[ mishal @ 03.01.2007. 16:21 ] @
Kupujem ovih dana televizor pa me interesuje misljenje sta je po vama bolje, plazma ili LCD. Koje su prednosti a koje mane jednih idrugih. Pozdrav! |
[ mishal @ 03.01.2007. 16:21 ] @
[ zoran @ 03.01.2007. 17:11 ] @
i jedni i drugi imaju iste mane prilikom gledanja analogne televizije ,a to je puno lošija slika naspram klasičnih televizora sa crt ekranima, osim ako ćeš gledati tv visoke rezolucije kada je slika da ne preteram ali skoro perfektna.
[ Majstor Duja @ 03.01.2007. 20:15 ] @
LCD, jednostavno traje duze.
[ igorko @ 04.01.2007. 14:49 ] @
I ja imam sličnu dilemu kao i
Citat: mishal: Kupujem ovih dana televizor pa me interesuje misljenje sta je po vama bolje, plazma ili LCD. Koje su prednosti a koje mane jednih idrugih. Pozdrav! Citat: Vodeći svetski proizvođači CE udruženi da promovišu Plazma TV Tri vodeća svetska proizvođača CE su se udružila da zajednički promovišu kontinuirani rast Plazma TV u Evropi. Panasonic, Pioneer i Hitachi planiraju da poboljšaju razumevanje prednosti Plazma Tv-a i njenog budućeg potencijala kroz lansiranje evropske marketinške kampanje, podržane i web prezentacijom www.plasma-lcd-facts.eu Kampanja se bazira na rezultatima istraživanja, koju je realizovala čuvena marketinška kuća Synovate, a čiji je cilj da istraže reakciju potrošača iz Velike Britanije, Francuske i Nemačke na Plazma TV I na LCD. Istraživanje je dokazalo da je Plazma svakako odnela pobedu. Naime, 61% ispitanika je potvrdilo da Plazma ima oštriju sliku- u poređenju sa 21% koji je glasao za LCD. Kada je u pitanju percepcija boja- 65% ispitanika je izabralo Plazma ekran ( 24% LCD). Slično je i sa brzinom odziva slike: 62% za Plazmu, 15% za LCD, dok 23% ispitanika nisu mogli da uoče razliku. Kada je u pitanju kvalitet kontrasta slike, Plazma je ponovo odnela prvo mesto, sa 61% glasova za. Najzad, izabrana je i za najbolji ekran kada je u pitnaju reprodukcija crne boje- 72% ispitanika je glasalo da je Plazma najbolja za crnu boju. Kampanja i sajt su krenuli u emitovanje. www.plasma-lcd-facts.eu Panasonic Europe Ltd. Pioneer Europe NV Hitachi Europe Ltd. Ono što sam se svojim očima uverio je da je, generalno posmatrano, slika iz analognih izvora (kablovska) bolja na Plazmi, dok je slika sa PC-ja bolja na LCD. Dakle sve zavisi šta ćeš na novom velikom ekranu više da gledaš. [ stankeee @ 05.01.2007. 00:28 ] @
Plazma naravno ali za nase uslove i zemaljske kanale samo CRT (zakon)
[ skull @ 05.01.2007. 10:52 ] @
Plazma je naracvno bolja, ali za nash standard tesko, ima bitno kraci vek rada. I ja bi rekao da CRT je josh nezamenliv, osim u izgled....
[ Stefano @ 10.01.2007. 16:28 ] @
Za 99% aktuelnih primena plasma je bolje resenje. Jednostavno da ne duzim i ne filosofiram, plasma ima bolju sliku i tu nema mnogo diskusije.
Ali u svakom slucaju stari dobri CRT ima najbolju sliku, bolju i od plasmi i od LCD-ova. [ Stolled @ 10.01.2007. 19:26 ] @
Videćemo uskoro (početak 2007) Laser TV ,pišu da ima mnogo bolje boje i od plazme i od LCD i da ih već treba zaboraviti?Videćemo.
[ tvklinika @ 10.01.2007. 19:53 ] @
LCD- naravno.Kupovinom i LCD i plazme vreme trajanja lampe je 60.000 sati.Posle zamene lampe LCD radi i dalje a plazma se menja(kupuje nova). LCD nema refleksiju od svetlosti sijalice spolja(lustera), dok je to kod plazme sasvim normalno. Posle izvesnog vremena ostaju tragovi od OSD(on screen display) na vidnoj površini ekrana plazme, dok to kod LCD nije slučaj. A tu je i težina...
[ ctrl alt del @ 12.01.2007. 11:43 ] @
Citat: tvklinika: ... Posle izvesnog vremena ostaju tragovi od OSD(on screen display) na vidnoj površini ekrana plazme... Nabavio sam dva plazma televizora za firmu i tek prilikom čitanja uputstva sam video ovo upozorenje. Koliko se ovo često javlja i koliko se efikasno uklanja funkcijom "beli ekran"? Dalje piše da nije dobro dugo gledati sliku u 4:3 formatu jer ostaju tragovi ivica slike i crnih površina i u centru ekrana zbog različitog intenziteta svetlosti. I najbolje za kraj - puštanje filma sa DVD-a i igranje igrica sa konzola takođe može da izazove slične posledice. Ovakvo oštećenje ekrana NIJE POKRIVENO GARANCIJOM!!!!! Pa znači da šta god da se desi sa ekranom u servisu mogu da mi kažu: " Ali gospodine, pa gledali ste televiziju/DVD" Pošto će često biti korišćen za prezentacije interesuje me praktično koliko sme dugo da stoji desktop na ekranu (ili bilo šta statično) a da ne ostane "fleka". [ aMeR K @ 15.01.2007. 09:40 ] @
da ne otvaram drugu temu:
Citat: tvklinika: LCD- naravno.Kupovinom i LCD i plazme vreme trajanja lampe je 60.000 sati.Posle zamene lampe LCD radi i dalje a plazma se menja(kupuje nova). LCD nema refleksiju od svetlosti sijalice spolja(lustera), dok je to kod plazme sasvim normalno. Posle izvesnog vremena ostaju tragovi od OSD(on screen display) na vidnoj površini ekrana plazme, dok to kod LCD nije slučaj. A tu je i težina... cuo sam da je vrijeme trajanja plazme negdje oko 5 godina (mozda grijesim).Da li je ovo sto si napisao 60.000 sati i za LCD i za Plazmu. Citat: ctrl alt del: Nabavio sam dva plazma televizora za firmu i tek prilikom čitanja uputstva sam video ovo upozorenje. Koliko se ovo često javlja i koliko se efikasno uklanja funkcijom "beli ekran"? Dalje piše da nije dobro dugo gledati sliku u 4:3 formatu jer ostaju tragovi ivica slike i crnih površina i u centru ekrana zbog različitog intenziteta svetlosti. I najbolje za kraj - puštanje filma sa DVD-a i igranje igrica sa konzola takođe može da izazove slične posledice. Ovakvo oštećenje ekrana NIJE POKRIVENO GARANCIJOM!!!!! Pa znači da šta god da se desi sa ekranom u servisu mogu da mi kažu: " Ali gospodine, pa gledali ste televiziju/DVD" Pošto će često biti korišćen za prezentacije interesuje me praktično koliko sme dugo da stoji desktop na ekranu (ili bilo šta statično) a da ne ostane "fleka". poslije ovog stvarno pocinjem da zaboravljam o kupovini plazme.Ali cuo sam da te karakteristike zavise i od proizvodjaca.Naime cuo sam da je Panasonicova Viera jedna od najboljih i da nema tih mana .Koje si plazme ti kupio??? [ ctrl alt del @ 15.01.2007. 11:04 ] @
Samsung PS-42E71H
Malo sam se raspitivao i izgleda da stvari nisu baš toliko strašne. Naime TV (bar pomenuti model) ima funkciju pomeranja piksela za po par piksela gore-dole i levo-desno svakih par sekundi tako da time smanjuje mogućnost "pregorevanja slike". U servisu su mi rekli da statična slika sa kompa ili čega već ne bi trebala da se drži više od pola sata, a sve do tog vremena nije strašno. Što se igrica i konzola tiče potencijalna opasnost je u tome što je često u prikazu i meni koji je statičan. Kad sam ovo već pomenuo da li može da bude problem što prilikom gledanja TV programa logo stanice stalno stoji u jednom ćošku? Ili prilikom gledanja slike sa kompa prilikom korišćenja jednog programa aktivni prozori se menjaju, ali je toolbar na primer statičan. [ Stefano @ 15.01.2007. 13:31 ] @
To "pregorevanje" se zove burn in i to je problem svih plazmi. Ali u sustini to se retko desava, retko se desava onaj pravi burn in koji ti zavek osteti ekran. Burn in se javlja posle oko sat vremena staticne slike. U realnom gledanju TV-a staticna slika koja stoji sat vremena, retko se javlja, pa cak i logotip kanala nestaje povremeno kada su reklame.
Mislim da se oko burn in-a ne treba plasiti mnogo. A oko plasmi ukratko, u jeftinijoj klasi najbolji je LG, najbolji odnos cena-kvalitet imaju Panasonic viera plasme, a apsolutni high end su Pioneer plasme. [ igorko @ 15.01.2007. 18:21 ] @
Citat: aMeR K: ...cuo sam da je vrijeme trajanja plazme negdje oko 5 godina (mozda grijesim).Da li je ovo sto si napisao 60.000 sati i za LCD i za Plazmu. ... Vremena trajanja, po proizvođačkim specifikacijama su 60.000 sati i za LCD i za neke Plasme (Panasonic Viera Plasme). Citat: http://www.plasma-lcd-facts.eu/myths/lifetime/: Fact Plasma TVs actually have a lifespan that’s at least equal to that of LCD TVs. TVs using either technology will provide at least 60,000 hours of life under normal viewing conditions before they lose more than half their original brightness. This translates to 27 years of continuous viewing for six hours a day. Plasma screens can actually be made to last even longer depending on the picture settings you use. For instance, keeping the contrast low could potentially extend a plasma screen’s life. [ aMeR K @ 18.01.2007. 23:55 ] @
imaju li LCD-ovi neke mane i jesu li one blaze od ovih sto plazme imaju
[ happydayhr @ 19.01.2007. 09:11 ] @
Lcd ima problem sa mrtvim pixelima, pa ko voli nek izvoli, a najljepše je kad se pojavi jedan do drugoga, njih desetak...
[ aMeR K @ 19.01.2007. 11:48 ] @
a cekaj ti "mrtvi pixeli" ostaju za stalno na ekranu...mogu li se ikako "izljecit" i sta ih navodi da se pojave
[ happydayhr @ 19.01.2007. 14:56 ] @
Kad se pojave nema lijeka
[ skull @ 19.01.2007. 19:22 ] @
A pojave se kao srcev udar kod ljudi... nejasne pricine najcesto starosna dotrajalost....
[ aMeR K @ 20.01.2007. 20:49 ] @
znaci da jos neko vrijeme ne treba kupovati ni plazme ni lcd-ove...najvjerovatnije cu cekat dok se ovi problemi ne rijese (naravno ako ce to bit uskoro)heheh
[ skull @ 21.01.2007. 05:01 ] @
Pa, problemi moze i da ostanu, ali cena uskoro bice vrlo niska, jer kad kinezi puste to u rad....
[ koko75 @ 22.01.2007. 10:04 ] @
Koliko vidim neko je napisao da plazma i LCD imaju 60000 radnih saati?Ne govorite gluposti.To su price za malu decu.Na kraju ce ispasti da duze traju neko standardni televizori(365dana x 24 sati =8760 radnih sati za 1godinu).Koliko sam racunao to je negde oko 6,5 godine sto apsolutno nije tacno.Moj najbolji prijatelj je profesionalan majstor za televizore. On kaze da plazma ima vjek trajanja od 10000 radnih satova a LCD najvise do 30000.Ko ne vjeruje i dalje nek misli da ce njegova Plazma da traje 60000 radnih satova.Ekrani koji imaju najduzi vjek su Toshiba i to oni proizvedeni u Njemacku a mogu da se nagju u sasije M-Electronic,a najkraci vjek su Orion ekrani koji pokazuju znakove umora poslije 3 godine.Nesto su bolji Sony ekrani ali daleko od kvaliteta koja imaju primer Panasonic koji je momentalno najbolja kupovina na balkanu. Philips i dalje imaju probleme sa kaskadom a sto se tice trajnosti je tu negde kao Panasonic a u nekim slucajevima i bolji. Samsung televizori se razlikuju kao nebo i zemlja,sve zavisi od ekrana koji je ugragjen.Primer ja imam model Episode 37cm kupljen u septembar 2001 sa Orion ekran u njega.Uopste nisam zadovoljan jer ekran je dosta istrosen za toliko kratko vreme.Samo za uporedbu ja i dalje gledam televiziju na moj niski Europa color star oko 27 godina sa Telefunken ekranom koji je u odlicnom stanju i koji je kontrast nesto slabiji od Samsung ali razlika je 20 godina pa vi sad razmislite.
[ Stefano @ 09.02.2007. 23:09 ] @
Dajte ljudi ko jos uopste gleda broj radnih sati TV-a nismo u 80-tim godinama da se TV kupuje za ceo zivot, sto se mene tice nek mi sluzi 4-5 godina i zadovoljan sam, ionako TV ne mislim duze da zadrzim...
[ izida @ 10.02.2007. 02:14 ] @
planiram uskoro da kupim TV pa mi treba pomoc.
maksimalno sto mogu da dam je 120.000din[plazma ili lcd] i da je HD!!! osnovna funkcija tom novom TV-u treba da bude monitor posto planiram da kupim bezicnog misa... zanima me kakve karakteristike taj TV treba da ima da bi se jasno videla slova kad naprimer surfujem,kontrast,osvetljenje,rezolucija ili sta vec...i koje prikljucke treba da ima... [ anamilos @ 12.02.2007. 15:42 ] @
Ako malo pazljivije procitate jedan od citata , na engleskom , uocicete da se spominje gubitak polovine osvjetljenosti ekrana nakon odredjenog vremena (60 000 sati ).
[ shavija @ 12.02.2007. 17:29 ] @
Ljudi pomagajte.
Postoji li neki (ozbiljan) Srpski sajt sa detaljnim informacijama o ponudi LCD & PLASMA TV. Već pola sata lutam po net-u!! Našao sam bar 10-tak takvih sajtova za Hrvatsko tržište. Unapred zahvalan [ ELTI @ 15.02.2007. 08:09 ] @
Ja takodje ovih dana trebam kupiti novi TV, jer je moj Sony odradio posteno svojih 15 god. ali kako se tako kvalitetni tv-i vise ne proizvode, pa sam u dilemi, sta kupiti? Klasican TV koliko god imao bolju i ostriju sliku mislim da je prevazidjen, odnosno u njihov razvoj se vec par godina ne ulaze a proizvode se na zastarjelim linijama u zemljama koje iz tog posla nastoje iscijediti zadnju kap profita pa je cijena tih TV-a veoma niska ali proporcionalno s tim i kvaliteta. Kako sam ogranicen i velicinom TV-a na shirinu od 85 cm, mogu se uklopiti nekako u dijagonalu 32", pa sam razmisljao o kupovini nekakvog LCD-a te dijagonale ali sam opet u dilemi sta kupiti. U to bih investirao do 1.300€, pa bih volio cuti od kolega koji poznaju ovu tematiku sta je za tu cijenu najbolje kupiti.Nazalost ni LCD ni plasma se ne proizvode u ovoj dijagonali u formatu 4:3 pa cu se morati navikavati na gledanje deformirane slike TV-programa ali sta je tu je. Trenutno su na akciji Sony-Bravie (800€), relativno povoljno mada znam da Sony nije klasa u LCD-TV-u. Ima li neko savjet sta kupiti.
[ shavija @ 15.02.2007. 11:02 ] @
Moj favorit je novi SAMSUNG LE-32M71. Mislim da je daleko ispred konkurencije.
Što se vidi iz priloženog: 32" LCD/TFT display -HD READY 720P/1080I -RESOLUTION 1366H768 (WXGA) -100 HZ LCD - FIRST IN THE WORLD!!!!! -WCG - 127% PO-BOJAMA -KONTRAST 6000:1 !!!!!!!!!!!! -SVETLOST 500 CD/KV.M. -2 HDMI ULAZ !!!!!!! / PC IZLAZ -VREME ODZIVA MATRICE 8MS -SLOT ZA MULTIMEDIJALNE KARTICE (10 U 1) -USB ULAZ -PIP (PC/HDMI) -PICTURE BRIDGE (SISTEM ZA DIREKTNO ŠTAMPANJE) Cena oko 1200€ u Hrvatskoj. Kod nas je skuplji :-( PS. Ja nameravam da kupim isti model od 40", mada mu je cena za sada dosta visoka: oko 2400€. :-( - Zaboravi Braviu (ukoliko nije V ili X serija) [ ELTI @ 15.02.2007. 14:22 ] @
Hvala na savjetu, ali ja taj model nisam nasao u prodaji u HR, trazio sam i na stranicama generalnog uvoznika za samsung ali taj model nisam nasao. Imas li mozda informaciju gdje se u HR moze naci ovaj model, rado bih ga pogledao. Koja je alternatia ili ekvivalent ovom modelu? Kakva su misljenja o Sharpu i Toshibi?
[ shavija @ 15.02.2007. 18:47 ] @
Samsung lcd 32" serija M
http://www.audio-video.com.hr/product.asp?pID=699&cID=22 a može i ovaj Sony: http://www.audio-video.com.hr/product.asp?pID=720&cID=22 Što se tiče Sharp-a i Toshibe oni su ok. Mada je vrlo bitno da pogledaš karakteristike svakog modela, od toga sve zavisi. Ja sam lično imao priliku da vidim Samsung i Sony modele i čini mi se da su ova dva za sada najbolja. E da, i da ne zaboravim ovog Philipsa od 37" (strava je!!): http://www.audio-video.com.hr/product.asp?pID=572&cID=22 Gledajući sajtove i ponudu, moram priznati da je mnogo bolja kod vas u Hrvatskoj a i cene su u proseku niže za oko 300€. Nažalost (po sve nas), u Americi ovakvi modeli su jeftiniji i po 1000$ !!!! Eh, kada bih imao neku rodbinu tamo... :-) E sada, vredi li čekati da cene LCD-a padnu, to je pravo pitanje... [ izida @ 15.02.2007. 20:27 ] @
a koliko izadje ovaj Philips http://www.audio-video.com.hr/product.asp?pID=572&cID=22 u evrima
[ shavija @ 15.02.2007. 21:25 ] @
Oko 2.200€ sa PDV-om, u Hrvatskoj.
Kod nas (ako ga uopšte ima) bar za 200€ skuplje. :-( Stara narodna: koliko para, toliko i muzike (nažalost) 1. Philips 2. Samsung 3. Sony (V bravia) [ shavija @ 15.02.2007. 21:32 ] @
A ovo mi deluje još najbolje po sistemu cena-kvalitet:
http://www.audio-video.com.hr/product.asp?pID=718&cID=22 sa PDV-om oko 2000 €, Sony V 40" !!! Ukoliko neko ima dodatni info... Tu sam Thanx [ ELTI @ 15.02.2007. 22:04 ] @
Pa kako su nekad ljudi kupovali knjige na metar da im se uklope u regal, tako i ja nazalost moram kupovati i TV jer ako budem morao mijenjati i regal onda ce me taj TV stvarno kostati. Znaci ogranicen sam na dijagonalu 32" a mislim da za normalan stan nema ni potrebe za vecom dijagonalom. Za sad je moj izi izbor pao na:
1. Samsung LCD 32 LE N71B .......(1200€) 2. Samsung LCD 32 LE M71B........(1320€) 3. PHILIPS PF 9541....................(1.600€) Ovaj prvi model je na 100HZ, mada moram priznati ne kuzim koliko to ima smisla na LCD-u, mislim da prosjecan korisnik tesko moze uociti razliku. Sto se tice Sony-a oni i onako koriste Samsungov LCD pa mislim da je onda bolje uzeti Samsung. Philips je izvrstan ali ako je covjek filmofil pa vecinu vremena gleda filmove sa HD-a ili SATelita. Ima li ko kakav bolji prijedlog?? [ shavija @ 15.02.2007. 22:42 ] @
Lep i pametan izbor.
"Nažalost" po moj džep, ja imam malo više prostora za LCD tako da u obzir dolaze ili 37-40-42", kako zavese & roletne ne bi došle do izražaja :-) U svakom slučaju glas za Samsung-a! [ nesa velickovic @ 22.03.2007. 21:15 ] @
ko ceka taj i doceka
[ popusicko @ 17.06.2007. 22:20 ] @
Za razliku od CRT televizora kod kojih uglavnom rikne napojna jedinica ili visokonaponski deo kod LCD tehnologije nema ni delova ni visokih napona kao kod CRT(izuzev jeli prigušnice za neonku)tako da ni nema toliko mogućnosti za riknjavanje.U servisima je jako mali broj LCD televizora u odnosu na CRT.Što se tiče monitora - na Samsungove monitore nisam u zadnje 2 godine imao ni jednu reklamaciju.Bio jedan 940n sa 1 mrtvim pixelom koji se izgubio posle par dana(dobro ga je gazda izmasirao).Samsung je najtoplija preporuka.
[ inobradovic @ 13.05.2008. 18:33 ] @
malo da osvezimo temu i sta je konacan rezultat LCD ili PLAZMA?
[ Rokiza @ 25.12.2008. 13:02 ] @
Dvoumim se da li da uzmem Panasonic televizor plazma TH 42PV8P, Samsung plazma televizor PS-50A410 ili LG televizor LCD 42LG5000. Procitao sam 10000 tekstova da li plazma ili LCD i dalje sam neodlucan, prvenstveno ce sluziti za gledanje TV-a preko kablovske, ali koliko sam razumeo plazme ne smeju dugo da budu u 4:3 formatu, a kao sto znamo kod nas su jos uvek kanali u tom formatu, pa je u formatu 16:9 nezgodno pratiti program. Pomognite mi da odlucim pls :)
[ component @ 25.12.2008. 13:25 ] @
Ja imam TH 42PV8P ali pošto nisam video druga dva ne mogu da te posavetujem da li da ih uzmeš ili ne. Najbolje da u prodavnici tražiš da ga ispobaš 10-15 min na licu mesta. Meni je ovaj OK mada mi s bih voleo da imam neke opcije malo drugačije. Što se tiče kvaliteta slike, ne mogu da se požalim. Naše kanale gledam u 16:9, valjda zato što me mrzi da promenjam aspect ratio dok vrtim po kanalima, a kad nađem nešto da gledam zaboravim da podesim
![]() ![]() [ boki01 @ 25.12.2008. 19:46 ] @
A cene? Plazma beše skuplja ili grešim? Jel se šta promenilo po pitanju kvaliteta, jesu li napredovali u protekle skoro 2 godine kako je otvorena tema?
Intersantno je da sam jurio Lcd sa 2 tjunera i ispade da ih jedino LG ima i valjda NEO. Kaže, ostali to ne razvijaju ??? [ dalek @ 10.01.2009. 22:45 ] @
Jos uvek aktuelna tema, plazma ili LCD i koj(a)i?
[ Fac Ut Vivas @ 18.03.2009. 23:32 ] @
Moj glas ide za plazmu.
Izbor i nije tako veliki i svodi se na Panasonic. Trenutno su kod nas aktuelne plazme sa 11. generacijom ekrana, a uskoro treba da se pojave i novi modeli za 2009. godinu. Na netu postoji gomila tekstova koja upoređuje plazmu i LCD i na papiru je plazma ubedljivi pobednik. Po meni je u praksi manje više isto i mislim da se mogu naći podjednako dobri i LCD i plazma televizori. Kod nas je cena veliki faktor i dešava se da TV koji je juče bio na „akciji” i koštao 86.000, dan posle akcije košta 95.000 tj. približno 1030 €, a taj isti TV u Hrvatskoj košta 670 €! Sa druge strane može se naleteti na neki zalutali model TV-a, kao što se meni desilo da u Metro-u danas vidim JVC 42", Full HD sa DVB-T tunerom za nešto manje od 70.000 i kada takav TV uporedimo sa odgovarajućom Panasonic plazmom koja košta 95.000 ili sa Samsung 40" 656 modelom koji košta skoro 100.000 onda sve to pada u vodu. Džaba to što je meni plazma bolja i što je možda Panasonic bolja firma od JVC-a kada za manje-više istu stvar treba da dam 25.000 više. [ v_persie @ 05.04.2010. 02:37 ] @
Dvoumim se izmedju par lcd modela a to su: Toshiba 42XV500, LG 42LH7000, Panasonic TX-L42S10E i na kraju jedan od 47' LG 47LH3000.
Da napomenem da cu na novom tv-u gledati uglavnom kablovsku televiziju i dvd filmove, te ponekad igrati igrice sa konzola i povezivati lap top na njega. Ako ima neko neki od ovih modela ili zna nesto o njemu neka slobodno napise par reci... Unapred zahvalan... [ banetv @ 05.04.2010. 09:56 ] @
Mislim da previše očekuješ od ovog foruma. Da ti kažu šta je bolje? Šta znači to bolje? Ovde razmenjujemo iskustva o dijagnostici kvarova i opravkama a tebi bi više značio korisnički forum. Modeli koje si naveo su relatvno novi i još nisu stigli da se kvare te malo ko i u garantnom servisu ti može nešto više reći. Takođe to što piše u prospektima ništa ne znači jer sve firme užasno preteruju. Pokušaj da vidiš na svima istu sliku i ton pa odluči po svome - šta ti se najviše sviđa.
[ v_persie @ 05.04.2010. 10:14 ] @
mislio sam ako ima neko neki od ovih modela pa da mi kaze kako ga sluzi i td
[ alexg @ 03.09.2010. 21:58 ] @
Pročitao sam celu temu i rekao bih da plazma ima ''više glasova'' ZA. No, želim konkretan savet šta da kupim (LCD ili plazmu) uzevši u obzir sledeće:
Naime, planiram da kupim TV maksimalne dijagonale do 82 cm (zbog prostora, a i veći ekrani me ne zanimaju). Trenutno koristim Total TV, a verovatno ću preći na IPTV. Dakle, osim klasičnog gledanja TV ne planiram na tom TV-u da igram igrice ili da koristim bilo koju drugu moguću opciju. Zbog svojih obaveza TV gotovo da uvek gledam noću tj. uveče (ovo navodim jer sam čitao da se LCD i plazme razlikuju i po kvalitetu slike u odnosu na dnevni/noćni rad...iako mi to nije jasno, ali 'ajde). Uz navedeno, molim za savet, koji TV je adekvatniji? Još nešto me zanima, a to je: HD tehnologija. Naime, da li svaki LCD (ili plazma) podržava tu tehnologiju i kako da znam da kupujem TV koji to podržava (na primer, na Total-u sada ima par kanala u HD tehnologiji i ja ih na svom ''običnom'' TV ne mogu gledati), a uzevši u obzir da u doglednoj budućnosti većina kanala (ako ne i svi) biće u toj HD tehnologiji? Kako je tema dosta stara, cene modela TV su sada dosta pale, a verovatno ima nekih novih mana ili prednosti, u odnosu na izbor: LCD ili plazma? Hvala za svaki savet, obzirom da sam laik za ovakve stvari. [ nkrgovic @ 03.09.2010. 22:13 ] @
Za 32" nemas izbor - samo LCD. Ja bi inace izabrao plazmu, ali ih za 32" nema.
[ banetv @ 04.09.2010. 11:02 ] @
Ne kažem da nisu dobre ali sama činjenica sa se sve manje proizvode (veliki proizvođači polako napuštaju) govori nešto. I sve je teže naći delove za njih.
Ipak je tvoja odluka. [ nkrgovic @ 04.09.2010. 20:04 ] @
To ti je argument kao kad bi rekao da Porsche ne valja, manje se proizvodi nego Skoda. :D I da - ko je prestao da ih proizvodi? Pioneer je prestao da proizvodi plazme, jer je prestao da proizvodi bilo kakve TV-ove. Ne znam, video sam svasta, ja bi svoju Panasonic plazmu menjao jedino za novu Panasonic plazmu. A video sam i LED LCD i sve... OK je to, super je kad je slika super-duper i kad je osvetljenje svetlo - ne vidi se MNOGO razlika. Ali kako ugasim svetlo, sednes da gledas film .... e onda se vidi zasto je bolja plazma. Takodje, za gledanje TV-a, gde signal nije optimalan, plazma dalje mnogo bolje rezultate....
Ali, opet - na 32" nema resenja. Ima samo LCD i cela prica je bespredmetna. [ banetv @ 05.09.2010. 09:52 ] @
Jedan od najvažnijih argumenata uopšte je ODRŽAVANJE. Moj poznanik na autokomandi je imao Poršea (nažalost polovnog)i svaki delić je čekao nedeljama pa i mesecima i na kraju odustao. Ovo je Srbija. Ove godine sam 5 plazmi mušterijama vratio jer nema delova. Zadanja je Panasonic stara oko 3 god, otišla u BG elektronik, bila 2 meseca, i oni mu takođe vratili. Njemu ne vredi argumenat "odlična slika". Ipak sam odlučio da mu pomognem i videću po Srbiji kod preprodavaca delova... Nije nemoguće ali je naporno ovako održavanje.
[ alexg @ 09.09.2010. 22:45 ] @
Iskreno, nisam ni znao da ne postoje plazme od 32''. Ali, kad ne poznajem materiju...zato dobro dođu ovakvi forumi. Inače, koja je onda minimalna veličina plazmi? Sad je standard reći veličinu u inčima, iako sam ja, po navici, navikao na ''dijagonalu''. Naime, ne bi bila frka da uzmem plazmu koja nije mnogo veća od LCD veličine 32'', ali zato sam i napisao u postu - to i pitam zbog prostora. Jer, prostorija u kojoj bih držao taj TV je oko 20 m2 i odstojanje od TV bi bilo maximalno 2.5-3.00 metra. Znači, ne treba mi mašina od koje ću imati utisak da sam u bioskopu. :-D Zato se i zanimam na vreme da znam na čemu sam. I kao što sam rekao: TV i gledam najčešće uveče ili noću (tako da je meni taj detalj koji TV ima bolju sliku u tamnoj prostoriji i te kako bitan).
I ono što me zanima, da li sve plazme po defaultu podržavaju tu digitalnu televiziju (valjda se kaže HD :-D jer se i kod nas (možda) uskoro očekuje emitovanje tog digitalnog signala?? [ K o Z a K @ 16.09.2010. 00:10 ] @
Pazi ovako druze,
Svaka plazma i lcd se prodaje u hd - high definition rezoluciji sto znaci da moze da pusti bilo koji hd materijal i sve sto je losije od toga. Digitalni signal je losiji od HD signala (recimo da je slika digitalnog signala ekvivalentna slici dvd dilma) a to je 576p - 576 pixela. HD ready je kvaliteta 720p (tj. 768p) a full hd 1080 pixela. STa to znaci: To znaci da je za tebe najbolje da kupis 32" lcd hd ready iz 2 razloga, prvo jeftinije je a drugo bolje ce slika izgledati kad televizor koji moze da pusti rezoluciju od 720p dobije signal iz antene od 480p ili 576p. Ostale pixele koji fale sam procesor nadomesti ali to je vec fizika koju i ja znam samo povrsno. Ima jedan primer koji to objasnjava najbolje, ako zelis da popunis bokal od 5 litara sa 3 litre vina moraces da dospes jos 2 litre vode pa ce vino biti razvodnjeno - to je ovaj slucaj koji ja tebi savetujem. A ako zelis da sipas u bokal od 10 litara 3 litre vina morao bi da dospes jos 7 litara vode gde bi vino bilo jos vise razvodnjeno nego u prethodnom slucaju - e to je situacija kad bi ti kupuo full hd - 1080p a imas kablovsku televiziju sa analognim signalom od 400p. Preko 600p sam procesor u tv-u mora da nadomesti. Kod nas jos uvek nije opravdano kupovati hd televizore, ja ga imam ali iskljucivo sto svlacim hd filmove sa interneta i gledam lepo film rezolucije 1080 pixela na ttelevizoru koji je full hd tj. prima signal 1080pixela i to izgleda fenomenalno. Nadam se da nisi jos vise zbunjen sad. :) [ alexg @ 11.11.2010. 20:42 ] @
Citat: K o Z a K: Pazi ovako druze, Svaka plazma i lcd se prodaje u hd - high definition rezoluciji sto znaci da moze da pusti bilo koji hd materijal i sve sto je losije od toga. Digitalni signal je losiji od HD signala (recimo da je slika digitalnog signala ekvivalentna slici dvd dilma) a to je 576p - 576 pixela. HD ready je kvaliteta 720p (tj. 768p) a full hd 1080 pixela. STa to znaci: To znaci da je za tebe najbolje da kupis 32" lcd hd ready iz 2 razloga, prvo jeftinije je a drugo bolje ce slika izgledati kad televizor koji moze da pusti rezoluciju od 720p dobije signal iz antene od 480p ili 576p. Ostale pixele koji fale sam procesor nadomesti ali to je vec fizika koju i ja znam samo povrsno. Ima jedan primer koji to objasnjava najbolje, ako zelis da popunis bokal od 5 litara sa 3 litre vina moraces da dospes jos 2 litre vode pa ce vino biti razvodnjeno - to je ovaj slucaj koji ja tebi savetujem. A ako zelis da sipas u bokal od 10 litara 3 litre vina morao bi da dospes jos 7 litara vode gde bi vino bilo jos vise razvodnjeno nego u prethodnom slucaju - e to je situacija kad bi ti kupuo full hd - 1080p a imas kablovsku televiziju sa analognim signalom od 400p. Preko 600p sam procesor u tv-u mora da nadomesti. Kod nas jos uvek nije opravdano kupovati hd televizore, ja ga imam ali iskljucivo sto svlacim hd filmove sa interneta i gledam lepo film rezolucije 1080 pixela na ttelevizoru koji je full hd tj. prima signal 1080pixela i to izgleda fenomenalno. Nadam se da nisi jos vise zbunjen sad. :) Hvala na odgovoru. Naravano da sam razumeo poentu. Ako bih uzeo LCD ili plazmu najvišeg kvaliteta (Full HD) praktično bih imao goru sliku nego sa HD ready. Nisam napomenuo, a možda je bitno radi saveta: ja koristim Total TV, a od pre neki dan i IPTV (obzirom da sam čekao dva meseca na priključak, to je razlog što nisam dugo odgovorio na post). Još dva meseca sam na Total-u (dok mi ne istekne ugovorna obaveza), a onda ostajem na IPTV. Stoga, da li i dalje važi savet za TV: 32'' LCD HD ready, a uzevši u obzir koju TV platformu imam (Total, odnosno IPTV)??? Hvala. [ nkrgovic @ 11.11.2010. 21:51 ] @
Odlicna analogija samo sto nije tacna :)
Razliciti televizori razlicito interpoliraju. Neki dalju bolju, neki losiju sliku, ali generalno nema pravila da niza rezolucija ekrana daje bolju sliku sa losijim izvorom :). Stavise, iako deluje logicno, cesto je bas netacno, jer bolji TV ima bolje procesore i bolje radi interpolaciju. Najbolje da covek ode i negde pogleda sta se njemu svidja. Mada, vecina se slaze da plazme rade osetno bolje sa losijim (SD) signalom.... P.S. Gledam vec par godina FullHD 42" plazmu sa 2m. Nista mi ne fali. A za bioskopski dozivljaj bi mi trebalo bar 50" - i ne bi se bunio :). [ nntom @ 06.10.2011. 18:48 ] @
[ inobradovic @ 14.05.2012. 18:33 ] @
kaze se ovde da je plazma bolja od lcd a sta je sa LED tehnologijom ?
[ -toza vampir- @ 21.05.2012. 17:24 ] @
Najbolju sliku ti u principu daju plazme,dok LCD anarocito led-LCD tehnologija jos treba da uznapreduje...Cest problem kod led-LCD je edge light koji uzrokuje probijanje svetla...ako ces vise o tome malo progooglaj :D
E sad,sto se tice PLAZME I LCD TV-a,svaki ima svoje prednosti i mane...Plazma ima bolji ugao vidljivosti,ali stvarno mnogo trosi,sto u principu nije vazno ljudima koji ih kupuju zbog njihove katastrofalne ekoloske svijesti.... LCD televizori su bolji za povezivanje sa PC-om i trose manje energije od plazme... Na sve ovo treba dodati da tehnologija brzo napreduje te da se sve mane polako uklanjaju....takodje,recicu jos i da se na zapadu plazme polako izbacuju iz prodaje,zbog velike potrosnje.... [ ELTI @ 17.06.2012. 22:22 ] @
Evo da ozivim mao ovu temu....Prije 5 godina sam trazio savjete i misljenja oko TVa i tada sam kupio Samsung koji je u to vrijeme bio top model i prvi sa 100Hz...
Evo radi vec vise od 5 godina bez problema ..(da kucnem u drvo) u to vrijeme sam ga platio cca 1.500€, i sve pohvale za TV. Medjutim u to vrijeme zbog regala nisam mogao staviti veci TV, a kako sam u medjuvremenu promjenio regal, sad imam vise mjesta a i godine idu pa oci traze veci TV. U medjuvremenu i LCD i Plasma su napredovali a cijene su pale, tako da sad za tu cijenu koliko sam platio Samsunga od 32" sad mogu kupiti top model 50". E...sad opet ista dilema...Plazma ili LCD. Mislim da je plazma tehnologija u medjuvremenu vise napredovala od LCDa. Doduse u medjuvremenu se pojavio LED TV, mada ja to nebi prihvatio kao LED TV vec bih to nazvao LCD sa LED rasvjetom. U medjuvremenu je i TV signal presao na digitalu a rasirena je i IP televizija sa HD formatom, tako da sve to trazi novi TV. Koliko vidim plazme su napredovale sto se tice radnog vijeka i smanjenja potrosnje sto je u stvari bila jedina prednost LCDa nad plazmom. Sto se tice kvalitete slike mislim da je ona uvijek bila na strani plazme. Citajuci neke recenzije (koje i ne moraju uvijek biti potpuno objektivne) cini mi se da je ipak trenutno kod te dijagonale 50" prednost na strani plazme. Volio bih cuti misljenja fanova koji prate TV tehnologije sta je trenutno najpametnije kupiti u dijagonali 50-52". U uzem izboru mi je plazma Panasonic 3D televizor TX-P50ST50E i PLASMA TV SAMSUNG PS51E6500, sto se tice LCDa tu bi opet bio neki Samsung, mada nemam favorita. Ima li neko kakve preporuke ili mozda iskustva sa nekim od ovih ili slicnih modela? Znaci kupio bih TV 50-52" do cca 1.500€... Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|