[ voodoosin @ 05.06.2003. 11:08 ] @
kako je to sve nekad bilo jednostavno...

corel koristim od verzije 5 i nisam imao nikakvih problema do verzije 10, sa kojom je pocela sva za**bancija. zapravo verziju 10 sam imao na racunaru samo zato da bi mogao otvoriti fajlove koje mi neko donese, a ja sam koristio verziju 9. sad je izasla 11-ka i odlucio sam da predjem na nju, posto cu prije ili kasnija morati napustiti 9-ku.
nego, da predjem na stvar:
1. posto sam jedan od (ne)sretnika koji koristi sve ove nase juzno-slovenske kodne tabele, volio bi da kad izaberem onu koju zelim, corel prihvati moju zelju, a ne da me stalno vraca na englesku! to mi se uglavnom dogadja kad koristim neki fajl kao template, pa krenem editovati tekst na SR ili SL tastaturi, cim selektujem drugi dio teksta, vrati me na EN. pokusavao sam preko menija text>writing tools>language da podesim default, ali to mi prihvata jedinom prilikom kreiranja novog fajla! to me izludjuje :-( (do 10-ke ovaj meni nije ni postojao). postoji li neko logicno objasnjenje?

2. sta predstavljaju sivi nazivi fontova u meniju za promjenu fonta (primjetio sam da se uglavnom pojavljuju prilikom kucanja pod SR tast. i to sa YU fontovima)?
uglavnom, kada pokusam kucati preko postojeceg teksta, da bi zadrzao stil, corel mi prebaci na EN tast. i promijeni font!!! nakon toga moram rucno da mu podesim font koji zelim! i to me izludjuje! :-(( (do 10-ke mi se to nikad nije događalo).

3. zasto 11-ka nece pravilno da mi importuje .eps ili .prn fajl koji napravim, npr u quarku, nego ga uveze kao neki preview? (nekad pravi probleme i sa .eps-ovima i .prn fajlovima koje napravim u corelu, a nekad ne). taj isti fajl u 9-ku importujem sasvim normalno! e ovo ne da me iludjuje, nego me ... :-(((

P.S. dokle cu morati na racunaru imati dvije verzije corela?
[ bluesman @ 05.06.2003. 13:31 ] @
1. To je zato sto pamti language ne za ceo tekst nego za svako pojedinacno slovo (ne bas tako nego vise za poziciju kada si menjao tastaturu). Znaci moras da promenis tastaturu pre kucanja teksta. Ako si recimo ukucao neki tekst sa engleskom tastaturom (ili poceo da kucas) pa onda u toku kucanja prebacio na srpski - onda se pamti tacna pozicija gde si promenio tastaturu. Najgore od svega je sto nema pravila, nekad je tako, a nekad i nije... ali sta reci? Od corel 5 - stvarno samo problemi. Nekada izaberem englesku tastaturu i dovoljno je samo da selektujem artistic text koji je ukucan sa SR pa da mi prebaci codepage (ako koristis Ctrl-Z onda znas kako to ume da nervira)

2. "Zasive" se fontovi koji nemaju nasa slova, ondosno u fontu nije definisana kodna strana sa nasim slovima. Ako te to bas nervira - moras da editujes font i u supported codepages dodas i 1250 Latin 2: East European

3. Probaj da imesto import samo prevuces file (Drag and drop) u corel, u 99% slucajeva se takvi EPS-ovi importuju kao krive.

Iskreno, ovo ti pricam sa iskustvima iz corel 10, verziju 11 jos nisam ni video ali ocigledno imaju iste probleme.
[ voodoosin @ 06.06.2003. 10:19 ] @
1. ne samo sto nervira nego i usporava u radu!
2. sivi fontovi me ne bi toliko nervirali da su samo sivi, ali mi smeta sto mi corel "ljubazno" promijeni font pa se onda moram vracati na tekst da bi vratio font koji zelim. npr kad pravim vise vizitki za jednu firmu, postavim na jednoj sve kako treba da izgleda i koristim je kao urnek, ali to gubi smisao posto je svakako za svaki dio teksta posebno moram mijenjati stil (pogotovo ako imam vise stilova teksta u jednom redu, bold, italic i sl, pa ne mogu u jednom potezu da promijenim sve, nego moram selektovati dio po dio)
3. pokusao sam i sa drag and drop, ali kad neki fajl nece, onda bas nece! na zalost tih 99% slucajeva mi nije dovoljno :) pogotovo zato sto je taj 1% besmislen - u corelu 9 isti fajl prodje normalno!

eh da, jos jedan bug koji prati corel od verzije 10: u nekim slucajevima, kad se slika (tif, psd ili sl.) nađe ispred teksta, funkcija bring to front za tekst, ili send to back za sliku je nemocna! tekst se ne da postaviti ispred slike! jedini nacin (koji sam uspio pronaci) je da se na slici izvrsi cut - paste i onda sve stima.
[ leonardo @ 06.06.2003. 16:11 ] @
Moje iskustvo je sledece.
Kako su izlazile nove verzije Corela tako sam ja prelazio na njih. Verzija 9 je bila super, verzija 10 - ne valja, verzija 11 - vrlo sam zadovoljan. Ali, naravno ali uvek postoji. Ja sam sve do ver. 11 radio u YUSCII rasporedu a onda sam sa prelaskom na ver. 11 presao i na code 1250. Znaci konvertovao sam sve moje fontove u 1250 raspored i (VRLO BITNO) u Corelu 11 u opciji Text > Writing tools > Language, ukljucio jezik Croatian i ukljucio "Save as default writing tools language". Time sam dobio da mi Corel sam prebacuje upravo na 1250 raspored (HR, SR, SL svejedno koji imas), automatski a ne na EN sto radi po defaultu. Ostaje mi problem starih fajlova oje sam radio jos pod YUSCII rasporedom, jer su mi se izgubili nasi znaci. Naravno nisam prelamao knjige u Corelu pa mi nije problem da jednostavno prekucam ponovo to sto mi treba.
Nadam se da sam pomogao.
Darko
[ voodoosin @ 02.09.2003. 08:15 ] @
ako nije tajna u cemu si prepravljao fontove?
postoji li neka mogucnost automatske konverzije, da ne moram rucno prepravljati svaki font?
[ leonardo @ 02.09.2003. 08:44 ] @
Koristio sam program CEfix 3.6 od Bojana Stojanovica. Eve ga link: http://user.sezampro.yu/~bojans/
[ emtyy^^2004 @ 13.12.2005. 20:28 ] @
Dali zna neko program kako se zove ili sajt za download da skinem elektrotehnicke simbole za corel draw...
Hitno mi je potrebno...???