[ bundex9 @ 02.01.2007. 23:54 ] @
Koji software da izaberem za master zvuka na filmu? T - Racks 24?
[ acaradio @ 03.01.2007. 19:58 ] @
T-Racks je dobar za "matoranski" zvuk.
U poslednje vreme na master stavljam samo Waves L2 za peglanje, a na kanalima eksperimentisem sa Waves SSL E-Channel (ali ne sa njegovim presetovima, pravim po svom ukusu)...i svidja mi se
[ bundex9 @ 04.01.2007. 00:11 ] @
Mislim da to nije los odabir, mada do sada nisam naisao na eq i tube compressor, osim kod t - racks - a koji bi mogao lepo da ujednaci efekte i muziku a da pritom ne ubije glas,pogotovo u delovima gde je suv.
[ Ni ten ichi ryu @ 04.01.2007. 00:45 ] @
Ja bih, na tvom mestu, podelio dijalog, muziku i efekte na tri stereo busa, i onda se s njima zanimao nezavisno jedan od drugog. Ako to uradis, eventualno ce ti trebati blagi limiter na masteru, a imas mnogo vise kontrole.

meni t-racks ne lezi. Uglavnom koristim focusrite d2 eq, digi compressor 3 i Waves L2.
[ bundex9 @ 04.01.2007. 01:01 ] @
Slazem se sa tim, tako i radim sto se tice podele fajlova, koristim konkretno vegas 6 sto je vrlo lako odraditi u tom programu, sve se nalazi u posebnim trakama. Mislis da treba finalnu obradu glasa raditi nezavisno od muzike i efekata u posebnoj traci i na kraju samo izrenderovati zajedno a pritom master raditi samo na muzici i efektima? Govorim o stereo fajlu.

[Ovu poruku je menjao bundex9 dana 04.01.2007. u 02:29 GMT+1]
[ vindic8or @ 04.01.2007. 02:14 ] @
Sony Oxford EQ i Limiter. McDSP Limiter. za reverb Altiverb ili neki drugi convolution.
[ ton_majstor @ 04.01.2007. 11:30 ] @
Hi-end: SONY Oxford Dynamics, EQ, LIMITER!! <- VRH!

Lo-end: Waves L3 Ultramaximizer, URS EQ, Waves L1+ (nije lo-end po kvalitetu, nego po tome što više nemam SONY!)

Ne koristim nikakve "warmere", osim kada je mnogo hladno, kao sada...

Pozdrav!
[ Ni ten ichi ryu @ 04.01.2007. 19:51 ] @
Citat:
bundex9: Slazem se sa tim, tako i radim sto se tice podele fajlova, koristim konkretno vegas 6 sto je vrlo lako odraditi u tom programu, sve se nalazi u posebnim trakama. Mislis da treba finalnu obradu glasa raditi nezavisno od muzike i efekata u posebnoj traci i na kraju samo izrenderovati zajedno a pritom master raditi samo na muzici i efektima? Govorim o stereo fajlu.

Otprilike. Ja ustvari mislim da treba finalnu obradu glasa raditi nezavisno od muzike i efekata, i na kraju izrenderovati zajedno - a pritom na masteru ne raditi bas nista.

Ne znam jesmo se skroz razumeli.
[ bundex9 @ 04.01.2007. 23:53 ] @
Mislim da jesmo, jednom kada se izmiksa sound track bez glasa(zavisno da li je iz off-a ili je lokacija) onda dodajem glas (iz off - a/lipsing) i na kraju ga provucem kroz mastering software, naravno nista slicno muzickoj produkciji, veoma blag limiter i tube compressor za malo topline cisto zbog izjednacenja rzalicitih efekata, lokacija i glasa snimljenog iz off - a, a eq za hi and low ends. verujem da svako radi drugacije, u svakom slucaju mi je drago da si izneo svoje misljenje!
Sto se tice tice T - racks - a, vec dugo radim u tom programu i pratim razvoj IK Multimedija i prilicno mi lezi.Isprobao sam ga u razlicitim studijima, a radim uglavnom na Genelec monitorima, uvek sam bio zadovoljan rezultatima.Cuo sam sa raznih strana da ljudi imaju problema sa kompresijom, jer istina lako se zaneti pogotovo u dnosu tube compress i multiband lim. ali verujem da je to stvar vezbe i sluha. U svakom slucaju bih probao sto preporucuje ton_majstor SONY Oxford Dynamics.
Pozdrav!
[ Ni ten ichi ryu @ 05.01.2007. 21:19 ] @
Heh... a vidis, ja ne bih radio mix soundtracka bez da ga stavim u kontekst sa ostalim zvukom u filmu ili videu... Soundtrack ulazi u glavni session u fazi rough mix-a i tek usput dodje na svoje mesto.

Ja se uglavnom brinem o doslednosti dinamike i spektra u toku miksa iz dva razloga. Prvi je, navikao
sam, i morao bih da se navikavam da radim drugacije, a drugi su jako limitirani rokovi koji mi ne dozvoljavaju da odvajam vreme za obradu mastera posle mixdown-a ;)

Probleme sa kompresijom uglavnom imaju ljudi koji pogresno pristupaju kompresoru, i koriste ga da 'oboje' umesto da kompresuju.

Srecno

edit: a sto se tice sony oxford dinamike, to je plugin koji je meni oci otvorio... 2 meseca posto sam ih cuo sam samo o tome pricao. Vredi svaku paru.
[ bundex9 @ 06.01.2007. 00:27 ] @
Ni ten ichi ryu slazem se potpuno sa tobom, mozda se ja nisam dobro izrazio.LM, svakako u rough mix ulazi sve sto ce biti i u finalnoj obradi,tj. po kom redosledu ces obraditi temu, uraditi sound design(fx) gde je to potrebno, muzicko resenje, kako ces uklopiti dijalog i stvoriti final edit koji ces samo doradjivati.Razlog zasto sam rekao za dijalog da je poslednji je samo zbog toga sto je u mono formatu, a da bi proverio kompatibilnost sound track - a u mono reprodukciji, moram da ga cujem bez glasa(mono) osim ako nije fx u pitanju(klijent mora da bude zadovoljan).Najcesce u mom slucaju ja imam vremena za tweaking jer je sve planirano unapred prilicno pazljivo zbog finalnih rezultata(govorim o filmu), dok je stvar sa reklamama(tv) daleko razlicitija s'obzirom da ovde jos furaju mono, pa nema sta puno da razmisljas - samo suva ideja i dead line bez problema.
Za kompresiju se potpuno slazem sa tobom, cista standardizacija za trziste.
Licno mislim da nema "pogresnog nacina" sve dok znas sta hoces i to na kraju dobijes, bilo da je u pitanju edit, mix ili master.Stvar percepcije:)
Sto se tice sony oxford dinamics jaaako sam radoznao!

Pozdrav!
[ Ni ten ichi ryu @ 07.01.2007. 02:40 ] @
Ako imas PT (ili Powercore) i iLok - http://www.sonyoxford.co.uk/pub/plugins-sony/support/demos.htm .

Ako nemas PT ili Powercore - truba. Prica se o razvoju non-rtas verzije, ali ja to slusam vec dve godine.

Ako imas PT ili Powercore a nemas iLok, sony predstavnici obicno daju disk sa demoima svih plugina na raznim trade show-ovima i sl.
[ ton_majstor @ 07.01.2007. 12:00 ] @
Ja ih imam u toj demo verziji, tj. to su full-verzije koje moraju da se registruju posle 15 dana korišćenja, ako se ne varam. Skini ih i sam na:

http://www.sonyplugins.com/

Ali, bez PT, a i bez iLoka, sve to ne vredi previše.

Neće to nigde ka VST da primiriše, suviše se krekuje toga za SONY-jev ukus.

Meni inače ne treba NIŠTA više od plaginova osim onoga što dobiješ bundled uz PT LE, i kada bih imao CEO set SONY Oxford. Zaista ništa drugo.

Nažalost, to košta oko 1685 GBP, tj. minimum 2200-2500 evra kod nas. Mada, nije neizvodljivo.

http://www.sonyoxford.co.uk/ws/pub/plug-shop/shop-1.htm?h-id=le

Mislim da bi to bili NAJBOLJE potrošenih 2500 evra u mom životu!

Pozdrav!
[ bundex9 @ 08.01.2007. 00:48 ] @
Hvala za linkove ljudi! Mislim da cu nabaviti PowerCore uskoro jer se rastura jedan studio pa boze zdravlja bice mi drago da vam kazem sta mislim:) Kad smo vec tu moram da pitam ima li neko od vas iskustva sa Motu Traveler - om? Znam da novi kosta oko $800 a ovde sam nasao skoro upola cene pa me interesuje sta mislite, ide uz set Genelec-a 1029 a.

Pozdrav!