija. Imao sam do duse jedan banalni problem, na kojem sam se mogao uveriti u strucnost(nestrucnost) radnika iz telekoma. Imao sam prekid na liniji, pa pozvao sluzbu da resi problem. Cudom nisam mogao da se nacudim, kad je strucnjak iz Telekoma koji je dosao da resi kvar, gledao u ISDN uredjaj kao prvi put u zivotu da ga vidi. Cak sam mu sam objasnjavao, koja led dioda treba da svetli, sta se gde povezuje i slicno... Na kraju sam, sam resio problem, jer sam doticnom strucnjaku iz telekoma, davao uputstva sta da radi, gde da proverava... i na moje zadovoljstvo kvar je otklonjen. Kad je tel proradio, rekao sam mu da saceka jos malo da upalim komp i proverim intrenet konekciju. Njegov odgovor je bio, ma mozes da ga palis koliko hoces, ja ti se u to brate nista ne razumem.
Ja inace nisam strucnjak za ISDN, pomalo se razumem, koliko meni treba, ali ovi iz telekoma su zaista TOTALNI MENTOLI... mogu misliti kad bi se desio ozbiljniji kvar.. kad bi ga resili?... srecom do sada sve radi pa se ovi mentoli ne dovode u iskusenje da pokazu svoju strucnost..
[ johann @ 07.01.2007. 00:47 ] @
Ja koristim ISDN vec 4 godine na jednoj lokaciji i na drugoj oko 2 godine hronicno imam problem sa zglupljivanjem NET mod-a kad prekinem vezu i hocu odmah da biram sledeci broj e onda dolazi do SR..nja . A sto se tice konekcije na net nemam bas nikakvih problema na jednom mestu su zakacena dva kompa jedan je na USB a drugi na RS 232 naravno ne moze oba istovemeno ali naizmenicno moze. Sad mi je u planu da uvedem ADSL i jedan mali SWITCH i da zavrsim sa tom pricom.
Pozdrav.
[ odvijač @ 07.01.2007. 08:27 ] @
Citat: pisac: Može, može, sve moguće varijante. Možeš da uključiš 7-8 ISDN uređaja i ta dva analogna. Možeš u ISDN slot da uključiš "TA" (terminal adapter) i preko njega još analognih telefona po želji. Imaš i ISDN centrale koje se uključuju u ISDN slot a podržavaju 8 analognih telefona, koji mogu međusobno da se pozivaju bez naplaćivanja telekomove tarife (što kod NetModa nije moguće). Može sve što zamisliš ;-)
Da li imaš preporuku za neki ISDN aparat koji se može pronaći kod nas a da nije preterano skup?
[ pisac @ 08.01.2007. 22:40 ] @
Pa zavisi šta je "preterano" :-)
Nemam iskustva sa onim što nudi telekom, a deluje mi da nije preterano skupo ako odabereš opciju da plaćaš u 12 rata kroz telefonski račun.
U svakom slučaju mnogo bolje prođeš ako ti neko kupi u nemačkoj polovan ISDN telefon i donese.
[ Balša @ 09.01.2007. 15:53 ] @
Kad smo kod toga, gde ima kod nas da se kupi običan "stoni" ISDN telefon (ne bežični)?
Gledao sam kod Roaminga - nema. Na Telekomovom sajtu, tamo gde se prodaje oprema - nema. Vidim i da je Siemens prestao da proizvodi ISDN telefone koji nisu bežični.
Ima li toga uopšte više?
[ pisac @ 09.01.2007. 17:11 ] @
Ja ih nabavljam iz Nemačke, ali samo polovne. Ovde stvarno ne znam da li mogu da se nađu.
Sad sam se setio još jednog razloga zašto ne pristati da se umesto dve analogne linije postavi jedan ISDN. Kvalitet razgovora (u Srbiji) između analognih i ISDN linija nije baš idealan: čuje se neki blagi odjek kao da se priča kroz neku vodovodnu cev ili nešto slično. Pri tome je situacija ista ako sa analognog telefona zoveš ISDN, ili ako sa ISDN telefona zoveš analogni. Pa, pošto su analogne linije mnogo češće, iz toga se izvodi zaključak da ćeš ukoliko imaš ISDN mnogo češće imati i taj ružan cevasti odjek u razgovoru. Nekome možda to i ne smeta, pošto znam neke koji čak ne primećuju ni razliku između g711(ISDN) i g729/g723(INTERNET) kodeka, ali recimo meni jako smeta.
Zbog toga ISDN preporučujem samo onima kojima treba prenos podataka, ili više MSN brojeva, ili ne postoje dodatne slobodne parice pa im je ISDN jedina mogućnost.
A sem toga, savetujem svima da dobro paze na sve propagandne akcije telekoma. Telekom bukvalno laže. Evo, na sajtu telekoma možete pročitati koje su besplatne usluge ISDN-a, a u praksi kada dobijete ISDN videćete da neke od njih uopšte i ne rade (npr: rade samo na "tandem" centralama kao što je automatsko biranje zauzetog pretplatnika), ili se dodatno plaćaju da bi zaista radile sve što je predviđeno tom uslugom, ili telekom jednostavno neće da ih aktivira: bezobrazno kažu da se to ne aktivira jer je takva odluka donesena (??!!)
[ Joker @ 09.01.2007. 17:56 ] @
[ Balša @ 09.01.2007. 20:26 ] @
Da, taj jeste "stoni", ali je to zapravo i DECT bežična bazna stanica + telefonska sekretarica. A meni treba samo telefon, ništa više.
[ vlado1968 @ 11.01.2007. 21:29 ] @
Da li se potrosnja posebno obracunava za svaki broj?
Konkretno, dve porodice u istoj kuci koristile bi dva broja!
[ pisac @ 13.01.2007. 16:55 ] @
Zavisi od centrale na kojoj se nalaze. Koliko ja znam, Alcatel nema taj softver tako da sve impulse pripisuje primarnom broju.
[ pisac @ 13.01.2007. 17:13 ] @
Citat: Guda: o nepouzdanosti Intracoma ajde da diskutujemo,ko god mi se pozalio da ima problema sa INTRAcomom ja sam skinuo moj i odneo na tu lokaciju a skinuti sam montirao kod sebe i nikad nisam imao nikakvih problema.
Ljudi ako hocete da ISDN radi kako treba prikacite na INTRACOM po S basu uredjaje i ja vam garantujem da nikakvih problema nece biti.
Evo, ja skoro postavio novi ISDN sa novim netmodom (model 4.0 hw 71.0 firmware 3.89). Oduševio se na početku, sve radi besprekorno (što nisam doživeo sa Netmodom do sada). Posle par dana (danas) ustanovim da ne mogu da pozovem sa analognih telefona (zagušenje) iako ima jedan slobodan B kanal i mogu da pozovem sa ISDN telefona i mogu da primam pozive na analognim portovima. To je prošlo kada se oborio taj jedan zauzet B kanal. Posle pola sata kad sam radio sa podacima, uočim da mi na ruteru (Cisco 803) svetli da je zauzet jedan kanal, a na Netmodu svi kanali slobodni (!?) i pri tome nema nikakvog protoka podataka. Ja pomislim da je do rutera, pa oborim kanal i ponovo ga podignem. Netmod poče da svetli, pa se opet ugasi. Sada podaci idu bez problema kroz jedan B kanal, a na Netmodu nema nikakve indikacije da mi je bilo koji B kanal zauzet.
[ ljubac @ 16.01.2007. 13:22 ] @
sto nekupi cisco 804
poz
[ pisac @ 18.01.2007. 21:18 ] @
Popizdeo sam večeras, opet me analogni portovi zezaju na onom istom netmodu. Iako je samo jedan B kanal zauzet (podacima) ne može da se odgovori sa analognih portova (iako zvone). Za to vreme netmod je davao grešku prilikom testiranja D kanala, a na kraju se i restartovao posle nekoliko testova. Sad sam ga flešovao sa starim firmwareom (iako je fabrički stigao najnoviji), pa da vidim da li će nešto da se poboljša.
I sad neka me neko ubedi da je ISDN isto pouzdan kao analogna linija? Pa jednu liniju mogu da koristim za prenos podataka modemom, a druga će sigurno da radi i prima pozive, neće da se zaglupi zato što na prvoj prenosim podatke.
[ calexx @ 18.01.2007. 21:54 ] @
Nisu ni analogne linije toliko pouzdane, eto meni uvek ispadne kabl iz slušalice kada se javim ...
Tvoj Netmod verovatno nije ispravan a možda i mnogi slični nisu ali to nije zbog nepouzdanosti ISDN. Ja ga imam jedno 4 godine i nijednom ali nijednom nije bilo problema koji opisuješ. Možda su i majstori koji su povezivali bili malo umorniji no obično. Možda su ovde dolazile cele serije sa lošim komadima ali to ne može da znači da ISDN nije pouzdan. Posebno ako se pominje da će jedna analogna da se koristi za prenos podataka a druga za razgovor. Pa preko ISDN će da se prenese mnogo puta više podataka što celu priču baca u vodu. Ako neko hoće dve linije za razgovor, možda nije loša kombinacija ali bilo koji prenos podataka izbacuje analogne linije.
A možda bude problema i sa ADSL pa je najbolje da se držimo analognih linija.
[ ljubac @ 18.01.2007. 22:46 ] @
e moj pisac
sve mi se cini da si samo kurate srece pa zabodes neispravan uredjaj.
poz
[ pisac @ 19.01.2007. 09:35 ] @
Pa ja dobijam netmodove od telekoma kao običan korisnik, tako da je to prosečan kvalitet netmodova koji dobija i prosečan korisnik telekomovih ISDN linija. Pošto su netmodovi sastavni deo ISDN linija koje obezbeđuje telekom, onda su oni sastavni deo i kvaliteta ISDN-a kod nas. Dakle, ako su oni neispravni, ISDN je nepouzdan (kod nas).
A inače imam trenutno "na lageru" 5 netmodova. Oba netmoda hw71 su poluispravna, jedan ima problema sa paljenjem bez napajanja i povremeno se izgubi u radu, a ovaj što me juče iznervirao ima problema sa analognim portovima dok se koristi prenos podataka. Jedan hw60 neće da obrne polaritet na analognim portovima kada se uspostavi veza (bez obzira na verziju softvera), jedan hw30 ne obezbeđuje napajanje za ISDN uređaje, a na jednom hw60 zamislite još nisam našao nijednu grešku :-)
Inače, prenos podataka jeste brži, ali onome kome je primarna funkcija telefona upravo pouzdano telefoniranje, ne treba da uzima ISDN upravo iz svih razloga koje sam naveo.
Ima toga još, ali me mrzi da navodim primere. Jednostavno, Telekom je prevelika organizacija da bi iko ko zna svoj posao mogao da ispliva na površinu i uradi nešto pametno tamo. Sve se vuče dok korumpirani direktori uzimaju provizije.
[ Guda @ 20.01.2007. 00:05 ] @
@pisac
Loša sreća, to je 80% uređaja sa greškom - moja iskustva su ispod 2% (odnosno jedan za ovih 5-6 godina).
I na osnovu svih navedenih grešaka (izuizev one prve - sa startovanjem) se vraćamo na ono što je ljuba već rekao, a ja podržao u okviru ove teme. - Spojiš ISDN preko S0 na kavlitetnu telefonsku centralu i nema nikakvih problema.
[ djsloba10 @ 21.01.2007. 10:09 ] @
Odem ja pre neki dan da kod nj. v. pretplatnika instaliram ISDN broj.
Ponesem netmod " made in Gr".
Čekao sam pet dana da pretplatnik uradi instalaciju i nabavi telefon.
Instalacija: stare iskrpljene PVC žice na kojima je izolacija popucala na brdo mesta provučene kroz sveže probijenu rupu na plafonu....
Telefon: ATA 32 sa lepim i malo ispucalim brojčanikom......
Ne bih stavljao ni smeška ni tugomira posle svega ovog.
Tamo negde na ovom forumu se neko pitao zašto niko iz "lelekoma, kradokoma, glupokoma i kako nas već sve krste" ništa ne objašnjava.
Ja sam shvatio da je ovo forum elitnih poznavaoca teme o kojoj pišu pa se trudim samo da čitam, ali ovoliko psovki i lupanja bez čekića, divota jedna-rešio sam da danju ne izlazim na ulicu jer se bojim da me neko od njih ne sretne a, pošto spadam u fosile Telekoma kako kažu, mogu u tom susretu svašta da mi urade koliko su besni.
Mnogima je Telekom ( ustvari radnici Telekoma) kriv što neće da pročitaju uputstvo koje dobiju sa netmodom ( a gadljivima koji ne vole Srpski jezik dajemo uputstvo i na engleskom, iako mi nije jasno zašto je u engleskoj verziji duplo više strana) i ja treba da dodjem da im uradim raspodelu brojeva.
Muka mi je od mudraca....
[ pisac @ 21.01.2007. 10:52 ] @
Nivo znanja i ažurnosti i entuzijazma u Telekomu je katastrofalno nizak. Ja sam morao da objašnjavam (na više nivoa) korisničkom servisu (!) da "skretanje poziva" nema nikakve veze sa "preusmeravanjem poziva", i da insistiram da oni tamo pročitaju svoje interne papire (!) i puste mi skretanje a ne preusmeravanje. Da bi se sa tim izborio trebalo mi je nekoliko nedelja (!) ne računajući onih prvih mesec dana čekanja da neko uopšte uvaži moj bedni zahtev za dodatnom uslugom.
Odlično se razumem u ono o čemu pričam, tako da nema smisla uopšte raspravljati o tome. To što neko ne uočava da neka funkcija nekog uređaja ne radi (jer mu i ne treba), ne znači da je taj uređaj ispravan.
Jednom sam bio u Priboju (ili to beše neko mesto u okolini) da rešavam problem sa iznajmljenom paricom (od Telekoma naravno, jer nema od koga drugoga da se iznajmi) koja je stalno pravila probleme posle 14h. Naravno, svima iole obrazovanima je jasno zašto se to dešava uvek u isto vreme: zato što na parici ima preslušavanja od neke druge parice koja se koristi za prenos podataka posle 14h, i zato što su verovatno modemi na toj drugoj parici "preglasno" podešeni. To sposobni tehničari telekoma nisu mogli sami da reše u lokalu, već sam ja morao iz Beograda da dolazim u Priboj da im rešim njihov problem. Pri tome sam se zapanjio kad sam shvatio da tehničar Telekoma uopšte nije čuo za pojam "decibel", i da nema blage veze o čemu ja pričam kada mu kažem da je nivo signala na susednoj parici previsok.
Dakle, nj.v. Telekom je mnogo veće nj.v. nego što je taj nesrećnik iz tvog primera, čim ovakvi likovi iz Telekoma bez osnovnog znanja mogu da primaju platu na štetu svih nas ostalih.
[ pisac @ 21.01.2007. 10:58 ] @
Uzgred, pročitaj i ti uputstvo koje stiže uz Netmod, pa onda da rešavamo zašto trećina od toga ne radi ili nije podržana od strane Telekoma, ili Telekom uopšte nije ni čuo za to što piše u uputstvu.
:-)
[ mihajilo @ 21.01.2007. 15:21 ] @
sve prethodne iznete tvrdnje su tacne.
ja posedujem isdn i uglavnom sam zadovoljan,jer nisam neki narucito zahtevan korisnik.
naravno da je intracomov netmod jako lose odradjen i softverski i hardverski,ali telekom je izabrao njih i mi tu ne mozemo nista da promenimo.
desavalo mi se da se na primer zaglupi netmod i da niko ne moze da me dobije-koristim samo dve linije i usb modem,a kad neko zove dobija zauzece-sto je nemoguce jer i kad su obe linije aktivne,u pozadini mozes cuti ako te neko zove-taj zanimljiv problem sam resavao resetom netmoda,resetujem ga i on radi ok-e da je to ok reseno ne bi uopste bilo potrebe za tim ali intracom ih i dalje proizvodi i prodaje iako nisu sasvim ispravni,ali to vam je kao i operativni sistem windows(ako se zapuca reset je cesto jedino resenje).
posebno me nervira,kada posle prekida veze hocu nekog odmah da pozovem,a telefonska linija ne daje znake zivota,znaci prekinem vezu i posle dvadesetak sekundi mozda mi linija proradi,a ako ne onda moram da spustim slusalicu i sacekam oko 5 sekundi i onda je podignem i sve radi ok.ipak kad je sve ok-brzina uspostavljanja veze je na strani isdn u odnosu na analognu telefoniju.
o strucnosti telekomovih radnika ne vredi ni pricati,zato maksimalno izbegavam da se njima obratim kada imam neki kvar,jer u 99% slucajeva brze cu ga sam resiti nego sto bi oni izasli na teren(a valjda su za to placeni),mada nisu oni krivi za to,krivo je drustvo koje ih je tome naucilo i tesko da ce se za 10-20 godina od toga odvici,na nasu zalost.naravno siguran sam da postoji mali broj telekomovih radnika koji su strucni i savesni i koji se trude da svoj posao obavljaju kako treba.
ali nadam se da ce u buducnosti biti bolje
[ puska @ 21.01.2007. 15:43 ] @
Evo da i ja kazem svoje iskustvo sa ISDN-om, imam oko 1,5 godinu. Posto je moja centrala Pupinova DKTS 30 na koju su oni 1. put u Srbiji po recima ovih iz Telekoma stavili ISDN sve je od samog pocetka bilo dosta lose. Ja sam uz Netmod uzeo i ISDN telefon i odmah povezao preko S0 bus-a. Medjutim vecina problema koje su drugi imali je zbog koriscenja analognih telefona, tipa nemogu da cuju sagovornika, ili nemogu da se jave, blokira im. Inace sam tad dobio Netmod V30 koji sam odmah flashovao mada su mi rekli da ne bi trebalo to da radim. Ali uglavnom u tom periodu od prvih mesec dana sam se ja najmanje zalio na netmod koji mi je blokirao svega par puta, a nije radio jos par puta kada su oni u neznanju dirali redom kako bi nekom drugom sredili ISDN. Problemi su bili toliki da se jedno vreme prestalo sa uvodjenjem ISDN-a dok se ne rese problemi korisnika ovih prvih 50tak brojeva. Jos kad sam pitao za uslugu kad su oba zauzeta telefona da treba meni da oznaci da me neko zove, to je bilo kao pusti to cemo kasnije ... A jos sam pisao i grckom netmod-u na sta su mi napisali mail koji sam ja prosledio ljudima u telekomu. I zbog drugih korisnika zamene oni meni netmod za V60 koja kao bolja radi ja opet flashujem zadnju verziju i kazem im da cu to da uradim cim su mi dali, i okej nekad problema, desilo se jednom da sam ostao bez telefona ceo vikend posto nemaju dezurnog, a blokirao se u petak navece. Doduse za razliku od ostalih ljudi u mom gradu ja sam imao najmanje problema sa ISDN-om. Neki korisnici koje znam kazu da te probleme nisu imali ali su povezani na Alcatel centralu. E sad da li je to do centrale, netmod-a ili neceg treceg ne znam. Uglavnom dobili su opremu za ADSL za koju cekaju da dodje ekipa da poveze, jos ni ISDN nisu 100 % resili tako da molim boga da ADSL radi kako treba posto pravog strucnjaka za odrzavanje ovde u lokalnom Telekomu nema.
[ ljubac @ 21.01.2007. 16:51 ] @
dakle citajuci ove postove covek moze svasta da zakljuci.
Ovde su svi pomalo u pravu i svi pomalo nisu u pravu.
Evo mog malog doprinosa i da potvrdim svoj stav da je ISDN pouzdaniji i bolji od analognog prikljucka.
Sto se tice Telekoma apsolutno je tacno ono o niskom pragu znanja,ali isto tako znam da oni koji nose aktivnosti Telekoma t.j. radnici imaju katastrofalne plate i naravno da nemaju motiva da se dodatno edukuji(oni koji su imali motiva oni su davno napustili telekom i rade u sopstvenim firmama ili na bolje placenim radnim mestima)m dok oni koji imaju velike plate u Telekomu(citaj inzinjeri) i koji bi trebalo da budu okosnica Telekoma ,primljeni pomocu politickih i drugih veza i boli ih uvo i ne mesaju se u svoj posao.Naravno da ima casnih izuzetalka i u prvoj i u drugoj grupaciji.
Takodje je tacno da je stanje pristupne mreze katastrofalno ali ljudi iz branse znaju da se cine ogromni napori da se stanje mreze popravi zamenom starih olovnih kablova sa vazdusno-papirnom izolacijom novim tipovima kablova ukljucujuci i optiku.
Stanje kucnih instalacija>najblaze receno KATASTROFA.
INTRACOM- opet na prvi pasus oni koji su to trebali da odaberu,ispitaju i odluce koji uredjaji,postupaju po politickom naredjenju.Ja licno nisam imao problema sa intracomom a imao sam dosta posla sa njima(i GM se desi da povuce seriju od 100000 automobila zbog fabricke neispravnosti,slicnih primera u IT industriji ima na pretek),mada ruku na srce ne secam se da se neko zalio na Simensove NT Santise.
I jos nikako mi neide u glavu da su razvojni tomovi ALCATELA,SIMENSA i drugih potrose stotine miliona dolara da naprave nesto sto je nepouzdanije i losije od postojece tehnologije.
Jos nesto za one koji misle da je digitalni prenos govora u srbiju dosao sa ISDN.Naime jos 80-tih godina tadasnja JNA imala je takve uredjaje koji su plod razvoja ISKRE i Ei Pupina,kao i tadasnji PTT i sluzilo za medjumesno povezivanje tel.centrala.
[ kobac66 @ 22.01.2007. 08:17 ] @
Citat: djsloba10: Odem ja pre neki dan da kod nj. v. pretplatnika instaliram ISDN broj.
Ponesem netmod " made in Gr".
Čekao sam pet dana da pretplatnik uradi instalaciju i nabavi telefon.
Instalacija: stare iskrpljene PVC žice na kojima je izolacija popucala na brdo mesta provučene kroz sveže probijenu rupu na plafonu....
Telefon: ATA 32 sa lepim i malo ispucalim brojčanikom......
Do sada su mi radnici telekoma dva puta dolazili u kucu.
Prvi put su dolazili da sprovedu novu telefonsku liniju i kolega (da kolega, ja radim na odrzavanju telefonije ali ne u telekomu) je poceo da kuka i zapeva mojoj zeni kako je instalacija uradjena katastrofalno i da se ne zna gde sta ide!!!
Da bude jasnije kod mene je to uradjeno pod krovom, sprovedeno je je sve preko naponsko strujnih osiguraca i ide na regletu odakle se dalje racva i svaka parica je tacno oznacena gde ide.
Ako neko zna kako jasnije da oznacim neka mi javi posto ja ne znam.
Drugi put su dolazili pre dve nedelje da mi uvedu ISDN (na stranu sto sam se vec pokajao zbog toga).
Prvo su jedva zivi pronasli uticnicu gde treba to da utaknu iako im je moja supruga rekla gde je, i da je dovoljno samo da izvade kabl iz modema (eksternog, ne mora cak ni da se zavlace iza kucista). Zatim je onaj iskusniji objasnjavao onom neiskusnijem kako je to ISDN, cudo tehnike, i da moze "svasta" da radi.
Da nisu procitali ni to uputstvo na srpskom koje i nije bas opsirno vidi se po tome sto su rekli da kada nestane struje moze da radi samo noseci broj. U uputstvu lepo pose da moze da se podesi da radi jedan, drugi ili oba osim ako je linija duza od 3,5Km a ja sam mnogo blize od toga.
Na kraju su odlazeci dali jos USB kabl koji je za racunar i "nevidljivi" kabl. Moja supruga zbunjena pa upita kakav kabl? "Nevidljivi kabl, za kompjuter, ma znace vas suprug sta je". Ona zbunjena posto se druzi za racunarima 15ak godina ali za nevidljivi kabl jos nije cula me zovne na posao da me pita sta je to, a ja u jos vecem cudu jedva docekah da dodjem kuci da vidim vidi li se taj nevidljivi kabl. Naravno u pitanju je bio obicni seriski kabl za racunar!
Sta na sve ovo reci?
Znam da im nisu neke plate, ali kakve su da su trebalo bi se potruditi da ih zarade posto iste te plate imaju i njihovi strucni ljudi koji idu od centrale do centrale i opravljaju i podesavaju ono sto osoblje na centrali ne zna, a da me neko ne razume pogresno i ja odrzavam par centrala i ima stvari koje ne mogu da odradim vec se zovu strucniji ljudi koji to urade za cas posla ili mi telefonom objasne sta da uradim.
Ali se bar potrudim, zar je to mnogo?
[ ljubac @ 22.01.2007. 09:06 ] @
to samo potvrdjuje moj stav da su oni koji "poznaju posao" davno napustili Telekom bas zbog politike plata.
Inace Alcatelovim centralama se upravlja iz jednog centra na teren se odlazi samo kad je neka zamena hardvera usled neispravnosti i slicno.
poz
[ ziza @ 23.01.2007. 09:24 ] @
@pisac
Ne kažem da nisi uopšte u pravu ali "malo" preteruješ. I kad smo već kod toga, da li bi mogao da detaljnije objasniš šta si pod ovim dole mislio :
Citat: A sem toga, savetujem svima da dobro paze na sve propagandne akcije telekoma. Telekom bukvalno laže. Evo, na sajtu telekoma možete pročitati koje su besplatne usluge ISDN-a, a u praksi kada dobijete ISDN videćete da neke od njih uopšte i ne rade (npr: rade samo na "tandem" centralama kao što je automatsko biranje zauzetog pretplatnika), ili se dodatno plaćaju da bi zaista radile sve što je predviđeno tom uslugom, ili telekom jednostavno neće da ih aktivira: bezobrazno kažu da se to ne aktivira jer je takva odluka donesena (??!!)
A inače, što se skretanja poziva (Call deflection) tiče - šta da ti kažem, očigledno ta operaterka nije stigla da dobro savlada sve usluge, bitno je da si ti znao šta hoćeš pa ste se na kraju razumeli. Takve stvari se meni dešavaju svakodnevno - u prodavnici, banci itd. Nećeš valjda da kažeš da te nikad nigde nisu "gledali belo" kad tražiš neku manje uobičajenu uslugu, nego samo u Telekomu ? Jako je skupo, da ne kažem i neizvodljivo, da kontakt sa korisnicima održavaju ljudi koji su eksperti za neku uslugu. Sad ću malo da skrenem sa teme, ali ja sam, na primer, pre dosta godina imao problem sa skenerom HP 5200 i to u garanciji, odneo ga u servis koji nije znao da ga popravi nego su mi dali popravljen Scanjet 6300 koji je doduše bio bolji model, ali su mi diskretno skrenuli pažnju da im ovaj ne donosim ako mi se i on pokvari. Naravno i on je uskoro počeo da zeza. Onda sam bukvalno visio na sajtu Hewlett-Packarda, tj. njihovom korisničkom forumu ne bih li provalio šta da radim sa skenerom, i to nisam bio jedini - sa istim problemom javljali su se još mnogi. Svaki odgovor njihove kontakt-osobe tj. "moderatorke foruma" svodio se na "obrišite drivere - instalirajte drivere", uđite u safe mode, ako ne znate šta je safe mode da vam objasnim, pa onda pola strane o tome kako se ulazi u safe mode, na šta smo mi pisali da ne lupa, da znamo bolje od nje i šta je safe mode i šta je driver nego da nadje nekog ko zna u čemu je problem. Nikad nismo dobili odgovor niti je ona koliko sam video odgovarala nekom zbog svog šarlatanstva. Jednostavno firma ju je za malu platu koristila za prvi nivo supporta, ukoliko se to uopšte može nazvati supportom. Posle sam u Beogradu našao čoveka koji je (privremeno) rešio problem za sitne pare - bila se isprljala lampa koja je inače bila problematičnog kvaliteta. Na kraju sam skener bacio i kupio sasvim drugi model.
Možda će sledeće poređenje delovati nekom kao provokacija, ali kao i HP, i Telekom Srbija je velika firma i lako dođe do raskoraka u procedurama koje posle nekom deluju kao "bezobrazluk", "kretenizam", "krađa" itd. Evo ti još jednog primera - moj drug u Italiji čekao je nedeljama da mu skinu ISDN koji je zaključio da mu više ne treba, a da mu uključe ADSL. Problem je suštinski mogao da reši za 1 dan da je to firma od 10 ljudi, ali nije nego je to Telecom Italia i onda je sve mnogo komplikovanije.
I da se vratim na skretanje poziva - kad bih ti rekao koliko ISDN pretplatnika u Srbiji je tražilo uslugu skretanja poziva pao bi sa stolice. Tako da nije ni čudo što ta žena nije imala pojma o čemu pričaš. Znam, i Telekom je kriv što nema bolji marketing svojih usluga, ali to je već druga priča i radimo na tome da se to popravi.
E da, ne zaboravi, molim te, da malo pojasniš onu tvrdnju odozgo ako ti nije problem.
[ pisac @ 23.01.2007. 18:59 ] @
Pogledaj cenovnik dodatnih usluga za analogne telefone:
http://www.telekom.nadlanu.com.../Usluge.aspx?ac=solo&br=10
Pogledaj cenovnik dodatnih usluga za ISDN telefone:
http://www.telekom.nadlanu.com.../Usluge.aspx?ac=solo&br=14
Prvo:
Nije "ta žena" neznalica, već ceo korisnički servis zajedno sa službom 9813 i službenicima na živom šalteru korisničkog servisa, uključujući i šefa korisničkog servisa, nisu nikada čuli za "skretanje poziva" (to je bilo pre desetak meseci), iako je mesecima pre toga na sajtu telekoma stajala ta usluga u ponudi, i to naravno besplatna. Dakle, prvo sam im pokazao šta piše na sajtu (da bi prestali da me ubedjuju da to ne postoji), pa su onda vođeni komplikovani interni razgovori između njih dok nisu najzad ustanovili gde se nalazi uputstvo za aktiviranje "skretanja" a ne "preusmeravanja".
Drugo:
Ne brini, neću pasti sa stolice kada saznam koliko ljudi je tražilo skretanje poziva (CD). Znam da niko ne zna čemu to služi, pa niko i ne traži. A pazi sad ovo: "prenos poziva" (ECT)  . To se još i ne nudi, a meni to treba još i više, i jedva čekam da se pojavi na sajtu i to u ponudi pa da opet ugnjavim korisnički servis koji svakako neće imati pojma šta je to.
Treće:
Ako si pogledao cenovnike koje sam naveo, reci mi zašto za analogne linije ima 3 vrste preusmeravanja sa svojim cenama, a za ISDN liniju samo piše da je "preusmeravanje besplatno". A kad ja onda tražim da mi se uključi preusmeravanje kad se ne javljam ili sam zauzet, odjednom to nije besplatno već takođe ima svoju cenu. Pa što onda to nije navedeno? To je očigledno namerno laganje korisnika, ili namerno dovođenje u zabludu, što se svodi na isto. Zatim, Telekom isporučuje Netmod u čijem uputstvu lepo piše da je preusmeravanje nezavisno za svaki MSN, a kada to preusmeravanje tražiš (i dobiješ) od telekoma ispostavi se da nije nezavisno (jer centrala nema taj softver), a samim time je skoro potpuno neupotrebljivo ako imaš više od jednog MSN-a. Sem toga, zašto ja ne mogu da dobijem "završetak poziva na zauzetom pretplatniku" koji bi trebao da je besplatna usluga? Isto važi za "zlonamerni poziv"? Dalje, od Telekoma stiže letak u kome piše da ISDN linija pruža 2 "potpuno nezavisne" linije, što smo na osnovu preusmeravanja koje nije nezavisno, a i zaglupljivanja netmoda koje blokira obe linije, zaključili da je laž, i to vrlo teška. Takođe, tamo se pominju neki ISDN telefoni koje Telekom prodaje a koji podržavaju "sve" dodatne usluge ISDN-a: preusmeravanje, konferencija i poziv na čekanju, a to ne da nisu "sve" dodatne usluge, već nisu ni četvrtina onoga što ISDN omogućava (i što jedan ISDN telefon može da podržava). Uzgred, zašto mi konferencijska veza ne radi sa Netmodom, a radi sa ISDN telefonima?
Četvrto:
Imam ja HP laptop za koji sam 6 meseci (u garanciji) čekao da reše jedan problem, i to je prvo i zadnje što sam kupio da ima oznaku HP. Međutim, kad mesec dana čekam da neko u Telekomu samo pročita moj zahtev za dodatnim MSN-ovima (pa još i ne dobijem odgovor već moram sam da ga jurim preko 9813), jel mogu da kažem da je to zadnji zahtev koji sam uputio Telekomu i da nadalje prelazim kod konkurencije?
[ ljubac @ 23.01.2007. 21:18 ] @
@pisac
Mislim da se nisi udubio u elaboriranje onih cenovnika.Pod onim besplatno podrazumeva se da je besplatan setup ili aktivacija usluge i da ulazi u cenu pretplate i na kraju krajeva pa normalno je da se dodatne usluge naplacuju preko impulsa,tebi je barem jasno da npr preusmeren poziv neko mora da plati,a taj neko je naravno onaj ko je aktivirao uslugu.
zamisli na sta bi licilo kad bi preusmerio poziv sa svog fixnog telefona na svoj mobilni telefon i pozivaoc mora da plati taj racun.
Inace da sam ja kojim slucajem vlasnik Telekoma ukinuo bih sve one egzoticne dodatne usluge ne isplati se da zbog 0,001 PROMIL-a korisnika maltretiram osoblje centrale.
[ pisac @ 24.01.2007. 00:52 ] @
Po dobijanju ISDN linije aktivno je samo preusmeravanje svih poziva. Uvođenje preusmeravanja zauzetosti ili nejavljanja na ISDN liniji se plaća po cenovniku za analognu liniju, i postoji mesečna pretplata po istom cenovniku.
Dakle, zašto u cenovniku za ISDN liniju nije to navedeno, već piše "preusmeravanje besplatno"?
I previše je takvih "grešaka" (na štetu korisnika) da bi to sve bilo slučajno.
[ ziza @ 24.01.2007. 01:28 ] @
@ pisac
Ako se radi o ovome što @ljubac kaže, onda se valjda podrazumeva da svako plaća svoj deo preusmeravanja (odmah da ti skrenem pažnju da sve isto važi i za skretanje poziva koje si uzeo kao dodatnu uslugu, pa da se opet ne iznenadiš !) Ali dobro, teorijski si u pravu da je svaki detalj, pa i to, trebalo eksplicitno navesti kao što rade Amerikanci u uputstvima ("nemojte stavljati ovu kesu preko glave" itd...). Sledeća verzija opisa dodatnih usluga biće detaljnija, između ostalog i u tom smislu.
Inače preusmeravanje jeste besplatno za ISDN u smislu da ne plaćaš pretplatu i jednokratnu naknadu za uvođenje usluge, a kod analognih linija se i to plaća.
Završetak poziva na zauzetom pretplatniku greškom stoji u ponudi jer ta usluga nikad do sada nije testirana zbog izvesnih tehničkih razloga. Postoje šanse da bude puštena u bliskoj budućnosti. Tako da nisu mogli da ti daju nešto što ne radi, pa sve i da piše tri puta da je besplatno.
Međutim, nešto mi govori da nema potrebe da ti sve ovo i još štošta drugo pričam jer kao da to već sve i sam znaš (hint: kako ti se u prošloj poruci javio baš naziv "automatsko pozivanje zauzetog pretplatnika" - gde si ga iskopao ???)
Šta da ti kažem - greške se dešavaju, a pogotovo nesporazumi. Prosto mi je neshvatljivo da si mesec dana čekao da ti se odgovori za MSN ? Da li si imao neke sasvim neuobičajene zahteve jer se takvi zahtevi koliko mi je poznato rešavaju dosta brže ?
U principu su ti rezoni koje si naveo prilično na mestu, makar u formalnom smislu (a i koliko me pamćenje služi uspeo si da navedeš skoro sve bagove koji su nam se desili), ali besmisleno je tvrditi (pa čak i pomisliti) da Telekom hoće namerno da prevari pretplatnike na ovaj način i sl. Jednostavno potkrade se problem iz sto mogućih razloga (a većina razloga je neka tehnička nekompatibilnost koja se ne primeti u startu) i ako nema nikog da krene da gura, na rešenje može dosta da se sačeka. Kao Windows, samo što se greške (u proseku) sporije rešavaju...
[ ziza @ 24.01.2007. 01:34 ] @
Citat: Po dobijanju ISDN linije aktivno je samo preusmeravanje svih poziva. Uvođenje preusmeravanja zauzetosti ili nejavljanja na ISDN liniji se plaća po cenovniku za analognu liniju, i postoji mesečna pretplata po istom cenovniku.
Dakle, zašto u cenovniku za ISDN liniju nije to navedeno, već piše "preusmeravanje besplatno"?
I previše je takvih "grešaka" (na štetu korisnika) da bi to sve bilo slučajno.
Nisam video da si poslao i ovu poruku, pa sam odgovarao na ono od juče. Jedino što mogu sad da ti kažem je da ću proveriti o čemu se radi. Nije mi poznat ovaj slučaj. Hvala ti na informaciji, nadam se da ne pričaš bezveze ... Dobićeš odgovor koliko sutra (tj. danas)
[ ziza @ 24.01.2007. 12:13 ] @
OK, evo i odgovora - od svih koji učestvuju u lancu pružanja dodatne usluge - od kreiranja, preko pravljenja cenovnika, pa do rada sa korisnicima usluge - imaš isti odgovor: to je nepravilno tumačenje jer su za ISDN pretplatnike sve 3 vrste preusmeravanja BESPLATNE (naravno samo u smislu pretplate, ostalo smo već elaborirali), štaviše teško je poverovati da je neko mogao da ti da u Korisničkom servisu tumačenje koje si naveo. Da li imaš neki corpus delicti pa da vidimo dalje šta se to desilo ?
Citat: Po dobijanju ISDN linije aktivno je samo preusmeravanje svih poziva. Uvođenje preusmeravanja zauzetosti ili nejavljanja na ISDN liniji se plaća po cenovniku za analognu liniju, i postoji mesečna pretplata po istom cenovniku.
Ili da budem još precizniji - ne može se usluga za ISDN pretplatnike ni tretirati a još manje naplaćivati po cenovniku za analogne pretplatnike. Jedino je tačno da je za ISDN usluga preusmeravanja (unconditional, on busy, on no reply) tretirana kao jedna usluga sa 3 (nezavisne) podvarijante, a kod analognih pretplatnika se to tretira kao 3 potpuno nezavisne usluge, ali ne vidim da bi to trebalo da pravi bilo kakav problem u praksi... A i potvrđeno mi je da ne pravi, tako da stvarno ne znam šta se to tebi desilo ? Može li neka dopunska informacija ?
[ pisac @ 24.01.2007. 13:15 ] @
To je sveža informacija koju mi je dao (posle nekoliko dana konsultovanja sa višim strukturama) šef korisničkog centra. Ali ne mogu da se ljutim na njega, on mi je bar sveže izboksovao skretanje poziva na ovoj novoj ISDN liniji.
Pa eto, šta da kažem, organizacija je takva da ne možete međusobno da se izdogovarate oko toga šta je i kako je. A nekako to uvek ispadne na štetu korisnika (mene).
Uzgred, evo prošle nedelje sam zvao 9813 i slušao kako automat govori da je "cena ovog poziva jedan impuls", a za to vreme meni na ISDN telefonu odmah u startu otkucalo 5 impulsa, i do kraja razgovora otišlo polako na 10 impulsa. Sledeći dan zovem 9813 i sve je tarifirano i prikazano sa jednim impulsom.
[ hisarlik @ 24.01.2007. 23:36 ] @
Evo i ja sa svezim iskustvom da se ukljucim u temu.
Podneo sam zahtev za ISDN i dva broja pre odprilike tri godine.Drugar koji radi u telekomu mi javi pre odprilike sest meseci da mi je odobren isdn i da svakog dana ocekujem da mi dodju da montiraju.To svakog dana je trajalo bezmalo tri meseca da bi ja iznervirano otisao i maltene oteo uredjaj i sam povezao(na moje pitanje coveku koji montira te uredjaje a uzgred je i neki sefic dali ima usb kabl on nije znao sta ga pitam pa mi je rekao da ima nekih kablova u kutiji).
E od tada pocinje moja nocnja mora sa telekomom i telekomunikacijama.
Intracom netmod isdn zavrsetak brljavi bas kao kod svoh predhodnih sagovornoka(ne bih josuvek da pljujem po njemu posto nisam siguran da sam ga nastelovao najbolje) pritom provalimo da sam dobio jedan broj sa dve linije i tako dodjemo do korisnickog servisa.Generalno imam lose iskustvo sa svim korisnickim servisima ali telekomov je ubedljivo najgori.
Zovnem ja korisnicki servis i za divno cudo jako ljubazna zenska mi se javi i utvrdimo da sam greskom dobio jedan broj a ne dva i da ce ona pustiti ili vec sta uraditi sa nalogom za jos jedan broj e tada ja nju pitam za osnovne usluge u sklopu ISDN koje su besplatne (aktivacija).Ona mene pita a koje a ja njoj pa sve koje su besplatne a ona se smeje i pita pa koje a ja dok pricam sa njom sedim za kompom i citam sa jihovog sajta redom i tako dodjemo do toga da i kaze sa smeskom ma necemo to sada odjenom sve nego kad dobijete drugi broj.Onda meni stize prvi racun ok bezmalo 20000 din. iako sam ja podneo zahtev da mi to ide na rate.Opet 9813 i oni mi kazu da nema problema da dodjem licno.E sad kada sam otisao licno zavrsim rate ali aktivaciju besplatnih usluga nezavrsim zato sto zenska kaze da su aktivirane a ja kazem da nisu itd. a dali vi imate sefa a ona mrtva ladna mi pokaze prstom kao da sam je pitao gde vam je wc(znaci da uopste nije iznenadjena).E na kraju sam se i sa sefom posvadjao i odtada je proslo mesec dana a kod mene nema nikakvih promena.
Ja u zivotu nisam napisao ovoliki tekst sad mozete da zamislite koliko telekom moze da iznervira coveka.
A u stvari ovde sam da bih zatrazio pomoc,savete,parametre,instrukcije ....... za netmod.
[ duck@ @ 03.02.2007. 12:32 ] @
@ZIZA - po meni bi trebalo posto vidim da si voljan, za pocetak da prestanes da se bavis lektorskim tumacenjem piscevih poruka i njegovom psiho analizom. Posto ste obojca otisli u off-topic, sto je razumljivo jer je malo tema o ISDNu a dosta problema mislim da si ti najvise jer ti prva recenica jednog od postova sadrzi
"onda se valjda podrazumeva" - Da li bi iko dalje trebalo da cita?!? Bar ja vise necu.
Obzirom da sam siguran da za 90% bugova koje netmod ima,ja sam licno a i pisac (koliko ja znam) slali mailove direktno Intracomu koji je to redovno updateovao u novije verzije firmware-a, pa sada nesto od toga i ne predstavlja problem vise!
Da ne bude da pricam o sebi - siguran sam da bi pisac mog'o da sedne i da rucno napravi jedan NetMod koji bi sigurno radio bolje samo kada bi kao providera telefonskih usluga imao neku drugu kompaniju.
ali kako je jos neko ovde pomenuo:
"Inace da sam ja kojim slucajem vlasnik Telekoma ukinuo bih sve one egzoticne dodatne usluge ne isplati se da zbog 0,001 PROMIL-a korisnika maltretiram osoblje centrale. "
Na zalost mnogo je istomisljenika, pa me je muka naterala da i ja tako mislim. Inace dok sam bio normalan razmisljao sam na sledeci nacin - 0.001 promil korisnika bi neko mogao da pretvori u 99% zadovoljnih korisnika samo kada bi MALTRETIRAO osoblje da radi nesto sto treba da radi, jer je zaposljen na takvom mestu - jbga nesreca - I mozda bi u 2007 GODINI osoblje tamo neke kompanije naucilo sta nude vec jedno 3, 4 godine! Ne nisam ovde mislio na 2MB link optic fiber-om ka korisniku nego ISDN - znate to je ono sto se nekada koristilo u svetu!
[ mixman @ 06.02.2007. 00:08 ] @
De si Ducka kuco stara, pozdravljam te, odavno te nije bilo, izgubio sam tvoj mob, javi mi.
Cujes li ti ovaj divan, kao kakve babe.
NetMod radi besprekorno. RVS isto tako.
Narode, Duck@ mi je davno pre sigurno 3 godine uputio na neke stvari vezane za ovaj ISDN uredjaj.
Cackanje po ISDN-u, po koji flesh,rovarenje po netu i to je to.
Mislim da sam sa nekog ruskog uzasno sporog servera skinuo drajvere za win x64 pre ravno godinu dana i da radi besprekorno iako su beta.
Best Regards!
Duck@ javi se!
[Ovu poruku je menjao mixman dana 06.02.2007. u 01:20 GMT+1]
[ vlado1968 @ 13.02.2007. 16:10 ] @
Ja sam otvorio ovu temu i na moje zadovoljsvo posle postavljenog pitanja i upucenog zahteva usledila je realizacija.Dobio sam ISDN prikljucak sa dva broja(u daljem tekstu prvi i drugi). Na prvom broju u toku razgovora cuje se kratak signal zvonjenje(znaci stize poziv) i broj sa koga stize poziv ima normalno zvonjenje u slusalici(nema zauzece). Posle stize primedba nisi kuci , ne javljas se.....Na drugom broju se pomenuti simtom ne javlja(javlja se zauzece).
Imam dva panasonic telefona stoni KX-T2315 i bezicni KX-TG 110FX.
Da li se u pomenutoj situaciji moze nesto uraditi, da bi se prihvatio poziv u toku razgovora...?
Pozdrav I hvala!
[ LalePA @ 14.02.2007. 14:48 ] @
Za početak kao "nestručni" ISDN korisnik imao bih nekoliko pitanja - primedbi:
-Na TELEKOMOVOM sajtu ne postoji ama baš nikakvo objašnjenje čemu koja dodatna usluga služi (npr. već pomenuto "skretanje poziva" - bio sam ubeđen da je to isto što i preusmeravanje) Čemu dajem primer:
"Posebne telefonske usluge
Skraćeno biranje
Pomoćni brojač tarifnih impulsa (16KHz)
Korišćenje pomoćnog brojača impulsa
kabinski posrednik
govorne mašine
pružanje podataka o uspostavljenim vezama
ne smetaj
svako aktiviranje od strane radnika Telekoma
svako aktiviranje od strane korisnika
poziv bez biranja za direktnu vezu
poziv bez biranja sa vremenskim ograničenjem
vruća linija sa vremenskom kontrolom aktiviranja
zabrana odlaznih/dolaznih poziva
zabrana odlaznih poziva pod kontrolom ključa korisnika
zabranjena linija
povratni upit
promenjen broj
broj bez tarife
ukidanje vremenske kontrole
poziv od radnog mesta
priključenje kontrolnika na elektromehaničkim sistemima na zahtev korisnika "
Meni lično kao prosečnom korisniku nije jasno čemu sve ovo služi, a možda bi mi bilo baš korisno... Kao što rekoh ne postoji nikakvo objašnjenje za svaku navedenu uslugu ni na TELEKOMOVOM sajtu niti postoji neka brošura o tome, a kada se pozove korisnički servis svi već znamo koji odgovor se redovno dobija... Pritom da naglasim da ISDN koristim kao pravno lice i da imam uvedene 3 ISDN linije...
-Telekom mi je te iste linije uveo do "sandučeta", unutrašnju instalaciju sam morao odraditi sam, kao i postavljanje i podešavanje ISDN završetka, a kada sam ih pitao da li oni imaju službu koja to radi, naravno uz nadoknadu, rekli su mi da oni to ne rade i preporučili mi jednog od svojih kolega "montera" da privatno to odradi, zašta mi je kada je odradio sve uzeo ni manje ni više nego 12000 dinadra ( da,da dvanaest hiljada), pa kada uređaj posle dva dana nije radio pozvao sam tog istog "montera" da ga podesi a on je zaboravio da prespoji neki kabal (nemam pojma o čemu se radilo) i tražio mi za tih 5 minuta posla još 2.000 dinara, na šta sam mu odgovorio smeškom i pružanjem ruke, oa on meni opet " to ti košta 2000"... Tada sam bio primoran da mu "pojasnim" da jednom mogu ispasti ovca ali ne i drugi put...
[ Milan Milojkovic @ 17.02.2007. 02:02 ] @
A da li neko moze da mi kaze koliki je download i da li je konstantan ili se menja i opada kao na obicnom prikljucku?
Hvala
[ calexx @ 17.02.2007. 18:55 ] @
Konstantan, oko 7,4-7,5k na jednom ili duplo na dva kanala, osim ako provajder ne brlja.
[ keskino @ 20.02.2007. 21:12 ] @
Evo i mog iskustva a i problema ISDN koristim vise od 5 godina prvo santis a sad netmod elem imam telefon SX100 + dodatna sluska GIGASET SAMO KAD SAM NA NETU 128 (B0) NECE DA MI ZVONI FON NITI DA MI SPUSTI LINIJU SA ANALOGNIM UREDNO ZVONI I SPUSTI NA 64 NIJE MI JASNO ZASTO DIGITALNA S1 PRIJAVI NETWORK BUSY, a analogna ladno spusti na 64 i mogu da zovem i primam poziv. Btv. net mod vidi data crveno isdn orange a analogno zeleno dali se polupa d link kod prenosa data i s kanala.......
[ pisac @ 16.03.2007. 00:14 ] @
Bio sam danas na šalteru geodetskog zavoda (katastra... 27.Marta), i slučajno slušam kako neki stariji čovek ostavlja svoje podatke na šalteru broj 2 (i odmah sam se setio ove rasprave):
Telefon je 308-96xx, ali da vam dam za svaki slučaj još jedan telefon, jer ovo je ISDN i, šta znam zašto, zna nekada da crkne. ... i onda je ostavio još jedan broj, 24....
Jel treba nešto da komentarišemo?
[ AlexSu500 @ 03.04.2007. 16:17 ] @
Pozdrav za sve,
Eto jedno laicko pitanje: naime,trazio sam aktivaciju za jos jedan broj za moj INTRAKOM NETMOD ISDN liniju i rekli su mi na 9813 da ce realizovati u roku od 24h e sada ja nemam pojma koju uticnicu da koristim za drugi telefon tj broj. Imam 2 RJ-11 prikljucka za analognu od koje je jedna vec zauzeta i 2 RJ-45 za ISDN linije (ko se razume znace o cemu pricam) i jednostavno ne znam gde u preostale 3 uticnice da gurnem drugi telefon?
Unapred Hvala
[ LalePA @ 03.04.2007. 17:16 ] @
Pa ako imas ISDN telefon utakni u bilo koju od dve ISDN utičnice, a ako
ima� analogni u onu drugu analognu... tako je barem kod mene ...
[ pisac @ 10.08.2007. 07:30 ] @
Kad je već neko oživeo ovu staru temu (pa obrisao svoju poruku) evo za sve zainteresovane kako da zaglupite NetMod (analogne telefone) u roku od 20 sekundi:
Podignite slušalicu analognog telefona, pritiskajte jednom rukom taster # a drugom rukom prekidajte vezu u slučajnim razmacima. Za maksimalno 20-30 sekundi, analogni portovi su zaglavljeni.
To radi na svim verzijama hardvera i softvera. A to sam otkrio pre više meseci, dok sam istraživao zašto se NetMod stalno zaglavljuje (u slučajnim intervalima) ne samo kod mene nego i skoro svima ostalima.
Naravno, pošto sam u to vreme vodio prepisku sa Netmodovim helpdeskom, žaleći se da se NetMod stalno zaglupljije, u kojoj su mi oni odgovarali sa...
Citat:
The situation you describe seems more like a communication problem with the
switch. Some ISDN L2-L3 messages are lost and the call control can not
complete correctly.
There is a chance that netMod can not get a valid TEI (layer 2) or/and a
valid B-channel (L3) because of some problem with the switch.
Another possible reason is noise (Far and near end BERR to be precise) that
can result packet loss.
Let me remind you that netMod is installed in more than 40 countries and
with more than 1.500.000 units.
Similar situation with what you described above has occured in two or three
cases only. At all cases the reason was one of the two I described above...
Another thing that comes to mind is a possible conflict with MSAN devices.
If you are not connected with a switch but with an MSAN device (Multi
Service Access Node) try the firmware I sent you and let me know what
happened...(the firmware is for HV71).
...kada sam im poslao i ovu tačnu proceduru zaglavljivanja, sa napomenom da radi na svim verzijama hardvera i softvera uključujući i onu beta verziju koju su mi poslali, nisu mi više odgovorili (niti su u medjuvremenu izdali novu verziju softvera koja je bila beta).
Čekam, pa da vidim da li su najzad napravili ljudski uredjaj, ili ću sva ova govanceta od NetModa na kraju da bacim u djubre.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|