[ Kutuzov @ 03.01.2007. 13:34 ] @
| Juce sam napravio fatalnu gresku i sagorio nesto na kompu. Burazer mi je pokidao zice na dzojstiku. To su 4 zice koje idu sa USB porta. Lose sam ih spojio i samo se pojavila plava boja smrti... Nisam ni stigao procitati upozorenje jer ga je on u panici ugasio. Racunar je potpuno mrtav. Samo kad se upali vidi se na prekidacu 0-1 svjetlo i na ploci je upaljena zelena lampica. Sve ostalo je mrtvo. Ranije prilikom palenja na prekidac, 2-3 sekunda bi se cuo kuler. Sada nista...
Ima li neko slicno iskustvo. Mislim da sam sjebao plocu, a malo se nadam da je napajanje...
Molim za vasa misljenja... |
[ brkchey @ 03.01.2007. 15:03 ] @
Ako izbacuje plavi ekran onda napajanje radi, ali bi najbolje bilo da to reklamiras ako imas garanciju. Pozdrav
[ Kutuzov @ 03.01.2007. 15:06 ] @
On je samo u trenutku kratkog spoja izbacio plavi ekran jer je bio upaljen komp. Dodirom na dugme od gasenja on se odmah ugasio i od tada je mrtav. Da imam garanciju ja bih ga vec odnio, ali je komp star 2 godine...
[ dejan_osipaonica @ 03.01.2007. 15:41 ] @
Zajmi napajanje i probaj plocu.Isprobaj i ostatak komponenti kod nekog drugog(graficka,memorija,procesor,ram). Bogami zajebana stvar kod utvrdjivanja sta je prezivelo ali je najveca mogucnost ploca jer se to desilo i jednom mom drugu.
[ Kutuzov @ 04.01.2007. 10:39 ] @
Napajanje sam stavio drugo i sve je isto. Mrtav racunar... Da li je moguce da je nesto drugo osim ploce crklo?
Ima li sanse popravljati sto na ploci?
[ cika pera @ 04.01.2007. 22:19 ] @
Skuvaj bokal kafe i pazljivo pregledaj plocu. Instrument u ruke.
USB se napaja sa +5V, od podesavanja same ploce zavisi da li je +5V ili +5VSB.
Napajanje ide preko par smd prigusnica i smd osiguraca. Potrazi ih i pazljivo izmeri ommetrom, a onda prikljuci napajanje i proveri da li postoji stby napon. Ako na ljubicastoj ATX zici nije 5V nego manje, napajanje je optereceno.
Ponekad napon ide preko fet-a (n-ch hexfet ili igbt). U tom slucaju potrazi i proveri ispravnost.
Prikljuci napajanje i proveri koliko se greje southbridge. Ako je vruc, uskoro ces imati novu plocu.
Puno bi pomoglo kada bi napisao tacnu oznaku ploce, znali bi precizno gde i sta da merimo.
pozdrav.
[ Milaya @ 05.01.2007. 17:35 ] @
Da, racunari su cudo !
Jako je zanimljivo to sto znaju da se "prave" mrtvi !
Pokusaj ovako, rasklopi racunar do najsitnijeg dela i ostavi ga tako nedelju dana. Sklopi ga i upali. Znam za slucaj da posle udara groma, racunar zna da se "pravi" mrtav i ovo je jednom upalilo. Probaj, FREE je ! Poz.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.