[ Kosta ******um Rex Persia @ 04.01.2007. 20:07 ] @
U osvit novog CES-a koji počinje za koji dan, danas je procurela pouzdana vest o nasledniku toliko hvaljenog Fuji F31fd aparata, koji se zove. očekivano, Fuji F40fd.

Link je http://www.dpreview.com/news/0...010402fujifilmfinepixf40fd.asp

Ne znam za vas, ali ja sam blago razočaran karakteristikama, jer su ISO spustili na 2000 (sa 3200 koliko je imao F31fd) i ukinuli su neke manuelne modove.
[ Nebojsa Milanovic @ 04.01.2007. 20:13 ] @
Logična posledica popuštanja pred zahtevima tržišta koje želi što višu rezoluciju. Pre par dana sam o tome pričao.

Ne mogu dalje da poboljšavaju obradu, pa to smanjenje površine elementarnog piksela neumitno dovodi do većeg šuma. Povećan šum rezultuje smanjenjem maksimalne ISO vrednosti.

[ grozda @ 04.01.2007. 21:42 ] @
Po karakteristikama a i komentarima ovo je vise naslednik F20.

Nema AV i TV modova, smanjen ISO ... a u odnosu na F20:

povecan senzor i 2 Mpix vise, dodata mogucnost za SD i dodat FD, malo bolji LCD, IR komunikacija izgleda nista vise.

U svakom slucaju ovo je najveci senzor u toj klasi aparata.
Senzor povecan 10-ak % u odnosu na F20 a rezolucija 30-ak % pa se izgleda moze ocekivati samo vise suma kao sto rece Nebojsa.

A kako ce se pokazati u praksi ...

[Ovu poruku je menjao grozda dana 04.01.2007. u 23:22 GMT+1]
[ Kosta ******um Rex Persia @ 04.01.2007. 22:03 ] @
Ja se stvarno nadam da aparat neće imati više šuma od F31fd, mada to verovatno neće biti slučaj, na moju a i vašu žalost.

Uostalom, sačekajmo CES i videćemo šta će biti do marta meseca, možda se ubrzo posle F40fd pojavi i PRAVI NASLEDNIK fantastičnog F31fd, koji bi se zvao npr. F45fd sa senzorom VII generacije i 7.1 megapiksela (trenutno se koristi senzor VI generacije).

[ guru @ 06.01.2007. 15:57 ] @

Citat:
Kosta ******um Rex Persia: U osvit novog CES-a koji počinje za koji dan, danas je procurela pouzdana vest o nasledniku toliko hvaljenog Fuji F31fd aparata, koji se zove. očekivano, Fuji F40fd.

Link je http://www.dpreview.com/news/0...010402fujifilmfinepixf40fd.asp

Ne znam za vas, ali ja sam blago razočaran karakteristikama, jer su ISO spustili na 2000 (sa 3200 koliko je imao F31fd) i ukinuli su neke manuelne modove.

Na njemu ni ISO1600 nije bio upotrebljiv, to nije nikakav gubitak.

Shta cesh onda da kazesh za ostale iz klase koji shume na ISO200 ? Da su neupotrebljivi aparati ? Previshe se ljudi razmaze a zaborave na konkurenciju.

Citat:
Kosta ******um Rex Persia: Ja se stvarno nadam da aparat neće imati više šuma od F31fd, mada to verovatno neće biti slučaj, na moju a i vašu žalost.

Uostalom, sačekajmo CES i videćemo šta će biti do marta meseca, možda se ubrzo posle F40fd pojavi i PRAVI NASLEDNIK fantastičnog F31fd, koji bi se zvao npr. F45fd sa senzorom VII generacije i 7.1 megapiksela (trenutno se koristi senzor VI generacije).

Aparat ce verovatno imati vishe shuma, ali i dalje mnogo manje od svih ostalih, pa tako ne vidim problem nikakav. F31 ima da se kupi, niko te ne tera da uzimash novi model.
[ tarla @ 06.01.2007. 18:13 ] @
Ne znam sto se trzate na te silne karakteristike kada kupci te klase aparata 99% vremena drze na auto.