[ Paragon_of_virtue @ 07.01.2007. 02:26 ] @
Ne znam koliko je ljudi upoznato sa cinjenicom - Warcraft 3 kakvog ga danas znamo ( RTS sa primesama RPG-a ) prvo je zamisljen kao veliki MMORTS. Taj engine je kasnije upotrebljen za World of Warcarft.

Warcraft 3 - prvo zamisljen da bude online strategija sa jednom mega mapom koja ce predstavljati ceo svet ( verovatno velicine danasnjeg "WoW" ). Sem osvajanja teritorije i neiscrpivih rudnika, planirano je ubaciti na hiljade NPC-a koji ce vam zadavati questove ( ukoliko to pozelite ), te cete zauzvrat dobijati i nagrade. Imali biste na raspolaganju cetiri rase, mnostvo jedinica i poprilicnu sumu gradjevina. Peoni bi bili ethereal ( neunistive jedinice ) ali i bez mogucnosti napada. Gradjevine bi se dugo gradile i bile bi veoma skupe ali i teske za unistenje. Broj gradjevina i gradova bi bio neogranicen, a limit jedinica bi bio velika ali razumna cifra. Kako je igra sama po sebi komplikovana, pitanje resorsa bi bilo zauzvrat pojednostavljeno, te bi jedini resors bio Gold. Ideja Heroja je bila od samog pocetka, Night Elf gradjevine su izgledale potpuno drugacije, a postojala je cak ideja podzemnih gradova. Naveo sam samo neke tacke iz tekstova recenzija sa E3 1999.

Posle dve godine rada, Blizzard je iz nepoznatih razloga kreirao novi engine za War Craft 3, a prvonastali upotrebio za izradu World of Warcraft-a. Verovatno su uvideli da je nemoguce ostvariti MMORTS pa su engin prebacili na MMORPG, ili su jednostavno zeleli da Warcraft 3 bude vise turnirska strategija pre nego MMO. To su moja nagadjanja a razlozi mogu biti razni. Jedino sto je sigurno jeste to da je ideja o MMORTS-u pod nazivom Warcraft 3 postojala vec 1998.

Prevescu vam tekst jedne recenzije sa E3 1999:

Iako je doslo do nekoliko promena u dizajnu cele igre, ne moze se sumnjati u to da ce WarCraft III biti jedna od najnabudzenijih i najrevolucionarnijih RTS igara ikad, iako ne mora odbaciti svoju titule RPS.
U obicnim realtime igrama navika je da cela igra bude podeljena u nekoliko misija. Pre svake je tzv. Mission Breafing, gde ste saznali sta treba uciniti. Posle ste bili postavljeni u odredjenoj lokaciji, zadatak ste ispunili, posle bio opet Mission Breafing i tako stalno u krug.
U Warcraft III se stakvim stereotipom necete sresti. Cela igra ce se odigravati u jednom ogromnom svetu, gde cete vi kao igraci biti vlasnici jednog malog plemena i postepenom borbom cete osvajati sledece zemljiste i na njemu lezece resorse. Misije vam nece biti zadavane bezicno od nekog udaljenog vodje, vec svaku cete morati pronaci sami.
Ceo svet ce biti prepunjen NPC jedinicama koje ce se sa vremena na vreme upleci i u doagadjaje cele igre. Mogu preci na vasu stranu ili protiv vas, mogu vam nesto prodati ili dati specialan zadatak, ili vas prosto ignorisati.

itd....

Zakljucak je da danasnji Warcraft 3 nema nikakve veze s ovim od pre 8 godina, prikazanim na E3 festivalu. Ono u sta sam siguran jeste da se taj engine upotrebio za WoW, a Warcraft je iz vrlo ambicioznog projekta spao na obicnu real time strategiju sa klasicnim engine-om. Na zalost nikad nisam uspeo zaigrati tu verziju.

Postavio sam 6 screanshotova nekadasnjeg Warcraft III MMORTS-a.

Mozete jasno videti na slikama planinske predele u pozadini, iste prizore koje vidjamo u World of Warcraftu. Celo okruzenje i dizajn je skoro identicno WoW-u. Na kraju krajeva, prosudite sami. Zamislite samo koliki je efekat medju igracima izazvala ovakava prezentacija 1999. godine.

Poz!

[Ovu poruku je menjao Paragon_of_virtue dana 07.01.2007. u 03:37 GMT+1]
[ Mitrović Srđan @ 07.01.2007. 02:37 ] @
Te shotse imam u jednom starom gameru sa setom se secam ;-)
Ne mogu da se setim najave te i da li je zanr bio MMORTS ali mislim da su
pricali da se war orijentise na menja grupacije jedinica it itd.
Bas cu u ponedeljak pronaci taj stari broj sa prvom najavom pa cemo videti.